Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021

ΘΕΤΙΚΑ ΜΥΝΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΛΗΝ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Γράφει ο Γ. Πευκιανάκης
Έχοντας μελετήσει τα αναπάντητα 10 ερωτήματα του συναδέλφου εκπαιδευτικού και π. Αντιδημάρχου κ. Ψωματάκη Μανώλη, μένει κανείς ενεός - άφωνος- δια την αβελτηρία- ανοησία- μας.
Χωρίς περίσκεψη με την ανευθυνότητα των πολιτικών. Χωρίς αιδώ και με άγνοια της ιστορίας  και τον μακροχρόνιο μόχθο της εκκλησίας - Νομαρχίας, πρώην υπουργών και τόσον άλλων που επί δεκαπενταετία και πλέον συνέδραμαν την ανοικοδόμηση του μεγαλύτερου επαρχιακού σχολικού συγκροτήματος. Με αφορμή μια δόνηση, χειροκροτήσαμε την εξαγγελία ότι σε τρία χρόνια θα έχομε καινούργια εκπαιδευτήρια!!! Πόσοι πολλοί είμαστε συνυπεύθυνοι, είναι άλλο θέμα, καίτοι σ' αυτή τη χώρα «Η σιωπή κόσμον φέρει».
Εκεί στην παραγκούπολη τώρα, που για τρίτο έτος δεν λειτουργεί ως τεχνικό σχολείο, κατάφερε ο τελευταίος Δ/ντής να διασώσει το όνομα «ΕΠΑΛ Ειρηναίου Γαλανάκη» 
Καμιά μελέτη στη δημοσιότητα, καμιά ενημέρωση για το πώς αυτά τα μεγαθήρια συγκροτήματα, τα μισά των οποίων είναι ισόγεια κατέστησαν ετοιμόρροπα από ένα σεισμό  που δεν έριξε ούτε κεραμίδι. 
Τα μισά κτήρια πανελληνίως είναι κτισμένα από 1960- 1985- Πανελληνίως μόνο το δικό μας σχολικό συγκρότημα αοράτως θεωρήθηκε επικίνδυνο.
Πρέπει ν’ ανησυχήσει ο βραχύβιος υφυπουργός από τις ειδήσεις του Ηρακλείου* ότι τα περισσότερα σχολεία κρίνονται κατάλληλα και με την εντεταλμένη του υπάλληλο της ΚτΥπ να διαμαρτυρηθούν για την την όποια μέθοδο κρίσεως των κτιρίων π. χ. ύπαρξη δευτεροβάθμιων επιτροπών- Αν δεν τους ξέρουν, να τους φωνάξουν- να πάνε εθελοντές**. 
Φοβούμαι πως ούτως ή άλλως η ανάγκη του να προηγηθούν οι Αρχάνες και το Αρκαλοχώρι θα απορροφήσουν- και καλώς- όλες τις ενέργειες της περιφέρειας και εμείς θα πάρωμε την άγουσα στην αποκεντρωμένη διοίκηση - όχι βέβαια ως σεισμόπληκτοι παρά «ως παράκαμψη Τοπολίων» και ως ευφυέστατα μου είπε επίσημος συνομιλητής μου και επί των δημοσίων σχέσεων «ο μαθητής που θα φοιτήσει στα νέα Λύκεια δεν γεννήθηκε ακόμη!»
Άλλωστε μετά το βραχύβιο του της παιδείας υφυπουργού, εγγύς και το τέλος της τετραετίας  και κάποτε έχοντας ισοπεδώσει τον χώρο, κάποιος μελλοντικά- εκ των αρμοδίων, διαμαρτυρόμενος για την προαποπεράτωση των σχολείων του Αρκαλοχωρίου, θ’ ακούσει και από άλλον πολιτικό το του Αυγενάκη «τι κομπλεξικοί ρε παιδί μου αυτοί οι Χανιώτες.»
  
Υ. Γ ο Θεός να μας προστατεύει από σεισμό ,ότι εμείς δεν έχομε και που να βάλλομε σκηνές- εκθεσιακό κέντρο – κλειστά γυμναστήρια- πολύκεντρα, θέατρο- Σχολεία θ' αποκτήσομε και μείς κάποτε, άσε που γλυτώνουν οι μαθητές μας τις ασκήσεις σεισμού. 
Ίσως για άλλα «πλεονεκτήματα» θα πούμε όταν κατακάτσει η σκόνη! άσε που….. κάποιοι υποψιασμένοι μιλάνε ήδη για καιροσκοπισμό και κακόβουλη υστεροβουλία.

*εφημερίδα «Πατρίς» 1-10-21 Στα περισσότερα σχολεία του Δήμου Μίνωα Πεδιάδος απαιτούνται μικρές παρεμβάσεις
** Flashnews.gr 5-10-21 Γιατί λέει, ότι ανέλαβε τεχνική υπηρεσία  ώστε οι όποιες ζημιές ν’αποκατασταθουν σε δυό μήνες

Δεν υπάρχουν σχόλια: