Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021

ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ .. συνέχεια

Το πρόβλημα της ακαταλληλότητας του συγκροτήματος των κτηρίων του ΕΠΑΛ και ΓΕΛ Κισάμου δεν φάνηκε μόνο όταν κτύπησε ο σεισμός την πόρτα μας, ο σεισμός λειτούργησε σαν καταλύτης, για να φέρει εμπρός στις ευθύνες τους όλους όσους τα προηγούμενα χρόνια έκρυβαν το πρόβλημα κάτω από το χαλάκι, με την ελλιπή έως και  ανύπαρκτη συντήρηση του συγκροτήματος, σε αντίθεση με τους μαθητές που αιχμή του δόρατος τόσα χρόνια στις κινητοποιήσεις τους ήταν ακριβώς αυτό.
Σε σύσκεψη στο Δημαρχείο, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής πριν τον σεισμό και πάλι μετά από κινητοποιήσεις μαθητών, με το γνωστό θέμα, ο νέος τότε, υφυπουργός παιδείας κ. Διγαλάκης, μίλησε για την ανάγκη νέου συγκροτήματος σχολείων στην Κίσαμο, με την μέθοδο ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα), όπου το Δημόσιο βάζει τα χρήματα, τα δικά μας χρήματα, από την φορολογία μας και ο Ιδιώτης που το κατασκευάζει, το εκμεταλλεύεται για όσα χρόνια διαρκεί η σύμβαση. Εκεί η «Λαϊκή Συσπείρωση» τοποθετήθηκε πρώτη φορά για το θέμα, τόσο με την παρέμβαση του υπογράφοντος, όσο και με την παρέμβαση του περιφερειακού συμβούλου εκλεγμένου με τη  «Λαϊκή Συσπείρωση» Μαρινάκη Αλέκου και αφού τονίσαμε την ανάγκη να έχει η Κίσαμος νέα και σύγχρονα σχολεία ζητήσαμε τα σχολεία αυτά να φτιαχτούν με εθνικούς πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι με ΣΔΙΤ. 
Ήρθε ο σεισμός, έγινε ότι έγινε, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι θα φτιαχτούν νέα σχολεία μέσω ΕΣΠΑ και όχι ΣΔΙΤ και εμείς συνεχίσαμε να υποστηρίζουμε την θέση την οποία  παλεύουμε και μέχρι σήμερα.   
ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΣΧΟΛΕΊΑ ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ, ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΑΞΙΖΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ, Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ. Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ.
Όλο αυτό το διάστημα δεν σταματήσαμε ούτε στιγμή τον αγώνα για την νέα σχολική στέγη στην περιοχή μας, αλλά ούτε και για την προσωρινή στέγαση του ΕΠΑΛ και του ΓΕΛ, όπως και για τα εργαστήρια του ΕΠΑΛ, τόσο με παραστάσεις από τον περιφερειακό Σύμβουλο και βουλευτή του ΚΚΕ Συντυχάκη Μανώλη, όσο και στο περιφερειακό συμβούλιο με επερωτήσεις για ανάδειξη του θέματος, αλλά και στον αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Καλογερή, μαζί με την ΕΛΜΕ και την Ένωση Γονέων Κισάμου.
Καθυστερήσεις υπάρχουν, γιατί αφενός δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για την άμεση επίλυση του προβλήματος και αφετέρου το κίνημα εκείνο το οποίο παίζει τον ρόλο του μοχλού πίεσης και διεκδίκησης πρέπει να δυναμώσει και άλλο. 
Οι ευθύνες της Δημοτικής αρχής είναι πολλαπλές, αφενός στηρίζει όλες αυτές τις νομοθεσίες (Καλλικράτη, Κλεισθένη) που έχουν σαν αποτέλεσμα την αποδυνάμωση των Δημοτικών υπηρεσιών και το πέρασμα τους σε εργολάβους και αφετέρου δεν ενημερώνει το Δημοτικό συμβούλιο, δεν ενημερώνει τον Κισαμίτικο λαό για της ενέργειες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, δεν διεκδικεί μαζί με τους κατοίκους του Δήμου μας το αυτονόητο, την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η σχολική στέγη στον Δήμο μας.
Μετά τον σεισμό του Νοέμβρη του 2019 και ενώ ειπώθηκε και σε Δημοτικό Συμβούλιο και με τα γνωστά και επίκαιρα σεισμικά προβλήματα στην περιοχή μας, δεν προχώρησε σε άμεσο αντισεισμικό έλεγχο όλων των δημοτικών κτηρίων. Τώρα έχει μπει μια μελέτη για χρηματοδότηση, στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για έλεγχο της αντισεισμικότητας των δημοτικών κτηρίων.
Το μεγαλύτερο μέρος των σχολικών μονάδων του Δήμου μας  έχει πρόβλημα στέγασης, είτε με έλλειμμα σε αίθουσες, είτε με ΠΡΟΚΑΤ αίθουσες, (Δημοτικό Δραπανιά, 1° Δημοτικό Κισάμου), είτε κάνοντας μάθημα σε ακατάλληλο περιβάλλον (5° Νηπιαγωγείο). Τα παραπάνω τέθηκαν από την «Λαϊκή Συσπείρωση» σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τα αποτελέσματα… φαίνονται.
Τελειώνοντας, λένε στα χωριό μας, «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει), έτσι και εδώ, το υπουργείο δεν θέλει να τρέξει το έργο, ο Δήμος δεν παλεύει μαζί με τους Δημότες τους το θέμα και εδώ βγάζουμε τα μάτια μας κατηγορώντας ο ένας τον άλλο.
Λύση υπάρχει, οι γονείς μέσω της συμμετοχής τους στους Συλλόγους γονέων, οι μαθητές μέσω των  δεκαπενταμελών τους, οι εκπαιδευτικοί  μέσω των συλλόγων τους, οι υπόλοιποι από εμάς μέσω των αρμοδίων οργάνων αλλά πρώτα και κύρια με την συμμετοχή μας να διεκδικήσουμε αυτό που μας ανήκει και τέλος, η Δημοτική αρχή να κάνει Δημοτικό Συμβούλιο με μόνο και κύριο θέμα την Σχολική στέγη, να ενημερώσει επισήμως το συμβούλιο για όλες τις εξελίξεις, δεν γίνεται να ενημερωνόμαστε από τα ΜΜΕ και από συνεντεύξεις βουλευτών για το τι συμβαίνει στη περιοχή μας. 
Κίσαμος 2-10-2021
Για την Λαϊκή Συσπείρωση Κισάμου 
Ο Δημοτικός Σύμβουλος
Φραγκιουδάκης Γιώργος

Παραπομπές του Δημοτικού συμβούλου κ Φραγκιουδάκη στις 11-Δεκεμβριου - 2020 για τα εργαστήρια των ΕΠΑΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: