Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 31 Μαΐου 2022

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ...

  Αντιδήμαρχο του δήμου Κισάμου συνέλαβε το πρωί της Τρίτης η Αστυνομία, σε ακόμα ένα επεισόδιο στο μακροχρόνιο σήριαλ με τα αδέσποτα παραγωγικά ζώα στην περιοχή.
Το απόγευμα της Δευτέρας, κάτοικοι κατήγγειλαν στις Αρχές ότι εκατοντάδες αιγοπρόβατα περιφέρονταν αδέσποτα σε χωράφια στο Σφακοπηγάδι, τη Ρόκα, το Μαλάθυρο, τα Τρία Αλώνια και παραπλήσιες περιοχές, προκαλώντας ζημιές σε καλλιέργειες.
Αστυνομικοί από το ΑΤ Κισσάμου αλλά και τα ΤΑΕ Χανίων και την ΟΠΚΕ κατευθύνθηκαν στα Τρία Αλώνια και εντόπισαν περίπου 250 αιγοπρόβατα να βόσκουν ανεπιτήρητα στην περιοχή. Δεκάδες από αυτά μάλιστα δεν έφεραν ενώτια.
Οι αστυνομικοί κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν τα ζώα στο Σφακοπηγάδι, ενώ ενημέρωσαν και εγγράφως τον δήμο Κισάμου να τα παραλάβει, ώστε να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του zarpanews.gr, οι αστυνομικοί… επιτηρούσαν τα πρόβατα στο σημείο, περιμένοντας να έρθει το σχετικό συνεργείο, που όμως δεν εμφανίστηκε ποτέ, παρά τις επανειλημμένες επικοινωνίες που είχε η Αστυνομία με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο.
Τελικά, έπειτα από τρεις περίπου ώρες, οι αστυνομικοί έφυγαν από το Σφακοπηγάδι, ενώ το πρωί της Τρίτης ο αρμόδιος αντιδήμαρχος συνελήφθη, καθώς βάσει νόμου έπρεπε να είχε φροντίσει να απομακρύνει τα ζώα όπως του είχε ζητηθεί. Ο εισαγγελέας του άσκησε κατηγορία για παράβαση καθήκοντος και αφέθηκε ελεύθερος, ενώ ορίστηκε τακτική δικάσιμος.
Το zarpanews.gr επικοινώνησε με τον δήμαρχο Κισσάμου, Γιώργο Μυλωνάκη, ο οποίος επιβεβαίωσε το περιστατικό, υποστήριξε όμως ότι ο δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει την υποχρέωση που απορρέει από τη νομοθεσία:
“Έχω ξεκαθαρίσει επανειλημμένα ότι ο δήμος και κανείς δήμος στη χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να αναλάβει τέτοιες ευθύνες. Δεν έχουμε ούτε τα χρήματα, ούτε τον εξοπλισμό, ούτε και μπορούμε να προσλάβουμε το προσωπικό που απαιτείται. Οι προσλήψεις έρχονται από το υπουργείο, δεν γίνονται ελεύθερα για πάνω από δέκα χρόνια”, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Κισσάμου.
Στην ερώτηση, αν ο δήμος Κισάμου είχε ζητήσει στο παρελθόν από το υπουργείο Εσωτερικών να προσλάβει προσωπικό για τον σκοπό αυτό, ο κ. Μυλωνάκης απάντησε ότι είχε αποστείλει σχετική επιστολή.
Ο ιδιοκτήτης των αδέσποτων ζώων αναζητείται.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΠΟΡΟΥΣ... ΚΑΙ ΑΠ ΌΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ

Διαβάζοντας την σελίδα του Δημάρχου Σφακίων.... Μανούσου Χιωτάκη.
- Κατά την επίσκεψή μου στις 19 Μαΐου στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλία στο Γενικό Γραμματέα κ. Κουτουλάκη Εμμανουήλ του έθεσα το θέμα της Αξιοποίησης της γεώτρησης της Ανώπολης Σφακίων ο κ. Γενικός ανταποκρίθηκε θετικά και χρηματοδότησε τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό με 74.400.00€ εγώ προσωπικά και το δημοτικό Συμβούλιο σας ευχαριστούμε.

Μπράβο στον δήμαρχο που αγωνίζεται να βρει λεφτά για τις γεωτρήσεις του ..ακόμα και απο το ΥΕΝ ..μακάρι να βρίσκαμε και εμείς ένα υπουργείο να φέρναμε το νερό απο τον Ταυρωνίτη ως και την Γραμβούσα και τον Πλάτανο.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΟ ΧΑΝΙΑ -ΚΑΣΤΕΛΙ ΝΑ ΟΝΟΜΑΣΤΕΙ ΛΕΩΦΟΡΟΣ "ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ"

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη αποφάσισε ομόφωνα μετά από εισήγηση του προέδρου Γιώργου Αγοραστάκη, να προτείνει στα καθ’ ύλην αρμόδια όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Χανίων και Πλατανιά, την ονομασία του τμήματος της Παλαιάς Εθνικής Οδού Χανίων – Κισάμου σε «Λεωφόρος Μίκης Θεοδωράκης», από την αρχή της προς τα δυτικά μέχρι και την Αγία Μαρίνα για το Δήμο Χανίων και από τον Πλατανιά μέχρι και το Κολυμπάρι για τον Δήμο Πλατανιά.
Στο αιτιολογικό του, το Δ.Σ. του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη αναφέρει:
1. Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ο κορυφαίος του νεοελληνικού πολιτισμού. Είναι ο κορυφαίος Έλληνας με παγκόσμια απήχηση και αίγλη, ο παγκόσμιος Έλληνας. Ως παγκόσμιος είχε αναγνωριστεί και βραβευτεί από διεθνείς Οργανισμούς, Ανώτατα Εκπαιδευτικά και Πολιτιστικά Ιδρύματα, Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεις σ’ όλο τον κόσμο.
- Καθόλου άσχημη ιδέα και καλό ειναι να ονομαστεί όλη η ΠΕΟ έτσι, εκτός κι αν πάλι η Κρήτη και η ΠΕΟ τελειώνει στο Κολυμβάρι. Αποδεδειγμένα ο Μίκης έχει και καταγωγή απο την Κίσαμο. Είμαι σίγουρος οτι αν η πρόταση καρποφορήσει ο Δήμος Κισάμου δεν θα έχει αντίρρηση να ονομαστεί αυτός ο δρόμος που περνά απο τον δήμο Κισάμου και φτάνει ως και την πόλη της Κισάμου σε Μίκη Θεοδωράκη. Εκτός βέβαια αν ο κ. Αγοραστάκης έχει καμιά άλλη πρόταση για τον υπόλοιπο δρόμο, Κολυμβάρι- Κίσαμος. 
- Θα ειναι τιμή και για τα μικρά χωριά μας, να ονομαστεί ο μοναδικός τους δρόμος, με το όνομα του κορυφαίου Έλληνα Μουσικού.

ΥΨΗΛΑ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΗΣ ΘΥΕΛΛΑΣ ΣΤΑ "ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΑ-ΧΑΝΙΑ 2022"

Δυναμική εμφάνιση από τους αθλητές στίβου της Θύελλας Κ. Κισάμου στο διεθνές μίτινγκ "Βενιζέλεια –Χανιά 2022" το οποίο διεξήχθη το Σάββατο 29 Μαΐου στο Εθνικό Στάδιο Χανίων.
Στην δισκοβολία Κ20 στην τρίτη θέση του αγωνίσματος κατέκτησε ο Άγγελος Μοδιανάκης όπου με βολή στα 49.93μ. σημείωσε ατομικό ρεκόρ και μία από τις καλύτερες για φέτος επιδόσεις στην Ελλάδα.
Στα 100μ ανδρών ο Ορλίντ Τζόκα τερματίζοντας στην πέμπτη θέση στην πρώτη σειρά των 100μ με χρόνο 11.34 έπιασε επίσης το όριο για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ20.
Για την ομάδα της Θύελλας συμμετείχαν επίσης Χαχλάκης Γιάννης 80μ Κ16 10.54, Φελεσάκης Σταύρος 80μ Κ16 11.01, Νικολακάκη Μαρία 1200μ Κ16 4.48.19, Χαραλαμπάκης Άρης 1200μ Κ16 4.14.61, Φαντάκης Γιάννης 1200μ Κ16 4.21.17
και στην σκυταλοδρομία των ακαδημιών Φελεσάκη Κάλια, Παπαδημητρίου Μόντη, Σόνι Σούλι, Δεικτάκη Αγγελική και Πλευράκη Αλεξία
Στα 800μ ανδρών ο Κλάιντι Μπεκίρι τερμάτισε στην τρίτη θέση με χρόνο 2.00.29 επίδοση που αποτελεί ατομικό ρεκόρ και ταυτόχρονα υψηλό όριο για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ20 που θα διεξαχθεί 9-10 Ιουλίου στις Σέρρες.

ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Πλατεία Τζανακάκη γωνία Σκαλίδη το νερό τρέχει εδώ και 8 μήνες δίχως κανένας να ενδιαφέρετε.. τα πλακάκια μάλιστα απο κόκκινα έχουν γίνει πράσινα... 
Λεπτομέρειες θα μου πείτε αλλά απέναντι ειναι καφέ μαγαζιά και πολλά άλλα και δεν ταιριάζει τόση αδιαφορία. Ελπίζω ο τοπικός να το δει το πρόβλημα... Μάλιστα απο αύριο εφαρμόζουμε και το κλείσιμο των δρόμων του ιστορικού Κέντρου... για να δούμε πως θα γίνει φέτος, με αλυσίδα, με γλάστρες, με αυτοκίνητα, με κρασπεδόρειθρα; 

 

ΝΕΟΣ ΠΡΩΤΟΣΥΓΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΙΣΑΜΟΥ ΚΑΙ ΣΕΛΙΝΟΥ

Ο Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Κουμαρτζάκης Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Χρυσοσκαλίτισσας είναι ο νέος πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου & Σελίνου με απόφαση του Μητροπολίτη Κισάμου & Σελίνου κ.κ. Αμφιλοχιου.
ΑΞΙΟΣ  

ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Κισάμου ενημέρωσε τους κατοίκους στα Λιβάδια πως έχει ως και τώρα η κατάσταση σχετικά με τα γυψορυχεία. Και όπως βλέπουμε και στις φωτογραφίες που μας έστειλαν η συμμετοχή ήταν αρκετή καλή.
Αν και όλοι ειναι γνώστες της κατάστασης και φυσικά κανείς δεν ειναι υπερ της ξαναλειτουργίας των γυψορυχείων σε μια περιοχή που αναπτύσσεται πολύ γρήγορα τουριστικά, εντούτοις δόθηκαν πολλές απαντήσεις σε ερωτήματα που έχουν να κάνουν περισσότερο για την επόμενη μέρα. 
Στο τέλος της συνάντησης αποφασίστηκε να γίνουν κάποιες δράσεις ιδιαίτερα την επόμενη Κυριακή 5 Ιουνίου Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος.
Θεωρώ οτι αυτές οι συναντήσεις θα πρέπει να εμπλουτιστούν με ανθρώπους όλων των παρατάξεων του δήμου Κισάμου και ιδιαίτερα απο την δημοτική αρχή που πρέπει να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο.
Στην συζήτηση παραβρέθηκαν φορείς της περιοχής, πολιτιστικοί σύλλογοι, αγροτικοί σύλλογοι και ο πρόεδρος του ΝΕΣ Κισάμου.

ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Καλοκαίρι του 1985 Φαλάσαρνα...
Τότε που όλος ο καλός κόσμος πήγαινε στο Μαύρο Μώλος...  Όλη η παραλία δική μου ...

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΓΩΓΩΝ (ΥΔΡΕΥΣΗΣ) ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ

Εγκρίθηκε απο την οικονομική επιτροπή του δήμου Κισάμου  η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Κισάμου, Δήμου Χανίων (σήμερα εκτός απροόπτου θα εγκριθεί και απο την οικονομική επιτροπή του Δήμου Χανίων) και του Ο.Α.Κ. ΑΕ. για την αντικατάσταση αγωγών (ύδρευσης) αμιάντου και ανίχνευση διαρροών εντός της πόλης της Κισάμου. Είναι οι γνωστές σωλήνες αμιάντου που υπάρχουν στο δίκτυο ύδρευσης, όχι μόνο της πόλης, αλλά και σε πολλά χωριά και εν μέρη είχε γίνει μια αντικατάσταση των όταν έγινε ο βιολογικός της πόλης, όχι βέβαια παντού. Το έργο ειναι προϋπολογισμού 500.000Ε.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ

Την Πέμπτη 2 και την Παρασκευή 3 Ιουνίου ξεκινάνε οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τα ΕΠΑΛ και ΓΕΛ αντίστοιχα. Με την ΕΒΕ να είναι «πρωταγωνιστής» και τη δεύτερη χρονιά εφαρμογής της, δύο νέες αλλαγές περιμένουν τους πάνω από 100.000 φετινούς υποψήφιους που θα ριχτούν στη «μάχη» των Πανελλαδικών Εξετάσεων διεκδικώντας μία θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αφού:
• για πρώτη φορά φέτος τα αποτελέσματα των βάσεων αναμένεται να ανακοινωθούν πριν τον 15 Αύγουστο , καθώς τα αγωνίσματα αλλά και οι προκαταρκτικές εξετάσεις για Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές που καθυστερούσαν τη διαδικασία, πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα από τις προηγούμενες χρονιές, και 
• αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των μορίων με το κάθε τμήμα να έχει ορίσει δικό του συντελεστή βαρύτητας για καθένα από τα τέσσερα μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Έτσι, οι υποψήφιοι θα συγκεντρώσουν διαφορετικό αριθμό μορίων για κάθε τμήμα ΑΕΙ γεγονός που καθιστά την όποια πρόβλεψη για την πορεία των φετινών βάσεων εισαγωγής ανά τμήμα να είναι σχεδόν απαγορευτική αφού η σύγκριση με τις αντίστοιχες περσινές θα είναι πολύ δύσκολη υπόθεση.
Ο αριθμός των φετινών εισακτέων ανά Πανεπιστημιακή σχολή/τμήμα ανακοινώθηκε από το ΥΠΑΙΘ  στις 15-5-2022 ( ΥΑ  Φ.253.1/55071/Α5 - ΦΕΚ Β’ 2370/15.5.2022) και είναι συνολικά μειωμένος κατά 9.021 σε σχέση με το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος (68.394 έναντι των 77.415 του 2021-22). Η μείωση αφορά: α) κυρίως  χαμηλόβαθμα τα προηγούμενα χρόνια τμήματα περιφερειακών Πανεπιστημίων που πέρσι, λόγω της ΕΒΕ (Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής), δεν συμπληρώθηκαν οι θέσεις, και β) δευτερευόντως συγκεκριμένες σχολές κεντρικών ΑΕΙ(ΠΑΔΑ, ΕΚΠΑ και Πανεπιστήμιο Πατρών). Οι περιζήτητες Ιατρικές και Νομικές σχολές καθώς και τα τμήματα Πληροφορικής διατηρούν τον αριθμό εισακτέων. Υπενθυμίζεται ότι από τις 77.415 προσφερόμενες θέσεις του 2021 καλύφθηκαν μόνο οι 60.070 με τις περίπου 17.000 κενές θέσεις να αφορούν τμήματα περιφερειακών Πανεπιστημίων με χαμηλές βάσεις τα προηγούμενα χρόνια. Για τα τμήματα αυτά η μείωση των θέσεων δεν αναμένεται να αποτελέσει παράγοντα ανοδικής τάσης στις βάσεις εισαγωγής τους, σε αντίθεση με τα τμήματα των κεντρικών ΑΕΙ στις οποίες υπήρξε μείωση των διαθέσιμων θέσεων.
Πέρα από τη σωστή προετοιμασία των υποψηφίων, δύο επιπλέον παράγοντες που θα έχουν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της «μάχης» αυτής είναι:
η αντιμετώπιση του άγχους και 
η σωστή διαχείριση του χρόνου
κατά τη διάρκεια της 3ωρης γραπτής εξέτασης ανά μάθημα. Στη συνέχεια, παραθέτουμε μερικές υποδείξεις – οδηγίες που θα φανούν χρήσιμες για την ορθή διαχείριση των παραγόντων αυτών από τους υποψηφίους. 
1. Ξεκινάτε τις απαντήσεις από τα ερωτήματα που γνωρίζετε καλύτερα.
Μόλις παραλάβετε τα θέματα, τα κάνετε μια γρήγορη ανάγνωση και ξεκινάτε τις απαντήσεις από τα ερωτήματα που γνωρίζετε καλύτερα. Αρκετοί μαθητές μόλις πάρουν τα θέματα, κοιτάζουν κατευθείαν το τελευταίο θέμα. Θεωρούν ότι εάν μπορούν να το χειριστούν, τότε θα γράψουν καλά! Αν όμως θεωρηθεί δύσκολο, τότε προφανώς απογοητευμένοι, προσπαθούν να γράψουν με άγχος και κατεστραμμένη ψυχολογία, καθώς συνειδητοποιούν ότι δεν πρόκειται να γράψουν τόσο καλά όσο πίστευαν. Παράλληλα χάνουν την αυτοσυγκέντρωσή τους. Αρκετά συνήθης είναι επίσης η μαρτυρία υποψηφίων : «…ήξερα το ερώτημα Xαλλά δεν πρόλαβα να το γράψω διότι προσπαθούσα να λύσω το θέμαY…».Ο κανόνας είναι απλός:
Γνωρίζετε κάποιο ερώτημα; Το απαντάτε.
Δεν το γνωρίζετε; Κρατάτε κάποιες σημειώσεις στο πρόχειρο (βλ. παρακάτω σχετικά με τη διαχείριση του πρόχειρου) και προχωράτε στο επόμενο.
Η διαδικασία επαναλαμβάνεται σε κάθε ερώτημα διαδοχικά ξεκινώντας από το πρώτο θέμα και καταλήγοντας στο τελευταίο. Όταν εξαντλήσετε τη σειρά των θεμάτων, ακολουθείστε την ίδια τακτική, επιλέγοντας κάθε φορά να ασχοληθείτε με αυτό που θεωρείτε πιο βατό από τα ερωτήματα που απέμειναν. Με την παραπάνω τεχνική έχετε επιτύχει 
καλύτερη ψυχολογία για τη συνέχεια αφού θα έχετε ήδη αντιμετωπίσει επιτυχώς αρκετά ερωτήματα, άρα και συγκεντρώσει ήδη μία σεβαστή βαθμολογία, και 
σωστότερη διαχείριση χρόνου 
2. Διαβάζετε κάθε θέμα ανάπτυξης/επίλυσης προσεκτικά και αργά, ώστε να κατανοήσετε πλήρως τι ζητείται.
Καλό θα είναι , αφού κρατήσετε κάποιες σχετικές σημειώσεις στο πρόχειρο, να ελέγξετε πάλι τα ζητούμενα του θέματος. Αποτελούν όντως μέρος της σωστής απάντησης, ή είναι απαντήσεις εκτός θέματος που αρχικά σας φάνηκαν σωστές; Με τον τρόπο αυτό αποφεύγετε το δυσάρεστο γεγονός να έχετε γράψει ολόκληρες σελίδες, και να διαπιστώσετε ότι δεν έχουν σχέση με το θέμα οπότε πρέπει να τις σβήσετε, ξεκινώντας πάλι από την αρχή, με περισσότερο άγχος αυτή τη φορά και πίεση λόγω σαφώς λιγότερου διαθέσιμου χρόνου.
3. Προσοχή στις ερωτήσεις Σωστού-Λάθους.
Συχνά σε ερωτήσεις που σας φαίνονται γνωστές - εύκολες δε δίνετε την απαραίτητη προσοχή και απαντάτε σχεδόν απερίσκεπτα και γρήγορα. Έτσι όμως ξεφεύγουν ορισμένες λεπτομέρειες της ερώτησης. Μία λέξη που λείπει ή άλλαξε, ίσως να διαφοροποιεί όλο το πνεύμα της ερώτησης. Κάτι τέτοιο συμβαίνει πολύ συχνά σε ερωτήσεις Σωστού-Λάθους.
