Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021

ΕΝΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΤΑΜΙΑΛΗ

 Υποβρύχια έρευνα στον κόλπο Κισάμου από τους Θεοτόκη Θεοδούλου, Brendan Foley, Αλέξανδρο Τούρτα τον Οκτώβριο του 2013.
 Λείψανα του βυζαντινού ναυαγίου στον όρμο Αγ. Ιωάννη Ντάμιαλη,
δυτικά της πόλης της Κισάμου
Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί σύντομη παρουσίαση των αποτελεσμάτων* υποβρύχιας αρχαιολογικής και γεωλογικής έρευνας που πραγματοποίησε η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων (ΕΕΑ), υποστηριζόμενη από το αμερικάνικο Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI), στον κόλπο Κισάμου, και απο τους παραπάνω αρχαιολόγους.

- Στον μικρό όρμο μπροστά από το σπήλαιο και την εκκλησία του Αγ. Ιωάννη Ντάμιαλη, δυτικά της Κισάμου, μεγάλα όστρακα όμοιων αμφορέων, συγκεντρωμένα σε μια συγκεκριμένη περιοχή μαρτυρούν στη θέση την ύπαρξη ενός σύγχρονου με το προηγούμενο ναυαγίου. Ταυτόχρονα στην ευρύτερη περιοχή εντοπίζονται διάσπαρτα όστρακα αμφορέων διάφορων τύπων και χρονολογήσεων, δείχνοντας τη χρήση του όρμου ως αγκυροβολίου. Εν τούτοις, στο κέντρο περίπου του όρμου, σε βάθος -7 μ. περίπου, είναι συγκεντρωμένα, προφανώς θραυσμένα, τα κεραμικά κατάλοιπα ενός βυζαντινού ναυαγίου. Περισσότεροι από δεκαπέντε λαιμοί αμφορέων των τύπων 1α και 1β της κατηγοριοποίησης Μπακιρτζή χρονολογούν το φορτίο μεταξύ 9ου και 11ου αι. επίσης. Ανάμεσά τους κάποιοι λαιμοί είναι όμοιοι με ακέραιο αμφορέα με ψηλές λαβές, ο οποίος παραδόθηκε στην Εφορεία Χανίων το 2012 από τον κ. Ιάκωβο Πατσάκη, προερχόμενο από το ίδιο σημείο και μπορεί να αποδοθεί στον τύπο 4 του Μπακιρτζή, ο οποίος χρονολογείται μεταξύ 9ου και 12ου αι. μ.Χ. Επιπλέον, το χείλος ενός πίθου που εντοπίστηκε, πιθανόν να ανήκει σε αγγείο για τις προμήθειες για το πλήρωμα παρά φορτίο του σκάφους.
* H παρουσίαση της έρευνας έγινε για πρώτη φορά στη διάρκεια του ΙΒ΄ Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου.

Είναι το ναυάγιο που είναι κοντά στο σημείο το οποίο υπάρχει η χωροθετημένη μαρίνα Κισάμου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: