Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

ΚΥΘΗΡΑ 1537-1817

Το 1537 ο Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, ναύαρχος της οθωμανικής αυτοκρατορίας και κουρσάρος των ακτών της Μπαρμπαριάς καταστρέφει, λεηλατεί την Παλαιόχωρα, οι πειρατές του σκοτώνουν αμάχους, ενώ πολλούς αιχμαλώτους τους πουλούν σκλάβους. Η Παλαιόχωρα εγκαταλείπεται οριστικά. Όσες οικογένειες διασώθηκαν μετοίκησαν στα γύρω χωριά. Τα τελευταία χρόνια της Βενετικής κυριαρχίας στο νησί ο πληθυσμός θα φθάσει τις 7500 κατοίκους. Το νησί παρέμεινε βενετικό μέχρι καταλύσεως στον Μέγα Ναπολέοντα τους κράτους των Βενετών το 1797. Από τότε, με τη συνθήκη του Campo – Formio τα Κύθηρα μαζί και όλα τα Ιόνια νησιά περιέρχονται στην κατοχή των Γάλλων. Το 1797 ο Βιτσέντζο Ρενώ καταλαμβάνει τα Κύθηρα και οι νέα αστική τάξη μαζί με τους αγρότες καίνε στην πλατεία του Εσταυρωμένου το “Libro d’ Oro”, το βιβλίο των ευγενών.
Οι Γάλλοι το 1798 φυτεύουν το δένδρο της Ελευθερίας στην πλατεία του Εσταυρωμένου στη Χώρα και κηρύττουν τα ιδανικά της Γαλλικής Επανάστασης, «Ελευθερία, Ισότης, Αδελφότης». Εν τω μεταξύ αρχίζει η μετανάστευση των Κυθηρίων στη Σμύρνη. Μετά από σύντομο διάστημα, μεταξύ 1798 και 1799 οι Ρώσοι και οι Τούρκοι θα συμμαχήσουν για να καταλάβουν τα Ιόνια νησιά και τα Κύθηρα. Η φρουρά λίγων Γάλλων στρατιωτών ύστερα από ασφυκτική πολιορκία παραδίδει το κάστρο στο Ρωσικό Στόλο. Με τη συνθήκη της Κωνσταντινουπόλεως ιδρύεται το ημιαυτόνομο Κράτος των Ιονίων Νήσων. Όμως η διατήρηση προνομίων για τους ευγενείς εξαγριώνει αστούς και χωρικούς οι οποίοι διώκουν και κατασφάζουν τον προβλεπτή και άλλους ευγενείς, ενώ λεηλατούν τις περιουσίες τους. Στις 12 Μαΐου 1799, στον εορτασμό της μονής του Οσίου Θεοδώρου, άλλοι δύο ευγενείς σκοτώνονται. Αργότερα, τα νησιά με τη συνθήκη του Tilsitt το 1807, περιήλθαν για δύο ακόμη χρόνια στους Γάλλους (1807 – 1809) μέχρι να τα καταλάβουν οι Βρετανοί. Με τη συνθήκη των Παρισίων στις 20 Νοέμβρη 1815 δημιουργείται το «Ηνωμένον Κράτος των Ιονίων Νήσων», ομοσπονδιακή δημοκρατία και προτεκτοράτο των Άγγλων, με πρωτεύουσα την Κέρκυρα. Οι Άγγλοι πραγματοποιούν στα Κύθηρα αρκετά έργα, καταπιέζοντας τους κατοίκους αφού τους υποχρεώνουν στην αγγαρεία, καταναγκαστική εργασία για την κατασκευή των έργων. Στις 26 Αυγούστου 1817 το Ιόνιον Κράτος απέκτησε σύνταγμα αλλά παρέμεινε στη σφαίρα επιρροής των Βρετανών.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: