Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 15 Μαΐου 2021

ΘΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΕΤΕ ΚΑΙ ΤΥΠΙΚΑ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ κ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΑ;

Γράφει ο Κώστας Χαρτζουλάκης
Το Γραφείο Αγροτικής Οικονομίας (ΓΑΟ) Κισάμου, Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΓΑΑ) πριν την διοικητική μεταρρύθμιση του ν. 2503/97, αποτέλεσε το στρατηγείο για την αγροτική ανάπτυξη της Δυτ. Κισάμου για περίπου 4 δεκαετίες από τα μέσα της 10ετίας του 1960 με αρμοδιότητα πάνω από 30 κοινότητες. Στελεχωμένο συνεχώς με  5-6 γεωπόνους, που υπηρέτησαν με ζήλο στο ΓΑΑ με στόχο την αγροτική ανάπτυξη της περιοχής, χωρίς ωράρια και μέσα και με συνεργάτες τους αγρότες της περιοχής. Και μέσα σε λίγα χρόνια η περιοχή έγινε σημαντικό κέντρο παραγωγής πρώιμων κηπευτικών, αυξήθηκε σημαντικά η παραγωγή ελαιολάδου και βελτιώθηκε η ποιότητα του. Και σήμερα η περιοχή έχει πάνω από 2000 στρέμματα θερμοκήπια και παράγει πάνω από 8.000 τόνους ελαιόλαδο.
Από τις αρχές του 2000, που με το ν. 2053/97 οι αρμοδιότητες μεταφέρθηκαν στην Περιφέρεια, άρχισε η σταδιακή απαξίωση του ΓΑΟ Κισάμου και ουσιαστικά υπολειτουργούσε, αφού μέχρι σήμερα δεν έχουν καλυφθεί οι θέσεις των γεωπόνων που αποχώρησαν. Και μέχρι το τέλος του 2021 θα συνταξιοδοτηθεί και ο τελευταίος γεωπόνος.
Όταν στις ανταγωνίστριες χώρες (Ισραήλ, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία , κ.λπ.) τα ΓΑΟ (Extension Service) αποτελούν τα σημεία αναφοράς για τους αγρότες και η διοίκηση (ΥΠΑΑΤ, Περιφέρεια, Τοπική Αυτοδιοίκηση) δηλώνουν καθημερινά ότι ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της Κρήτης, είναι δυνατό να κλείνουν το ένα μετά το άλλο αντί να ενισχύονται τα ΓΑΟ; Έτσι αντιλαμβάνεστε στην Περιφέρεια την στήριξη του αγροτικού τομέα; Ανυπαρξία στρατηγικής και προσανατολισμό στην είσπραξη και διανομή ευρωπαϊκών επιδοτήσεων σε βάρος της παραγωγής και της ποιότητας; 
Και είναι λυπηρό που κανένας θεσμικός φορέας (Τοπική Αυτοδιοίκηση, ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης, οργανώσεις αγροτών, κλπ.) δεν αντέδρασαν και δεν αντιδρούν στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της τεχνικής στήριξης των αγροτών, που η ασύδοτη επιδίωξη του κέρδους από πολλούς μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές επιπτώσεις στο αγροτικό οικοσύστημα λόγω υπερ-χρήσης των συντελεστών παραγωγής (αγροχημικά, νερό, κλπ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: