Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΟΑΚ «Το Φως»

Η Βιβλιοθήκη της ΟΑΚ «Το Φως», ανακοινώνει με μεγάλη χαρά τις «Καλοκαιρινές Εκπαιδευτικές Δράσεις» για τους μικρούς φίλους του Ιδρύματος.
Συγγραφείς παιδικών βιβλίων, θα συμμετέχουν στις δράσεις που απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας από 4 έως 10 ετών και αναφέρονται στις καθημερινές ανησυχίες τους, στη διαφορετικότητα, στη φιλία, στα συναισθήματα κ.ά., ενώ τούς δίδουν τη δυνατότητα να απασχολούνται δημιουργικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο. 
Ώρα έναρξης των Προγραμμάτων 11:00 π.μ.
Ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές στην Ημέρα και την Ώρα των Δράσεων.
Είσοδος ελεύθερη.
Δεν χρειάζεται προεγγραφή.
Η δράση διαρκεί 1 ώρα.
Πληροφορίες: 
Γιάννης Μουντογιαννάκης, M.Sc. 
Βιβλιοθηκονόμος - Επιστημονικός Συνεργάτης της ΟΑΚ.
Τηλ.: 2824022245. 
Ε-mail: library@oac.gr
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ
Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2024 
ΩΡΑ: 11:00
Εμψυχωτής: Γιάννης Μουντογιαννάκης, Βιβλιοθηκονόμος της ΟΑΚ.
Διαβάζουμε το παιδικό βιβλίο «Φτερό στον άνεμο» της Maxine Trottier, εκδόσεις Λιβάνη και συζητάμε για τον πόλεμο και την ειρήνη μέσα από εκπαιδευτικό βίντεο του Μουσείου Πολέμου και Ειρήνης. 
Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024
ΩΡΑ: 11:00
Εμψυχωτής: Γιάννης Μουντογιαννάκης, Βιβλιοθηκονόμος της ΟΑΚ
Διαβάζουμε το παιδικό βιβλίο «Πώς να καταβροχθίσετε ένα ουράνιο τόξο» της Γιολάντα Τσιαμπόκαλου, εκδόσεις Καστανιώτη και συζητάμε για τη σωστή διατροφή και την ανεκτίμητη για την υγεία μας αξία των φρούτων και των λαχανικών.
Τετάρτη, 7 Αυγούστου 2024
ΩΡΑ: 11:00
Εμψυχωτής: Χριστίνα Κωνσταντουδάκη, Συγγραφέας - Νηπιαγωγός.
Η συγγραφέας, θα παρουσιάσει τα δύο νέα της βιβλία «Μπες στην ιστορία: τα συναισθήματα» και «Μπες στην ιστορία: Η συμφιλίωση», εκδόσεις Παπαδόπουλος. Η παρουσίαση θα είναι διαδραστική με πείραμα, κυνήγι θησαυρού και ζωγραφική!
Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2024
ΩΡΑ: 11:00
Εμψυχωτής: Μαργαρίτα Αυγουσιανάκη, Συγγραφέας.
Η συγγραφέας θα διαβάσει το παιδικό βιβλίο «Αγάπη», το οποίο εμπνεύστηκε, από τη φράση: "Γεμάτοι αγάπη μέσα σε έναν κόσμο που στερείται αγάπη" (Α' ΙΩΑΝΝΟΥ, 4: 10-17). Στο τέλος, θα ακολουθήσει εικαστική δράση.
Τετάρτη, 4 Σεπτέμβρη 2024
ΩΡΑ: 11:00
Εμψυχωτής: Δήμητρα Πενταράκη, Συγγραφέας.
Ταξίδι... κάτι σαν άσπρα καράβια τα όνειρα μας! Οι μικροί φίλοι του Ιδρύματος ταξιδεύουν με παιχνίδι και ζωγραφική με πολύχρωμες ιστορίες, προετοιμάζοντας τη νέα σχολική χρονιά που θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες.

ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ & ΣΕΛΙΝΟΥ

Την μαρτυρική Μεγαλόνησο Κύπρο επισκέφθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ.Αμφιλόχιος, δια προσκύνημα και επ΄ ευκαιρία της τελετής ανακηρύξεως του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως, Παν. Αρχ. π. Αγαθαγγέλου (Κουμαρτζάκη) σε Δρ. του Κανονικού Δικαίου από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ο οποίος εκπόνησε διδακτορική διατριβή με τίτλο «Κανονική διδασκαλία του Αγίου Νεκταρίου και η εποχή του», λαμβάνοντας βαθμό «άριστα». Κατά την ολιγοήμερη παραμονή του στην Μεγαλόνησο ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος είχε την χαρά συνάντησης με Ιεράρχες της Εκκλησίας της Κύπρου. 
Τους Πανιερώτατους Μητροπολίτες: Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρο, Καθηγούμενο της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας του Κύκκου, Λεμεσού κ. Αθανάσιο, Κιτίου κ. Νεκτάριο ως και τον Θεοφ. Επίσκοπο Λήδρας κ. Επιφάνιο, Καθηγούμενο της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας του Μαχαιρά, γινόμενος αποδέκτης, υπό πάντων των Ιεραρχών της Μεγαλονήσου, πολλής φιλαδέλφου αγάπη και αβραμιαίας φιλοξενίας, έχοντας την ευκαιρία πνευματικής συναναστροφής και συντυχίας και προσκύνησε ιερά προσκυνήματα της Νήσου. 
Κατά την, ιδιαίτερα εντυπωσιακή, τελετή απονομής των Πτυχίων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο Πρόεδρος του Τμήματος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Δρ. Χρήστος Οικονόμου, καλωσόρισε και ανακοίνωσε την παρουσία και συμμετοχή του Σεβ. Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, στην τελετή Απονομής των Πτυχίων, προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι η εξοχωτάτη Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κα Αννίτα Δημητρίου, η οποία παρίστατο στην τελετή, μεταξύ πολλών άλλων υψηλών προσκεκλημένων εκ της πολιτικής, της πανεπιστημιακής κοινότητας ως και εκατοντάδων συγγενών των αποφοίτων, κατευθύνθηκε προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Κισάμου κ. Αμφιλόχιο, χαιρετίζοντας και καλωσορίζοντας τον, με λόγους θερμούς και καρδιακούς, εκφράζοντας έντονο ενδιαφέρον για τα της Κρήτης,  αποσπώντας ευμενή σχόλια υπό των παρισταμένων. «Γεγονός ασύνηθες, για την Ελληνική πραγματικότητα, ως προς το πώς θα πρέπει να λειτουργούν και να συμπεριφέρονται τα κορυφαία θεσμικά πρόσωπα, καθώς όταν απαξιώνονται οι θεσμοί, αποψιλώνεται αξιακά η κοινωνία», σχολίασε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος ευχαρίστησε την εξοχ. κα Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ευχόμενος «Να δώσει ο Θεός σύντομα η μαρτυρική και ηρωική Μεγαλόνησος να αναπνεύσει το αέρα της ελευθερίας και της λύτρωσης». Ευχαρίστησε, επίσης, τον Πρόεδρο του Τμήματος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου, Καθηγητή Δρ. Χρήστο Οικονόμου, ως και τον Παν. Αρχιμανδρίτη π. Λάζαρο Γεωργίου, Κληρικό της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού, ο οποίος είχε την καλωσύνη όπως  συνοδεύει τον Σεβασμιώτατο κ.Αμφιλόχιο σε όλα τα ιερά προσκυνήματα και επισκέψεις του. Δεχόμενος την φιλοξενία και φιλάδελφο αγάπη των Ιεραρχών της Εκκλησίας της Κύπρου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος αντιδωρούσε με αγιογραφημένη Εικόνα του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού, τον Οποίο ιδιαίτερα ευλαβούνται στην Κύπρο, προσφέροντας, επίσης, και πρόσφατες εκδόσεις της Ιεράς Μητροπόλεως. 
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ κα ΒΟΛΟΥΔΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΛΑΤΑΝΙΑ

Η βουλευτής Χανίων Σέβη Βολουδάκη συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Πλατανιά, κ. Γιάννη Μαλανδράκη για το ζήτημα της προσθήκης προκατασκευασμένων αιθουσών διδασκαλίας σε σχολικές μονάδες του Δήμου, αίτημα το οποίο ο δήμαρχος κοινοποίησε και στη βουλευτή.
Μετά από επικοινωνία της κ. Βολουδάκη με την ΚΤ.ΥΠ.Α.Ε η βουλευτής έλαβε τη διαβεβαίωση πως θα χορηγηθούν 5 ΠΡΟΚΑΤ αίθουσες μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας για τις σχολικές μονάδες του Δήμου και συγκεκριμένα για το Γυμνάσιο Αλικιανού, το Δημοτικό σχολείο Σκινέ – Φουρνέ και το Εσπερινό ΕΠΑΛ. 
Η βουλευτής, ωστόσο, ενημέρωσε τον κ. Μαλανδράκη ότι ο δήμος θα πρέπει άμεσα να προβεί σε ενέργειες όπως η έκδοση οικοδομικής άδειας, κατασκευή βάσεων για την τοποθέτηση των οικίσκων και κατασκευή υποδομών για τις συνδέσεις τους με τα δίκτυα των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας. 
Ο δήμαρχος Πλατανιά κύριος Μαλανδράκης ευχαρίστησε την βουλευτή για την άμεση ανταπόκριση της στο αίτημα του Δήμου, για την διάθεση προκατασκευασμένων αιθουσών διδασκαλίας που τηρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές, ώστε να καλυφθούν βραχυπρόθεσμα οι κτιριακές ανάγκες των σχολικών μας υποδομών. Σε κάθε περίπτωση όπως ανέφερε,  στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει συνολικό τεκμηριωμένο αίτημα, προς την ΚΤΥΠ για την κάλυψη με νέες μόνιμες υποδομές  όπου απαιτούνται.

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΟΛΟΣ

Από χθες υπάρχει αυτή η κατάσταση στους οδηγούς που χρησιμοποιούν συσκευές πλοήγησης GPS για το μαγευτικό Λαφονήσι.
Φαίνεται οτι ο δρόμος ειναι κλειστός απο το Στόμιο και προς τα κάτω με εναλλακτική διαδρομή για το Λαφονήσι απο το Σέλινο και την Σκλαβοπούλα.
Ο δήμος μαλλον δεν ξέρει τίποτα αλλά πολλοί τουρίστες που χρησιμοποιούν τα GPS γυρίζουν πίσω....
Όπως φαίνεται και στην δεύτερη εικόνα υπάρχει προειδοποίηση οτι ο δρόμος μπορεί να ειναι κλειστός για λίγες ώρες ή ημέρες.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΝΕΡΟΥ

-Η Δυτ. Κίσαµος έχει όχι µόνο σοβαρά θέµατα αλλά προβλήµατα που δεν µπορούµε να ξεπεράσουµε! Αν δεν γίνουν ενέργειες τάχιστες για την ολοκλήρωση της λιµνοδεξαµενής του Έλους, για να γίνουν άλλες µικρές παρεµβάσεις δεν θα έχουµε καθόλου νερό για να κινηθούµε. Τα Λιβάδια και το Αµυγδαλοκεφάλι θα λαµβάνουν το επόµενο διάστηµα νερό µε βυτία, ενώ οι ελλείψεις νερού είναι τεράστιες για περιοχές όπως ο Πλάτανος, η Γραµβούσα, οι Λουσακιές. Η έλλειψη χρηµατοδοτήσεων και η γραφειοκρατία έχει ως αποτέλεσµα να µην προχωρούν τα αναγκαία έργα και δήλωσε την αγανάκτηση του που η λιµνοδεξαµενή του Έλους παρότι ξεκίνησε να δηµοπρατείται από το 2007 ακόµα και σήµερα δεν έχει ολοκληρωθεί!
Δήμαρχος Κισάμου κ. Μυλωνάκης

Ελλειψη χρηματοδοτήσεων και γραφειοκρατία ειναι κατά τον δήμαρχο το πρόβλημα στην Κισαμο και στα χωριά που παρουσιάστηκε πρόβλημα με το νερό. Ο σχεδιασμός ήταν καλός αλλά πέσαμε σε ξεροκέφαλους γραφειοκράτες που μας κρατούν σε δίψα.
Με ολο τον σεβασμό τέτοιες δηλώσεις σπέρνουν πανικό γιατί ένα τετοιο πρόβλημα όταν παρουσιάζεται δεν λύνεται σε μια ή δυο μέρες αλλά θέλει χρόνια. Θέλει περίπου όσα είσαστε δήμαρχος για να λυθεί...

 

Η ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΕΙ...

 Γράφει ο Φραγκιουδάκης Γιώργος*
Σοβαρός ο κίνδυνος λειψυδρίας στη Δυτική Κρήτη, τα Χανιά και την Κίσαμο, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιεύματα. Στην κλιματική αλλαγή ρίχνουν την ευθύνη οι άρχοντες. Είναι όμως έτσι τα πράγματα ή ακόμα μια φορά μας κοροϊδεύουν: 
Τα Χανιά συγκαταλέγεται στις περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά βροχόπτωσης στην Ελλάδα και ενώ θα μπορούσε να έχει καλυφτεί πλήρως η ανάγκη σε πόσιμο και αρδεύσιμο νερό, εκατομμύρια κυβικών νερού  χάνονται στη θάλασσα κάθε χρόνο, λόγω έλλειψης υποδομών.
 Με βάση την πολιτική που ακολουθούν Δήμοι, Περιφέρεια και κεντρική εξουσία τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ε.Ε., η περιοχή μας, υστερεί σε έργα υποδομής και διαχείρισης υδάτινου δυναμικού που δεν έχουν γίνει.
Ενδεικτικά αναφερόμαστε στη λεκάνη Ταυρωνίτη και στα φράγματα Σεμπρωνιώτη και Παπαδιανών, που θα κάλυπταν τις ανάγκες νερού της περιοχής, (η μελέτη τους έχει γίνει από το 1993), στο αρδευτικό υψηλής ζώνης Αγυιάς- Κολυμπαρίου, όπως και στο φράγμα Βαλσαμιώτη που υπολειτουργεί, στη λιμνοδεξαμενή στον Πλάτανο, που υπάρχει το πρόβλημα υφαλμύρωσης από την υπεράντληση με κίνδυνο να καταστραφεί γη υψηλής παραγωγικότητας, στις λιμνοδεξαμενές στο Ασκύφου, στην αποκατάσταση-αντικατάσταση των λιμνοδεξαμενών στη Χρυσοσκαλίτισσα (υπάρχει μελέτη αποκατάστασης της λιμνοδεξαμενής, η οποία δεν λειτούργησε λόγω κακοτεχνιών, παρ’ ότι κόστισε εκατομμύρια ευρώ) και στους Αγίους Θεοδώρους, στη καθυστέρηση αποπεράτωσης της λιμνοδεξαμενής στο Έλος. Η κατασκευή αυτών των έργων θα συνέβαλε αποφασιστικά στο να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες ποσότητες νερού για την ύδρευση των κατοίκων της περιοχής μας. Επιπλέον, το ανεκμετάλλευτο υδάτινο δυναμικό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, με την κατασκευή αναγκαίων υδροηλεκτρικών έργων, που θα διαφυλάσσουν πολύτιμους υδάτινους πόρους στους ταμιευτήρες τους κατά τη χειμερινή περίοδο, για να τους διαθέσουν κατά τη θερινή, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων. Συνάμα, θα μπορούσε να συμβάλει -σε συνδυασμό με τη βελτίωση του υπάρχοντας αρδευτικού δικτύου και την αξιοποίηση τεχνικών εξοικονόμησης νερού- στο να αυξηθεί η άρδευση των ανεπαρκώς σήμερα αρδευομένων εκτάσεων για τη στήριξη των βιοπαλαιστών αγροτών, που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα στην άρδευση των καλλιεργειών τους (Γραμπούσα, Φαλάσαρνα, Λιβάδια, Χρυσοσκαλίτισσα, Λαφονήσι κ.α.). Όλα  τα παραπάνω σε συνδυασμό με την διάλυση   του πρώην συνδέσμου Περβολακίων και την καταστροφή του δικτύου από τις πηγές Μεσαυλίων μέχρι το ποροφάρραγγο στα Δελιανά, το Φλεβάρη του 2019, επιτείνουν το πρόβλημα, όπως και το ότι εκκρεμεί από το 2004 ολοκληρωμένη υδρογεωλογική μελέτη, για την περαιτέρω αξιοποίηση των πηγών Κολενίου, ας σημειώσουμε ότι από τα 20 αυτά χρόνια, τα 13, είναι η ίδια δημοτική αρχή στο τιμόνι του Δήμου μας.   
Η εξαγγελία για την, μέσω ΣΔΙΤ, κατασκευή των φραγμάτων Ταυρωνίτη, σε συνδυασμό με την διαχείριση του υδάτινου δυναμικού μέσω Α.Ε. (πρόταση Ολλανδών εμπειρογνωμόνων για τις καταστροφές στη Θεσσαλία), γνωστή η αντίδραση όλων των ΤΟΕΒ της περιοχής μας, μάλλον θα επιτείνουν αντί να λύσουν το πρόβλημα. Σε αυτό συμβάλει και το γεγονός ότι η Ρ.Α.Ε. (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), που δημιουργήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και εισήγαγε την παραγωγή και διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας, στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, με αποτέλεσμα την τεράστια κερδοφορία των παρόχων Ηλεκτρικής Ενέργειας σε αντίθεση με την αδυναμία χιλιάδων νοικοκυριών να πληρώσουν το πανάκριβο πλέον ηλεκτρικό ρεύμα, μετατράπηκε σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.)  και θα πουλά και το νερό σε όποιον δίνει τα περισσότερα, αδιαφορώντας για τις ανάγκες τις κοινωνίας. Η μετατροπή λοιπόν και του νερού από αγαθό σε εμπόρευμα, ήταν και είναι ο στόχος τους. 
Δήμοι, Περιφέρεια και κεντρική εξουσία εγκληματούν με την διασπάθιση των χρημάτων του λαού μας, εγκληματούν με την συνεχιζόμενη πολιτική της λογικής κέρδους οφέλους, εγκληματούν με την αδιαφορία τους για τα δικαιώματά μας, στην υγεία, την παιδεία, την ποιότητα ζωής μας.
Η ανάγκη για φθηνό και ποιοτικό νερό το 2024, είναι ζήτημα λαϊκής διεκδίκησης γιατί η μόνη απάντηση που καταλαβαίνουν είναι η αντίσταση στα σχέδια τους,  ο οργανωμένος και μαζικός αγώνας του λαού μας μέσα από τους φορείς του. Στο δίλημμα τα κέρδη τους ή οι ζωές μας εμείς επιλέγουμε τις ζωές μας.
Εσείς;;;;;;;;;

* Δημοτικός Σύμβουλος
Για την Λαϊκή Συσπείρωση Κισάμου 

ΟΛΩΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΣ

 
Γράφει ο Μανώλης Κουφάκης*
«Πρώτα ήρθαν...»
Στις πρόσφατες ευρωπαϊκές εκλογές έγινε με δραματικό τρόπο φανερό ότι η στροφή των ψηφοφόρων προς τα ακροδεξιά κόμματα, που από αρκετά χρόνια είχε σημειωθεί, πήρε πια μορφή καλπασμού των κομμάτων αυτών προς την εξουσία.
Δεν αποτέλεσε εξαίρεση η χώρα μας. Τώρα πλέον αρκεί κάποιος να αρθρώνει ένα λόγο σκληρό και έμπλεο μίσους προς κάθε μειονεκτούντα, που δεν είναι σαν εμάς, διανθισμένο εδώ κι εκεί με διαπρύσιες πατριωτικές κορώνες και στεφανωμένο με τη θεία ευλογία, για να
διεκδικήσει αποτελεσματικά μια θέση στην εθνική Βουλή ή στην Ευρωβουλή.
Οι ψηφοφόροι αυτών των κομμάτων, γοητευμένοι από τα παραπάνω χαρακτηριστικά του λόγου, των δηλώσεων και εξαγγελιών τους, δεν επέλεξαν την αποχή. Αντίθετα, πήγαν και ψήφισαν με πάθος. Έδωσαν στην ψήφο τους όλη την ένταση που βιώνουν στην καθημερινή ζωή τους, όπως αυτή την κατάντησαν οι κυβερνώντες των τελευταίων αρκετών χρόνων. Το πάθος όμως τυφλώνει την ευθυκρισία και τη λογική. Είναι πέρα από κάθε λογική πώς ένας λαός που έχει τόσο υποφέρει από τον ολοκληρωτισμό (δικτατορίες, Κατοχή, εκτελέσεις και καταστροφές) μπορεί να ενισχύει τόσο άκριτα τους θιασώτες του. Το «άκριτα», εκτός των άλλων, αποδεικνύεται και από το ότι κάποιοι υποψήφιοι εξελέγησαν μόνο και μόνο επειδή το επώνυμό τους αρχίζει από ένα πολύ βολικό γράμμα της αλφαβήτου!
Στο υπόλοιπο πολιτικό φάσμα, η προεκλογική αισιοδοξία αποδείχθηκε χωρίς βάση, όλοι πέρασαν άνετα κάτω από τον πήχη και οι μετεκλογικές κινήσεις τους δείχνουν ότι δεν έλαβαν το μήνυμα.
Οι ψηφοφόροι των κομμάτων αυτών χρησιμοποίησαν το πολύ επικίνδυνο μέσον της αποχής για να δηλώσουν την απαρέσκειά τους προς τα συγκεκριμένα κόμματα.
Στο σώμα των ψηφοφόρων εξελίσσεται καθημερινά, με επιτυχία φοβάμαι, ένα πείραμα μιθριδατισμού απέναντι στην τοξίνη του ολοκληρωτισμού.
Συνηθίζουμε σιγά σιγά!
Η ανοχή μας αμβλύνεται, ο λόγος και τα έργα των ακραίων μας ενοχλούν όλο και λιγότερο και η αποδοχή τους ομοιάζει ως φυσική κατάληξη, αφού λίγο λίγο αφομοιώνουμε όλο και μεγαλύτερες δόσεις τοξίνης.
Δεχτήκαμε μάλλον αδιάφορα το ανεξιχνίαστο της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γ. Καραϊβάζ, επειδή ίσως σκεφτήκαμε ότι δεν μας αφορά. Το πολύ να αφορά τους συγγενείς του.
Ακούσαμε για την αποδεδειγμένη παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, υπουργών, των Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων και σηκώσαμε τους ώμους γιατί ίσως σκεφτήκαμε ότι είναι δικό τους πρόβλημα.
Για την συστηματική αγνόηση του Συλλόγου Πληγέντων του Δυστυχήματος «Τέμπη 28-2-2023» από τα μεγάλα ΜΜΕ, ίσως θεωρήσαμε ότι αφορά τους συγγενείς και μόνον.
Τα emails της κυρίας Ασημακοπούλου ίσως τα θεωρήσαμε ότι είναι αποκλειστικά θέμα των αποδήμων, και άλλα και άλλα που όλο και λιγότερο μας συνταράσσουν ή έστω μας ενοχλούν.
Μου έρχεται στο μυαλό το ποίημα του Γερμανού λουθηρανού πάστορα Μάρτιν Νίμελερ "Πρώτα ήρθαν..."  στο οποίο λέει:
Όταν οι Ναζί πήραν τους κομμουνιστές, εσιώπησα,
δεν ήμουν δα κομμουνιστής."
Όταν έκλεισαν μέσα τους σοσιαλδημοκράτες, εσιώπησα,
δεν ήμουν δα σοσιαλδημοκράτης.
Όταν πήραν τους συνδικαλιστές, εσιώπησα,
δεν ήμουν δα συνδικαλιστής.
*Δρ μηχανικός

ΣΕ ΠΛΕΙΟΔΟΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ ΠΕΝΤΕ ΑΚΙΝΗΤΑ ΣΤΟ ΣΦΗΝΑΡΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜΚΣ


 ΠΛΕΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΙΣΘΩΣΙΝ ΠΕΝΤΕ (5) ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΩΝ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ «ΣΦΗΝΑΡΙ», ΔΗΜΟΥ ΚΙΣΑΜΟΥ
ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ» ΣΦΗΝΑΡΙΟΥ ΚΙΣΑΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
Τό Μητροπολιτικόν Συμβούλιον τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Κισάμου & Σελίνου λαβόν ὑπ’ ὄψιν:
1. Τόν ὑπ’ ἀριθ. 2/2014 Κανονισμόν τῆς Ἱερᾶς Ἐπαρχιακῆς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης «Περί συγκρότησης, σύγκλησης, λειτουργίας καί ἁρμοδιοτήτων τῶν Μητροπολιτικῶν Συμβουλίων τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς καί τῶν Ἱερῶν Μητροπόλεων τῆς Ἐκκλησίας τῆς Κρήτης»,
2. Τό ἄρθρ. 54 τοῦ Ν. 4149/1961 «Περί καταστατικοῦ Χάρτου τῆς ἐν Κρήτῃ Ὀρ- θοδόξου Ἐκκλησίας καί ἄλλων τινῶν διατάξεων»,
3. Τάς διατάξεις τῆς Κανονιστικῆς Διατάξεως 4/1969, «Περί ἐκμισθώσεως τῶν κτημάτων τῆς Ἐκκλησιαστικῆς Περιουσίας»,
4. Τόν ὑπ’ ἀριθ. 7/2015 Κανονισμόν τῆς Ἱερᾶς Ἐπαρχιακῆς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης «Περί Ἱερῶν Ναῶν καί Ἐνοριῶν τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς καί τῶν Ἱερῶν Μητροπόλεων τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης»,
5. Τήν ὑπ’ ἀριθ. 58/28.06.2024 Πρᾶξιν τοῦ Ἐκκλ. Συμβουλίου τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίων Ἀποστόλων Πέτρου καί Παύλου τῆς Ἐνορίας Σφηναρίου,
6. Τήν ἀπό 17.06.2024 Μελέτην Ἐκτιμήσεως τῆς μισθωτικῆς ἀξίας τῶν παρακάτω περιγραφομένων ἀκινήτων, ἀπό τόν Πολ. Μηχανικό κ. Γεώργιο Παπαδάκη, Πιστοποιημένο Ἐκτιμητή (REV) - Μητρῶο Ἐκτιμητῶν Ὑπουργείου Οἰκονομικῶν, μέ ἀριθμ. 15, καί
7. Τήν ὑπ’ ἀριθμ. 6/9/01.07.2024 Πρᾶξιν αὐτοῦ, ἀποφασίζει ὁμοφώνως:

Ἐ κ μ ι σ θ ώ ν ε ι
Διά φανεροῦ πλειοδοτικοῦ διαγωνισμοῦ τά παρακάτω πέντε (5) περιγραφόμενα ἀκίνητα, ἤτοι:
1. Τό ἀκίνητο - τμῆμα Δ΄, ἐπιφανείας 9.143,81 τ.μ. ἐκτός ὁρίων οἰκισμοῦ, ἐντός τοῦ ὁποίου ὑφίσταται μεταλλικός σκελετός θερμοκηπίου, ἐπιφανείας 3.574,75 τ.μ., ὅπως αὐτό φαίνεται στό ἀπό μηνός Φεβρουαρίου 2016 τοπογραφικό διάγραμμα τοῦ διπλωματούχου ἀγρονόμου, τοπογράφου, μηχανικοῦ Κωνσταντίνου Χαιρετάκη.
2. Τό ἀκίνητο - τμῆμα Ε΄, ἐπιφανείας 5.314,05 τ.μ. ἐντός τοῦ ὁποίου εἶναι κατασκευασμένο καί λειτουργεῖ ἰσόγειο κατάστημα μέ χρήση ψαροταβέρνας (ἑστίασης πλήρους γεύματος), ἐπιφανείας 129,36 τ.μ. καί wc ἐπιφανείας 7,18 τ.μ. Οἱ περισσότερες κατασκευές εἶναι πρό τοῦ ἔτους 1983 καί οἱ ὑπόλοιπες τακτοποιήθηκαν μέ τό νόμο 4495/2017, ὅπως αὐτό φαίνεται στό ἀπό μηνός Φεβρουαρίου 2016 τοπογραφικό διάγραμμα τοῦ διπλωματούχου ἀγρονόμου, τοπογράφου, μηχανικοῦ Κωνσταντίνου Χαιρετάκη.
3. Τό ἀκίνητο - τμῆμα Ζ΄, ἐπιφανείας 4.961,62 τ.μ. ἐντός τοῦ ὁποίου εἶναι κατασκευασμένο καί λειτουργεῖ ἰσόγειο κατάστημα μέ χρήση ψαροταβέρνας (ἑστίασης πλήρους γεύματος), ἐπιφανείας 94,43, τ.μ. καί wc ἐπιφανείας 11,62 τ.μ. καί βοηθητικός χῶρος 18,00 τ.μ. Οἱ περισσότερες κατασκευές εἶναι πρό τοῦ ἔτους 1983 καί οἱ ὑπόλοιπες τακτοποιήθηκαν μέ τόν νόμο 4495/2017, ὅπως αὐτό φαίνεται στό ἀπό μηνός Φεβρουαρίου 2016 τοπογραφικό διάγραμμα τοῦ διπλωματούχου ἀγρονόμου, τοπογράφου, μηχανικοῦ Κωνσταντίνου Χαιρετάκη.
4. Τό ἀκίνητο - ΓΗΠΕΔΟ 01, ἐπιφανείας 16.581,74 τ.μ., ἐκ τῶν ὁποίων τά 15.061,07 τ.μ. εἶναι ἐντός οἰκισμοῦ, ὅπως αὐτό φαίνεται στό ἀπό μηνός Φεβρουαρίου 2016 τοπογραφικό διάγραμμα τοῦ διπλωματούχου ἀγρονόμου, τοπογράφου, μηχανικοῦ Κωνσταντίνου Χαιρετάκη.
5. Τό ἀκίνητο - ΓΗΠΕΔΟ Ε2, ἐπιφανείας 8.007,10 τ.μ., τό ὁποῖο περιέχει 200 ἐλαιόδενδρα καί εἶναι ἐκτός οἰκισμοῦ, ὅπως αὐτό φαίνεται στό ἀπό μηνός Ἰουλίου 2005 τοπογραφικό διάγραμμα τοῦ πολιτικοῦ μηχανικοῦ Ἐμμανουήλ Τερεζάκη.
ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΛΕΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Ὁ διαγωνισμός θά διενεργηθεῖ δημοσίως καί ὑπό τήν κάλυψη καταγραφῆς σέ ἠλεκτρονικό φορέα ἤχου καί εἰκόνας εἰς τό Τσατσαρωνάκειο Πολιτιστικό Πολύκεντρο τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Κισάμου & Σελίνου, τήν 14ην τοῦ μηνός Ἰουλίου τοῦ ἔτους 2024, ἡμέραν Κυριακήν καί ἀπό ὥρας 11.00ης πρωϊνῆς ἕως περατώσεως, ἑνώπιον Ἐπιτροπῆς Διενέργειας τοῦ διαγωνισμοῦ, ἀποτελούμενης ἀ- πό τους: α) Πανοσιολ. Ἀρχιμ. Ἀγαθάγγελο Κουμαρτζάκη, Πρωτοσύγκελλο τῆς Ἱ. Μητροπόλεως, ὡς Πρόεδρο τῆς Ἐπιτροπῆς β) κ. Νικόλαο Ἐμμανουηλίδη, Δ.Ν. – Δικηγόρο παρ’ Αρείῳ Πάγῳ, ὡς μέλος τῆς Ἐπιτροπῆς καί γ) κ. Ἰωάννη Τριπόδη, μέλος τοῦ Ἐκκλησιαστικοῦ Συμβουλίου τοῦ Νομικοῦ Προσώπου Δημοσίου Δικαίου μέ τήν ἐπωνυμία «Ἱερός Ναός Ἁγίων Ἀποστόλων Πέτρου καί Παύλου» Σφηναρίου Κισάμου Χανίων Κρήτης, ὡς μέλος τῆς Ἐπιτροπῆς, ἐπίσης.
Χρέη Γραμματέως θά ἐκτελεῖ ἡ κα Ἀσημίνα Βαγίτση.
Ὁ Πρόεδρος τῆς Ἐπιτροπῆς διενεργείας τοῦ διαγωνισμοῦ συντάσσει τά πρακτικά, τά ὁποῖα ὑπογράφονται μετά τό πέρας του Διαγωνισμοῦ ἀπό τήν Ἐπιτροπή Διαγωνισμοῦ καί τούς λοιπούς ὑπερθεματιστές.
Οἱ ὅροι πού θά διέπουν τήν ἐκμίσθωσιν τῶν ἐν λόγῳ ἀκινήτων εἶναι:
1. Ἐλάχιστο ὅριο προσφορᾶς γιά τήν ἐκμίσθωση κάθε ἀκινήτου ὁρίζεται τό κονδύλιο πού ἀναφέρεται παρακάτω:
Γιά τό τμῆμα Δ΄, ἐπιφανείας 9.143,81 τ.μ. ἐκτός ὁρίων οἰκισμοῦ, ἐντός του ὁποίου ὑφίσταται μεταλλικός σκελετός θερμοκηπίου, ὁρίζεται ἀρχική τιμή ἐκκινήσεως τοῦ διαγωνισμοῦ, τό κονδύλιον τῶν 640,00€, μηνιαίως.
Γιά τό τμῆμα Ε΄, ἐπιφανείας 5.314,05 τ.μ. ἐντός του ὁποίου εἶναι κατασκευασμένο καί λειτουργεῖ ἰσόγειο κατάστημα μέ χρήση ψαροταβέρνας (ἑστίασης πλήρους γεύματος), ὁρίζεται ὡς ἀρχική τιμή ἐκκινήσεως τοῦ διαγωνισμοῦ, τό κονδύλιον τῶν 1.200,00€, μηνιαίως.
Γιά τό τμῆμα Ζ΄, ἐπιφανείας 4.961,62 τ.μ. ἐντός τοῦ ὁποίου εἶναι κατασκευασμένο καί λειτουργεῖ ἰσόγειο κατάστημα μέ χρήση ψαροταβέρνας (ἑστίασης πλήρους γεύματος), ὁρίζεται ὡς ἀρχική τιμή ἐκκινήσεως τοῦ διαγωνισμοῦ, τό κονδύλιον τῶν 1.200,00€, μηνιαίως.
Γιά τό ἀκίνητο ΓΗΠΕΔΟ 01, ἐπιφανείας 16.581,74 τ.μ., ἐκ τῶν ὁποίων τά 15.061,07 τ.μ. εἶναι ἐντός οἰκισμοῦ, ὁρίζεται ὡς ἀρχική τιμή ἐκκινήσεως του διαγωνισμοῦ, τό κονδύλιον τῶν 3.200,00€, μηνιαίως, καί
Γιά τό ἀκίνητο ΓΗΠΕΔΟ Ε2, ἐπιφανείας 8.007,10 τ.μ., τό ὁποῖο περιέχει 200 ἐλαιόδενδρα, ὁρίζεται ὡς ἀρχική τιμή ἐκκινήσεως τοῦ διαγωνισμοῦ, τό κονδύλιον τῶν 560,00€, μηνιαίως.
2. Ἡ διάρκεια τῆς ἐκμισθώσεως ἑκάστου τῶν ὑπό στοιχεία 1.1., 1.2, 1.3 και 1.5 ἀκινήτων ἀνέρχεται σέ τέσσερα (4) ἔτη, τῆς ἐκμισθώσεως ἀρχομένης μέ τήν ὑπογραφή τοῦ σχετικοῦ μισθωτηρίου συμφωνητικοῦ καί ληγούσης μετά τήν πλήρη πάροδο τεσσάρων (4) ἐτῶν, ἐνῶ ἡ διάρκεια τῆς ἐκμισθώσεως τοῦ ὑπό στοιχεῖα 1.4 ἀκινήτου ἀνέρχεται σέ ὀκτώ (8) ἔτη, τῆς ἐκμισθώσεως ἀρχομένης μέ τήν ὑπογραφή τοῦ σχετικοῦ μισθωτηρίου συμφωνητικοῦ καί ληγούσης μετά τήν πλήρη πάροδο ὀκτώ (8) ἐτῶν.
3. Γιά νά συμμετάσχει κάποιος στόν διαγωνισμό, θά πρέπει νά καταθέσει ὡς ἐγγύηση συμμετοχῆς, καταβλητέα μέχρι τήν 12.00 (μεσημβρινή) τῆς Παρασκευῆς, 12 Ἰουλίου 2024, στόν κ. Ἀντώνιο Βακάκη, Γραμματέα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Κισάμου καί Σελίνου καί στά Γραφεῖα τῆς ὡς ἄνω Ἱερᾶς Μητροπόλεως, ποσό ἴσο μέ τήν ἀρχική τιμή ἐκκινήσεως τοῦ διαγωνισμοῦ, δι’ ἕκαστο τῶν ἐκμισθουμένων ἀκινήτων, ὅπως ἡ ἀρχική τιμή ἐκκινήσεως ἔχει προσδιοριστεῖ ἀμέσως προηγουμένως, ὑπό τά στοιχεῖα 1.1, 1.2, 1.3, 1.4 καί 1.5 τῆς παρούσης.
4. Οἱ ἴδιοι, ὅπως προηγουμένως ἐνδιαφερόμενοι, ὑποχρεοῦνται νά καταθέσουν μέχρι τήν 12.00 (μεσημβρινή) της Παρασκευῆς, 12 Ἰουλίου 2024, στά Γραφεῖα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Κισάμου καί Σελίνου, ὑπεύθυνη δήλωση ὅτι ἔλαβαν γνώση τῶν ὅρων τοῦ διαγωνισμοῦ καί ὅτι ἀποδέχονται τούς ὅρους αὐτούς πλήρως καί χωρίς καμία ἐπιφύλαξη.
5. Ἐάν κάποιος συμμετέχει γιά λογαριασμό ἄλλου, θά πρέπει νά δηλώσει τοῦτο πρός τήν Ἐπιτροπή Διενέργειας τοῦ διαγωνισμοῦ, καί νά καταθέσει ταυτοχρόνως καί τό ἀντίστοιχο συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο γιά τή νομιμοποίησή του πρίν τήν ἔναρξη τοῦ διαγωνισμοῦ, ἄλλως θεωρεῖται ὅτι συμμετέχει γιά τόν ἑαυτό του.
6. Ὁ πλειοδότης (ὑπερθεματιστής), ὁ ὁποῖος θά προσφέρει τό μεγαλύτερο μηνιαῖο μίσθωμα ἕως τή λήξη τοῦ διαγωνισμοῦ, ἀνακηρύσσεται τελευταῖος πλειοδότης. Μετά τή νόμιμη περάτωση τοῦ διαγωνισμοῦ, τήν ἀνάδειξη τοῦ τελευταίου πλειοδότη, τήν πάροδο ὅλων τῶν προθεσμιῶν, ἐνστάσεων καί προσφυγῆς στά ἁρμόδια δικαστήρια, τήν κατακύρωση καί τήν ὑπογραφή τοῦ σχετικοῦ μισθωτηρίου συμφωνητικοῦ, ἐπιστρέφεται στόν καταβάλλοντα στό ἀκέραιο ἡ ἐγγύηση συμμετοχῆς στό διαγωνισμό, ἑξαιρουμένων ὅσων ἀνεδείχθησαν τελευταῖοι πλειοδότες, κατεκυρώθη δέ εἰς αὐτούς τό ὑπό ἐκμίσθωση ἀκίνητο. Μετά τήν πάροδο τοῦ δευτέρου ἔτους τῆς μισθώσεως καί ἀνά κάθε περαιτέρω ἑπόμενο μισθωτικό ἔτος, τό μηνιαῖο μίσθωμα ἀναπροσαρμόζεται κατά ποσοστό 3% ἐπί τοῦ ἀμέσως προηγουμένως καταβαλλομένου μισθώματος.
7. Στόν διαγωνισμό δέν δύνανται νά συμμετάσχουν ὀφειλέτες, τοῦ Ἑλληνικοῦ Δημοσίου, τῶν Ἱερῶν Ναῶν, τῶν Ἱερῶν Μονῶν, τῶν Ὀργανισμῶν Διαχειρίσεως Μοναστηριακῆς Περιουσίας Κρήτης καί κάθε ἄλλου ἐν γένει ἐκκλησιαστικοῦ νομικοῦ προσώπου.
8. Τά ἔξοδα τῆς διακηρύξεως καί διεξαγωγῆς τοῦ διαγωνισμοῦ, καθώς καί τῆς συντάξεως τοῦ μισθωτηρίου συμφωνητικοῦ βαρύνουν τόν κατά κατακύρωση ἀναδεικνυόμενο τελευταῖο πλειοδότη.
9. Τό μίσθιο δέν δύναται νά χρησιμοποιηθεῖ γιά σκοπούς ἀντιθέτους πρός τίς ἐπιταγές τοῦ νόμου, τά χρηστά ἤθη καί τά δόγματα τῆς Ἀνατολικῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας τοῦ Χριστοῦ.
10. Ἀπαγορεύεται στόν τελευταῖο πλειοδότη πού καθίσταται μισθωτής, ἡ ἐν ὅλῳ ἤ ἐν μέρει, μετά ἤ χωρίς ἀντάλλαγμα παραχώρηση τῆς χρήσεως τοῦ μισθίου, ἡ ἐν ὅλῳ ἤ ἐν μέρει ὑπομίσθωση τοῦ μισθίου καί ἡ μεταβολή στό πρόσωπο τοῦ μισθωτῆ, χωρίς τήν προηγουμένη ἔγκρισή της ἀπό τό Μητροπολιτικό Συμβούλιο τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Κισάμου καί Σελίνου. Ἐπίσης, ἀπαγορεύεται ἡ μεταβολή τῆς χρήσεως ἑκάστου τῶν ἐκμισθουμένων ἀκινήτων, στά ὁποῖα ἤδη λειτουργεῖ κατάστημα ὑγειονομικοῦ ἐνδιαφέροντος, τῶν λοιπῶν ὑπό ἐκμίσθωση ἀκινήτων ἐπιτρεπομένων νά χρησιμοποιηθοῦν γιά κάθε προτεινομένη νόμιμη χρήση.
11. Κάθε δαπάνη ἐπισκευῆς καί συντηρήσεως τοῦ μισθίου, ἀναγκαία, ἐπωφελής ἤ καί πολυτελής, θά βαρύνει ἀποκλειστικά τόν μισθωτή καί θά παραμένει ὑπέρ τοῦ μισθίου καί τοῦ ἐκμισθωτῆ μετά τή λήξη τῆς μισθώσεως, χωρίς δικαίωμα ἀποζημιώσεως τοῦ μισθωτῆ.
12. Ἡ προσφορά κάθε συμμετέχοντος στόν διαγωνισμό πρέπει νά εἶναι ἀνώτερη κατά ποσόστωση 3% τῆς ἀρχικῆς τιμῆς ἐκκινήσεως γιά τήν ἐκμίσθωση ἑκάστου τῶν προαναφερομένων. Οἱ μεταγενέστερες τῆς πρώτης, προσφορές, πρέπει νά εἶναι ἀνώτερες κατά ποσόστωση 2% τουλάχιστον κάθε προηγουμένης προσφορᾶς.
13. Τό πρακτικό τοῦ Διαγωνισμοῦ ὑπογράφεται ἀπό τόν Πρόεδρο και τά μέλη τῆς Ἐπιτροπῆς διενέργειας τοῦ Διαγωνισμοῦ καί τόν τελευταῖο πλειοδότη. Ἐν συνέχειᾳ ἀποστέλλεται στό Μητροπολιτικό Συμβούλιο τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Κισάμου καί Σελίνου πρός ἔγκριση. Ἐφόσον δέν ὑποβληθοῦν ἐνστάσεις ἤ οἱ τελευταῖες ἀπορριφθοῦν ὡς ἀβάσιμες, καλεῖται μέ ὁποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο ὁ τελευταῖος
 
πλειοδότης νά ὑπογράψει τό σχετικό μισθωτήριο συμφωνητικό ἐντός πέντε ἐργασίμων ἡμερῶν ἀπό τῆς κλήσεώς του. Στήν περίπτωση αὐτή, μαζί μέ τόν τελευταῖο πλειοδότη, προσχωρεῖ στό σχετικό μισθωτήριο συμφωνητικό καί ἕνας ἀξιόχρεος ἐγγυητής, τοῦ ἀξιοχρέου τῆς περιουσίας τοῦ κρινομένου ἀποκλειστικῶς καί μόνον ἀπό τήν Ἐπιτροπή διενεργείας τοῦ Διαγωνισμοῦ. Ἐάν ὁ τελευταῖος πλειοδότης, μαζί μέ τόν προαναφερόμενο ἐγγυητή δέν προσέλθουν ἐντός τῆς ὡς ἄνω προθεσμίας, ὁ ἀναδειχθείς πλειοδότης κηρύσσεται ἔκπτωτος καί ἡ ἐγγύηση συμμετοχῆς του στόν Διαγωνισμό καταπίπτει ὑπέρ τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ «Ἁγίων Ἀποστόλων Πέτρου καί Παύλου» Σφηναρίου Κισάμου Χανίων Κρήτης. Ἐάν ὁ ἀναδειχθείς τελευταῖος πλειοδότης, μαζί μέ τόν προταθέντα ἐγγυητή, προσέλθουν καί ὑπογράψουν τή σύμβαση μισθώσεως, ἡ ἐγγύηση συμμετοχῆς στόν διαγωνισμό τρέπεται σέ ἐγγύηση καλῆς ἐκτελέσεως τῆς μισθώσεως.
14. Ἡ ἔγκριση τῶν πρακτικῶν πού συντάσσονται ἀπό τήν Ἐπιτροπή τοῦ Διαγωνισμοῦ θά λάβει χώρα ἀμελλητί ἀπό τό Μητροπολιτικό Συμβούλιο τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Κισάμου καί Σελίνου, κατά τήν ἐλευθέρα καί ἀπόλυτο κρίση Αὐτοῦ, ἄνευ οὐδεμιᾶς ἀποζημιώσεως πρός τόν τελευταῖο πλειοδότη, διά τήν τυχόν μή ἔγκριση τοῦ ἀποτελέσματος τοῦ διαγωνισμοῦ ἀπό τό Μητροπολιτικό Συμβούλιο τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Κισάμου καί Σελίνου.
15. Ἐάν ὁ διαγωνισμός κηρυχθεῖ ἄγονος ἤ τυχόν ἐνστάσεις κατά τοῦ ἀποτελέσματος αὐτοῦ κριθοῦν βάσιμες ἀπό τό Μητροπολιτικό Συμβούλιο τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Κισάμου καί Σελίνου, ἐπαναλαμβάνεται μέ ἁπλή γνωστοποίηση τοῦ Μητροπολιτικοῦ Συμβουλίου. Ἡ γνωστοποίηση αὐτή παραπέμπει στήν παροῦσα Διακήρυξη, ἀναρτᾶται στόν πίνακα ἀνακοινώσεων τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Κισάμου καί Σελίνου ἤ καί στήν ἰστοσελίδα τῆς ἰδίας καί δέν δημοσιεύεται σέ κανένα ἄλλο ἔντυπο, πέντε τουλάχιστον ἡμέρες πρίν ἀπό τήν ἡμέρα ἐπαναληπτικῆς διενέργειας τοῦ διαγωνισμοῦ.
16. Ἐάν ὁ διαγωνισμός ἀποβεῖ ἄγονος καί δεύτερη φορά, τό Μητροπολιτικό Συμβούλιο, δύναται νά μειώσει τήν τιμή πρώτης προσφορᾶς καί ἐάν καί πάλι ὁ διαγωνισμός ἀποβεῖ ἄγονος δύναται νά ἐγκρίνει τήν ἀπευθείας ἐκμίσθωση σύμφωνα με την παρούσα Διακήρυξη.
17. Περίληψη ἤ καί τό σύνολο τῆς παρούσης Διακηρύξεως νά δημοσιευθεῖ μία φορά στήν τοπική ἐφημερίδα «Χανιώτικα Νέα» καί μία φορά στήν ἑβδομαδιαία ἐφημερίδα «Νέοι Ὁρίζοντες», ὀκτώ (8) ἡμέρες τουλάχιστον πρίν ἀπό τήν παραπάνω ἡμερομηνία διεξαγωγῆς τοῦ Διαγωνισμοῦ καί νά τοιχοκολληθεῖ ἔξω ἀπό τά Γραφεῖα τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Κισάμου & Σελίνου.

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΟΦΕΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ΚΙΣΑΜΟΥ

    Η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου-Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. υπό την αιγίδα και με την επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Κισάμου και σε συνεργασία με το  Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κισάμου-Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Κισάμου διοργάνωσε δράσεις συμπερίληψης, την Τετάρτη 26/6/2024. 
 Εικαστική Έκθεση: Κάθε Πίνακας μία Ιστορία Ζωής
 Την έκθεση επιμελήθηκε ο Θοδωρής Παρασκάκης.
Θεατροεικαστική Παράσταση: ΜΑΖΙ 
Την παράσταση επιμελήθηκε η Θεώνη Κουτσουνάκη .
Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν στον προαύλιο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γραμβούσας, στα Κουτουφιανά Κισάμου.
Συνδιοργανωτές των δράσεων ήταν ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων μαθητών του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Κισάμου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γραμβούσας.
    Η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου-Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ θα ήθελε εγκάρδια να ευχαριστήσει καταρχάς το Υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο Κισάμου για την χορήγηση της αιγίδας και της επιχορήγησης των δράσεων. 
   Επίσης ευχαριστούμε το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κισάμου - Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Κισσάμου και την απερχόμενη διευθύντριά του, κ Πανδή Βασιλική για την άψογη συνεργασία, την κ Καψάλη Σταυρούλα, την κ Καστρινάκη Αντωνέλα και την κ Σχουλίδου Ελένη, υπεύθυνες Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Κισσάμου, την κ. Ερμιόνη Δαβράδου και την κ. Κυριακή Ντούγκα.
   Ακόμη ευχαριστούμε τους συνδιοργανωτές των δράσεων, τον Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων μαθητών του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Κισάμου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γραμβούσας, για την βοήθεια που προσέφεραν.
   Ακόμη θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον εικαστικό, Θοδωρή Παρασκάκη και την σκηνοθέτιδα, κ. Θεώνη Κουτσουνάκη, οι οποίοι επάξια επιμελήθηκαν την πραγματοποίηση των δράσεων.
   Ακόμη θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων TUC TIE Lab της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης για την συνεργασία, το Naya beach bar restaurant για την παραχώρηση σκηνικών αντικειμένων και τον κ. Γιώργο Λεφάκη για την χορηγία υλικών.
Στην συνέχεια θέλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στους Έφηβους Μαθητές:
Αγγελική Βαλερά, Γιώργο Βεστάκη, Χρύσα Κοντοπυράκη, Ευαγγελία Μαρεντάκη, Ένζο Πένα, Γιάννη Περαθωράκη
Στους Γονείς των Εφήβων:
Αχιλλέα Βαλερά, Μαρία Παπαδάκη, Ιωάννα Ρενιέρη, Εμμανουέλα Σοφουλάκη, Γκαμπριέλα Πένα, Κατερίνα Κατσικανδαράκη.
Στους Μαθητές/-τριες του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Κισσάμου:
Αριστείδη Σαμαρά ,Βασίλη Σιζόπουλο, Βασίλη Ιβάνοβ, Γιώργο Κατερινάκη, Ελίνα  Τσαγκαράκη, Ευτυχία Τσιβουράκη, Μαρία Γεωργουδάκη, Νίκο Λαγουδάκη, Σταμάτη Μοσχογιάννη, Σκέρντι Τσεκρέζι, Χρυσούλα Μοσχογιάννη.
   Στους  Γονείς των μαθητών του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Κισάμου, για τα απογευματινά δρομολόγια ώστε να μπορούν να συμμετέχουν τα παιδιά τους στις πρόβες.
   Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Νίκο Μιχελιδάκη και τον
Γιώργο Γεωργιλά , τους μουσικούς της παράστασης, και την Εταιρεία Μουσικές Καταγραφές/Musical Recordings του Γεώργιου Σκαλίδη, που επιμελήθηκε τον φωτισμό και την ηχοληψία των δράσεων, σε συνεργασία με τον Νίκο Μιχελιδάκη.
   Ευχαριστούμε ακόμη την Έκτη τάξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κισάμου και τους συνοδούς δασκάλους και επίσης την Τρίτη τάξη του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κισάμου και τους συνοδούς δασκάλους, για τη συμμετοχή τους στα εργαστήρια δημιουργίας των πινάκων.
   Τέλος ευχαριστούμε τον Οδηγό του ΚΤΕΛ Χανίων-Ρεθύμνης  για την μεταφορά των Εφήβων, Αντώνη Αννουσάκη, που προσαρμόστηκε σε κάθε (και ήταν πολλές) τροποποίηση του προγράμματος μεταφοράς αδιαμαρτύρητα.
     «…οι τοίχοι υπάρχουν ή δεν υπάρχουν για να αγκαλιάζουν τις στιγμές μου, ενώ το φως του ήλιου χορεύει με το όνειρά μου… Η ζωή μου απλώνεται, σαν ένα πολύχρωμο μωσαϊκό… Καθημερινές απολαύσεις και μικρές νίκες υφαίνουν τον καμβά της ύπαρξης μου, ενώ οι άνθρωποι που με υποστηρίζουν αποτελούν τον άξονα της εξέλιξής μου… Ο χώρος μου, η εργασία μου είναι εκεί, όπου η καρδιά χτυπά δυνατά, προσφέροντάς μου τη δυνατότητα να ζήσω, όπως κι εσύ…» 
έγραψε ο κ. Θοδωρής Παρασκάκης.
   «Αυτό που είμαι ΕΓΩ είναι μοναδικό, ιδιαίτερο και ξεχωριστό. 
Πολλές φορές κι άλλοτε ακόμη περισσότερες ΕΣΥ χρειάζεται να είσαι κοντά μου να είσαι μαζί μου να είσαι η σκιά της κάθε μου κίνησης κι επιθυμίας.
ΕΜΕΙΣ σαν σώμα ένα, μπορούμε όλα να τα καταφέρουμε.
Μπορούμε ΜΑΖΙ να υποστηρίξουμε το δικαίωμα μου για εργασία.
Μπορούμε ΜΑΖΙ να φτιάξουμε το δικό μας σπίτι.
Μπορούμε ΜΑΖΙ να δημιουργήσουμε έναν κόσμο πιο δίκαιο.
Έχω κι ΕΓΩ τις ίδιες ανάγκες με σένα, έχω κι ΕΓΩ όνειρα, έχω κι ΕΓΩ προσδοκίες.
ΜΑΖΙ σου θα συνεχίσω να ελπίζω…» 
έγραψε η κ Θεώνη Κουτσουνάκη.
   Οι συναντήσεις ατόμων με και χωρίς αναπηρία, μαθητών/-τριών του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Κισάμου και εφήβων του καλλιτεχνικού εργαστηρίου διαΔρασης, προσπάθησαν να επικοινωνήσουν το μήνυμα ότι ΜΑΖΙ μπορούμε να είμαστε ισότιμοι πολίτες στην κοινότητα.
Οι πίνακες, αλλά και η θεατροεικαστική παράσταση, μίλησαν για το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στην αυτόνομη ή ημιαυτόνομη διαβίωση, στην εργασία ή στην Υποστηριζόμενη εργασία. 
Με εκτίμηση


 

ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝ "ΓΙΑΤΡΙΣΣΑ"

Μυστήριο η έλευση της Ιεράς και Θαυματουργού Εικόνος Παναγίας της «Γιάτρισσας» στην Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου, καθώς η Ίδια επέλεξε να έλθει εις τον τόπο μας, την Κίσαμο: «…Με περιμένει πολύς κόσμος εκεί να με προσκυνήσει και να τον γιατρέψω», σύμφωνα μέ αποκάλυψη της Παναγίας μας.  «Μυστήριο αγάπης» ονόμασε ο σεβάσμιος σέ όλους μας Ιερομόναχος π. Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης, Υμνογράφος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, τήν έλευση της θαυματουργού αυτής Εικόνος εις την Ιερά Μητρόπολη μας. Συγκινημένος καί ο  ίδιος «μέ την θαυμαστήν επιλογήν της Παναγίας μας», έλαβε την ευλογημένη πρωτοβουλία όπως αποστείλλει εις την Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου, Ιερό Παρακλητικό Κανόνα της Παναγίας της «Γιάτρισσας», τον οποίο διαμόρφωσε καταλλήλως. Το εσπέρας της Δευτέρας, 8 Ιουλίου, και από ώρα 19.00μ.μ. έως 20.00μ.μ. στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Κίσαμος, όπου και είναι τεθησαυρισμένη η Θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας της «Γιάτρισσας», ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος θα τελέσει την  Ιερά Παράκλησις Της, κατά την διάρκεια της οποίας θα μνημονεύσει όσα ονόματα, υπέρ υγείας, δωθούν, ενώπιον της Ιεράς και Θαυματουργού Εικόνος Της. Επιπροσθέτως  θα διανεμηθεί και ο Ιερός Παρκλητικός Κανόνας Της, σε όσους επιθυμούν. Καλείται ο Θεοτοκόφιλος λαός του Θεού όπως μετέχει της Ιεράς Παρακλήσεως. 
Εκ της Ι. Μητροπόλεως

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ, ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων μαθητών του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κισσάμου, ως συνδιοργανωτής των δράσεων συμπερίληψης, που πραγματοποίησε η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου-Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. υπό την αιγίδα και με την επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Κισάμου και σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κισσάμου-Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Κισσάμου, την Τετάρτη 26/6/2024, και πιο συγκεκριμένα:   Εικαστική Έκθεση: Κάθε Πίνακας μία Ιστορία Ζωής (Την έκθεση επιμελήθηκε ο Θοδωρής Παρασκάκης)
 Θεατροεικαστική Παράσταση: ΜΑΖΙ (Την παράσταση επιμελήθηκε η Θεώνη Κουτσουνάκη ) Θα ήθελε να εγκάρδια να ευχαριστήσει την Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου-Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ., για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της δράσης, τον Θοδωρή Παρασκάκη, για την επιμέλεια της εικαστικής έκθεσης, την Θεώνη Κουτσουνάκη, για την επιμέλεια της θεατροεικαστικής παράστασης, τους μουσικούς της παράστασης, Νίκο Μιχελιδάκη και Γιώργο Γεωργιλά, τον Τάσο Χαιρετάκη, Επισκευή Ηλεκτρονικών Ειδών για την δωρεά του επαίνου και των κορνιζών, που απονεμήθηκαν και τους γονείς που πρόσφεραν κέρασμα μαζί με τον σύλλογο στο τέλος της εκδήλωσης.
 Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Σύλλογο Διδασκόντων και τους θεραπευτές του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κισσάμου (Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Κισσάμου) και ιδιαιτέρως την απερχόμενη διευθύντρια του σχολείου, κ Πανδή Βασιλική. 
Τελειώνοντας ευχαριστούμε όσους βοήθησαν για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου όπως τον Δήμο Κισσάμου και τους κ. Θεοδωρογλάκη Γιάννη – ηλεκτρολόγο και τον κ. Παταγάκη Κώστας – επισκευές ηλεκτρικών συσκευών. 
Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου

Η ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Λιβάδια, Αμυγδαλοκεφάλι, Κεραμωτή και κάμποσα άλλα χωριά δίχως νερό... καλοκαιριάτικο. Παράπονα φωνές.. ε όποιος δεν κατέχει να ψηφίζει..... αυτά παθαίνει.

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

ΠΟΥ ΠΑΜΕ...... ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ

Εγώ το παρακάτω βιντεακι το είδα πάνω από τρεις φορές και την τελευταία με έπιασε κρύος ιδρώτας όταν κατάλαβα τι έλεγε ο δήμαρχος μας.
- Έχει όχι σοβαρά προβλήματα ύδρευσης- άρδευσης η Κίσαμος αλλά άλυτα, ούτε μπορούμε να τα ξεπεράσουμε αν δεν γίνουν ενέργειες τάχιστες... αλλά δεν ξέρει ποιες ειναι αυτές οι διαδικασίες.... με αποτέλεσμα ορισμένες περιοχές του δήμου και ολάκερα χωριά δεν θα έχουμε νερό καθόλου. 
Παρακολουθήστε το.....

Βεβαια με έπιασε κρύος ιδρώτας, γιατί εγώ μπορεί να μην πίστεψα τον προεκλογικό του αγώνα αλλά τον πίστεψαν πολλοί, που παραλίγο να με κανουν και μένα να πιστέψω οτι έκανα λάθος.
Δείτε παρακάτω και το προεκλογικό πρόγραμμα του συνδυασμού "Κίσαμος πρωτεύουσα δύναμη" που όλα τότε πριν απο 8 μήνες έβαιναν καλώς... και ήταν όλα δρομολογημένα.
Τι αλλαξε και δεν.....απο τότε ξερει κανένας να μας πει; 

Υ.Σ Το τεράστιο ξενοδοχείο που κτίζεται στα ανατολικά της πόλης σίγουρα θα έχει νερό; Και αν ναι ποιοί θα το στερηθούν τελικά; 

ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΜΟΝΙΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

ΠΡΙΝ

Λοιπόν είναι ανάγκη να βγαίνουν στο blog τέτοιες φωτογραφίες για να ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί .... και να μαζεύονται αυτά που εμείς φυσικά αλλά με την ανοχή της δημοτικής αρχής  δημιουργούμε ; 
ΤΩΡΑ
Όχι βέβαια και καλό είναι επειδή και του δήμαρχου του χάλασε το μαγικό ραβδάκι που τα έλυνε όλα τα προβλήματα, αλλά και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για να μην απογοητευτεί και την κοπανίσει.. . να καταλάβουν ότι πρέπει να επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα όταν πιάνουν συμπολίτες μας να κάνουν αυτά τα αίσχη.
Αφού δεν καταλαβαίνουμε ας μας κάνουν να το καταλάβουμε.....

Υ.Σ Το blog θα συνεχίσει να δημοσιεύει τέτοιες φωτο μπας και καταλάβουμε στο τέλος τι πρέπει να κάνουμε 

 

ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ

Στο ίδιο έργο θεατές σχεδόν κάθε χρόνο, με τις αποφάσεις της Διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, για συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων και σε σχολείο του Δήμου μας, όπως και σε σχολεία άλλων Δήμων. Στο στόχαστρο αυτή τη φορά μπήκε το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κισάμου που από 10θέσιο προτείνεται να γίνει 9θέσιο.
Υλοποιώντας κυβερνητικές εντολές, αντί για διορισμό νέων εκπαιδευτικών, προχωρούν σε αναχρονιστικές υποβαθμίσεις σχολείων
Αποτελεί πρόκληση -και από παιδαγωγική άποψη- να λαμβάνονται αποφάσεις με την υλοποίηση των οποίων θα στοιβάζονται 26 ή και περισσότερα παιδιά,  σε ένα τμήμα με ένα δάσκαλο.
«Αυτό δεν είναι το «νέο» σχολείο. Είναι ένα σχολείο που μας γυρίζει στο παρελθόν».
Καλούμε  σε αγωνιστική κινητικότητα τους γονείς και όλους τους εμπλεκόμενους, να διεκδικήσουν το δίκιο τους, έτσι ώστε να μην προχωρήσει κανένας τέτοιος σχεδιασμός.
Για την Λαϊκή Συσπείρωση Κισάμου 
Ο Δημοτικός Σύμβουλος
Φραγκιουδάκης Γιώργος

ΛΟΥΠΑ ΛΟΥΠΑ ΚΑΙ ΜΕ ΦΑΚΟ

Οι καλές εποχές, τότε που ο δήμαρχος μας και συν αυτού κόρδιζαν για την ποιότητα των παραλιών μας και το ποσό οργανωμένες ήταν πέρασαν δυστυχώς ανεπιστρεπτί... 
Το τι φώτο μοίραζαν στα ΜΜΕ μικρά και μεγάλα με την αφεντομουτσουνάρες τους και τα πλατιά χαμόγελα από την έπαρση της γαλάζιας σημαίας δεν λεγόταν .. τι δελτία τύπου, και σε 4-5 γλώσσες μάλιστα μοίραζαν δεξιά και αριστερά για να δείξουν το σπουδαίο κατόρθωμα τους. Να παρουσιάσουν το έργο των ιδιωτών δικό τους, αφού αποδεδειγμένα όλο το επιχείρημα Γαλάζια σημαία, στηρίχθηκε τόσα χρόνια στις πλάτες των ιδιωτών.
Ένα κατόρθωμα που το διέλυσαν και το κατάστρεψαν μέσα σε μια χρονιά μόνο ακούγοντας τις συμβουλές των ακοινώνιτων.
Σήμερα λοιπόν λούπα λουπά και λίγο πριν το χάραμα 4-5 το πρωί έκαναν έπαρση στην μοναδική μας σημαία δίχως φώτο, δίχως φανφάρες και μακριά από τα φλας των φωτογράφων. 
Ντρέπονται, αλλά ποιους άραγε;
Πάρτε και μια φωτο απο τα παλιά για να θυμηθούμε τις καλές εποχές.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΓΙΩΡΓΟ ΣΓΟΥΡΑΚΗ

Mέ μεγάλη θλίψη και ένα σφίξιμο στη καρδιά ακούσαμε το αποψινό θλιβερό άγγελμα για την εκδημία τού  αγαπητού ευγενούς, δημιουργικού, παλαίμαχου πνευματικού ανθρώπου, τηλεοπτικού σκηνοθέτη και παραγωγού, υπερήφανου κρητικού Γιώργου Σγουράκη. Ο Γιώργος Σγουράκης που γεννήθηκε στα Χανιά το 1946, μαζί με την αγαπημένη του σύζυγο Ηρώ, σφράγισαν τα τηλεοπτικά δρώμενα για σαράντα χρόνια, με τη μοναδική εκπομπή ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ στην ΕΡΤ, για την οποία γράφουν όλα τα Μέσα Δημοσιότητας απόψε. Όπως  και η Υπουργός  Πολιτισμού Κυρία Μενδώνη στη σημερινή δήλωσή της γράφει ότι *με την απώλεια τού  Γιώργου Σγουράκη κλείνει ένα τεράστιο κεφάλαιο όχι μόνο τής τηλεόρασης και αλλά και του ελληνικού πολιτισμού.* Στην εκπομπή αυτή παρουσίασε ο Γιώργος Σγουράκης  με όλη του την ιδιαίτερη γνώση και οικειότητα, όλα τα μεγάλα ονόματα και αναστήματα τής πνευματικής καλλιτεχνικής και πολιτικής ζωής τής χώρας. Από τον Τσαρούχη, τον  Ελύτη, τον  Μανόλη  Ανδρόνικο τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Ρίτσο, αλλά και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή,  τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον Ηλία Ηλιού, και τόσους άλλους 210 συνολικά.  Πρόκειται για μοναδική πινακοθήκη, πολύτιμη παρακαταθήκη των κορυφαίων εκπροσώπων της μεταπολεμικής ελληνικής πνευματικής δημιουργίας, ένα πραγματικό *εθνικό αρχείο* όπως έχει χαρακτηριστεί.
 Ο Γιώργος Σγουράκης μιλούσε πάντα με ιδιαίτερη συγκίνηση και νοσταλγία για τις προσωπικότητες πού  είχε φιλοξενήσει. Δεν έκρυβε και τη μελαγχολία του για το ότι, αυτού  τού είδους οι εκπομπές δεν υπάρχουν σήμερα, όπως δε ασφαλώς ότι τα ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑΤΑ του δεν προβάλλονται. Τα θαυμαστικά σημερινά σχόλια όλων επικεντρώνονται στο θρυλικό ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ, αλλά ο Γιώργος Σγουράκης είχε δημιουργήσει και άλλες σειρές όπως *Εδώ γεννήθηκε η Ευρώπη* 60 εκπομπές, *Η άλλη Ελλάδα*45 εκπομπές *Αυτή είναι η Κρήτη* 40 εκπομπές, όπως και βιογραφικές ταινίες,*Ελευθέριος Βενιζέλος* *Στρατηγός Μακρυγιάννης** Νίκος Καζαντζάκης* *80 χρόνια από τη γέννηση του Γιώργου Σεφέρη* ή η ταινία του για το *Θεόφιλο* πού βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Αθεράπευτο κρητικό βλέπαμε το Γιώργο Σγουράκη στα νεανικά του, σέ  παλαιά βίντεο στο  διαδίκτυο σέ κρητικές εκδηλώσεις να παρουσιάζει το πρόγραμμα τα κρητικά συγκροτήματα, και τούς κρητικούς καλλιτέχνες στη Παγκρήτιο και στο κρητικό Σύλλογο Πειραιά. Αργότερα τη δεκαετία 90 εκλέγεται Πρόεδρος τής *Παγκρητίου* και δημιουργεί με τη σύζυγό του Ηρώ το πολύτιμο* Κρητικό Αρχείο* με ταινίες κρητικού χώρου, προσώπων και κρητικό ημερολόγιο πού έβγαζαν με την Ηρώ με μεγάλη  επιμέλεια κειμένων και εκτύπωσης, κάθε χρόνο, κατά τη δεκαετία τού 2000. Στο Αρχείο αυτό έχει και την ταινία με τίτλο *Από τη μεριά τής Κισάμου**, όπως και παρουσίαση στο ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ τής φυσιογνωμίας τού μακαριστού Μητροπολίτη Ειρηναίου, τού οποίου τη σεπτή μορφή τιμά απεριόριστα ο Γιώργος Σγουράκης, η δε  φωτογραφία τού μακαριστού Γέροντα βρίσκεται σέ περίοπτη θέση στο Γραφείο του μαζί με τις άλλες προσωπικότητες. Περιέχει δε ακόμη *Τα Μοναστήρια τού Νομού Χανίων* *Μουσική και χορό* με Κισαμίτες μουσικούς όπως και ταινία για τη *Μάχη τής Κρήτης*.
Ιδιαίτερο θαυμασμό έτρεφε όμως και για ένα άλλο μεγάλο Καστελλιανό, το καλλιτέχνη και άνθρωπο Μάνο Κατράκη.  
 Πάντα δε διηγόταν μέ χαμόγελο ικανοποίησης, ο αλησμόνητος Γιώργος, πώς είχε ετοιμάσει τον Γιώργη  Κουτσουρέλη στο Καστέλλι για να υποδεχτεί τον φίλο του από τα παλιά Μάνο, ο οποίος εκείνη την εποχή βρισκόταν στο Μάλεμε συμμετέχοντας στο γύρισμα κινηματογραφικής ταινίας. Το επόμενο πρωί ο Γιώργος προτείνει στο Μάνο στο Μάλεμε να πάνε στο Καστέλλι μήπως βρούνε το φίλο τους το Γιώργο Κουτσουρέλη στο καφενείο του. Έτσι κατέληξαν Μάνος Κατράκης και Γιώργος Κουτσουρέλης σε ένα μοναδικό ντουέτο με μαντινάδες και ένα πηγαίο ατέλειωτο Ερωτόκριτο τραγουδισμένο από το Μάνο Κατράκη με τη συνοδεία τού λαγούτου τού Γιώργη Κουτσουρέλη, καταγραμμένο από το φακό τού  Γιώργου Σγουράκη, μοναδική μαρτυρία και απολαυστική εμπειρία για την Ιστορία. Το ενδιαφέρον τού Γιώργου Σγουράκη για τα κρητικά αφιερώματα δεν είχε υποχωρήσει ακόμα και μέχρι τελευταία, καθώς έλεγε λίγους μήνες πριν, πώς είχε  σκοπό να καταγράψει το Μουσείο Τυπογραφίας και τον ιδρυτή του Γιάννη Γαρεδάκη στα Χανιά
Ο Γιώργος Σγουράκης τιμούσε τον υπογράφοντα, με τη φιλία του, πού την είχε δείξει τόσον εκείνος, όσο και η αξέχαστη Ηρώ με πολλούς και ουσιαστικούς τρόπους και με διάφορες ευκαιρίες. Διατηρώ τα αισθήματά του αυτά ως ένα από τα πιο ευγενέστερα δώρα πού μπορεί να λάβει κάποιος στη ζωή του. Η τελευταία φορά πού μιλήσαμε ήταν την ημέρα της γιορτής του. Την επομένη τού φετινού Πάσχα. Μαζί με τις ευχές, όπως πάντα ήρθε στη συζήτηση πώς είναι τα πράγματα στην ΕΡΤ, στην οποία φιλοτέχνησε τόσα   διαμάντια,  τόσα χρόνια. Η υγεία του όμως τού επέβαλε προφύλαξη, χωρίς υπόσχεση για συνάντηση όπως παλιά. Καλό σου ταξίδι αγνέ και αδαμάντινε Γιώργο Σγουράκη. Μαζί με την Ηρώ σου θα γεννήσετε και πάλι αριστουργήματα τώρα πού θα ξαναβρεθείτε. Στους αγαπημένους κληρονόμους και συνεχιστές τής ανεκτίμητης πολιτιστικής παρακαταθήκης σου αντάξιους γιούς σου Στέλιο και Νίκο τα θερμά μου συλλυπητήρια και καλή δύναμη στη φύλαξη, συντήρηση και ανάδειξη τού *εθνικού θησαυρού* πού αφήνεις στη Χώρα. 
Κυριάκος Ροδουσάκης

Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΤΣΑΤΣΑΡΩΝΑΚΕΙΟ

Το Περιφερειακό Τμήμα Κισάμου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, και ο "Σύλλογος Αιμοδοτών Τμήματος Κισάμου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ειρηναίος Γαλανάκης", σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, με την υποστήριξη της Νεολαίας Κισσάμου, διοργανώνουν Αιμοδοσία την Τετάρτη 3 Ιουλίου, στο ΤΣΑΤΣΑΡΩΝΑΚΕΙΟ Πολύκεντρο της Ι. Μ. Κ. Σ...
Το αίμα δεν πωλείται, ούτε αγοράζεται... Μόνο δωρίζεται!!! Και υπάρχουν πολλές περιπτώσεις συνανθρώπων μας, οι οποίοι έχουν μεγάλη ανάγκη και δυστυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να βοηθηθούν... Ελάτε, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, να κάνουμε Ένα Δώρο Ζωής στον Συνανθρωπο μας!!
Για περισσότερες πληροφορίες , παρακαλούμε επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 6982223617, 6976408009, 6937450677 και 6979937366 ή στείλτε μνμ στην Σελίδα του Π. Τ. Κισάμου στο fb...
Ελάτε μαζί μας, σε αυτήν την μεγάλη γιορτή Αλληλεγγύης, ελάτε να Δώσουμε Ένα Δώρο Ζωής!!! 

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Λ.Ε.Α ΑΛΛΑ ΕΡΕΙΣΜΑ

 Το ερώτημα απαντήθηκε, δεν είναι ΛΕΑ, είναι έρεισμα...
Η δεξιά μεριά του κάθε ρεύματος κυκλοφορίας δεν ειναι ΛΕΑ 
- Σε αυτό δεν μπορείς να κινείσαι αλλά μπορείς να μπαίνεις για να διευκολύνεις την κίνηση των υπολοίπων, δεν μπορείς να σταθμεύσεις εκτός αν υπάρχει σοβαρός λόγος και εφόσον βάλεις τα κατάλληλα σήματα να προειδοποιείς οτι σταμάτησες.
α) Αυτή η γραμμή που δεν παραβιάζεται ποτέ από τους τουρίστες οδηγούς, είναι και θα είναι η αιτία να θρηνήσουμε θύματα αν δεν έχει ήδη συμβεί.
β) Ο δρόμος από Ηράκλειο ως και Κίσαμο δεν είναι εθνικός δρόμος είναι υπό κατασκευή αυτό όμως δεν το ξέρουν οι τουρίστες που διαβάζουν στους χάρτες τους ότι κινούνται σε εθνικό δίκτυο οπότε για αυτούς υπάρχει ΛΕΑ. Ποιος θα τους το πει; 
Ε τα τουριστικά γραφεία που νοικιάζουν τα αυτοκίνητα. 
- Θα μου πείτε γιατί το γράφω και το ξαναγράφω .. Ε θα σας το πω ...
Πριν από κάμποσο καιρό πηγαίνοντας για την χώρα κάποιος τουρίστας εφαρμόζοντας πιστά τον κοκ, 70 χιλιόμετρα και επουδενί να πατήσει γραμμή μας οδηγούσε προς τα Χανιά ..για χιλιόμετρα, τότε εμφανίστηκε ο ελληναράς που δεν άντεχε και μας έκανε προσπέραση από εσωτερικά όχι ένα αλλά πάνω από 6, 7 οχήματα. 
Θα σκοτωθεί κόσμος και η αιτία θα είναι και αυτή, λογικά θα πρέπει να υπάρχει ενημερωση προς τους οδηγούς όλους, ντόπιους και μη, μιας και λίγοι το ξέρουν ...

Η ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Μεσογειανά κρομμύδια σοδειάς 2024.... Έτοιμα για πλεξάνιαμα  τα εκλεκτά κρεμμύδια της περιοχής μας. Παρά τα πολλά προβλήματα και την έλλειψη νερού πιστοί στο καθήκον τους ακόμα οι καλλιεργητές της Γραμβούσας...
Όσο για το φορτηγάκι θα γεμίζει κι όσο καιρό θ' αντέχει ...
Φώτο Σ.Θ