Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

ΛΟΥΣΑΚΙΕΣ- ΠΑΛΑΙΑ ΡΟΥΜΑΤΑ : Μουσικοχορευτικοί διάλογοι μέσω της διατοπικότητας & διαχρονικότητας»

Φορέας υλοποίησης : Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου (ΕΠΟΦΕΚ)
Συνεργαζόμενοι φορείς:
α. Πολιτιστικός Σύλλογος Λουσακιών
β. Σωματείο Λαϊκή Βιβλιοθήκη Παλαιών Ρουμάτων
γ. Εργαστήριο Εθνομουσικολογίας & Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α.
γ. Ορθόδοξος Ακαδημίας Κρήτης
Από τις 6/9/2024 έως τις 9/9/2024 πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία η καλλιτεχνική/επιστημονική δράση «Λουσακιές – Παλαιά Ρούματα : Μουσικοχορευτικοί διάλογοι μέσω της διατοπικότητας & διαχρονικότητας». Η δράση υλοποιήθηκε υπό την Αιγίδα & Επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού στα πλαίσια της διαφύλαξη και ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Φορέας υλοποίησης ήταν η Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. και συνεργαζόμενοι φορείς ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λουσακιών, το Σωματείο «Λαϊκή Βιβλιοθήκη Παλαιών Ρουμάτων», το Εργαστήριο Εθνομουσικολογίας & Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α. και η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης. Από το Ε.Κ.Π.Α συμμετείχαν δύο εξέχοντες επιστήμονες, η κα Ρένα Λουτζάκη, αφυπηρετήσασα Αναπληρώτρια καθηγήτρια - Εθνομουσικολόγος με ειδικότητα στην Ανθρωπολογία του Χορού – και ο κος Νίκος Πουλάκης, Εθνομουσικολόγος και μέλος ΕΔΙΠτου τμήματος. Από την ΟΑΚ συμμετείχε ο κος Δημήτρης Κολλίντζας, δρ. Μουσικολογίας και εξωτ. επιστημονικός συνεργάτης της ΟΑΚ, ως συντονιστής της δράσης.
Το μεσημέρι της πρώτης ημέρας της δράσης (Παρασκευή, 6/9/24) πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του παλαιού ιερού ναού της Παναγίας στα Ζαχαριανά Λουσακιών η πρώτη μουσικοχορευτική συνάντηση. Σε αυτήν συμμετείχαν λουσακιανοί χορευτές – μικροί και μεγάλοι – υπό τη μουσική συνοδεία των ρουματιανών μουσικών Μάρκο Ρενιέρη, Μιχάλη Λουφαρδάκη και Σπύρο Παναγιωτάκη. Το δρώμενο παρακολούθησαν δεκάδες Λουσακιανοί χωριανοί, εκπρόσωποι τοπικών φορέων αλλά και άλλοι επισκέπτες.
Στην δεύτερη συνάντηση (Κυριακή, 8/9/24) οι ρουματιανοί χορευτές υποδέχθηκαν τους λουσακιανούς μουσικούς Στρατή Σκαράκη, Νίκο Σταματάκη και τον Αντώνη Βερυκάκη, καθώς και ορισμένους από τη νεότερη γενιά μουσικών του χωριού, την Μπουζάκη Κατερίνα, τον Ρουπάκη Ηλία, τον Τριανταφυλλάκη Αντώνη και τον Πετράκη Μανώλη. Και εκεί παρευρίσκονταν κάτοικοι των Παλαιών Ρουμάτων καθώς και επισκέπτες, οι οποίοι ήρθαν για την δράση. 
Να σημειωθεί ότι στις δύο συναντήσεις οι δύο καθηγητές παρατηρούσαν και συνομιλούσαν με τους καλλιτέχνες, κατέγραφαν ό,τι είναι απαραίτητο για την έρευνά τους, ενώ συνεχώς όλη η διαδικασία κινηματογραφήθηκε από ειδικό συνεργείο προς μελέτη από τους επιστήμονες, αλλά και μελλοντική προβολή προς το κοινό.
Την τρίτη ημέρα της δράσης (Δευτέρα, 9/9/24) πραγματοποιήθηκε στις συνεδριακές εγκαταστάσεις της ΟΑΚ ημερίδα, ανοικτή προς το κοινό. Σε αυτήν συμμετείχαν οι δύο πανεπιστημιακοί καθηγητές και ο επιστημονικός συνεργάτης της ΟΑΚ, οι οποίοι παρουσίαση σημαντικές εισηγήσεις. Ακολούθησε ζωηρή συζήτηση, κατά την οποία εκτέθηκαν παρατηρήσεις, προβληματισμοί και εντυπώσεις, τόσο για τις δύο προηγούμενες ημέρες, όσο και γενικότερα για το παρόν και το μέλλον της κισαμίτικης μουσικοχορευτικής παράδοσης και για το ποια πρέπει να είναι η θέση και η συμβολή των τοπικών φορέων και θεσμών (Περιφέρεια, τοπικοί Δήμοι, πολιτιστικοί σύλλογοι, μουσικοχορευτικές σχολές) στην προβολή και διάσωση αυτής.
Μέσα από όλες τις παραπάνω εκδηλώσεις και τον απόηχο που είχαν στην τοπική κοινωνία και θεσμούς φάνηκαν τα παρακάτω:
Ήδη από το 1998 υπάρχει και δραστηριοποιείται μία συγκροτημένη επιστημονική ομάδα με επικεφαλής την καθηγήτρια Ρένα Λουτζάκη με σκοπό την μελέτη, αποτύπωση, διάσωση και προβολή της κισαμίτικης μουσικοχορευτικής παράδοσης. Αυτή η ερευνητική ομάδα, η οποία υπάγεται στο Εργαστήριο Εθνομουσικολογίας & Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α., πρέπει να στηριχθεί επιπλέον από τους τοπικούς φορείς ώστε να προχωρήσει το ήδη σημαντικό έργο της.  
Μέσω της δράσης είχαν την ευκαιρία οι κάτοικοι των δύο κοινοτήτων να συνδιαλεχθούν με τους καλλιτέχνες – μουσικούς και χορευτές – καθώς και με επιστήμονες – μουσικολόγους, ανθρωπολόγους. Δημιουργήθηκε η πολύ θετική ατμόσφαιρα διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων και η έντονη αίσθηση ότι Επιστήμη, Τέχνη και Κοινότητα δεν είναι τρία παράλληλα σύμπαντα, αλλά αλληλένδετες και αλληλοεπιδρούμενες συνθήκες.     
Καταγράφηκαν σημαντικές παρατηρήσεις ως προς τις διαφορές και ομοιότητες πάνω στα μουσικοχορευτικά ιδιώματα των δύο κοινοτήτων, τα οποία αποτελούν στοιχεία μελέτης για την προαναφερθείσα ερευνητική ομάδα, αλλά και τους ίδιους τους καλλιτέχνες.
Μέσα από την ενεργή συμμετοχή τους στις δύο πρώτες ημέρες, αλλά και την παρουσία τους στην Ημερίδα, οι τοπικοί φορείς με συντονιστικό κεντρικό όργανο την Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. εξέφρασαν την αγωνία τους για τον πολιτιστικό πλούτο τους τόπου και την θέληση να συνδράμουν ουσιαστικά στην διάσωση και προβολή του. Τονίστηκε το γεγονός ότι όποια προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση απαιτεί την συνεργασία και την επιστημονική καθοδήγηση.
Η ΟΑΚ, σημαντικό πνευματικό Ίδρυμα της Κρήτης με διεθνή εμβέλεια, λειτουργεί ως ένα ανοιχτό εργαστήρι διαλόγου της Εκκλησίας με τη διανόηση και την κοινωνία. Έχει τεράστια εμπειρία στην οργάνωση και φιλοξενία συνεδρίων, στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών προγραμμάτων και δράσεων και παράλληλα παράγει επιστημονικό έργο σε τομείς όπως της θεολογίας, του περιβάλλοντος και του πολιτισμού, ενώ ήδη από το 2018 συγκαταλέγεται επίσημα στα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας. Όλα τα παραπάνω την καθιστούν επιστημονικό φορέα που θα μπορούσε να συνδράμει σημαντικά στην προσπάθεια. 
Συνεχίζονται οι συντονισμένες προσπάθειες δημιουργίας του καινοτόμου θεματικού Μουσείου Μουσικών Κρήτης, βασιζόμενοι στην επιστημονικότητα και τις σύγχρονες ανάγκες ενός τέτοιου εγχειρήματος, με έμφαση στη σχέση μεταξύ μουσικής και κοινωνίας.
Υπήρξε η καθολική διάθεση και θέληση να προγραμματιστεί μία σειρά και άλλων παρόμοιων δράσεων, οι οποίες θα αποτελέσουν ευκαιρίες διαλόγου και επαναπροσδιορισμού θέσεων και στόχων επί του θέματος της μελέτης, έρευνας, καταγραφής, διάσωσης και προβολής της μουσικοχορευτικής παράδοσης της Κισάμου, τόσο σε επίπεδο θεσμικό (Περιφέρεια, Δήμοι, Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ.), όσο και επιστημονικό (Ε.Κ.Π.Α., ΟΑΚ κ.α.).
Για την Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ.
Ο πρόεδρος
Στέλιος Κουνελάκης

 

ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΝΟΡΙΑΣ ΠΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΡΗΤΗ

      Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών της ενορίας Αγ. Γεωργίου Πύργου «Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ», σε συνεργασία με το ΙΟ ΤΟURS διοργανώνει, Διήμερη Εκδρομή, ΜΑΤΑΛΑ - ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ - ΖΑΡΟ, 12 και 13 Οκτωβρίου 2024.
Αναχώρηση Σάββατο 12/10/2024 και ώρα 8:00π.μ από τη Γέφυρα Πύργου.
1η Μέρα: ΚΙΣΑΜΟΣ-ΣΠΗΛΙ-ΦΑΙΣΤΟ-ΜΑΤΑΛΑ-ΣΙΒΑΣ-ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ.
 Πρώτη μας στάση στο Σπήλι. Αφού απολαύσουμε τον καφέ μας θα συνεχίσουμε για τον αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού. Το δεύτερο μεγαλύτερο μινωικό παλάτι της Φαιστού. Γεύμα και κολύμπι μας περιμένουν στα Μάταλα, μια πανέμορφη παραλία στο Λιβυκό πέλαγος, όπου οι Χίπις, από όλο τον κόσμο, συνήθιζαν να κατοικούν στις σπηλιές που σήμερα είναι αρχαιολογικός χώρος. θα απολαύσουμε και θα έχουμε χρόνο για το μεσημεριανό μας γεύμα σε παραλιακή ταβέρνα της περιοχής (ελεύθερη επιλογή), προαιρετικά επίσκεψη στις σπηλιές των Χίπις. Εδώ μπορούμε επίσης να επισκεφτούμε μέσα στο χωριό τον λαξευτό σπηλαιώδη ναό της Παναγίας (που ανήκει στη Μονή Οδηγήτριας). Στην διαδρομή μας για την Ιεράπετρα θα σταματήσουμε στο χωριό Σίβας, που είναι η γενέτειρα του Αγίου Ιωάννη του Ξένου , για καφέ. Στη συνέχεια θα φτάσουμε στην Ιεράπετρα οπού θα τακτοποιηθούμε στα δωμάτια. Το βραδύ θα διασκεδάσουμε σε ταβέρνα.
2η Μέρα 13/10/2024: ΜΥΡΤΟ – ΛΙΜΝΗ ΖΑΡΟΥ –ΡΕΘΥΜΝΟ- ΚΙΣΑΜΟΣ.  
Μετά το πρωινό μας αναχωρούμε για την Μύρτο ένα πανέμορφο χωριό με θεά το λιβυκό πέλαγος. Μετά τον ελεύθερο χρόνο μας θα επισκεφτούμε την λίμνη του Ζαρού. Η λίμνη Ζαρού, λίγο έξω από τον ομώνυμο οικισμό, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί την πρωταγωνίστρια της περιοχής, τραβώντας το ενδιαφέρον των επισκεπτών, οι οποίοι απολαμβάνουν μια βόλτα στις όχθες της και στους διαμορφωμένους χώρους αναψυχής, μια μικρή βόλτα, σχεδόν 30 λεπτών, μέχρι τη Μονή Αγίου Νικολάου είναι κάτι που εύκολα μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε. Ελεύθερος χρόνος για φαγητό. Στη συνέχεια αναχώρηση με ενδιάμεση στάση για καφέ και ξεκούραση στο Ρέθυμνο, επιστροφή στη Κίσαμο περίπου ώρα  9:00μ.μ.
Τιμή εισιτηρίου:  85 ευρώ σε δίκλινο και
                         105 ευρώ σε μονόκλινο δωμάτιο. 
• Τα παιδιά μέχρι 12 ετών είναι μισή τιμή. 
• Διαμονή 1 βράδια σε ξενοδοχεία στην Ιεράπετρα με πρωινό (GALAXY HOTEL και ASTRON HOTEL) 
• Μεταφορές και περιηγήσεις, με πολυτελή κλιματιζόμενο Πούλμαν 
• Στην τιμή δεν περιλαμβάνετε: Είσοδοι σε Αρχαιολογικούς χώρους και ξεναγήσεις 
• Είσοδος στο Παλάτι της Φαιστού 8€, πολύτεκνοι 4€, παιδιά έως 24 ετών και άνω των 65 δωρεάν). 
• Φόρος διαμονής 3€ ανά διανυκτέρευση/ανά δωμάτιο
Δηλώσεις συμμετοχής έως τη Σάββατο 5/10/2024.
Πληροφορίες : 6942671053 κ. Γεωργία                                                                                         Εκ  του Συλλόγου.

ΣΕΒΗ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗ : ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

Η βουλευτής Χανίων Σέβη Βολουδάκη παρευρέθηκε σήμερα στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, όπου συζητήθηκε το κρίσιμο ζήτημα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) με αφορμή τα συχνά τροχαία ατυχήματα που σημειώνονται στο νησί. 
Η κ. Βολουδάκη τόνισε από την αρχή την αδιαμφισβήτητη ανάγκη υλοποίησης του νέου δρόμου, υπογραμμίζοντας ότι όλοι οι φορείς πρέπει να συνεργαστούν ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, με στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας και της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας τμήματος ιατρικής τραύματος στην Κρήτη, το οποίο θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των περιστατικών τροχαίων ατυχημάτων. 
Επιπλέον, επεσήμανε τη σημασία της εκπαίδευσης και ενημέρωσης των νέων για τις συνέπειες των τροχαίων ατυχημάτων. «Είναι κρίσιμο,» σημείωσε, «να εκπαιδεύονται τα παιδιά από μικρή ηλικία στα σχολεία για τους κινδύνους των τροχαίων και τη σημασία της προσεκτικής συμπεριφοράς στον δρόμο». 
Η βουλευτής, κλείνοντας, τόνισε πως με συντονισμένες ενέργειες από την Πολιτεία και την κοινωνία θα διαμορφωθεί ένα ασφαλέστερο περιβάλλον για όλους τους πολίτες της Κρήτης και θα μειωθεί δραστικά ο αριθμός των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΑΣ ΗΛΙΑ ΚΑΠΗ


 Αγαπημένε μας Ηλία,
H ερημωμένη από καιρό Πάνω Αγορά του Καστελλιού, ερημώνεται όλο και περισσότερο και πάλι, αυτή την ώρα του τελευταίου δικού σου αποχαιρετισμού. Η γειτονιά μας κι οι καρδιές μας αδειάζουν και θλίβονται βαθιά, καθώς ένας- ένας, αγαπημένες μορφές και πρόσωπα, τελευταίοι φύλακες και κολώνες του δρόμου μας, φεύγουν και μας αφήνουν για πάντα. Και νέες ζωές δεν γεννιούνται πια στη μοναχική πλέον Πάνω  Αγορά. Τώρα που φεύγεις κι εσύ αγαπημένε μας Ηλία, αλλά κι από τότε πού έκλεισες με τη σύνταξη το κατάστημά σου, η φτωχή αγορά μας, φτώχυνε πιο πολύ. Έχασε τη μεγάλη σου καρδιά, το αιώνιο χαμόγελό σου, το πάντα γελαστό σου πρόσωπο, τον έτοιμο πάντα καλό  σου λόγο, το ανθρώπινο σου βλέμμα μπροστά στη λύπη και τη χαρά των άλλων. Αποχωρίστηκε και από όλο το σπάνιο και μοναδικό χαρακτήρα σου, γεμάτο από καλoσύνη και αγάπη, πολύτιμη κληρονομιά από τους γενναιόδωρους γονείς σου, αείμνηστους Γιώργη και Θεανώ.
Πιο πολύ και πιο αβάσταχτα θα σού λείψουν και θα τους λείψεις τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Η αχώριστη για μια ζωή σύντροφος  σου Ανθούλα, η μοναχοκόρη σου Θεανώ που τους έδωσες τόση αγάπη κι εκείνες σού την ανταπόδωσαν με όλη τους τη ψυχή, όπως και τα αδέρφια σου Γιάννης και Χαρίλαος με τις οικογένειές τους. Όλοι τους έδωσαν τα πάντα και έτρεξαν ένα μαραθώνιο για να σέ στηρίξουν και να σέ ανακουφίσουν από την ασθένεια που σε βασάνισε και σε νίκησε. Μια δοκιμασία που αντιμετώπισες καρτερικά και αδιαμαρτύρητα, με αντοχή απίστευτη. Και όλοι οι συγγενείς, φίλοι και γείτονες, αυτή τη στιγμή  θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμότατα τον Διευθυντή, και το ακούραστο προσωπικό του Αννουσάκειου Ιδρύματος, ιδιαίτερα το αυθόρμητο προσωπικό ενδιαφέρον τού πατέρα Αντώνιου, που σε φιλοξένησε, με όλη του τη φροντίδα το τελευταίο χρόνο, όπως και τη διεύθυνση τούς γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Χανίων που νοσηλεύτηκες.
Τώρα σέ αποχαιρετούμε για το ταξίδι προς το Παράδεισο που  σού αξίζει και σέ περιμένει. Γιατί σού πρέπει αιώνια ανάπαυση ύστερα από τόση σωματική και ψυχική κούραση. Και γιατί αν υπήρξε ένας λευκός, ένας καθαρός, ένας αδαμάντινος και ένας ακριμάτιστος, που πέρασε από αυτό το κόσμο, αυτός βεβαιότατα ήσουν εσύ
Καλό σου ταξίδι ακριβέ καί αγαπημένε μας  Ηλία  
Ο ξάδερφος και αδερφός.
Κυριάκος Ροδουσάκης 

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΤΙΟ ΧΑΝΙΩΝ -ΞΑΝΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ Ο ΡΟΚΑΚΗΣ

Σε τροχιά εκλογών το Επιµελητήριο Χανίων, τα µέλη του οποίου καλούνται να λάβουν µέρος στη διαδικασία ανάδειξης νέου Διοικητικού Συµβουλίου που θα πραγµατοποιηθούν στις 18, 19 και 20 Νοεμβρίου 2024. Την προεδρία του ΕΒΕΧ θα διεκδικήσει ξανά ο νυν πρόεδρος Αντώνης Ροκάκης, ενώ τις υποψηφιότητές τους έχουν γνωστοποιήσει ο Γιώργος Σχοινοπλοκάκης, ο Περικλής Χηνόπουλος, και ο Στράτος Μπαλαντίνος.

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Τελικά όλα είναι μια ιδέα.....
Holy Mary of korifi
Up Voulgaro
Tsourouniana
Ai kir Giannis

Υπολογίζω ότι η μετάφραση μας καλύπτει όλους .. αλλά το θέμα είναι γιατί πρέπει να υπάρχει μετάφραση.... Οι πινακίδες ειναι για μας του Ελληνες, οι ξένοι ούτε τις διαβάζουν, ούτε ενδιαφέρονται, αφού πλέον πάνε με το GPS του αυτοκινήτου τους.
Ο Αϊ κυρ Γιάννης κανονικά θα ήταν Ai sιr Giannis ..ή 
Saint Mr John
Συνιστώ στους φίλους που θέλουν να κάνουν μετάφραση και να οδηγήσουν τους ξένους στις ομορφιές του τόπου μας ότι υπάρχουν καλύτεροι τρόποι .. όχι βέβαια ότι οι επίσημες πινακίδες είναι σωστές.

ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΧΕΤΑΚΗ

Ετοιμάζεται όπως έμαθα να παρέμβει το δήμος Κισάμου..... 
Ας το κανει γρήγορα γιατί μια κακοκαιρία θα διαλύσει όλη την παραλία του Τελωνείου. Η αδιαφορία ειναι το κύριο χαρακτηριστικό της δημοτικής αρχής το ξέρουμε, και παρά τις ενοχλήσεις απο πολλούς, ακόμα και απο φορείς, φαίνεται οτι θα "αγγίξει" τα σοβαρά θέματα της καθημερινότητας μας μόλις θα τελειώσει το καλοκαίρι. Το μοναδικό έργο που θα μπορούσε να το είχε συνεχίσει για την ανάδειξη και της υπόλοιπη παραλίας ως το γηπεδο κινδυνεύει...
Κρίμα που κάθε έργο που είχαν φτιάξει και αφήσει οι προηγούμενες δημοτικές αρχές να βρίσκεται στα πρόθυρα της καταστροφής.

ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑΣ ΔΙΑΚΟΝΟΥ

 Με περίσσεια πνευματικής χαράς και ευφροσύνης η Ιερά Μητρόπολις Κισάμου και Σελίνου αναγγέλλει την εις διάκονον Χειροτονία του κ. Κωνσταντίνου Νταουντάκη, του Διονυσίου, πτυχιούχου της Ανωτάτης Πατριαρχικής Ακαδημίας Κρήτης. Το κορυφαίο και ιερό αυτό Μυστήριο της Χειροτονίας θα λάβει χώρα το προσεχές Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, κατά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας Κολυμπαρίου, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Αμφιλοχίου. Καλείται ο λαός του Θεού όπως μετέχει της μεγάλης αυτής πνευματικής χαράς της τοπικής και της καθόλου Εκκλησίας, ευχόμενος και προσευχόμενος δια τον νέο Κληρικό της Εκκλησίας του Χριστού.
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Σωτήρια η απογευματινή μπόρα για τα ψαράκια που έχουμε βάλει στις χιλιάδες λακκούβες της πόλης .....

 

ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΟΑΚ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

 
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ο ΒΟΑΚ και ο ΒΙΟΣ
Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης έχει ως κύρια αποστολή της, να διευκολύνει τη συνάντηση του ανθρώπου με τον εαυτό του και με τον συνάνθρωπο, σε μία τίμια συζήτηση, δηλαδή στην από κοινού αναζήτηση της αλήθειας. Στα πενήντα πέντε (55) και πλέον χρόνια λειτουργίας της, αφουγκραζόμενη τις αγωνίες των τοπικών και ευρύτερων κοινωνιών, τα προβλήματα και τις ανησυχίες, λαμβάνει πρωτοβουλίες διαλόγου και κοινού προβληματισμού, μοιράσματος και ανοίγματος, με μοναδικό κίνητρο την συμβολή στην, μέσα από τον διάλογο, αναζήτηση προτάσεων και θέσεων που θα συμβάλλουν στο κοινό καλό και αγαθό, με κορυφαίο πάντων την ανθρώπινη ζωή που, κατά την Ορθόδοξη πίστη, είναι πολύτιμο και αναντικατάστατο «δώρο του Θεού».   
Δυστυχώς, τα Τροχαία Ατυχήματα, για πολλούς και διαφόρους λόγους, δεν είναι του παρόντος να αναλύσουμε στο σημείο αυτό, αυξάνονται καθημερινώς με γεωμετρική πρόοδο. Οι απώλειες, ως συνέπεια, σε ανθρώπινες ζωές, υπερβαίνουν ίσως τις απώλειες ενός  πολέμου. Προσμετρούμενες δε με τις τραγικές συνέπειες στις οικογένειες των θυμάτων των Τροχαίων Δυστυχημάτων, είναι απύθμενες. Από το πανανθρώπινο, αυτό, δράμα, το «σημεῖον τῶν καιρῶν», δεν εξαιρούνται, ούτε τα Χανιά, ούτε η Κρήτη στο σύνολο της.
Το θέμα των Τροχαίων δεν αφορά μόνο την εκάστοτε Πολιτεία σε θέματα υποδομών και ασφάλειας. Το πρόβλημα είναι και ανθρωπολογικό. Είναι, ίσως, καιρός πέρα και μαζί με τις διαχρονικές υποχρεώσεις της Πολιτείας, να ασχοληθούμε και με την παρακμή του πολιτισμού. Για τον λόγο αυτό καθίσταται ακόμη πιο προφανής και επιτακτική η ανάγκη της ειλικρινούς αναζήτησης των όρων και των προϋποθέσεων της συνεχούς υποστήριξης του Διαλόγου και  για το μέλλον της Κρήτης. Ας γίνει, λοιπόν, η θλιβερή και τραγική αυτή αιτία των Τροχαίων Δυστυχημάτων, αφορμή ενός κοινού προβληματισμού για όλους μας και από όλους μας. 
Με αυτές τις σύντομες σκέψεις, Σας προσκαλούμε σε μία πρώτη συνάντηση-συζήτηση, με θέμα: «Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ο ΒΟΑΚ και ο ΒΙΟΣ», την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 9:00 π.μ., στις εγκαταστάσεις της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, στο Κολυμπάρι Χανίων. 
Παράκληση: Όσοι εκ των Φορέων επιθυμούν να έχουν μία πεντάλεπτη (5΄) παρέμβαση, κατάθεση πρότασης, καλούνται όπως επικοινωνήσουν με το Ίδρυμα:  Δρ. Κωνσταντίνο Β. Ζορμπά, καθώς και για οιανδήποτε επιπρόσθετη πληροφορία στα τηλέφωνα 2824022245-22500 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση oac@oac.gr, το αργότερο έως την Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2024, για λόγους διευκόλυνσης και οργάνωσης της διαδικασίας. Της συνάντησης θα προηγηθεί η τέλεση Τρισαγίου για όλα τα θύματα των Τροχαίων Δυστυχημάτων της Κρήτης.

ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΨΑΡΟΛΙΜΑΝΟΥ ΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ

Συνεδρίασε χθες η Λιμενική επιτροπή του Λιμενικού Ταμείου του νομού Χανίων και ανάμεσα στα θέματα ήταν και δυο θέματα που αφορούν την Κίσαμο. 

Μάλιστα το ένα απο αυτά η θωράκιση της βόρειας προβλήτας του ψαρολίμανου της πόλης, ειναι αναγκαία και επιβεβλημένη καθώς τον χειμώνα κινδυνεύουν όλα τα σκάφη που λιμενίζονται εκεί. 
Να θυμίσω οτι μέλος της λιμενική επιτροπή απο την περιοχή μας ειναι ο δήμαρχος Κισάμου κ. Μυλωνάκης που εκπροσωπεί τα λιμάνια της Κισάμου.
Φυσικά όλα αυτά τα λιμενικά έργα που μελετώνται στην Κισαμο γίνονται απο το μεγάλο ενδιαφέρον του προέδρου του ΛΤΝΧ κ. Δημήτρη Βιριράκη και τον οποίον ευχαριστούμε.

ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

1967 στο υπό κατασκευή λιμάνι της Κισάμου ...με Καλύμνιους σφουγγαράδες που τότε χρησιμοποιούσαν σε αποκλειστικότητα τον μοναδικό έτοιμο λιμενοβραχίονα για να απλώνουν και να στεγνώνουν τα σφουγγάρια τους.
Εκείνα τα χρόνια σίγουρα και η δική μας θάλασσα ήταν γεμάτη από αυτά, κι αν παρατηρήσουμε καλά είναι χιλιάδες κομμάτια. Οι Καλύμνιοι ερχόντουσαν ως και τις αρχές του 1981 περίπου με δυο και τρία σπογγαλιευτικά για να ψαρέψουν στα νερά μας.
Θυμάμαι αν και μικρός ότι και την επόμενη χρονιά μας επισκέφτηκαν και πάλι πήγαμε ..και τότε έφαγα για πρώτη φορά *ηλιόκαυτο αστακό, τέχνη που την χρησιμοποιήσουν…

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΣΑΤΣΑΡΩΝΑΚΕΙΟΥ 2024-2025

«Επέλεξε τη δραστηριότητα που σου ταιριάζει…»
 “γέμισε τη ζωή σου με μουσική”
ΩΔΕΙΟ ΙΜΚΣ
Πλήθος ερευνών έχουν αποδείξει τις θετικές επιδράσεις της Μουσικής στον εγκέφαλο και ευρύτερα στην πνευματική καλλιέργεια του ανθρώπου. 
Στο Ωδείο μας προσφέρεται η δυνατότητα δωρεάν γνωριμίας με το Μουσικό Όργανο της αρεσκείας σας. Ο μαθητής συμμετέχει σε Συναυλίες και σε μουσικά σύνολα υπό τη καθοδήγηση Διευθυντή και Διδασκάλων, διορισμένων από το Υπουργείο Πολιτισμού. Οι σπουδές και τα πτυχία είναι αναγνωρισμένα από το Κράτος.
“κατέκτησε τις νέες τεχνολογίες”
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Η εκπαίδευση και οι εξετάσεις γίνονται στο Κέντρο μας, με σύγχρονο εξοπλισμό και καθορισμένη δομή εκπαίδευσης. Ο μαθητής παρακολουθεί σειρά θεωρητικών μαθημάτων, στη συνέχεια προχωράει σε πρακτικές ασκήσεις και τέλος εξασκείται με πλήρη τεστ προετοιμασίας για τις εξετάσεις.  Κατόπιν επιτυχών εξετάσεων ο μαθητής αποκτά Πτυχία εγκεκριμένα από τον ΕΟΠΠΕΠ και αναγνωρισμένα από τον Α.Σ.Ε.Π. 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ
Τα παιδιά διαμορφώνουν και προγραμματίζουν τις κατασκευές. Χρησιμοποιώντας την Ρομποτική οι μαθητές εξοικειώνονται με τις επιστήμες και επιτυγχάνεται η ανάπτυξη σύγχρονων δεξιοτήτων. Αναπτύσσεται επίσης η ομαδικότητα και η συνεργασία. 
“κατέστρωσε την στρατηγική”
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΣΚΑΚΙ
Έρευνες δείχνουν ότι η ενασχόληση με το Σκάκι έχει πολλαπλά οφέλη για τον μαθητή. Βελτιώνει την ευφυΐα, την μνήμη, την συγκέντρωση, αναπτύσσει την αναλυτική σκέψη και βοηθάει στις μαθητικές επιδόσεις. 
Το Τσατσαρωνάκειο Πολύκεντρο σε συνεργασία με τον Αθλητικό Όμιλο Κισάμου ξεκινάνε μαθήματα Σκακιού τα οποία θα γίνονται δυο φορές την εβδομάδα, από 1,5 ώρα. 
“ασχολήσου με εικαστικές τέχνες”
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΨΗΦΙΔΩΤΟΥ
Ψηφιδωτό εννοούμε μια επιφάνεια η οποία καλύπτεται από ένα στρώμα κονιάματος που λειτουργεί ως συγκολλητικό υλικό πάνω στο οποίο τοποθετούνται οι ψηφίδες. Την ευθύνη λειτουργίας του Εργαστηρίου έχει ο κ. Εμμανουήλ Ρουκούδης, διακεκριμένος καθηγητής Ψηφιδωτού.
ΣΧΟΛΗ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ
Αγιογραφία είναι η απεικόνιση των ιερών προσώπων ή θρησκευτικών σκηνών από τους βίους των Αγίων της Εκκλησίας μας. Η Σχολή στεγάζεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με τον απαραίτητο εξοπλισμό. Διδάσκει η έμπειρη και καταξιωμένη Αγιογράφος κ. Κωνσταντίνα Στεφανάκη, συνεργάτιδα της ΟΑΚ.

Πληροφορίες - Εγγραφές:
Καθημερινά, από τις 2.00 μ.μ έως τις 9.00 μ.μ
Διευθυντής: Ιερολ. Διάκονος π. Ιωάννης Τζωρτζάκης
Υπεύθυνος Γραμματείας: κ. Αριστοτέλης Ξανθουδάκης 
Τηλέφωνο: 28220-24184, e-mail: tsatsaronakio@imks.gr
 

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ - ΔΙΧΩΣ ΝΕΡΟ Ο ΔΡΑΠΑΝΙΑΣ


Παράταση για ένα μήνα ακόμα για τον δήμο μας που θα βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη λειψυδρίας ως και τον Οκτώβρη του 2024.
Το θέμα αυτές οι παρατάσεις που αποσκοπούν άραγε .. γίνεται κάτι ή απλά για να δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα; 
Γιατι αυτή η εικόνα παραπάνω ειναι απο τον Δραπανια 

Πρώτο θύμα της πραγματικής λειψυδρίας στο κάμπο της Κισάμου που σφίγγει απο ζωντάνια ο Δραπανιάς που απο χθες δεν έχουν νερό μιας και όπως έμαθα η στάθμη στις γεωτρήσεις του Κολένι έπεσε κάτω απο τις σωλήνες άντλησης.
Υπομονή ως αύριο που θα βάλουν την άντληση πιο βαθιά, και όλοι μας ας αρχίσουμε να κάνουμε τον σταυρό μας μπας και ξαναγεμίσουνε οι γεωτρήσεις..
Κατά τ' άλλα όλα πάνε καλά....
Η φωτο απο σπίτι στον Δραπανιά έτοιμοι να κανουν μπάνιο στα παιδιά ...

Η ύδρευση είναι προτεραιότητα, όπως και η άρδευση, για να πίνουν οι πολίτες νερό καθαρό νέο να καλύπτουν τις καθημερινές ανάγκες, αλλά και να έχουν οι αγρότες νερό για τις καλλιέργειες τους...τρεις μήνες τώρα που είμαστε σε έκτακτη ανάγκη το έγινε; Μάλλον μας έχει φάει το άγχος των έργων....που δεν μπορούμε να κάνουμε.
Πιστεύω τώρα με τις βροχές που έρχονται να γεμίσουν οι δεξαμενές και να φύγει από την δημοτική αρχή το άγχος και να κάνει και σε αυτόν τον τομέα κανένα έργο ή να συνεχίσει αυτά τα έργα που ξεκίνησε και τα άφησε στην μέση.
Αντικατάσταση αμιάντων, νερό στα χωριά που δεν έχουν, επέκταση του βιολογικού ειδικά σε ξενοδοχεία που το ζητάνε ...κλπ.
Απορία όλων είναι γιατί δεν παίρνει μπρος .....
.

ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑ Η ΩΡΑ

Παθόντας και πολύ μάλιστα ο δήμαρχος Κισάμου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην χθεσινή συγκέντρωση - μάλιστα προγραμματισμένη εδώ και καιρό -απο τον συλλογο αδεσποτίας που έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Κισάμου, αλλά αναρωτήθηκε κάποια στιγμή, για ποιο λόγο γίνεται η συνάντηση .. γιατί δεν έχει καταλάβει.

Πάντως όπως είπε και κατέγραψε και η κάμερα της Νέας τηλεόρασης, είναι μαζί τους.... άσχετο αν δεν ξέρει για ποιο λόγο μαζεύτηκαν... μάλιστα δυσανασχετώντας γιατί πρέπει να απολογείται, αφού ειναι παθών. 
Στην μικρή ομιλία του είπε οτι ο δήμος έχει κάνει τα πάντα που περνούν από το χέρι του, και την ευθύνη την έχει πλέον η πολιτεία. Ενας μικρός δήμος είμαστε  δίχως πολύ προσωπικό, εκτός απο ύδρευση και καθαριότητα, δεν μπορεί να εκτελεστεί καμία εντολή.
Τέλος ο δήμαρχος ζήτησε συγνώμη για την καθυστέρηση... η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη και ξεκίνησε στις 18.00 ενώ ο δήμαρχος έφτασε στην αίθουσα στις 19.30, όταν είχαν φύγει αρκετοί και η συνάντηση είχε σχεδόν τελειώσει .. ενώ στην αιθουσα βρισκόταν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Καρτσωνάκης και παραβρέθηκε και ο κ Σκορδιλάκης.

Η αλήθεια ειναι ειναι σοβαρό θέμα και η δημοτική μας αρχή ειναι όπως φαίνεται απούσα... φυσικά όποιος ειναι παθών για να το δείξει και έμπρακτα γίνεται και μέλος του συλλόγου.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ο.Μ ΚΙΣΑΜΟΥ -ΣΥΡΙΖΑ -ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ


 Καλούνται τα μέλη της Ο.Μ. ΚΙΣΑΜΟΥ του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ σε συνάντηση στο Δημαρχείο Κισάμου την Τετάρτη 18/9/2024 και ώρα 18.30 στο χώρο εκδηλώσεων του Δημαρχείου, με σκοπό μια πρώτη προσέγγιση της κατάστασης του κόμματος εν όψει συνεδρίου.
ΣΥΡΙΖΑ -ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ -Ν.Ε. ΧΑΝΙΩΝ

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΞΕΝΟΥ

Την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στον Ιερό Ναό Άι Κυρ Ιωάννη στα Τσουρουνιανά Κισσάμου εορτάζουν και τα δύο κλίτη του ναού , που το μεν πρώτο είναι αφιερωμένο στον Όσιο Κυρ Ιωάννη τον Ξένο που έχουμε την ευλογία να φυλάσσεται μόνιμα στην Ενορία μας η Τίμια Κάρα του Οσίου, το δε δεύτερο κλίτος στον Άγιο Ευστάθιο.
 Την παραμονή Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου και ώρα 7:00 μ.μ. θα τελεστεί ο μέγας εσπερινός. Την επαύριο ημέρα Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου θα τελεστεί ο Όρθρος και Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας στις 7:30 π.μ.

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

Η ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Θα πάω και εγώ το matizaki.... μα θα βρεθεί αγοραστής....

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ κ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΟΑΚ

Τοποθέτηση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. Ελένης Βατσινά, με θέμα τον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης.
 Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε στην πρωτολογία του:
Το έργο του ΒΟΑΚ, συνολικά, είναι εμβληματικό.
Παράλληλα, όμως, όπως ορθώς ανέφερε ο Πρωθυπουργός, είναι το πιο απαιτητικό, περίπλοκο, δύσκολο και σύνθετο έργο που καλούμαστε, ως Υπουργείο, να διαχειριστούμε και να υλοποιήσουμε.
Το έργο διακρίνεται σε τρία τμήματα:
1ο. Το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη, ως έργο ΣΔΙΤ.
2ο. Το τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος, ως Δημόσιο Έργο.
Στην παρούσα φάση για τις εργολαβίες στα δύο αυτά τμήματα εκπονούνται, από τους Αναδόχους, οι οριστικοποιημένες μελέτες που απαιτούνται για την εκτέλεση των εργασιών, ενώ παράλληλα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες σε τμήματα για τα οποία είναι εφικτή η εκτέλεση των εργασιών, και αφορούν είτε δασικές εκτάσεις, μετά τις σχετικές αδειοδοτήσεις, είτε ενοικιαζόμενες. 
Η αύξηση του αριθμού των μετώπων εργασίας, και συνεπώς η πρόοδος των εργασιών στα εν λόγω τμήματα, θα μεγιστοποιηθεί με την ολοκλήρωση των διαδικασιών απαλλοτρίωσης. 
Σημειώνουμε ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, τον Απρίλιο του 2024, τα σχετικά δικαστήρια για την εφαρμογή της διαδικασίας του άρθρου 7Α του Ν. 2882/2001, και αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις. 
Σε κάθε περίπτωση, η πρόοδος ολοκλήρωσης των διαδικασιών ένταξης των απαλλοτριωμένων τμημάτων σε αυτή τη διαδικασία από τα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια επηρεάζει και την πρόοδο εκτέλεσης του συνόλου των εργασιών των έργων.
3ο. Το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο, μήκους 157,5 χλμ., με 2 προαιρέσεις, το Κίσσαμος – Χανιά και τον ανισόπεδο κόμβο της οδικής σύνδεσης του ΒΟΑΚ με το Αεροδρόμιο Χανίων.
Βρίσκεται σε διαγωνιστική διαδικασία, έχει εκδοθεί απόφαση ανάδειξης προσωρινού αναδόχου, στις 21 Μαρτίου 2024, αναμένεται η οριστικοποίηση των συμβατικών εγγράφων για το έργο παραχώρησης τους αμέσως προσεχείς μήνες, και έπεται η υπογραφή της Σύμβασης.
Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των εργασιών είναι 5 έτη από την υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης.
Στο φυσικό αντικείμενο και των τριών διακριτών οδικών τμημάτων του ΒΟΑΚ, περιλαμβάνεται και κατασκευή κόμβων, μεγάλων τεχνικών έργων, παράπλευρου δικτύου, ενιαίας διατομής οδοστρώματος και διαχωριστικής νησίδας, σε όλο το μήκος του αυτοκινητόδρομου.
Με την ολοκλήρωση του συνόλου των εργασιών του ΒΟΑΚ, με τα γεωμετρικά και τεχνικά χαρακτηριστικά του, θα είναι ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος, ανταποκρινόμενος στον συνεχώς αυξανόμενο κυκλοφοριακό φόρτο, με ασφαλέστερες και ταχύτερες διελεύσεις.
Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Σταϊκούρας συμπλήρωσε:
Η υψηλή επικινδυνότητα του ΒΟΑΚ είναι γεγονός.
Υπάρχουν, σίγουρα, σοβαροί τεχνικοί λόγοι, όπως η υφιστάμενη γεωμετρία του, ανεπαρκές – σε πολλά σημεία – εύρος και μήκος οδού για προσπεράσεις, μεγάλες – κατά μήκος – κλίσεις, κλειστές στροφές, φθορές της οδού λόγω παλαιότητας.
Υφίστανται όμως και άλλοι λόγοι, όπως η παρόδια δόμηση, η ανάπτυξη υψηλών ταχυτήτων και η παραβίαση του ΚΟΚ.
Ο νέος ΒΟΑΚ λύνει όλα τα τεχνικά προβλήματα, αλλά είναι προφανές ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή του, πρέπει να μεσολαβήσουν, στα πιο κρίσιμα τμήματα της οδού, επεμβάσεις βελτίωσης οδικής ασφάλειας.
Σε αυτή την κατεύθυνση, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει ήδη υλοποιήσει παρεμβάσεις σε σημεία που απαιτούνται ιδιαίτερες εργασίες οδικής ασφάλειας, όπως είναι η ολοκλήρωση των Κόμβων Αγίας Πελαγίας και Αχλάδας στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, καθώς, και στην εν εξελίξει Σύμβαση, εργασίες οδικής ασφάλειας, που περιλαμβάνουν και 10 πεζογέφυρες στο οδικό Τμήμα Γεωργιούπολη – Πετρές, στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.
Παράλληλα, το Υπουργείο έχει ήδη δρομολογήσει την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών σε επικίνδυνα τμήματα του οδικού άξονα Χανιά – Ηράκλειο, καθώς και Χανιά – Κίσσαμος, τα οποία με τη βοήθεια του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουμε εντοπίσει, και τα οποία – σύντομα – θα παρουσιασθούν στις τοπικές αρχές, καθώς η υλοποίησή τους απαιτεί τη συνεργασία και τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.
Ταυτόχρονα, προβαίνουμε στην διασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης και στην ωρίμανση ανάθεσης του φυσικού αντικειμένου που θα προκύψει.
Τα προτεινόμενα έργα βελτίωσης οδικής ασφάλειας θα είναι αντίστοιχα με αυτά που έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία στον Οδικό Άξονα Πάτρα – Πύργος και θα έχουν σχετικά άμεση εφαρμογή και απόδοση, καθόσον δεν απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση και πρόσθετες απαλλοτριώσεις.
Αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επί συνόλω ή μερικώς, ανάλογα με την εφικτότητα και την αναγκαιότητα, με βάση και τη διεθνή εμπειρία και πρακτική, οριζόντια διαγράμμιση, εύκαμπτα διαχωριστικά κολωνάκια, φωτισμό κόμβων και τμημάτων οδού, αναμόρφωση κατακόρυφης σήμανσης, αντιολισθηρή στρώση κυκλοφορίας, στηθαία ασφαλείας, κλαδοκοπές, φωτεινή σηματοδότηση κόμβων και αποκατάσταση καθιζήσεων οδοστρώματος.
Εργαζόμαστε ώστε κάποιες σημαντικές παρεμβάσεις να έχουν υλοποιηθεί μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΠΡΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Ο εξοπλισμός των παλαιών εργαστηρίων του ΕΠΑΛ Κισάμου σκουριάζει έξω απο τα προκάτ του Μαύρου Μώλους δίχως να ενδιαφέρετε κανείς.
Όμως καλό είναι να αναλογιστούν όλοι αυτοί που ΜΑΣ ΕΒΑΖΑΝ να γράφουμε και να βάζουμε φαρμακερές αναρτήσεις τι έχει γίνει και γιατί άραγε κάθισαν τώρα στον καναπέ;
Έχω και και μια ηλικία και δεν θυμάμαι πια ονόματα ...
Όπως φαίνεται μας τελείωσαν απότομα οι επαναστάτες.... και ποιος θα ασχοληθεί πια;

Όμως καλό ειναι να αναλογιστούν τις ευθύνες τους γιατί το αρχείο του blog ειναι μεγάλο και δεν σβήνει ποτέ...


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ Η κα ΒΟΛΟΥΔΑΚΗ

Η βουλευτής Χανίων Σέβη Βολουδάκη συναντήθηκε σήμερα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΦΥΠΕΚΑ κ. Τριάντη και στελέχη του Οργανισμού.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε ο ρόλος του Οργανισμού στη διαχείριση του φαραγγιού της Σαμαριάς όπου η βουλευτής ζήτησε ο Οργανισμός να μη μείνει μόνο στη συνηθισμένη διαχείριση, αλλά να χρησιμοποιήσει τις αυξημένες οικονομικές του δυνατότητες για να αναβαθμίσει τη συνολική εμπειρία της επίσκεψης στο Φαράγγι (με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον).
Ειδικότερα και μεταξύ άλλων η κ. Βολουδάκη επανήλθε  σε αίτημα που είχε διατυπωθεί και στο παρελθόν  και ζήτησε «να αναλάβει ο Οργανισμός τη συνολική αναστήλωση του παλιού οικισμού της Σαμαριάς, μέσα στα αυστηρά πλαίσια της ντόπιας αρχιτεκτονικής. Να αναλάβει ακόμα την ανακαίνιση και τη μετατροπή σε μουσείο του παλιού ελαιουργείου που λειτουργούσε στον παλιό οικισμό». Η μοναδική εμπειρία της φύσης της Σαμαριάς θα ενισχυθεί έτσι με μια αποτύπωση και του πολιτιστικού περιβάλλοντος της περιοχής. Αυτό θα καταστήσει το Φαράγγι της Σαμαριάς ακόμα ισχυρότερο πόλο έλξης επισκεπτών, αλλά θα ενισχύσει και τη  δυνατότητα να διαφυλαχθούν στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού για το μέλλον.
Τέλος, η βουλευτής συζήτησε και κάποιες δράσεις ανάπτυξης της Πράσινης Επιχειρηματικότητας στις προστατευόμενες περιοχές των Χανίων, οι οποίες θα συζητηθούν εκτενέστερα σε συνάντηση εργασίας που προγραμμάτισε να γίνει στα Χανιά με τον διευθύνοντα σύμβουλο και στελέχη του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Ο ΝΤΑΓΚΟΥΝΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Αναπόσπαστο κομμάτι του παλιού Καστελλίου και ιδιαίτερα του τσαρσιού ο Νταγκουνόγιαννης.
Μια ζωή γεμάτη ιστορίες ...
Κάθε μέρα περνούσε το τσαρσί του Καστελιού με τον γάιδαρο του πάντα παραφορτωμένο και εξαιτίας του δεν έλειπαν τα πειράγματα ... όλοι  έλεγαν το κοντό και το μακρύ τους προσπαθώντας να προκαλέσουν τον Νταγκουνόγιαννη ... όμως το μεγάλο πείραγμα ήταν όταν περνούσε απ' όξω απ' το καφενείο του Στεφανή του Παπαδάκη. Και τι δεν του έλεγαν .. όμως δεν έβγαζε μιλιά, κάθε μέρα περνούσε και έκανε πως δεν άκουγε ....
Μια μέρα δεν άντεξε, έστρεψε τον γάιδαρο και ντουγρού με φόρα να μπει από την πόρτα του καφενέ.
- Επ του λέει ο μπάρμπα Στεφανής για που το 'βαλές και με τον γάιδαρο;
- Έλα Στεφανή άσε με να μπω και γω με το γάιδαρο μα τόσοι κάθονται στα τραπεζάκια σου.

 

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ Π. ΠΟΛΑΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΠΥΛΩΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ


 Ο Π. Πολάκης για τη μηχανοκίνητη πορεία ενάντια σε πυλώνες και ανεμογεννήτριες
Είναι γνωστή σε όλους, η αταλάντευτη και ανυποχώρητη στάση μου απέναντι στη σχεδιαζόμενη γραμμή μεταφοράς Υψηλής Τάσης Χανίων–Δαμάστας, η οποία περιλαμβάνει την τοποθέτηση 269 γιγαντιαίων πυλώνων υψηλής τάσης. Κόντρα στις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, η κυβέρνηση αγνόησε κάθε εναλλακτική λύση (υπογειοποίηση ή πόντιση της γραμμής) και προχώρησε στη συγκεκριμένη επιλογή, προκειμένου να εξυπηρετήσει τη δημιουργία των 6 Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (στους Δήμους Κισάμου, Σφακίων, Καντάνου Σελίνου και Αποκορώνου) καθώς και όποιες άλλες μελλοντικές αντίστοιχες επενδύσεις. Είναι δεδομένο ότι, η κυβέρνηση σχεδιάζει χωρίς εμάς και χωρίς κανένα όφελος για την τοπική κοινωνία, να καταστήσει την Κρήτη ενεργειακό κόμβο, γεμίζοντας τα βουνά μας ανεμογεννήτριες.
Στο πλαίσιο αυτό, χαιρετίζω την μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας ενάντια σε πυλώνες και ανεμογεννήτριες, συγχαίρω τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους και καλώ τους πολίτες να δώσουν βροντερό παρών. Όπως όλοι γνωρίζετε, μέχρι σήμερα έχω στηρίξει με την παρουσία μου διάφορες σχετικές δράσεις και το ίδιο θα συνεχίσω να κάνω και στο μέλλον. Λυπάμαι ειλικρινά, καθώς είναι αδύνατον να παρευρεθώ στην αυριανή πορεία.
Όλοι όσοι κερδοσκοπούν με το μέλλον του τόπου μας χωρίς να μας ρωτήσουν, να ξέρουν ότι ο κόσμος της Κρήτης θα τους χαλάσει τα σχέδια!

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣ

Γράφει ο Μανώλης Κουφάκης*
Σε προηγούμενο σημείωμα αναφερθήκαμε στο «κινούν» την τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση - της οποίας ήδη είμαστε μάρτυρες- δηλαδή την Τεχνητή Νοημοσύνη. Είμαστε ίσως στα πρώιμα στάδια της τεχνολογίας αυτής, η οποία ωστόσο φαίνεται να έχει τεράστια περιθώρια εξέλιξης και ανάπτυξης. Όπως σε κάθε περίπτωση συμβαίνει, ανάλογα θα είναι τα ωφελήματά μας και οι κίνδυνοι που θα διατρέξουμε από την Τεχνητή Νοημοσύνη. Μόνο που τώρα, ιδίως η διακινδύνευση, θα είναι ίσως υπαρξιακής φύσεως για το είδος μας, αφού, ομολογημένα ή ανομολόγητα, προσπαθούμε να φτιάξουμε νοημοσύνη με δυνατότητες που σε πολλά θα υπερβαίνουν την ανθρώπινη νοημοσύνη.
Ένας σοβαρός -αλλά όχι ο μόνος- κίνδυνος είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη να αποτελέσει εργαλείο ολοκληρωτισμού, προκειμένου να ελεγχθούν ομάδες ανθρώπων, λαοί ή και στην κυριολεξία, όλοι οι κάτοικοι αυτού του πλανήτη. Είναι γνωστό ότι οι πρόθυμοι πάντοτε υπάρχουν. Τώρα τους δίδεται μια λαμπρή ευκαιρία, αν δεν λάβουμε έγκαιρα τα μέτρα μας.
Το πολύ βασικό χαρακτηριστικό της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι η απόλυτη εξάρτησή της από τις βάσεις δεδομένων· δηλαδή από συγκεντρωμένα, ταξινομημένα και καταχωρημένα σύνολα πληροφοριών. Τα δεδομένα είναι κυριολεκτικά η πρώτη ύλη της Τεχνητής Νοημοσύνης. Τις πληροφορίες, ηθελημένα ή αθέλητα, τις παρέχουμε αφειδώς εμείς με την συνήθη καθημερινή μας δραστηριότητα. Το βασικό ζητούμενο όμως, στο θέμα που εξετάζουμε, είναι το ποιος κατέχει τις βάσεις δεδομένων, πώς τις χρησιμοποιεί και τι δυνατότητες άσκησης ελέγχου έχουν οι κοινωνίες και οι πολιτείες πάνω σε αυτά.
Η νέα τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης έχει τεράστια δύναμη χειραγώγησης. Είναι η πιο κατάλληλη για να αφαιρέσει κάποιος και το παραμικρό περιθώριο ελευθερίας από τον άνθρωπο και να επιβάλει καθολικό έλεγχο στους πολίτες. Αν δεν υπάρξουν οι κατάλληλοι μηχανισμοί ελέγχου της τεχνολογίας αυτής από την κοινωνία, μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί ως πολιτικό μέσον για την εγκαθίδρυση ψηφιακών τυραννιών.
Για να κάνω κατανοητό ότι οι παραπάνω κίνδυνοι είναι ήδη εδώ και είναι πολύ σημαντικοί, θα δανειστώ δύο αναφορές από το εξαιρετικό βιβλίο του Γιώργου Χατζηβασιλείου «Φιλοσοφία της Τεχνητής Νοημοσύνης», των εκδόσεων Διόπτρα.
Στην Κίνα, από το 2010 λαμβάνει χώρα ένα πείραμα επιτήρησης πολιτών, θεσμών και επιχειρήσεων. Το κράτος μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης και ενός «συστήματος μονάδων αξιολόγησης» αξιολογεί και καταγράφει κάθε κίνησή τους στο διαδίκτυο. Αν ο πολίτης μιλάει επιθετικά, αν μιλάει ο ίδιος ή οι φίλοι του αντιπολιτευτικά, αν αγοράζει αλκοόλ, αν έχει απλήρωτους φόρους, αν έχει ανεξόφλητα δάνεια και άλλα πολλά, καθώς και τα αντίστροφά τους, καταγράφονται στο σύστημα και μοριοδοτούνται θετικά ή αρνητικά ώστε στο τέλος να προκύπτει το λεγόμενο «Σκορ Κοινωνικής Αξιοπιστίας». Αυτό λειτουργεί περίπου όπως σ’ εμάς παλαιότερα το «Πιστοποιητικό Κοινωνικών Φρονημάτων». Με χαμηλό σκορ δεν μπορεί ο
πολίτης να εργαστεί σε οποιαδήποτε θέση, δεν μπορεί να επιλέξει πού θα σπουδάσει, δεν μπορεί εύκολα να βρει διαμέρισμα ή να πάρει τραπεζικό δάνειο και δεν μπορεί να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Τόσο ωραία! Η άλλη περίπτωση έρχεται από το 2016 και αφορά το τεράστιο σκάνδαλο «Cambridge Analytica», μιας εταιρείας πολιτικής επικοινωνίας με πελάτες τότε, μεταξύ άλλων, τις ομάδες προεκλογικού αγώνα του Ντόναλντ Τραμπ και του Brexit. Η εταιρεία αυτή προμηθεύτηκε παράνομα από το Facebook τα δεδομένα που είχε συγκεντρώσει από τους χρήστες στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία. Μέσα από τα δεδομένα αυτά η Cambridge Analytica είχε πλέον το ψυχογράφημα των χρηστών που την ενδιέφεραν. Εντόπισε λοιπόν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους που έτειναν εκλογικά προς Τραμπ και Brexit στις δύο χώρες και τους πλημμύρισε πάλι μέσω Facebook με κύματα ψευδών ειδήσεων· ειδήσεων που έβλεπαν μόνον αυτοί. Τους παρουσίασε ως αληθινά γεγονότα ανύπαρκτα εγκλήματα μεταναστών, έδειξε ειδήσεις που ανέφεραν ψευδώς ότι η Τουρκία είναι μέλος της ΕΕ, εμφάνισε εισροές τρομοκρατών από τη Μέση Ανατολή στη Δύση κ.ά. Αυτοί λοιπόν οι ψηφοφόροι συσπειρώθηκαν και πήγαν στις κάλπες τάχα «ελευθέρα βουλήσει» και θεωρώντας ότι έχουν έγκυρη γνώση της πραγματικότητας.
Στην πραγματικότητα όμως η Τεχνητή Νοημοσύνη είχε «χακάρει» τον νου,τα συναισθήματα, τους φόβους και βέβαια την πολιτική τους ψήφο. Τόσο απλά!
* Δρ. Μηχανικός
τ. Δ/ντής ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε