Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΟΣΟ ΠΟΤΕ.....

Σπάνια πολύ συλλεκτική και φυσικά Ανυφαντής
Ο δαιμόνιος αυτός φωτογράφος της πόλης της Κισάμου, που μας άφησε μια σπάνια κληρονομιά με την ντόπια ιστορία, μέσα από τις φωτογραφίες του.
Δεκαετία του 50 η φωτό ίσως αρχές του 60! και τα αδέλφια Κατσικανδαράκη Μανώλης και Γιώργος ανοίγουν κάπου στην Κάμαρα άλλο ένα πηγάδι. Πηγαδάδες, ένα επάγγελμα που χάθηκε μόλις έφεραν με τις σωλήνες το πρώτο νερό στα σπίτια. Ως και τότε κάθε σπίτι στην πόλη της Κισάμου είχε και από ένα πηγάδι... ανοιγμένο από τους πηγαδάδες της περιοχής. Κάποια έμειναν ως και σήμερα, κάποια έγιναν βόθροι, αλλά ώσπου να γίνουν έτσι ήταν η ζωή του κάθε νοικοκυριού. Τα πλούσια σπίτια είχαν πάντα στην αυλή τους κάποια και μέσα σε αυτά το πηγάδι με το κρυστάλλινο νερό κι όσα δεν είχαν υπήρχαν οι βρύσες ... Μαρή, η Βρύση του Παπά, του Ξηρουχάκη, του Φιστικλή κλπ.
Δύσκολο επάγγελμα που εκτός από τέχνη χρειαζόταν και θάρρος για να μπορέσεις να κατέβεις σε τόσο στενό χώρο πολλές φορές και 15 μέτρα βάθος μες στην γη.
Η φώτο είναι του Μανώλη εγγονού του Μανώλη Κατσικανδαράκη και τον ευχαριστώ που την πρόσφερε απλόχερα για να μπει στην συλλογή του αθάνατου Ανυφαντή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.