Tο ψωμί που προσφέρεται στην Θεία Ευχαριστία για να αγιαστεί και να γίνει Σώμα Χριστού ονομάζεται Ευλογία ή Προσφορά ή Πρόσφορο ή Αναφορά ή και σκέτη Λειτουργιά. Πρέπει να ζυμώνεται με επιμέλεια στο σπίτι με πίστη και ευλάβεια.”
Το πρόσφορο ζυμώνεται με σταρένιο αλεύρι πρώτης ποιότητας. Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας δεν χρησιμοποιεί άζυμο άρτο, όπως οι Ρωμαιοκαθολικοί, γιατί τηρεί με ακρίβεια την παράδοση που μας έχουν διασώσει οι θείοι Ευαγγελιστές και ιδιαίτερα ο Ιωάννης. Σύμφωνα με τη διήγηση του, ο Κύριος έφαγε με τους μαθητές Του τον Μυστικό Δείπνο 24 ώρες πριν από το εβραϊκό Πάσχα, στη διάρκεια του οποίου χρησιμοποιούνταν άζυμα. Αυτό σημαίνει ότι ο Κύριος παρέδωσε το μυστήριο της Ευχαριστίας χρησιμοποιώντας ένζυμο ψωμί, από αυτό που έτρωγαν και οι Εβραίοι όλες τις ημέρες του χρόνου, έκτος από την ημέρα του Πάσχα.
Μάθημα κατασκευής πρόσφορου έγιναν στις ενορίες Γραμβούσας και Λουσακιών απο τον ιερέα Μπαριωτάκη Παντελή την πρεσβυτέρα του καθώς και την μητέρα του επίσης πρεσβυτέρα, με πολλές ενορίτισσες να το παρακολουθούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου