Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

ΚΑΤΙ ΠΗΡΕ ΤΟ ΑΥΤΙ ΜΟΥ

Έφτασε στα αυτιά μου ότι μετά και το τραγικό περιστατικό με τον 80χρονο Ολλανδό στο φαράγγι της Ρόκκας, κάποιοι επίσημοι ρωτάνε για το "επίσημο του φαραγγιού", αν κόβουν εισιτήρια, αν έχουν σημάδια καθοδήγησης κλπ και σκέφτονται πολύ να απαγορεύσουν την διέλευση και την πεζοπορία από αυτό το μοναδικό φαράγγι της γειτονιά μας.
Η αλήθεια είναι ότι τα φαράγγια της Κρήτης είναι δύσκολα ..αν ήταν εύκολα δεν θα το σχολιάζαμε τώρα, όμως ο φετινός χειμώνας έχει βάλει το χεράκι του να δυσκολέψουν περισσότερο. Τα περισσότερα δεν ανήκουν σε κανένα φορέα, αλλά καθαρίζονται, χαρτογραφούνται και σχεδιάζεται η διαδρομή τους, είτε από ντόπιους, είτε από τον Ορειβατικό σύλλογο Χανίων, ακόμα και από φυσιολάτρες. Φυσικά για τον λόγο αυτό έρχονται και οι χιλιάδες ξένοι που τα επισκέπτονται, να δουν το φυσικό, το δύσκολο, το άγριο Κρητικό φαράγγι.
Τα περισσότερα έχουν μονοπάτι και πρέπει να ακολουθείς τα σημάδια που στο συγκεκριμένο έχουν χρώμα μπλε.
Τέλος τα φαράγγια τα μη επίσημα της Κρήτης, ποτέ δεν τα περνάς μόνος και ποτέ δεν κάνεις μια δύσκολη διαδρομή ειδικά όταν είσαι και μιας ηλικίας, όσο εμπιστοσύνη κι αν έχεις στον εαυτό σου.
Να υπενθυμίσω Ντι το φαράγγι της Ρόκκας είναι δυσκολίας 2 πράγμα που το σημαίνει ότι είναι εύκολο, όπως και των Τοπολίων και της Μαγγανίστρας, δυσκολίας 1 για πρωτάρηδες είναι το Σηρικαριανό και του Κάμπου, ενώ δυσκολίας 3 είναι του Χαλασέ (Καλογήρων) που το μονοπάτι του δεν είναι ευκολοδιάκριτο. 
Αν τα φαράγγια είχαν δρόμο και άσφαλτο δεν θα ήταν φαράγγια αλλά ....λεωφόροι..


3 σχόλια:

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ είπε...

Η ΓΝΏΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΝΝΗ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΗ ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΡΟΚΚΑΣ ΠΑΡΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ 2, ΤΩΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΧΑΘΕΙ Ή ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΕΤΣΙ ΟΠΩς ΕΧΟΥΝ ΠΕΣΕΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΒΡΑΧΟΙ, ΕΝΩ Η ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ. ΕΓΩ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΑΥΤΟ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΣΤΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ...

Ιωάννης Παπαδάκης είπε...

Γιάννη επειδή πρώτη φορά μπήκες σε αυτό το φαράγγι έτσι ήταν απο ανέκαθεν...τα σημάδια υπάρχουν απλά χρειάζονται περισσότερο προσοχή και να τα διαβάζεις ..τώρα γιατί να κλείσει επειδή κάποιος 80χρονος χάθηκε ή έπεσε με αποτέλεσμα να σκοτωθεί; Μάλλον κάνεις λάθος επι αυτού...τα φαράγγια είναι άγρια και όμορφα ταυτόχρονα δεν σου λένε έλα να σκοτωθείς απλά πρέπει να προσέχεις περισσότερο .. Αν κλείναμε για κάθε τέτοιο περιστατικό τα φαράγγια δεν θα είχαμε κανένα επισκέψιμο. 80 χρονών ήταν ο άνθρωπος και δεν έπρεπε να το κάνει ...
Τέλος το μόνο πρόβλημα του φαραγγιού είναι στο κατέβασμα απο την Ρόκκα το υπόλοιπο είναι πολύ βατό αλλά όχι για 80χρονο... επειδή έχει δυο περάσματα δύσκολα.
Επειδή τα έχω γυρίσει όλα σου το λέω... για φαντάσου να πας και στον Ταρσανά με τα πόδια..εκεί θα δει δυσκολία..αλλά δεν σου λέει κανένας έλα ούτε πουλιέται σαν εκδρομή.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ είπε...

Αν ήταν έτσι πάντα, πάω πάσο.. γιατί κάποιοι έλεγαν ότι οι μεγάλοι βράχοι μετά το σπηλιαράκι στο ανέβασμα ότι είχαν πέσει με τις φετινές κακοκαιρίες... Η σήμανση πάντως υστερεί αρκετά παρ όλα αυτά! Προφανώς και δεν θα μπορούσε να πουληθεί σαν εκδρομή ...