Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

ΝΕΩΤΕΡΟ ΜΝΗΜΕΙΟ Η ΟΙΚΙΑ ΑΝΝΟΥΣΑΚΗ

Από το 2012 περίπου δηλαδή πριν απο 10 χρόνια έγραφα καθημερινά οτι αυτή η οικία πρέπει εμείς οι Καστελιανοί να την προσέξουμε όσο μπορούμε, γιατί κρατά ιστορία επειδή έμενε κάποιος που αγαπούσε τα γράμματα, την ζωγραφική, την εκκλησία και είχε αφήσει μια τεράστια παρακαταθήκη με έργα του σε εκκλησίες, αλλά είχε και μια τεράστια βιβλιοθήκη σε αυτό το σπίτι που είχα την τύχη να την δω πριν απο 30 χρόνια. Δυστυχώς μετά απο λίγους μόνο μήνες απο το άρθρο (2012) ήρθε η επιβεβαίωση αυτών που φοβόμουνα, καθώς τα σπάνια θρησκευτικά και ιστορικά βιβλία της πλούσια βιβλιοθήκης κάηκαν για να ζεσταθούν οι λαθρομετανάστες που έμεναν εκεί. ΕΔΩ
Μετά απο αυτή την καταστροφή προσπαθήσαν να περισώσουνε ότι μπορούσαν το κτήριο αλλά και εδώ λίγα πράγματα κατάφεραν μάλιστα και εδώ το έλεγα δημόσια οτι αν το κτήριο καταστραφεί, δύσκολα θα κτιστεί κάτι νέο στην θέση του μιας και απο κάτω υπάρχουν τα πολύ σημαντικά ελληνορωμαϊκά λουτρά της πόλης της Κισάμου. 
Τελικά αφού κανείς δεν έκανε ως και σήμερα κάτι το κτήριο κρίθηκε μνημείο απο το ΥΠΠΟ με την παρακάτω απόφαση του.
Σας ανακοινώνουμε ότι με τη συνημμένη Απόφαση ΥΠΠΟΑ/161367/15.4.2022 Απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 319/τ.Δ΄/10.5.2022, χαρακτηρίστηκε ως μνημείο σύμφωνα με το άρθρο 6, παράγραφος 1β του Ν. 4858/2021 η οικία του λαϊκού ζωγράφου, αγιογράφου και λογοτέχνη Ιωάννη Αννουσάκη, φερόμενης ιδιοκτησίας του σωματείου ‘Ένωση Προβολής του έργου του από Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου’ στη συμβολή των οδών Λαφονησίου και Μακεδονομάχων στην πόλη Κισάμου, Δήμου Κισάμου, Π.Ε. Χανίων, καθώς διαθέτει αξιόλογα τυπολογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά αποτυπώνοντας στοιχεία του νεοκλασικισμού όπως αυτά μεταφέρθηκαν σε μία μικρή επαρχιακή πόλη της Κρήτης, και είναι συνυφασμένο με την ιστορία της περιοχής καθώς σε αυτήν την οικία γεννήθηκε, δημιούργησε και δραστηριοποιήθηκε ένας σημαντικός λαϊκός ζωγράφος, αγιογράφος και λογοτέχνης της περιοχής που διετέλεσε και δήμαρχος της Κισάμου. Επομένως η οικία Αννουσάκη αποτελεί τεκμήριο της εξέλιξης της περιοχής από αρχιτεκτονική, πολιτισμική και ιστορική άποψη.
Κατόπιν αυτού, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση επί του ανωτέρω μνημείου (επισκευή, συντήρηση, προσθήκη) ή οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα πλησίον αυτού χωρίς προηγουμένως να ζητηθεί η έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού δια των αρμοδίων Υπηρεσιών του (Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων, Γ' Σεπτεμβρίου 42 και Πολυτεχνείου 9, Τ.Κ. 104 33 - Αθήνα, τηλ. 210/52.19.029 και Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης, Λεωφόρο Γεωργίου Παπανδρέου 58, Τ.Κ 713 06 Ηράκλειο Κρήτης, Τηλ. 2810/346166).
Η Αναπληρώτρια Ελλείποντος Προϊσταμένου της Δ/νσης ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΑΝΗ
Αρχιτέκτων Μηχανικός με Α’β.
Δεν αλλάζουν και πολλά αλλά τώρα με αυτή την απόφαση ... αν και όσο περνά ο χρόνος τόσο η κατάσταση του θα γίνεται τραγική, .... υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να γίνει κάτι ώστε να μην θρουλλήσει τελείως. Γιατί αν γκρεμιστεί όλοι ξέρουμε που πάει μετά....
Δυστυχώς πάντα σε αυτόν τον τόπο τρέχουμε πίσω απο τα γεγονότα, ποτέ δεν τα προλαβαίνουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.