Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΓΡΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ "ΑΓΟΥΡΟΞΥΠΝΗΜΑ ΜΑΣ "....

Μια κοντρούλα μικρού βεληνεκούς και ντόπια, ανάμεσα σε φίλους και γνωστούς μου, ξέσπασε διαδικτυακά με ανταλλαγή πυρών εκατέρωθεν που λογικά δεν βρήκαν στόχο αφού το θέμα αφού εκτός του ειναι παλιό ήταν και ξεχασμένο και μάλλον έγινε και με την συγκατάθεση μας.
 Είναι η περίπτωση της Βουιδοκολύμπας εποχιακό λίμνιο στην περιοχή του Λαφονησιού και η απότομη εξαφάνιση της που όταν συνέβει λίγους ευαισθητοποίησε και λίγοι στεναχωρήθηκαν. (προέχει η εκμετάλλευση). 
Τι συνέβει τότε το ξέρουν πολύ καλά οι Εννιαχωριανοί και Σελινιώτες και φυσικά το έμαθαν και τα δικαστήρια αφού οι δυο δήμοι έβγαλαν τα μάτια τους για να βρουν που ειναι τα σύνορα των επαρχιών. Η Βουιδοκολύμπα που αποτελούσε για μας το στραλίκι, και η Βουλισμένη για τους Σελινιώτες. Θα μου πείτε για 150 μέτρα μαλώνουν εκεί κάτω.. όχι βέβαια γιατί αν τα σύνορα ήταν η Βουιδοκολύμπα ο όμορος δήμος δεν θα είχε παραλία στο Λαφονήσι ενώ αν ήταν η Βουλισμένη θα έπαιρνε το φιλετάκι του νότου.
Ετσι έχει η ιστορία της Βουιδοκολύμπας που απότομα εξαφανίστηκε απο τον χάρτη μια μέρα και μας έμεινε μόνο η παρακάτω φωτογραφία για να την θυμόμαστε. 
Χαρακτηριστικό και άρθρο των Χ.ν τότε.
Για περισσότερες από δύο ώρες χθες το μεσημέρι η πρόεδρος του Ειρηνοδικείου Χανίων άκουγε με υπομονή τους νομικούς εκπροσώπους των Δήμων Καντάνου-Σελίνου και Κισσάμου να… κονταροχτυπιούνται για το αν τα όρια των δύο Δήμων είναι στη “Βοιδοκολύμπα” ή στην πηγή “Βουλισμένης” στο Λαφονήσι.
Για άλλη μια φορά χθες οι δύο δήμοι βρέθηκαν στα δικαστήρια μετά από ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε ο Δήμος Καντάνου-Σελίνου σε βάρος του Δήμου Κισσάμου κατηγορώντας τον ότι τοποθέτησε ομπρελοκαθίσματα στα δικά του όρια στην παραλία του Λαφονησιού.
Η δικηγόρος του Δήμου Καντάνου-Σελίνου ανέφερε πως ο Δήμος Κισσάμου δείχνει απείθεια σε προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις του 2016 και του 2017 που όπως είπε δικαιώνουν απόλυτα τις θέσεις του Σελίνου αναφορικά με τα όρια στο Λαφονήσι. Σημείωσε επίσης ότι παρά τις αρνητικές σε βάρος του Δήμου Κισσάμου αποφάσεις, αυτός συνεχίζει να τοποθετεί ομπρελοκαθίσματα στα όρια του Σελίνου.
Από τη μεριά του Δήμου Κισάμου, η νομική του εκπρόσωπος του τόνισε πως οι αποφάσεις του 2016 και του 2017, αφορούν διαφορετικά τμήματα επί της παραλίας και για το λόγο αυτό δεν μπορούν να αποτελούν δεδικασμένο. Επίσης στην αναφορά από μεριά Σελίνου για πρακτικό συμβιβασμού που είχαν υπογράψει οι δύο δήμοι το 2014 όπου αναγνώριζαν τα όρια τους στο Λαφονήσι, σημείωσε πως το πρακτικό είχε υπογραφεί από τον τότε πρόεδρος της Μονομετοχικής του Δήμου Κισσάμου χωρίς αυτός να έχει την οποιαδήποτε εξουσιοδότηση και αρμοδιότητα.
Ακολούθησαν οι καταθέσεις του πραγματογνώμονα μηχανικού που είχε οριστεί από το Ειρηνοδικείο το 1999 για να ορίσει τα όρια των Δήμων με τον οποίο συμφωνεί ο Δήμος Καντάνου-Σελίνου και ακολούθησε ο τοπογράφος μηχανικός του Δήμου Κισσάμου ο οποίος επικαλέστηκε χάρτες της γεωγραφικής υπηρεσίας του Στρατού, της Εθνικής Στατικής Υπηρεσίας και μαρτυρίες ντόπιων προκειμένου να υποστηρίξει ότι τα όρια βρίσκονται εκεί που υποστηρίζει ο Δήμο Κισάμου.

Αυτά για την ιστορία μόνο όλα τα παραπάνω... φυσικά δεν ειναι το μόνο λιμνίο, εποχιακό χειμέριο που έχει εξαφανιστεί για να μπει μια τσαπατσούλικη ομπρέλα κέρδους, αλλά καλό ειναι να καταγράφονται αυτά για τις μελλοντικές γενιές. 
Γιατί άλλο ειναι τα σύνορα να είναι απο την Βουιδοκολύμπα κι άλλο απο την Βουλισμένη.

Υ.Σ Απορία ψαλτη..... Αν βάλουμε σήμερα ξανά ένα μηχάνημα εκεί που υποτίθεται οτι ήταν η Βουιδοκολύμπα θα την βρούμε; 

Δεν υπάρχουν σχόλια: