Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

21 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΡΟΧΑΙΑ ΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

 Στο Zarpa Radio 89.6 και τη Φανή Νικηφοράκη μίλησε το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρόεδρος του Εθελοντικού Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (ΕΣΥΠΡΟΤΑ), Γιάννης Λιονάκης. Η κατάσταση στους δρόμους της Κρήτης είναι ζοφερή φέτος, με τον αριθμό των νεκρών να είναι ήδη πολύ υψηλός και αυτό, ενώ δεν έχει ακόμα συμπληρωθεί ούτε το πρώτο εξάμηνο του 2022:
“Δεν βάλαμε μυαλό και δεν καταλάβαμε κάτι διαφορετικό τα χρόνια που πέρασαν. Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσεις το γεγονός ότι έχουμε μια αύξηση 40% σε σχέση με πέρσι την ίδια μέρα. Σαν σήμερα το 2021 είχαμε 15 νεκρούς στο νησί και τώρα έχουμε ήδη 21. Στα Χανιά 5, στο Ρέθυμνο 3, στο Ηράκλειο 12 και 1 στο Λασίθι. Γυρνάμε σε αλλοτινές εποχές που κλείναμε τον χρόνο με 55 και 60 νεκρούς. Και πέρσι είχαμε 30 όλο τον χρόνο”.
Ο κ. Λιονάκης τόνισε ότι το καλοκαίρι υπάρχει πρόβλημα και εξαιτίας των δυσανάλογα πολλών δικύκλων που κυκλοφορούν και της έλλειψης κουλτούρας ασφάλειας από τους οδηγούς:
“Έχουμε υψηλό αριθμό μηχανών στην Κρήτη, είμαστε από της περιοχές στην Ευρώπη που τα καλοκαίρια έχουμε από τις υψηλότερες αναλογίες, μαζί με την Ίμπιζα και τη Σικελία αλλά απέχει από τα προβλήματα τραυματισμών που έχουν αυτές οι χώρες. Εδώ έχουμε έναν πολύ υψηλό αριθμό και το δυστύχημα είναι ότι εξακολουθούμε να συναντάμε τραυματισμούς με αναβάτες χωρίς κράνος. Πρέπει ο αναβάτης να διασφαλίζει τουλάχιστον το κεφάλι του. Φοβόμαστε να χτυπήσουμε στη γωνία της ντουλάπας αλλά δεν φοβόμαστε να ανεβούμε στη μηχανή χωρίς κράνος και να τρέξουμε;”
Οι φόβοι πρέπει να είναι οι σωστοί
Ο πρόεδρος του ΕΣΥΠΡΟΤΑ εξήγησε ότι πρέπει η οδική παιδεία και η ασφάλεια να γίνονται κτήμα από την παιδική ακόμα ηλικία και περιέγραψε τον μηχανισμό, με τον οποίο ο εγκέφαλος εμπεδώνει τις κατάλληλες πληροφορίες:
“Η έλλειψη φόβου αυτή έρχεται από μικρή ηλικία, καλλιεργούμε λανθασμένους φόβους. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος εξελίσσεται και εξαρτάται από την τροφή γιατί εξαρτάται η ζωή μας από αυτό. Εξαρτάται από το σεξ, γιατί είναι ο μηχανισμός της αναπαραγωγής και εξαρτάται από τον φόβο, που είναι ο τρόπος προστασίας από τους κινδύνους. Ε, από μικρή ηλικία αν κάποιος δεν φοράει ζώνη, δεν φοράει κράνος, δεν θεωρεί ότι είναι επικίνδυνο, τί θα καλλιεργήσει; Και τα θεμέλια είναι στην οικογένεια.
Όταν το μωρό φεύγει από το μαιευτήριο στην αγκαλιά της γιαγιάς στο πίσω κάθισμα γιατί η μητέρα, για παράδειγμα, έχει κάνει καισαρική και πονάει, είναι τραγωδία. Σε άλλες χώρες δεν θα φύγει έτσι το μωρό, θα πρέπει να προσκομιστεί ειδικό καλάθι για να μπει το μωρό. Θα το βάλει η μαία, θα το τοποθετήσει σωστά, θα απενεργοποιήσει τον αερόσακο και θα φύγει. Και η μητέρα πρέπει να φοράει ζώνη, και η έγκυος το ίδιο. Στις έγκυες η ζώνη πρέπει να περνάει ανάμεσα στα στήθη, πάνω από την ήβη και κάτω από την κοιλιά, όχι πάνω στην κοιλιά, όπως έχω δει μαιευτήρα να κάνει.
Ο κ. Λιονάκης φάνηκε αγανακτισμένος, γιατί σήμερα ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που δεν τηρούν ούτε τα βασικά, και πως τα περισσότερα ατυχήματα προέρχονται όχι από ατυχία, αλλά έχουν πολύ συγκεκριμένες αιτίες:
“Βρήκα προχθές δύο νέους ανθρώπους στον δρόμο που είχαν βγάλει βόλτα τα παιδιά τους και περπατούσαν στο ρεύμα έχοντας τα αυτοκίνητα στην πλάτη. Όταν τους εξήγησα πόσο επικίνδυνο είναι, πήγαν στην απέναντι πλευρά. Δεν είναι δυνατόν να μην ξέρουμε ούτε τα βασικά ή να θεωρούμε ότι είμαστε ο περιούσιος λαός και ότι δε θα μας συμβεί τίποτα. Και μετά να λέμε, “ώφου, ίντα του ‘τυχε”. Έχουμε στην Κρήτη εθισμό στον τροχαίο θάνατο, το θεωρούμε σαν τυχαίο γεγονός που το έφερε η μοίρα. Καμία μοίρα δεν το έφερε να γίνει όμως, αλλά το φέρνουν τα λάθη, οι αβελτηρίες, οι παραβλέψεις, κακό μεγάλωμα και στρεβλή ενημέρωση έχουν αυτό το αποτέλεσμα.”
Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΣΥΠΡΟΤΑ χαρακτήρισε ως πραγματική πανδημία παγκοσμίως τα τροχαία, ενώ παρέθεσε και στοιχεία που είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά για την κατάσταση στην Κρήτη:
“Έχουμε ήδη 48 νεκρούς ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων στις 7 Ιουνίου. Πέρσι η Νορβηγία έκλεισε με 17.5 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων για όλο τον χρόνο. Και κανείς δεν θέλει να δει τη δυστυχία και το οικογενειακό δράμα ενός θανάτου σε τροχαίο, ας το δει τουλάχιστον οικονομικά. Σε ένα κουτσουρεμένο ΑΕΠ το 3% φεύγει στο κόστος των τροχαίων. Στον πλανήτη πέρσι είχαμε 1.358.600 νεκρούς στα τροχαία. Αυτή κι αν είναι πανδημία. Και μπορεί στον κορονοϊό να χάσαμε περισσότερους, αλλά οι περισσότεροι ήταν μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι. Αλλά στα τροχαία κυρίως χάνουμε νέους ανθρώπους κάτω των 35 ετών”.
zarpanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: