Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ;

Γράφει ο Κώστας Σ. Χαρτζουλάκης
Τα μέχρι σήμερα στοιχεία στο Ν. Χανίων δείχνουν ότι το 2014 θα είναι ένα σχετικά ξηρό έτος. Η συνολική βροχόπτωση για την περίοδο Σεπτέμβριος 2013-Απρίλιος 2014 στην περιοχή Αγροκηπίου είναι 465 mm όταν ο Μ.Ο. της αντίστοιχης περιόδου 2012-2013 ήταν 585 mm (μείωση 20,5%) και της 40ετίας 1971-2013 ήταν 666 (μείωση 30,2%). Ιδιαίτερα τους μήνες Οκτώβριο 2013, Ιανουάριο και Μάρτιο 2014 η μείωση είναι πάνω από 50% σε σχέση με τον μέσο όρο βροχής των τελευταίων 40 χρόνων. 
Επιπλέον, μέση θερμοκρασία την περίοδο Οκτωβρίου 2013-Απριλίου 2014 ήταν αυξημένη κατά 1-3 οC σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της τελευταίας 10ετίας. Η αύξηση της ζήτησης νερού, λόγω αύξησης της θερμοκρασίας επιδεινώνει το πρόβλημα.
Οι πολιτικοί και οι αρμόδιες αρχές διαχείρισης πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένοι για το μέγεθος του προβλήματος που πιθανό θα προκύψει και να εφαρμόσουν τα κατάλληλα σχέδια για τη πρόληψη της κρίσης, αλλά και η δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος για την εφαρμογή τους. Και βέβαια τα έργα, και όχι τα λόγια, είναι το πιο σημαντικό για να αποφευχθούν φαινόμενα του 2010. 
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην ενημέρωση των χρηστών του νερού αλλά και στη καλύτερη διαχείριση του διαθέσιμου νερού με περιορισμό των απωλειών ή της σπατάλης από τους χρήστες. Αυτό για τη γεωργία σημαίνει σωστή οργάνωση και εφαρμογή της άρδευσης. Δηλαδή ενημέρωση των αγροτών για τις ανάγκες των καλλιεργειών σε νερό, χρήση σύγχρονων συστημάτων άρδευσης που εξοικονομούν νερό και ενέργεια, ενημέρωση και καθοδήγηση στην εφαρμογή της άρδευσης και επαρκή επιστημονική υποστήριξη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: