Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΚΤΙΡΙΑ Ή ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ;

Από μια ανάρτηση του Γιάννη Βιολάκη στο f/b  
Διατηρητέα κτίρια* ή αποποίηση ευθυνών;
Εν έτος 2020 δεν δύναται να μην μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις δυνατότητες τις ηλεκτρονικής πληροφορίας αλλά και των άλλων σύγχρονων εργαλείων, τόσο για την ενημέρωσή μας, όσο και για την δημιουργία προϋποθέσεων προς την επίτευξη των στόχων μας.
Μιλάμε μεταξύ μας για την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής μας, για την κατάντια μας όμως ποιος θα μας μιλήσει;
Λέμε για τουριστική αξιοποίηση της Κισάμου, και δεν γνωρίζουμε τα απαραίτητα. Δεν γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εργαλεία αξιοποίησης και ανάπτυξης όλου αυτού του πλούτου, που τον αφήνουμε στο έλεος κάθε καιρικού φαινομένου ή ακόμη χειρότερα στους ημιμαθείς ιδιοκτήτες και κάθε είδους υπαλλήλων φορέων.
Στις 22/5/2020 σε ερώτηση βουλευτή για τα διατηρητέα κτήρια σε μια περιοχή της επικράτειας, το υπουργείο Περιβάλλοντος ενημέρωσε ότι σύστησε ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ έργο της οποίας είναι η επεξεργασία σχεδίου νόμου για εγκαταλελειμμένα, κενά και αγνώστων ιδιοκτητών κτίρια, καθώς και οι διαδικασίες παρέμβασης σε επιλεγόμενες περιοχές με υποβαθμισμένο κτιριακό απόθεμα.
Όσο αφορά στα διατηρητέα κτίρια αγνώστων ιδιοκτητών, υπάρχει μέριμνα και ενέργειες που μπορούν να γίνουν από το 1988 με την έκδοση προεδρικού διατάγματος, για την δυνατότητα επιμερισμού του κόστους ανακατασκευής ή συντήρησης με το δημόσιο.
Χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν κατά καιρούς απλώς εμείς δεν τα βλέπουμε!
Είναι λοιπόν μέγα σφάλμα να μην συστήσει ο δήμος Κισάμου μια ομάδα έργου για την πολιτιστική μας κληρονομιά, με την κα. Λαινάκη να έχει τον ρόλο του συντονιστή.
Είναι καταξιωμένη στον χώρο της, πονάει τον τόπο καταγωγής της και φυσικά είναι ευκαιρία, μιας και την έχουμε ειδικό σύμβουλο στον δήμο μας.
Εύχομαι σε μερικά χρόνια να μπορούμε να παραβρεθούμε σε κάποια εκδήλωση σε αυτά τα πολιτιστικά κτίρια και να είμαστε περήφανοι για την κληρονομιά που αφήνουμε στις επόμενες γενεές.......... έγραψε ο αγαπητός Γιάννης και αφορμή στάθηκε η villa Trevizan.

H αλήθεια είναι λίγο διαφορετική και μακάρι αυτά τα στολίδια που υπήρχαν στην Κίσαμο να μπορούσαμε έτσι απλά να τα αναπαλαιώσουμε και να τα δώσουμε σε χρήση ακόμα και στους ιδιοκτήτες τους. Μακάρι, ποιος δεν θα το ήθελε; Όμως όλα αυτά τα βενετσιάνικα κτήρια έχουν ιδιοκτήτες έχουν αφεντικά και η συνεχή κατοίκηση τους ως και πρόσφατα δεν άφηνε πολλές επιλογές ούτε στο ΥΠΠΟ, ούτε στους Δήμους, τελικά όπως αποδείχτηκε ούτε στους πολλούς ιδιοκτήτες που δεν τα έβρισκαν στην μοιρασιά. Η μόνη λύση θα ήταν η απαλλοτρίωση... αλλά και εδώ υπάρχει νομικό κενό και μόνη περίπτωση ο δήμος που μπορεί να κάνει κινήσεις ώστε να το πάρει και μετά να το δώσει στο ΥΠΠΟ προ συντήρηση και ανάδειξη.. με την σύμφωνη γνώμη όμως των ιδιοκτητών. 
Σήμερα βέβαια οι ιδιοκτήτες βλέποντας την επερχόμενη καταστροφή εκλιπαρούν... δεν είναι κρυφό, γιατί απλά ξέρουν... οτι όταν πέσει, διαλύσει, γίνει ένας σωρός δεν θα έχουν και ιδιοκτησία πλέον..... 
Το προεδρικό διάταγμα που αναφέρει ο αγαπητός Γιάννης είναι για αγνώστων ιδιοκτητών... εδώ όμως οι ιδιοκτήτες είναι γνωστοί, άρα δεν μπορεί να γίνει αυτό που θέλουμε. Δεύτερο και σπουδαιότερο το προεδρικό διάταγμα αφορά τα νεοκλασικά κτήρια και όχι τα Βενετσιάνικα... τα νεοκλασικά τα έχει πάρει και αυτά ο διάολος απο Αθήνα -Χανιά ως και την Κίσαμο και τα οποία έχουν χαρακτηριστεί σαν διατηρητέα απο τότε ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ και αν δείτε την λίστα για την Κίσαμο είναι κτήρια νεώτερα του 1840 που σήμερα ίσως να μην υπάρχουν. Κοιτάξτε ΕΔΩ.
Στην Κίσαμο πάντως μια προσπάθεια έχει γίνει για να σωθεί η Ροτόντα στις Καλάθενες, γιατί η villa Trevizan μας αποχαιρέτησε. Αυτή η προσπάθεια γίνεται απο κοινού με το βυζαντινό τμήμα της ΕΦΑ Χανίων, ανθρώπους του Δήμου Κισάμου (Ν. Λαινάκη) και φυσικά κάποιους που αγαπούν την προσπάθεια αυτή όπως η αρχιτέκτονας κα Τούλα Τριμανδήλη, ο Στέλιος Σγουρομάλλης, ο Χριστουλάκης Θεόφιλος και φυσικά ο Δήμαρχος Κισάμου κ. Μυλωνάκης, που διαθέτει τους πόρους. Αυτή η ομάδα άτυπα δεν μπορεί να κάνει πολλά εκτός απο ένα καθαρισμό και μια πιο λεπτομερή καταγραφή της Ροτόντας, και εντολές παίρνει απο την ΕΦΑ Χανίων. (επίσημο ανακοινωθέν μόνο απο εκεί)
Όμως όπως είπα όλα εξαρτώνται απο τους ιδιοκτήτες... αν αυτοί θέλουν και πραγματικά δεν έχω λόγο να μην το πιστεύω -απ οτι ακούω- ας χαρίσουν το μερτικό τους στον Δήμο, ώστε να μπορεί να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα αξιοποίησης... και να γυρίσει πάλι σε αυτούς σε άλλη μορφή και χρήση, όπως επανειλημμένως έχει προτείνει ο παλαιός διευθυντής της ΕΒΑ Χανίων κ. Μιχάλη Ανδριανάκης.

Όλα τα άλλα που γράφονται και λέγονται είναι για να περνά η ώρα.
*Διατηρητέα κτήρια δεν είναι οι Βενετσιάνικες βίλες, αυτές είναι μνημεία!!!





Δεν υπάρχουν σχόλια: