Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Γράφει ο Μιχάλης Ανδριανάκης
Δελιανά Κισάμου, ναός Αγίου Ιωάννη Προδρόμου. Η παράσταση της Κοίμησης της Θεοτόκου σε τυφλό αψίδωμα του νάρθηκα. Έργο του Θεοδώρου-Δανιήλ Βενέρη στις αρχές του 14ου αιώνα. Η εικονογραφία ακολουθεί την παράδοση της Μεσοβυζαντινής περιόδου, στην οποία είναι προσκολλημένοι οι ζωγράφοι του νησιού κατά την πρώιμη βενετοκρατία. κατά τη διάρκεια της συντήρησης.
Ας ξεφύγουμε από την καθημερινή μιζέρια και την κατάθλιψη. Ας θυμηθούμε τα δικά μας. Σε όλη τη χώρα οι εκκλησίες της Παναγίας θα γεμίσουν τη Δευτέρα, ο κόσμος θα καταθέσει την αγάπη του στη Μεγάλη Μητέρα, θα γιορτάσει στα χιλιάδες πανηγύρια, ξέγνοιαστος, χωρίς να σκέφτεται τι τον περιμένει.
Εκατοντάδες οι παραστάσεις της Παναγίας και της Κοίμησής της στα 1000 τοιχογραφημένα εκκλησάκια της Κρήτης, που διακοσμήθηκαν στα χρόνια κυρίως της Βενετοκρατίας από τους Κρητικούς Ζωγράφους, με τη χορηγία ευσεβών αρχόντων, ιερωμένων, λαϊκών, ή ολόκληρων χωριών.
Ναός Παναγίας στη Σκλαβοπούλα Σελίνου (β΄μισό 14ου αιώνα). Η παράσταση της Παναγίας Πλατυτέρας κυριαρχεί στο μικρό ναό. Το τονίζει και η επιγραφή αποκάτω:"Την τιμιωτέραν των Χερουβείμ...".

Ανάμεσά τους η Παναγία στη Σκλαβοπούλα, από όπου η παράσταση της Πλατυτέρας (β΄μισό του 14ου αιώνα) έργο ενός εξαίρετου ζωγράφου, που φέρνει στο νησί τις εξελίξεις της Παλαιολόγειας τέχνης με τη χορηγία της μεγάλης οικογένειας Καλλέργη.
Πρωιμότερη, στις πρώτες δεκαετίες του ίδιου αιώνα, είναι η τοιχογράφηση του ναού του Αγίου Ιωάννη των Δελιανών Κισάμου, από όπου η παράσταση της Κοίμησης, που συντηρείται τα τελευταία χρόνια από την 28η ΕΒΑ. Πρόκειται για έργο του δραστήριου ζωγράφου Θεόδωρου-Δανιήλ Βενέρη, που μαζί με τον ανηψιό του Μιχαήλ, διακόσμησαν ένα μεγάλο αριθμό εκκλησιών της Δυτικής Κρήτης. Οι εργασίες ολοκλήρωσης της συντήρησης θα συνεχιστούν στο αμέσως επόμενο διάστημα στα πλαίσια του ΕΣΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: