Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022

ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΤΑΣΗ Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Όλη η Ελλάδα ασχολείται με την επένδυση Τσαρσαρωνάκη και αυτό βέβαια φαίνεται και με τις ερωτήσεις που αρχίσαν να γίνονται και στην Βουλή... Μια τέτοια κατέθεσε η πρώην βουλευτής του ΜεΡΑ25 και νυν ανεξάρτητη κ. Αδαμοπούλου
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τoν Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα.
Θέμα: «Ανάγκη διερεύνησης δυνατότητας εγκατάστασης τουριστικών καταλυμάτων στο οικοσύστημα Φαλάσαρνας Δήμου Κισάμου.»
Κύριε Υπουργέ,
Το οικοσύστημα της Φαλάσαρνας εκτείνεται 59 χιλιόμετρα δυτικά των Χανίων και 12 χιλιόμετρα δυτικά της Κισάμου πρόκειται για έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Κρήτη εξαιτίας των παραλιών με το ιδιαίτερο οικολογικό ενδιαφέρον. Λόγω της βιοποικιλότητας και του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους αποτελεί ενδιαίτημα το οποίο αφορά στην οδηγία 92/43 ΕΟΚ. Ωστόσο προσφάτως η επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης ψήφισε κατά πλειοψηφία υπέρ της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων τουριστικής επένδυσης στα Φαλάσαρνα. 
Λίγες ημέρες νωρίτερα κατέστη ομόφωνα αρνητική η γνωμοδότηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Κισσάμου επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) στη θέση “Φαλάσαρνα” της Τοπικής Κοινότητας Πλατάνου, από την εταιρεία «Αειφόρες Τουριστικές Επιχειρήσεις Φαλάσαρνα Α.Ε”. Η τεκμηρίωση της γνωμοδότησης όπως δημοσιεύεται στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα parakritika.gr αναφέρει ότι είναι ανάγκη να ληφθούν υπόψη τα παρακάτω:
1. Οι ΕΠΜ για τις περιοχές Δικτύου Φύση Natura 2000 Δυτικής Κρήτης έχουν ανατεθεί και βρίσκονται στο τελικό στάδιο εκπόνησης, μεταξύ αυτών και η περιοχή Φαλάσαρνα Γραμβούσας. Η αναφερόμενη ΣΜΠΕ αφορά την περιοχή Φαλασάρνων. Η ΣΜΠΕ δεν μπορεί να προχωρήσει πριν της ολοκλήρωση της ΕΠΜ.
2. Η επίπεδη παραθαλάσσια περιοχή με την ειδικότερη ονομασία Παχιά Άμμος, η οποία εκτείνεται από βορρά προς νότο από την βάση του υψώματος (περίπου ισοϋψής των 20μ) και περιλαμβάνει εκτός της παραλίας, φερόμενη ιδιοκτησία και παλαιό αιγιαλό, ευρίσκεται σε περιοχή της οδηγίας 92/43 ΕΟΚ δηλ. οριοθετημένη περιοχή όπου προηγείται η διατήρηση, φυσική αναγέννηση και επέκταση του είδους προτεραιότητας Andtocymbium rechingeri με ΚΩΔ 1842, καθώς επίσης και των αμμοθινών και όλων των ειδών φυσικής βλάστησης που ευδοκιμούν εντός των οποίων, ως εκ τούτου δεν μπορεί να δεχθεί κανενός είδους δραστηριότητα πολύ περισσότερο κανενός είδους κατασκευές. Η όποια δραστηριότητα περιορίζεται στην αμμώδη παραλία σε εναρμόνιση με τον Ν 2971/2001 όπως τροποποιήθηκε.
3. Βάσει των υφιστάμενων δεδομένων ύδρευσης της περιοχής και του μεγέθους της δραστηριότητας, ο Δήμος Κισσάμου αδυνατεί να παράσχει νερό ύδρευσης τόσο στις αναγκαίες σταθερές ποσότητες όσο και ασφαλές για την δημόσια υγεία. Τη δεδομένη χρονική στιγμή από πλευράς του δήμου δρομολογείται η υποβολή πρότασης στο Ταμείο Ανάκαμψης για την χρηματοδότηση των έργων Ενίσχυσης της Ύδρευσης Τ.Κ. Πλατάνου καθώς και οι μελέτες από το Υπ. Υποδομών για το μεγάλο έργο της κατασκευής φράγματος στον ποταμό Ταυρωνίτη, έργα τα οποία θα αλλάξουν τους κανόνες και τα δεδομένα ύδρευσης της ευρύτερης περιοχής του δυτικού τμήματος του Δήμου Κισάμου.
4. Τέλος, το προτεινόμενο Ειδικό πολεοδομικό Σχέδιο δεν κινείται στην κατεύθυνση του εγκεκριμένου Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού σύμφωνα με το οποίο στα Δυτικά παράλια Κρήτης δίνεται κατεύθυνση για ανάπτυξη ήπιας μορφής επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Προτίθεστε να λάβετε σοβαρά υπόψη την ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Κισσάμου επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) στη θέση “Φαλάσαρνα” της Τοπικής Κοινότητας Πλατάνου, από την εταιρεία «Αειφόρες Τουριστικές Επιχειρήσεις Φαλάσαρνα Α.Ε”, προκειμένου να διερευνηθούν ενδελεχώς από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τα σχέδια εγκατάστασης τουριστικών καταλυμάτων στην περιοχή;
Η ερωτώσα Βουλευτής
Αγγελική Αδαμοπούλου
Ανεξάρτητη Βουλευτής Α΄ Αθηνών

Αναμένουμε την απάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνου Σκρέκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: