Πρόκειται για τον Ελληνα Λούη Τίκα, τον συνδικαλιστή ηγέτη που δολοφονήθηκε στο Κολοράντο, γιατί ήθελε να κάνει ανθρωπινότερη τη ζωή των εργαζόμενων στα ορυχεία. Ο Λούης Τίκας δεν είναι άλλος από τον Ηλία Σπαντιδακη από τα Λουτρά Ρεθύμνου, ο οποίος πήγε μετανάστης στην Αμερική το 1886 σε ηλικία 20 ετών.
ΜΙΑ ΣΠΑΝΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΟΚ ΜΑΔΑΡΑ |
Στους εργαζόμενους άνηκε η σκληρή δουλειά, κάτω από τις πιο ανασφαλείς και άθλιες συνθήκες. Για να αντιληφθείτε το μέγεθος της εκμετάλλευσης ο εργαζόμενος πλήρωνε για τροφή και ύπνο 30 δολάρια όταν το ημερομίσθιο δεν ξεπερνούσε τα 2 δολάρια.
Ο Λούης Τίκας φύσει φιλελεύθερος χαρακτήρ δεν ανέχεται τη σκληρή εκμετάλλευση και αδικία. Οργανώνει τους εργάτες του ορυχείου και μετά περιέρχεται με δικά του χρήματα τις Πολιτείες της Αμερικής για να συνεγείρει και ενώσει τους εργάτες του κλάδου του. Οι εταιρείες αφηνιάζουν με την πρωτοβουλία του ανυπότακτου Έλληνα και καιροφυλακτούν να τον πλήξουν. Το Πάσχα του 1914 οδηγείται και ο Λούης Τίκας στο δικό του σταυρό. Οι σφαίρες της Εθνοφυλακής τον βρήκαν πάνω στο Πασχαλινό φαγοπότι, στο χορό και στο γλέντι. Τον πυροβόλησε πισώπλατα ο υπομοίραρχος Linderfeld την στιγμή που τον είχαν ακινητοποιήσει δυο εθνοφρουροί. Επακολουθεί σωστό μακελειό. Η Εθνοφρουρά σκοτώνει δεκάδες εργαζόμενους που διαμαρτυρήθηκαν για τη δολοφονία. Τα πτώματα των έμειναν άταφα επί τριήμερον. Η κηδεία του Τίκα μετεβλήθη σε λαϊκό προσκύνημα και διαμαρτυρία κατά της βίας και εκμετάλλευσης.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου