Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

ΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΕΝΑ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΤΟΥΦΙΑΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ


 Η επιστολή της αναπληρώτριας διευθύντριας κ. Ανυφαντάκη, για τις εκλείψεις και τα κενά του ειδικού σχολείου Κουτουφιανών, την οποία έχει στείλει στην Δευτεροβάθμια αλλά και στον δήμο Κισάμου, και στο σύλλογο γονέων του σχολείου.
Κίσσαμος, 11-10-2024
Προς: ΔΔΕ Χανίων
Κοιν 
1. Σύλλογος γονέων και φίλων του ΕΕΕΕΚ Κισσάμου.
2. Δήμος Κισσάμου
Θέμα: Ενημέρωση για τα Λειτουργικά κενά
Η διεύθυνση του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κισσάμου σας ενημερώνει ότι υπάρχει σοβαρή έλλειψη προσωπικού στο σχολείο μας, παρόλο που έχει διέλθει ήδη ένας μήνας από την έναρξη του διδακτικού έτους.
Τα κενά αυτά είναι.
Εκπαιδευτικοί:
Καλλιτεχνικών (Ειδικότητα ΠΕ08) Μουσικής (Ειδικότητα ΠΕ79.01)
Επιστημονικό προσωπικό:
Ψυχολόγων (Ειδικότητα ΠΕ25)
Φυσιοθεραπευτών (Ειδικότητα ΠΕ28)
Εργοθεραπευτών (Ειδικότητα ΠΕ29)
Τυφλών-Κωφών (Ειδικότητα ΠΕ31)
Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό
Υπάρχει έλλειψη ενός ατόμου.
Επομένως υπάρχει έλλειψη 7 ατόμων συνολικά.

Η κατάσταση η οποία επικρατεί αυτή την στιγμή, αναγκάζει το προσωπικό του σχολείου να διατηρεί ένα πολύ μικρό ωράριο, καθώς τα άτομα του προσωπικού δεν επαρκούν ώστε να καλύπτονται ικανοποιητικά οι εφημερίες του διαλείμματος. Οι εφημερίες είναι δύο άτομα στον προαύλιο χώρο του σχολείου, ένα άτομο στο εσωτερικό του κεντρικού κτιρίου και 10 ατομικές εφημερίες σε μαθητές/-τριες που χρειάζονται επαυξημένη προσοχή. Επομένως, δεν φτάνει το προσωπικό για να ικανοποιηθεί αυτή η ανάγκη των μαθητών για φροντίδα. Ακριβώς επειδή τίθενται θέματα ασφάλειας, οι εκπαιδευτικοί διατηρούν το ωράριο μικρό φοβούμενοι επιπρόσθετα και την περίπτωση που κάποιο μέλος του συλλόγου απουσιάζει (πχ με άδεια αναρρωτική ή ασθένειας τέκνου). Στην περίπτωση αυτή η φύλαξη των μαθητών κατά την ώρα προσέλευσης, στα διαλείμματα και την ώρα αναχώρησης είναι ακόμα πιο ελλιπής. Το προσωπικό του σχολείου εργάζεται ασταμάτητα, αμελώντας βασικές ανάγκες, όπως είναι η τουαλέτα ή και η κατάποση νερού, ώσπου να αναχωρήσουν οι μαθητές καθώς αυξάνεται ραγδαία ο κίνδυνος μόλις αποσυρθεί κάποιος/-α από αυτούς/-ες.
Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στο σχολείο μας καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας είναι μόνο 6 και υπάρχουν και 2 εκπαιδευτικοί οι οποίοι έρχονται δύο ημέρες την εβδομάδα ο καθένας. Το σχολείο μας έχει 5 τμήματα, εκ των οποίων τα 4 έχουν μαθητές που χρειάζονται περισσότερη φροντίδα και στα οποία θα πρέπει να διδάσκουν δύο εκπαιδευτικοί με συνδιδασκαλία, αντί για ένας, κάτι το οποίο είναι πολύ δύσκολο να γίνει εφόσον καθημερινά έχουμε μόνο 6 εκπαιδευτικούς. Έτσι αναγκάζονται συνάδελφοι του επιστημονικού προσωπικού, η κοινωνική λειτουργός η σχολική νοσηλεύτρια και η λογοθεραπεύτρια να αναλαμβάνουν τμήματα, αντί να κάνουν εξατομικευμένες συνεδρίες θεραπευτικές, όπως ορίζουν τα καθήκοντά του.
Το ειδικό βοηθητικό προσωπικό (ΕΒΠ) είναι επίσης λιγοστό, καθώς είναι δύο άτομα αντί για τρεις, κάτι που συνεπάγεται την ελλιπή φροντίδα των μαθητών μας που δεν αυτοεξυπηρετούνται, και θέτει την υγεία τους σε κίνδυνο, κίνδυνος ο οποίος αυξάνεται ραγδαία σε περίπτωση που μία από τις δύο συναδέλφισσες ΕΒΠ δεν μπορούν για τον οποιοδήποτε λόγο να εργαστούν (πχ είναι σε αναρρωτική άδειας.
Επιπροσθέτως, θεσμικά, η διεύθυνση δευτεροβάθμιας Χανίων, κατά τη γνώμη μας,
έχει καθυστερήσει την τοποθέτηση του Π. Ρ. ο οποίος είναι ο μόνος υποψήφιος για τη θέση του διευθυντή στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κισσάμου.
Ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός έχει κάνει αίτηση από τις αρχές του Αυγούστου, και ήταν ο μοναδικός αιτούμενος. Ο ίδιος ανακοινώθηκε ως δεκτός υποψήφιος από το Τοπικό Συμβούλιο Επιλογής στις 5-9-2024 (αριθμός πράξης 7) με την προθεσμία ενστάσεων να είναι ως τις 13-9-2024, ενώ ο οριστικός πίνακας ανακοινώθηκε μόνο την 2-10-2024 (αρ. πρ. 9/1-10-2024). Οπότε, ο υποψήφιος διευθυντής, θα περάσει από συνέντευξη 16-10-2024 και θα περιμένει ξανά ώσπου ανακοινωθεί η απόφαση τοποθέτησής του. Οι ημερομηνίες αυτές, φανερώνουν, κατά τη γνώμη μας, ότι υπάρχει καθυστέρηση στην εξέλιξη της διαδικασίας.
Η επιστολή αυτή έχει ως στόχο να εφιστήσει την προσοχή των υπεύθυνων για την τρέχουσα κατάσταση του σχολείου μας, αλλά και να τονίσει την ανασφάλεια την οποία αισθάνεται ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου από την έλλειψη προσωπικού, ακόμα και μετά τη δεύτερη φάση πρόσληψης αναπληρωτών. Θα σας παρακαλούσαμε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να συμπληρωθεί το προσωπικό του σχολείου και να μπορεί να είναι εύρυθμη και ασφαλής η λειτουργία με πλήρες ωράριο.
Με εκτίμηση
Η αναπληρώτρια διευθύντρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.