4. Χρησιμοποιείστε σωστά το πρόχειρο (τελευταίες σελίδες του τετραδίου).
Εάν είσαστε σίγουροι για την απάντηση σε κάποιο θέμα απαντάτε κατ' ευθείαν στο καθαρό. Αν όχι, χρησιμοποιείστε το πρόχειρο καταγράφοντας τις σκέψεις σας για να ελέγξετε τη χρησιμότητά τους για την επίλυση του ερωτήματος. Έτσι στην έκθεση καταγράφετε λέξεις κλειδιά καθώς και επιγραμματικά τα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιήσετε αλλά και τη σειρά με την οποία θα τα παρουσιάσετε, ενώ στα μαθηματικά γράφετε τους τύπους που ενδεχομένως να σας οδηγήσουν στο ζητούμενο. Προφανώς και δεν καταγράφετε ολόκληρη τη λύση του ερωτήματος στο πρόχειρο διότι τότε θα έχετε σπαταλήσει πολύτιμο χρόνο.
5. Προσέξτε την εμφάνιση του γραπτού σας.
Αν και δεν υπάρχουν μονάδες για την εμφάνιση του γραπτού, εντούτοις υπάρχει μια υποσυνείδητη επιρροή για τους βαθμολογητές όταν μέσα στο «χάος» βρεθούν να αξιολογήσουν ένα «προσεγμένο» γραπτό. Σε αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο και η απόκλιση στις μονάδες του γραπτού μεταξύ των δύο βαθμολογητών. Τα τετράδια απαντήσεων αποτελούνται από 16 σελίδες οι οποίες είναι υπεραρκετές. Δεν χρειάζεται να προσπαθείτε να κάνετε οικονομία, αξιοποιώντας όλο το χώρο της κάθε σελίδας γράφοντας ακόμα και έξω από τα περιθώρια ή στριμώχνοντας τις λέξεις ώστε να χωρέσουν σε μια γραμμή.
6. Δεν έχει σημασία η σειρά απάντησης των ερωτημάτων.
Δεν χρειάζεται να γράφετε τις απαντήσεις με τη σειρά. Μπορείτε να ξεκινήσετε από το "Θέμα 1γ" , να συνεχίσετε στο "Θέμα 4β" και μετά να επιστρέψετε  στο "Θέμα 1α". Έτσι αν υπάρχει κενό μνήμης και δε θυμάστε άμεσα κάποιο ερώτημα προχωρήστε σε επόμενο και επανέλθετε όταν το θυμηθείτε. Στα υπολογιστικά θέματα των θετικών μαθημάτων αν το αποτέλεσμα κάποιου ερωτήματος Ε1 -που δε γνωρίζετε ή δεν θυμάστε άμεσα- θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση κάποιου επόμενου ερωτήματος Ε2 του ίδιου θέματος, θεωρείστε δεδομένο το αποτέλεσμα του Ε1 και προχωρήστε στην επίλυση του ερωτήματος Ε2 αναφέροντας «…βάσει του αποτελέσματος του ερωτήματος Ε1 θα έχουμε….».Στη συνέχεια και αφού το θυμηθείτε ή  έχετε πλέον χρόνο στη διάθεσή σας για να το προσπαθήσετε μπορείτε πάλι να επανέλθετε στο ερώτημα Ε2. 
7. Αφήνετε 3-4 κενές σειρές ανάμεσα στα ερωτήματα που απαντάτε.
Μετά από την απάντηση κάθε ερωτήματος αφήνετε 3-4 κενές γραμμές αφού έτσι 
θα μπορείτε εύκολα να βρείτε τα ερωτήματα που έχετε ήδη απαντήσει και, αν σας έχει μείνει χρόνος, να τα ελέγξετε, και κυρίως 
θα έχετε διαθέσιμο - αξιοποιήσιμο χώρο να συμπληρώσετε κάποια παραπομπή για το σημείο συνέχειας επίλυσης/συμπλήρωσης/διόρθωσης κάποιου ημιτελούς ερωτήματος σε μη συνεχόμενο σημείο του γραπτού σας. Έτσι , αν για παράδειγμα αφού απαντήσατε το "θέμα 3β", θυμηθήκατε κάτι που θέλετε να συμπληρώσετε στο "θέμα 2α" δεν χρειάζεται να προσπαθήσετε να στριμώξετε τις προτάσεις που θυμηθήκατε με μικρά γράμματα σε μία σειρά. Επιστρέψτε στο τέλος στο "Θέμα 2α" και αξιοποιήστε τις 3-4 κενές γραμμές που αφήσατε γράφοντας κάποια παραπομπή όπως "συνεχίζεται μετά το θέμα 3β" ή κάτι παρόμοιο. Μετά το θέμα 2α ξεκινήστε καινούργια παράγραφο και σημειώστε ότι πρόκειται για τη 'Συνέχεια του ερωτήματος 2α'.
8. Μην αφήνετε αναπάντητα ερωτήματα.
Στα ερωτήματα για τα οποία έχετε κάποιες ιδέες, αλλά δεν είσαστε σίγουροι εάν αυτές οι ιδέες είναι σωστές γράψτε τις αφού, εάν αποτελούν μέρος της απάντησης, είναι πιθανό να προσφέρουν τις μονάδες που τους αναλογούν. Έτσι δε θα μείνετε με το παράπονο, ότι ενώ αυτό που είχατε δοκιμάσει στο πρόχειρο ήταν τελικά σωστό.
9. Εκμεταλλευτείτε όλο το διαθέσιμο χρόνο
Σε περίπτωση που ολοκληρώσατε το γραπτό πριν τη λήξη του χρόνου, ξαναδιαβάστε τις απαντήσεις σας. Ενδέχεται να χρειαστεί να γράψετε κάτι που σας έχει διαφύγει ή  να προβείτε σε κάποια διόρθωση. Παραδίδετε το γραπτό μόνο όταν είστε σίγουροι ότι δεν έχετε κάτι να προσθέσετε/διορθώσετε. 
Αφού αποχωρήσετε από την αίθουσα οργανώνετε το επόμενό σας μάθημα χωρίς να κάνετε αρνητικές σκέψεις σε περίπτωση που δεν τα καταφέρατε αρκετά καλά. Κάθε μάθημα είναι μια ξεχωριστή οντότητα που ποσοστιαία συμμετέχει σχεδόν το ίδιο στα συνολικά σας μόρια. Είναι πολύ σύνηθες το γεγονός παιδιά να επιτυγχάνουν σε κάποια από τις βασικές τους επιλογές έχοντας γράψει χαμηλό βαθμό σε κάποιο από τα εξεταζόμενα μαθήματα. 
Και μην ξεχνάτε ότι 
οι πανελλήνιες είναι απλά μία δοκιμασία στη μεγάλη διαδρομή της ζωής σας. Σε αυτή τη διαδρομή οι δοκιμασίες αλλά και οι ευκαιρίες θα είναι πολλές
Σας εύχομαι από καρδιάς να είστε πάνω απ' όλα καλά, ήρεμοι και δυνατοί στην πρώτη σας δοκιμασία.
Καλή επιτυχία!
Νεκτάριος Ζουριδάκης 
Διευθυντής ΕΠΑΛ Κισάμου- Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή κρίση οι οποίες δυσχεραίνουν τις οικονομικές συναλλαγές των πολιτών, σε συνδυασμό με τα τεχνικά προβλήματα στις ψηφιακές πλατφόρμες του Ελληνικού Κτηματολογίου, ανακοινώνει ότι χορηγείται παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών για 45 ημέρες.
Η παράταση αφορά στους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν εντός του 2021 για τους οποίους η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων εκπνέει στις 31 Μαΐου.
Η νέα καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αντιρρήσεων είναι η 15η Ιουλίου 2022.

 

Η ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

"Αμα δεν ψηφίζει όλη η γειτονιά τον δήμαρχο αυτά παθαίνουμε"... κλεμμένο αλλά ταιριάζει στην περίπτωση μας ειδικά στα σημεία που έχει πέσει η διακεκομμένη άσφαλτος.  Ώσπου να έλθει ο επόμενος εργολάβος αυτή που έριξαν τώρα θα θέλει αντικατάσταση πάλι.

Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΠΛΑΤΑΝΟΥ : ΦΩΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Η ομιλία της φιλολόγου Πόπης Μαραθάκη στην εκδήλωση μνήμης και τιμής στους πεσόντες στο Μνημείο του Πλατάνου.

Φέτος, στην 81η επέτειο της μάχης της Κρήτης, το χωριό μας έχει τη χαρά, την τιμή και την περηφάνια να εγκαινιάζει έναν δικό του χώρο συλλογικής μνήμης, το δικό του μνημείο των πεσόντων του β’ παγκοσμίου πολέμου, μνημείο που θα μείνει ως παρακαταθήκη και σημείο αναφοράς στις επόμενες γενιές, για να μαθαίνει στους νέους ότι η μανία των ναζί κατακτητών δεν άφησε ούτε σπιθαμή κρητικής γης που να μην την είχε πατήσει και ατιμάσει, να μην είχε πράξει το κακό.
Για να συνεχίσει, όμως, ένα μνημείο να διατηρεί το σημασιολογικό του φορτίο, θα πρέπει να αφηγείται την ιστορία του. Αυτή την ιστορία θα προσπαθήσω να σας ξεδιπλώσω απόψε.
Το μνημείο μας αυτό εδώ, αφιερώνεται σε 34 δικούς μας πεσόντες του β΄ παγκοσμίου πολέμου και της μάχης της Κρήτης. Από αυτούς οι 2 κατάγονταν από το Σφηνάρι, οι 15 από την Γραμβούσα και οι 17 από το χωριό μας. 
Σεπτέμβριος του 1939. Ο Χίτλερ, αφού έχει προετοιμάσει μεθοδικά την πολεμική του μηχανή, επιτίθεται και κατακτά την μία μετά την άλλη τις χώρες της Ευρώπης. Ηρωικές ήταν οι μάχες που έδωσαν οι στρατιώτες μας! Όμως, παρά τη γενναία αντίστασή τους «Οι Ναζί διαβήκαν! 
Η Κρήτη μας, το νησί μας, αυτό «το θεριό που κείτεται στη θάλασσα» και αποτελεί σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, στρατηγικό σημείο, βρέθηκε έξω από τα σχέδια του Χίτλερ; Δεν ενδιαφερόταν ο παράφρων αυτός ναζί να την κατακτήσει και να την κάνει ορμητήριό του; Η απάντηση, εδώ, μόνο θετική αποδείχτηκε! Κατέφυγε, μάλιστα, στην πρωτότυπη απόφαση να την κατακτήσει από αέρος με τη ρίψη αλεξιπτωτιστών.
Την υπεράσπιση του νησιού είχαν αναλάβει Βρετανοί, Νεοζηλανδοί και Αυστραλοί σύμμαχοι, καθώς και 10.000 Έλληνες στρατιώτες. Από τη θάλασσα θα περιφρουρούσε το νησί ο βρετανικός στόλος.
«…Μόνο να ρθείς την άνοιξη που βάνω τα καλά μου
που βλαστοσέρνουν τα κλαδιά
κι αριδαμώνει ο τόπος
που κιτρινίζει ο ασπάλαθος
κι αθεί το κατσοπρίνι…»
Πράγματι! Μάη μήνα, όταν η φύση βρίσκεται στα καλύτερά της, τότε που η ζωή ανασταίνεται, επέλεξε ο Γερμανός κατακτητής να ’ρθει. Έτσι, την Τρίτη 20 Μαΐου 1941, ο καταγάλανος και λαμπερός ουρανός της αλλάζει χρώμα, και το έντονο γαλάζιο της γίνεται σκοτεινό, όπως σκοτεινά ήταν και τα σχέδια των κατακτητών.
Νωρίς το πρωί, στις 7, αφού προηγήθηκε ένας σφοδρός βομβαρδισμός, τα αεροπλάνα αφήνουν τους πρώτους αλεξιπτωτιστές, γύρω στους 80, εδώ δίπλα μας, στον κάμπο του Καστελλιού.
Οι 200 περίπου κάτοικοι που είχαν συγκεντρωθεί από όλη την περιοχή και δρούσαν ως ελεύθεροι σκοπευτές, μαζί με τους Έλληνες στρατιώτες περικυκλώνουν τους Γερμανούς και μέχρι το μεσημέρι τους εξουδετερώνουν. Από τους 80 αλεξιπτωτιστές ελάχιστοι επέζησαν. Η έκβαση της μάχης ήταν θετική για τους Κισαμίτες!
Μια ώρα αργότερα, στις 8, με μεγαλύτερη ένταση και έκταση, σμήνη πέφτουν οι αλεξιπτωτιστές στο Μάλεμε, το αεροδρόμιο του οποίου αποτελεί και τον κεντρικό στόχο των Γερμανών. Ενώ τα στούκας εφορμούν σαν ακρίδες προς το έδαφος, οι αλεξιπτωτιστές πέφτουν ο ένας μετά τον άλλο σε όλη την περιοχή! Στον Γαλατά δίνονται σφοδρές μάχες.
Σ’ αυτές τις μάχες του Γαλατά, παίρνει μέρος και πέφτει γενναία μαχόμενος ένα δικό μας παιδί, ο στρατιώτης 
1. Γοναλάκης Ν. Στυλιανός από το Σφηνάρι. 
Τις επόμενες, όμως, μέρες ο αγώνας δεν εξελίσσεται νικηφόρα στο Μάλεμε. 
Η υπόλοιπη, ωστόσο, Κρήτη αντέχει και ανθίσταται πεισματικά. Στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο οι μάχες συνεχίζονται άγριες…
Σ’ αυτές τις μάχες, πολέμησαν και έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι, στις 23 Μαΐου 1941, τα αδέλφια 
2. Καστανάκης Γ. Ιωάννης, ενωματάρχης, στη μάχη του Ρεθύμνου και 
3. Καστανάκης Γ. Μιχάλης, χωροφύλακας, στη μάχη του Ηρακλείου καθώς και οι 
4. Περράκης Χ. Γιάννης, δεκανέας και 
5. Ρεβελάκης Χαράλαμπος, στρατιώτης. Και οι 4 από την περιοχή της Γραμβούσας.
Μετά από δέκα μέρες τιτάνιου και πεισματικού αγώνα λαού, στρατού και συμμάχων, το ηρωικό μας νησί δεν αντέχει άλλο. Κατακτιέται, αλλά ποτέ δεν παραδίνεται. 
Από εκείνη την αποφράδα μέρα αρχίζει η φρικτή περίοδος της Κατοχής. Βασανιστήρια, εκτελέσεις, πείνα, καταστροφές αλλά και πεισματική αντίσταση των Κρητικών. 
« Χίτλερ να μην το καυχηθείς πως πάτησες την Κρήτη
Ξαρμάτωτη την ηύρηκες και λείπαν τα παιδιά τση…» τραγούδησε αργότερα…
Πλάτανος. Ένα φιλήσυχο αγροτικό χωριό, φυτεμένο μαζί με το ομώνυμο δέντρο του κατά τη δύση, στα ριζά ενός λόφου, μακριά από τη θάλασσα, στους πρόποδες της απόληξης των Λευκών ορέων, στις υπώρειες του βουνού Μάννα. Άσπρα φτωχικά σπιτάκια διάσπαρτα κατά μήκος των ριζών του λόφου. 
Τρίτη 20 Μαΐου 1941. Το χωριό ξυπνά, όπως κάθε μέρα, πολύ νωρίς και ετοιμάζεται για τον αγώνα της καθημερινής επιβίωσης. Νοικοκυρές με βιαστικά βήματα τρέχουν να προλάβουν τις δουλειές του σπιτιού, να ετοιμάσουν την πολυμελή οικογένειά τους και να γεμίσουν το σακούλι με το μεσημεριανό, για το χωράφι. Οι άντρες πάλι ετοιμάζουν τα ζώα τους, τις αγελάδες, τα γαϊδούρια, τα μουλάρια. Όλα μοιάζουν ήρεμα, παρά την εσωτερική ανησυχία που διαπερνά τις ψυχές όλων με τα νέα του πολέμου που καταφτάνουν, άσχημα, συνεχώς από την Αθήνα και αλλού. Η μέρα, ωστόσο, μοιάζει ότι θα κυλήσει ήρεμα…
Ξαφνικά, ένας εκκωφαντικός θόρυβος από μακριά, κατά τη μεριά της Πελοποννήσου, τους παγώνει όλους. Αμέτρητα αεροπλάνα σε σμήνη κάνουν την εμφάνιση τους, σχίζουν τον αέρα, και κατευθυνόμενα προς τον Προφήτη Ηλία εξαφανίζονται. Σε λίγο κι άλλα και μετά κι άλλα σκορπάνε τον πανικό παντού.
Οι άνθρωποι, πανικόβλητοι μαζεύουν γρήγορα- γρήγορα ό,τι πρόχειρο βρίσκουν και απομακρύνονται από τα σπίτια τους, καταφεύγοντας σε απομακρυσμένα μέρη και σε κοντινές σπηλιές για να κρυφτούν. Ο Φαραντόσπηλιος, ο Γωνόσπηλιος, οι Χάσκοντες, τα Λαγκά, το Λακοπίθι, η Λυγιά αποκτούν ξαφνικά ζωή. Επισκιασμένη από φόβο! Του άγνωστου και αβέβαιου. Το φόβο του πολέμου.
ΟΒΙΔΕΣ - ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ
Τα αεροπλάνα συνεχίζουν για μέρες τον βομβαρδισμό σκορπώντας 
τον θάνατο… Ρίχνουν ασταμάτητα βόμβες. Μία από αυτές πετυχαίνει τον χωριανό μας 
6. Ανουσάκη Γιάννη (Κακνή) στις 26 Μαΐου 1941. Το χωριό μας μετρά το πρώτο του θύμα. Δεν είναι όμως και το τελευταίο. Ακολουθεί ο 
7. Λαμπρινάκης Γεώργιος σε άγνωστη για μας χρονική στιγμή 
8. ο Ανουσάκης Ανδρέας, για τον οποίο ο αείμνηστος στρατηγός Καστανάκης Σπύρος, η προτομή του οποίου βρίσκεται δίπλα μας, αναφέρει ότι σκοτώθηκε από επιχειρήσεις.
Στο μνημείο αναγράφεται και το όνομα 
9. Λιγοψυχάκης Κυριάκος για τον οποίο δεν βρήκα πληροφορίες ως Κυριάκος. Βρήκα, όμως, με το όνομα Λιγοψυχάκης Κων/νος, ο οποίος σκοτώθηκε ανάμεσα στα έτη 1942-44 ή από νάρκη ή από βομβαρδισμό, καθώς και το όνομα Λιγοψυχάκης Μιχαήλ, ο οποίος έχασε τη ζωή του την πρώτη μέρα της επίθεσης, στο Καστέλλι, όταν πηγαίνοντας να αφοπλίσει έναν αλεξιπτωτιστή που τον νόμιζε νεκρό, ο ναζί τον πυροβόλησε και τον σκότωσε. Πρόκειται για ένα, δύο ή για τρία πρόσωπα; 
Στο μνημείο μας περιλαμβάνεται και ο 
10. Λυκάκης Βασίλειος, ο οποίος σκοτώθηκε στις 20 Μαΐου 1944, στο Καστέλλι, στο Τελωνείο, από ατυχή συμμαχικό βομβαρδισμό.
Μετά από μέρες, όταν πια η Κρήτη ολάκερη πέφτει στα χέρια των Γερμανών ναζί, σχεδόν όλοι οι κάτοικοι του χωριού μας επιστρέφουν στα σπίτια τους. Η ζωή, όμως, δεν είναι όπως πριν. Οι Γερμανοί έχουν εισβάλει ήδη στο χωριό και ελέγχουν τα πάντα.
Από την πρώτη, κιόλας μέρα, αρχίζουν τις λεηλασίες, σε μαγαζιά και σε σπίτια, οργανώνουν το στρατηγείο τους, στήνουν φυλάκια μέσα στο χωριό αλλά και στον Άγιο Κωνσταντίνο για να ελέγχουν και την παράκτια ζώνη, επιτάσσουν σπίτια, ζώα και αγαθά και μαζεύουν όλο τον κόπο των κατοίκων για τις δικές τους ανάγκες. Όλη η παραγωγή, το αλεύρι, το λάδι κ.α. επιτάσσονται εκτός από ελάχιστα που κρύβονται καλά σε κρυψώνες και αμπάρια που δεν μπορούν να τα ανακαλύψουν οι Γερμανοί κατακτητές. Η πείνα είναι το επακόλουθο όλης αυτής της λεηλασίας και της αφαίμαξης της τροφής. 
ΝΑΡΚΕΣ. Πράξη βάρβαρης νοοτροπίας.
Στα θύματα του πολέμου, βεβαίως, ανήκουν και εκείνοι που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της Κατοχής από εκρηκτικούς μηχανισμούς, νάρκες κυρίως, τις οποίες είχαν τοποθετήσει οι Ναζί στις παράκτιες περιοχές μας, για να αποτρέψουν αποβάσεις συμμαχικών δυνάμεων από τη θάλασσα. 
Από αυτές τις νάρκες, προέκυψε για τα χωριά μας η μεγαλύτερη και η πιο ανείπωτη τραγωδία. Πολλοί, κυρίως νέοι, είτε από άγνοια, είτε από περιέργεια, είτε από υπερβολική αυτοπεποίθηση, ή και από ανάγκη ακόμα, πλησίαζαν το επικίνδυνο αυτό υλικό, το έπαιρναν και πάμπολλες φορές η κατάληξη ήταν ακρωτηριασμός ή και θάνατος. 
Από τέτοιους εκρηκτικούς μηχανισμούς τόσο στα χρόνια της Κατοχής όσο και αργότερα έχασαν τη ζωή τους 18 συνολικά άντρες των χωριών μας. 
Από αυτούς οι 9 κατάγονταν από τα Κάτω Μεσόγεια, οι : 
11. Καστανάκης Δημήτρης 
12. Κοκκινάκης Εμμανουήλ 
13. Μιχελιουδάκης Χαράλαμπος 
14. Ντοκάκης Δημήτρης 
15. Παπαδοδημητράκης Δημήτριος
16. Ρημαντωνάκης Μανόλης
17. Σταματάκης Θεόδωρος
18. Σκαράκης Σταύρος και ο
19. Τσικαλάκης Γιώργος 
Στην περιοχή του Σφηναριού έχασε τη ζωή του, και αυτός από νάρκη, ο απο τον Πλάτανο καταγόμενος 
20. Κουφογιαννάκης Βασίλειος.
Εδώ στο χωριό μας έχασαν τη ζωή τους ταυτόχρονα από την έκρηξη της ίδιας νάρκης 5 παιδιά: 
21. Ο Λυκάκης Λευτέρης 
Τα αδέλφια 
22. Κατερουδάκης Βασίλης και
23. Κατερουδάκης Γιώργος και 
τα επίσης αδέλφια 
24. Κατζουράκης Μ. Παντελής (24 ετών) και
25. Κατζουράκης Μ. Χαράλαμπος (14 ετών) 
νεαρά παιδιά όλοι τους, οι οποίοι την ώρα που περιεργάζονταν μία νάρκη, που είχε μεταφερθεί από την Παχιά Άμμο στην γειτονιά των Αγίων Πάντων, και ανυποψίαστοι για τον κίνδυνο που διέτρεχαν, έσκασε η νάρκη και… τα πέντε παιδιά αφανίστηκαν! Τρεις οικογένειες βυθίστηκαν σε ανείπωτη θλίψη!
Η τραγωδία της οικογένειας Κατζουράκη Μιχάλη, δυστυχώς, δεν τέλειωσε εδώ. Και τρίτος γιος, 26. ο Πέτρος, πέφτει θύμα του ναρκοπεδίου της Παχιάς Άμμου, σε διαφορετική, όμως, χρονική στιγμή.
Άλλη περίπτωση, ήταν των αχώριστων φίλων 
27. Ανουσάκη Αριστείδη, 24 ετών, και του συνομήλικού του 
28. Ραφτάκη Γιάννη, οι οποίοι, καθώς επέστρεφαν, βράδυ, με καΐκι από το νησί της Γραμβούσας, προσέκρουσαν σε θαλάσσια νάρκη. 
Μάχη του Ατλαντικού
Θύματα υπήρξαν και σε τορπιλισμούς καραβιών κατά τις πολεμικές επιχειρήσεις, στη λεγόμενη μάχη του Ατλαντικού. Εκεί έχασε τη ζωή του 
29. Ο Αννουσάκης Βασίλης του Γεωργίου, ο οποίος εργαζόταν ως Β΄ μηχανικός, σε εμπορικό πλοίο, το «Νικοκλής», το οποίο τορπιλίστηκε από ιταλικό υποβρύχιο, κοντά στα νησιά Αζόρες και βυθίστηκε μέσα σε λίγα λεπτά. Τα νερά του Ατλαντικού έγιναν τότε ο τάφος 16 αντρών. Όλοι τους Έλληνες. Το ημερολόγιο έγραφε τότε 14 Ιουλίου 1941. 
Στρατόπεδα συγκέντρωσης – Μαουτχάουζεν
Τα χωριά μας γνώρισαν, επίσης, τη σκοτεινή και απάνθρωπη πλευρά και των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Χιλιάδες αθώων είχαν οδηγηθεί σ’ αυτά τα κολαστήρια θανάτου. Στο Νταχάου της Γερμανίας είχαν κρατηθεί και οι αιχμάλωτοι του αλβανικού μετώπου χωριανοί μας, Ραφτάκης Γιάννης και Λυκάκης Χρήστος, οι οποίοι, ευτυχώς, επέζησαν και μετά από ταλαιπωρίες και περιπέτειες 7 χρόνων επέστρεψαν στον τόπο τους.
Οι περισσότεροι, όμως, κρατούμενοι των στρατοπέδων δεν άντεξαν τα άγρια και απάνθρωπα ναζιστικά βασανιστήρια και πέθαναν εκεί. Ένας από αυτούς ήταν ο 
30. Θεοδωράκης Μ. Γεώργιος, ο οποίος γεννημένος στο Σφηνάρι το 1890, βρέθηκε κρατούμενος στην Αυστρία, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν με το νούμερο 65142.
Σύμφωνα με μαρτυρίες συγγενών του είχε συλληφθεί το φθινόπωρο του 1943, στα Μόδια, στο εκεί ποιμνιοστάσιό του, το οποίο χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο αντιστασιακοί της περιοχής, γεγονός που είχε καταδοθεί στους Γερμανούς. Ένα απόσπασμα, λοιπόν, 6-7 Γερμανών αλπινιστών τους επιτίθεται. Ο Θεοδωράκης συλλαμβάνεται! Οδηγείται, αρχικά, στο Καστέλλι κι έπειτα στο κέντρο κράτησης στην Αγυιά. Εκεί, για όσο καιρό παραμένει, τον επισκέπτονται συγγενείς του καθώς και η έγκυος γυναίκα του. Κάποια στιγμή, όμως, τα ίχνη του χάνονται. Οι οικείοι του μαθαίνουν ότι είχε οδηγηθεί στη Γερμανία.
Χρόνια αργότερα, κάποιος επιζών συγκρατούμενός του, τους ενημέρωσε ότι ο άνθρωπός τους είχε οδηγηθεί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν της Αυστρίας και ότι εκεί είχε αφήσει την τελευταία του πνοή, τον Αύγουστο του 1944. 
Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου, να αναφερθώ στην εμπειρία μου από την επίσκεψή μου, μαζί με μαθητές μου, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αουσβιτς, στην Πολωνία. Ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία! Μια επίσκεψη ζωής που, όταν την κάνεις, σε ακολουθεί και σε σημαδεύει για πάντα! 
Καθώς βλέπεις τα στοιβαγμένα σε προθήκες, τόνους τα γυναικεία μαλλιά, τα χιλιάδες ανδρικά, παιδικά και γυναικεία παπούτσια, τα εκατοντάδες γυαλιά οράσεως και τις πάμπολλες φωτογραφίες των έγκλειστων με τις ριγέ πιτζάμες, μόνο φρίκη, αποτροπιασμό και τρόμο νιώθεις! Τι να πω δε, όταν αντικρίζεις τους φούρνους – κρεματόρια ή όταν μπαίνεις στις αίθουσες των θαλάμων αερίων! Η αίσθησή σου είναι ότι θα είσαι και εσύ ένα από τα θύματα! Εκεί το σύνθημα ποτέ πια φασισμός παίρνει το βαθύτερο νόημά του.
ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ
Οι Γερμανοί από τις πρώτες κιόλας μέρες, προχώρησαν σε άγριες και εν ψυχρώ εκτελέσεις άμαχου πληθυσμού. Τέτοιες θανατώσεις έγιναν στα Κάτω Μεσόγεια, τη δεύτερη μέρα της μάχης, στις 22 Μαΐου 1941, όπου εν ψυχρώ εκτέλεσαν τους
31. Ρεβελάκη Ε. Κωνσταντίνο και 
32 . Ρημαντωνάκη Ι. Δημήτρη 
Εδώ, στον Πλάτανο, έγιναν δύο εκτελέσεις. Η πρώτη έγινε στην κεντρική πλατεία, στην αυλή του τότε καφενείου του Σκουλιαντώνη. Οι Γερμανοί πυροβόλησαν σχεδόν εξ επαφής, και εν ψυχρώ εκτέλεσαν τον 
33. Κυριάκο Μαραθάκη του Αντωνίου, (1880-1941) στις 27 Μαΐου 1941, ως τιμωρία για τη συμμετοχή του στη μάχη του Καστελλιού. Ο ίδιος μαζί με την γυναίκα του, την Αρετή, είχαν αρνηθεί να καταφύγουν για προστασία στις γειτονικές σπηλιές και έτσι οι Ναζί εισβολείς τον βρήκαν και τον εκτέλεσαν.
Δεύτερη εκτέλεση στο χωριό μας έγινε στα μαύρα χρόνια της Κατοχής, μάλλον το 1943, και αυτή ήταν του 
34. Μάνου Κατζουράκη, (1920-1943), ενός 24/χρονου παλληκαριού.
Σε έφοδο και έλεγχο των Γερμανών στο σπίτι τους, βρίσκουν κρυμμένο ένα όπλο, παρά την αυστηρή διαταγή για αφοπλισμό. Οι Ναζί τον καταζητούν και τον ψάχνουν παντού. Δεν τον βρίσκουν. Ο Μάνος καταφέρνει και για μερικές μέρες αποφεύγει τη σύλληψη! Οι Γερμανοί, όμως, επιμένουν μέχρι που ο Μάνος περνά από την πλατεία του χωριού. Και εκεί δεν αργεί να γίνει το κακό. Κάποιος/οι – δυστυχώς δικός μας- υποδεικνύουν στους κατακτητές τον Μάνο, οι οποίοι αμέσως τον συλλαμβάνουν και τον οδηγούν στο κρατητήριο. Κάποιες μέρες παραμένει κρατούμενος εκεί. Η απόφαση μιλά, όμως, για εκτέλεση!
Όπως αφηγούνται συγγενείς του, την προγραμματισμένη της εκτέλεσης μέρα, ένας από τους φρουρούς του, Γερμανός, του δίνει μια στάμνα και τον στέλνει στην πηγή της Ανευρετής να την γεμίσει νερό. Ήταν ευκαιρία να δραπετεύσει! Το μπορούσε! Δεν το έπραξε, όμως, φοβούμενος τις απειλές των ναζί, ότι θα κάψουν το χωριό, αν δραπέτευε. Γεμίζει τη στάμνα με νερό και θαρραλέα, παίρνει το δρόμο της επιστροφής. Το δρόμο για τον βέβαιο θάνατο! Το γνωρίζει, αλλά δεν δειλιάζει. 
Στη διαδρομή συναντά την αδελφή του. Την πλησιάζει. Συνομιλούν για λίγο. Για τελευταία φορά! Βγάζει το ρολόι από το χέρι του, της το δίνει, λέγοντάς της «δεν μου χρειάζεται πια». Εκείνη, αγκαλιάζοντάς τον, το παίρνει ως έσχατο αναμνηστικό.
Οι Γερμανοί τον περιμένουν. Τον αρπάζουν, του κλείνουν τα μάτια και τον στήνουν στον τοίχο. Στη θέση που είναι σήμερα το κάτω Ελαιουργείο! Ένας εκκωφαντικός πυροβολισμός διαπερνά όλο το χωριό. Μεταφέρει το μήνυμα παντού. Ο Μάνος βρίσκεται κατά γης! Σπαρακτικός ακούγεται ο θρήνος της αδελφής! 
Αυτά ήταν μόνο μερικά από τα δεινά που γνώρισε η περιοχή μας από τον βάρβαρο Ναζί. Σε άλλα μέρη της χώρας μας και του νησιού μας η βαρβαρότητα περίσσεψε κι εκεί. Ας μνημονεύσουμε εδώ τις σφαγές στην Μαλάθυρο, την Κάντανο, το Κοντομαρί, τη Βιάννο, τα Καλάβρυτα, την Καισαριανή και αλλού. Παντού φρίκη! Ας επισημάνουμε, επίσης ότι το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων ακόμη εκκρεμεί! 
Σήμερα, εμείς, με αυτό εδώ το μνημείο, αποδίδουμε έμπρακτα τιμή και δόξα στους δικούς μας ανθρώπους, στους δικούς μας νεκρούς και ταυτόχρονα εκφράζουμε τη θέλησή μας να κρατηθεί ζωντανή η ιστορική μας μνήμη, στις πραγματικές της διαστάσεις μακριά από κάθε παραποίηση και στρογγύλεμα, μακριά από κάθε αλλοίωση και ωραιοποίηση που, δυστυχώς, επιχειρείται τελευταία να επιβληθεί ως ιστορική άποψη. 
Αυτό εδώ το μνημείο, ας αποτελέσει τον φάρο, που θα κρατήσει άσβηστο το φως της μνήμης μας, ας αποτελέσει την απόδειξη ότι η φλόγα που καθοδήγησε τις ψυχές των προγόνων μας να αντισταθούν άοπλοι σε υπέρτερες από αυτούς δυνάμεις, και να ορθώσουν το ανάστημά τους στον φασισμό, θα καθοδηγούν τα βήματά μας στο χρόνο, δημιουργικά και ειρηνικά.
Σ’ αυτό το σημείο, επιβάλλεται να τονίσουμε ότι και σήμερα ένας άλλος άγριος πόλεμος, με σάρκα και οστά, μαίνεται δίπλα μας, στη γειτονιά μας, υπενθυμίζοντάς μας ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και αυτονόητο, και καθιστώντας πιο ζωντανό και επίκαιρο από ποτέ το σύνθημα 
ΟΧΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ
Τιμή και δόξα σε όλα τα θύματα ! 
Σας ευχαριστώ

ΟΥΤΕ ΣΥΝΝΕΝΟΗΜΕΝΟΙ ΝΑ ΗΤΑΝ...

Την μια μέρα τα έπιναν μαζί την επόμενη χώρισαν οι δρόμοι τους και ενώ θα περίμενες να ήταν όλοι στεναχωρημένοι δεν πέρασε ούτε ... μέρα και βρήκαν και προπονητές και νέες ομάδες.
Καλή επιτυχία  στον Γιώργο Μπονατάκη κατ' αρχάς που έρχεται στην Κίσαμο και στον Νέο Κισσαμικό, καλή επιτυχία και στον Λευτέρη Βεστάκη που θα δουλέψει στον πιο ιστορικό συλλογο των Χανίων την Ιωνία που απ' ότι βλέπω και στις διάφορες φωτο έχει πολύ Κισαμίτικο στοιχείο στο συμβούλιο της. (Mπαντουράκης-Μαρακάκης)
Φωτο απο spotrcaster



 

ΑΠΟΔΟΣΗ ΕΟΡΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ ΚΙΣΑΜΟΥ

Ανακοινώνεται ότι κατά την μεγάλη εορτή της αποδόσεως του Πάσχα (Τετάρτη, 1 Ιουνίου) ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος θα τελέσει (ως Ιερεύς) εις τον Ι. Μητροπολιτικό Ναό, Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, την πανηγυρική και Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία της εορτής της αποδόσεως του Πάσχα από ώρα 7.00π.μ. έως 9.15π.μ. Καλείται ο φιλακόλουθος λαός του Θεού όπως μετέχει εις τον όμορφο «αποχαιρετισμό» της πασχαλίου περιόδου, καθώς στην Αναστάσιμη αυτή Θεία Λειτουργία, επαναλαμβάνονται όλα τα ιερά λόγια και η Ακολουθία της λαμπροφόρου ημέρας της Αναστάσεως του Κυρίου μας Ιησού.
Εκ της Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου  

 

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΛΥΣΗΣ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

Κατανοώντας την αγωνία των αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων της ευρύτερης περιοχής για την έλλειψη εργατικών χεριών, ο Δήμος Κισάμου καλεί τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν αίτηση στους προέδρους των κοινοτήτων τους με τις προβλεπόμενες ανάγκες σε εργατικό δυναμικό βάσει ΟΣΔΕ. Τονίζεται ότι ενώ η αίτηση δεν θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, θα αποτελέσει μία ισχυρή ένδειξη των αναγκών σε θέσεις εργασίας που απαιτούνται ώστε να καλυφθεί η φετινή περίοδος. 
Ο Δήμαρχος Κισάμου, σε συνεργασία τόσο με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων όσο και με τις τοπικές ομάδες παραγωγών, τους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς, καθώς και με τον σύλλογο αλιείας «Η Κίσσαμος»,  θα επιδιώξει συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προς εξεύρεση λύσης σε θέματα, όπως επίσπευση του χρόνου έκδοσης ΚΥΑ για αύξηση των θέσεων εργασίας σε όλους τους  νομούς της Κρήτης, τροποποίηση του χρόνου παραμονής στην εποχική εργασία, διευκόλυνση των διαδικασιών έκδοσης Visa εργασίας κ.α.
Εκ του Δήμου.

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΛΙΒΑΔΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΑ ΓΥΨΟΡΥΧΕΙΑ

Από πληροφορίες του blog
Σήμερα το απόγευμα, στις 19.00, η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Κισάμου με τον επικεφαλής της κ. Φραγκιουδάκη θα βρεθεί στα Λιβάδια Ιναχωρίου για να ενημερώσει τους πολίτες - δημότες για την αναπάντεχα κακή τροπή που πήραν τα πράγματα ... οτι δηλαδή ειμαστε μια υπογραφή πριν δοθούν άδειες για γυψορυχεία στο Στόμιο και τον Προφήτη Ηλία. Μαζί με τον κ. Φραγκιουδάκη θα βρίσκεται και ο περιφερειακός σύμβουλος της Λ.Σ κ. Μαρινάκης Αλέξανδρος. 
Να υπενθυμίσω οτι ο κ. Μαρινάκης ειναι τακτικό μέλος στην επιτροπή Περιβάλλοντος & Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης που είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά για τους περιβαλλοντικούς όρους των "επενδυτών", ενώ ο κ Φραγκιουδάκης ήταν στην επιτροπή του Δήμου Κισάμου που επισκέφτηκε την συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κα. Μαρία Κοζυράκη, πριν μερικές μέρες στο Ηράκλειο.
Σίγουρα πολύ ενδιαφέρουσα η ενημέρωση συνάντηση αυτή και μπράβο στην Λαϊκή συσπείρωση του Δήμου μας που ενημερώνει όσο το δυνατόν καλύτερα τους δημότες της.

ΧΑΘΗΚΑΝ ΤΑ ΣΗΜΑΤΑ ΚΟΚ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Μια απο τις νέες τουριστικές επενδύσεις στην πόλη μας το Sapphire Blue Suites στο τέλος της Ομογενών Αμερικής λίγο παραπάνω απο το 1ο Δημοτικό σχολείο. Μια μεγάλη επένδυση στην πόλη μας που δεν έτυχε μάλλον και της καλύτερης αντιμετώπισης απο την Δημοτική αρχή παρά τις όποιες προσπάθειες επικοινωνίας κι αν έγιναν.
Πεζοδρόμια ανύπαρκτα ή καλύτερα χορταριασμένα και αδιάβατα και όλοι οι δρόμοι δίχως σήματα ΚΟΚ. Πρόβλημα για τους ξένους οδηγούς που αναρωτιούνται αν βρίσκονται στην Ευρώπη ή νοτιότερα...
 Καλό ειναι να προσέχουμε τους επενδυτές μας τουλάχιστον μιας και εμείς έχουμε συνηθίσει την ανυπαρξία.
Κ.Μ

Από προχειρους υπολογισμούς λείπουν απο τους δρόμους της πόλης πάνω απο 200 σήματα ΚΟΚ... και τα περισσότερα ειναι ΣΤΟΠ.

ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ

Από την πολύ ωραία εκδήλωση του Σαββάτου στον Πλάτανο .... στο μνημείο των πεσόντων για την Μάχη της Κρήτης. Ο Πλάτανος τίμησε τους νεκρούς του απο την Γερμανική εισβολή όπως τους άξιζε και όπως έπρεπε να ειναι αυτές οι τελετές μνήμης. 

Μάλιστα τώρα κατάλαβα οτι ο Πλάτανος έχει και άλλο δρόμο (σαν παράκαμψη) μιας και κανένας δεν ενόχλησε τους επίσημους την ώρα της εκδήλωση. 
Αντε με το καλό και στο δικό μας μνημείο αυτά.
Φωτο Κώστας Λυκάκης

 

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ

Έτοιμος ο αντικαταστάτης του Λευτέρη Βεστάκη στον πάγκο των πρωταθλητών. Η διοίκηση του Νέου Κισαμικού δεν έχασε ούτε στιγμή και προχώρησε άμεσα σε συζητήσεις με προπονητές απο τα Χανιά, αφού προέχει ο σχεδιασμός της ομάδας για την νέα χρονιά σε μια πολύ δυσκολότερη κατηγορία απ' ότι αγωνιζόταν φέτος. 

Η ανακοίνωση του ονόματος του νέου προπονητή με ρίζες απο την Κίσαμο, θα ανακοινωθεί σήμερα αύριο απο την διοίκηση της ομάδας. Αν και γνωρίζουμε το όνομα, καλό ειναι να το ανακοινώσει πρώτα η ομάδα. Σίγουρα ειναι απο τις καλύτερες επιλογές μας και ο πολύπειρος αυτός προπονητής έχει δείξει οτι αγαπά πολύ το ντόπιο στοιχείο και τα νέα παιδιά... πράγμα που διακαώς επιθυμεί και η διοίκηση.