Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2024

ΙΟΓΕΝΗΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΠΑΘΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΝΕΚΡΑ ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΜΑΣ

Όπως έχει εξηγήσει το ΕΛΚΕΘΕ, τα ψάρια, η πλειονότητα των οποίων ανήκει στην οικογένεια Epinephelidae (ροφοί, στήρες και σφυρίδες), προσβάλλονται από ιογενή εγκεφαλοπάθεια και αμφιβληστροειδοπάθεια, που προκαλείται από τον ιό Betanodavirus. Πρόκειται για ευρέως διαδεδομένο στη Μεσόγειο ιό που προσβάλλει έντονα τα είδη της συγκεκριμένης οικογένειας ψαριών, τα οποία εμφανίζουν αυξημένη ευαισθησία. 
Μεταξύ των συμπτωμάτων που παρουσιάζουν τα ψάρια που έχουν πρσβληθεί από τον συγκεκριμένο ιό είναι η αργή και σε σπειροειδή τροχιά κίνηση στην επιφάνεια της θάλασσας, συχνά με την κοιλιά προς τα πάνω, λόγω διόγκωσης της νηκτικής κύστης. Παρόμοια περιστατικά, μικρότερης όμως έντασης, παρατηρούνται κάθε χρόνο με έξαρση κυρίως το φθινόπωρο.
Η εγκεφαλοπάθεια επηρεάζει επίσης είδη ιχθυοκαλλιέργειας, όπως το λαβράκι, και σε κάποιες περιπτώσεις στο παρελθόν, εξάρσεις της νόσου σε άγριους πληθυσμούς είχαν συνδεθεί με δραστηριότητες ιχθυοκαλλιέργειας.
Ωστόσο, στην παρούσα κατάσταση, οι περιοχές που καταγράφονται εξάρσεις δεν γειτνιάζουν με μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, γεγονός που υποδεικνύει πως ο ιός υπάρχει φυσικά στο θαλάσσιο περιβάλλον και μπορεί να προσβάλει άγριους πληθυσμούς, όπως τονίζει το ΕΛΚΕΘΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: