Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ


Διαβάσαμε στο Cyprus News Report ένα κείμενο για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, το οποίο υπογράφει η Sarah Fenwick.
Η ιστορία είναι γνωστή: To 1801 ο Τόμας Μπρους, 7ος Κόμης του Έλγιν, άρχισε να… μετακινεί, ή να κλέβει όπως ισχυρίζονται πολλοί, ανεκτίμητης αξίας αγάλματα από τον Παρθενώνα και από όλο το λόφο της Ακρόπολης.
Μετέφερε τα υπέροχα γλυπτά, που τυχαίνει να αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς, στην πατρίδα του, όπου πωλήθηκαν στη βρετανική κυβέρνηση και εκτέθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο.
Παρ’ όλα αυτά, το ερώτημα παραμένει: Γιατί η Αγγλία εξακολουθεί να έχει στην κατοχή της τα μάρμαρα του Παρθενώνα; Είναι σαφές ότι δεν ανήκουν στη Μεγάλη Βρετανία. Συγκριτικά, ας φανταστούμε ότι τμήματα του μεγαλιθικού μνημείου του Στόουνχεντζ (υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα βρισκόταν κάποιος Έλληνας που θα θεωρούσε το Στόουνχεντζ αρκετά όμορφο για να θέσει αξιώσεις επ’ αυτού…) αφαιρούνταν από το σημείο όπου βρίσκονται, .....
.....μεταφέρονταν με πλοία στην Ελλάδα και εκτίθονταν σε κάποιο μουσείο της Αθήνας. Τι θα έκαναν άραγε οι βρετανικές αρχές; Θα διαμαρτύρονταν; Θα έκαναν μηνύσεις; Φυσικά και θα το έκαναν.
Ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας και της μυθολογίας της Αθήνας αντιπροσωπεύεται στα μάρμαρα του Παρθενώνα, άρα είναι καιρός η βρετανική κυβέρνηση να το πάρει απόφαση και να επιστρέψει στην Ελλάδα αυτά που δικαιωματικά της ανήκουν.
Εάν το έκανε αυτό, θα αναπτύσσονταν ισχυροί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών, θα διορθωνόταν κάτι που εδώ και πάρα πολλά χρόνια θεωρείται λάθος και άδικο, κοντολογίς θα γινόταν μια νέα αρχή στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αγγλίας. 
Επίσης, η Μεγάλη Βρετανία θα έδειχνε πως σέβεται την πολιτιστική κληρονομιά άλλων χωρών, ενώ ένα μέρος της πλούσιας ελληνικής ιστορίας θα αποκαθίστατο.
Έχει έρθει η ώρα [δεδομένου ότι τον τελευταίο καιρό το θέμα του επαναπατρισμού αρχαιοτήτων έχει ανακινηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο και πολλές χώρες υποδέχονται πανηγυρικά τις αρχαιότητές τους] τα μάρμαρα του Παρθενώνα να επιστρέψουν εκεί όπου ανήκουν. Δεν ανήκαν ούτε στον Έλγιν ούτε σε οποιονδήποτε άλλο ιδιώτη, ανήκουν στην Ελλάδα και στο λαό της. Στη θέση τους, στο Μουσείο της Ακρόπολης, τα απαράμιλλα αυτά έργα αρχαίας ελληνικής τέχνης θα μπορούσε να τα χαρεί όλος ο κόσμος. Όπως όλος ο κόσμος θα δει την ολυμπιακή φλόγα, που αυτή τη χρονιά θα ανάψει στο Λονδίνο για τους Ολυμπιακούς του 2012… [Σημειώνουμε ότι σχετική κίνηση που πρότεινε η ολυμπιακή φλόγα να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης προς τους Άγγλους για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, που συνοψίζεται στη φράση «Θέλετε τη φλόγα; Δώστε μας πίσω τα μάρμαρα», κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο…]
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: