Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

ΝΥΚΤΕΡΙΝΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (Εορτή Αγίου Πορφυρίου)

 
Εκ της Ι. Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου ανακοινώνεται ότι κατά την εορτή του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου (2 Δεκ.), εις τον Ι. Μητροπολιτικό Ναό, (Ευαγγελισμός της Θεοτόκου) το εσπέρας της παραμονής της εορτής, Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου, και από ώρα 7.00μ.μ. έως 10.00μ.μ. θα τελεστεί Νυκτερινή Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.Αμφιλοχίου (Ως Ιερεύς). Ιερά Παράκληση του Οσίου Πορφυρίου, Εσπερινός, Όρθρος και Θεία Λειτουργία. Καλείται ο φιλάγιος λαός του Θεού προς μετοχή και ευλογία.
Εκ της Ι. Μητροπόλεως

ΕΝΑΣ ΠΡΟΤΖΕΚΤΟΡΑΣ ΧΟΡΗΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ CRETAN DAILY CRUISES ΣΤΟ 2ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Η Cretan Daily Cruises, ανταποκρινόμενη στο αίτημα του 2ου Νηπιαγωγείου Κισάμου, χορήγησε έναν βιντεοπροτζέκτορα για τις ανάγκες προβολής εκπαιδευτικού υλικού στα νήπια του σχολείου.
Τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου, ο κ. Περικλής Χηνόπουλος,  εκπροσωπώντας την εταιρία επισκέφθηκε το σχολείο. Ο κ. Χηνόπουλος κατά την παράδοση του βιντεοπροτζέκτορα στην υπεύθυνη του νηπιαγωγείου κα Ελένη Κριθινάκη τόνισε: 
- Είναι προτεραιότητα τόσο της εταιρίας μας, όσο και όλων εμάς που την απαρτίζουμε, να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά ώστε να συνδράμουμε αφενός εκεί που υπάρχει ανάγκη, αφετέρου με την όποια προσφορά μας να συμβάλουμε στην ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της προόδου των παιδιών μας.
Το ελάχιστο που μπορούμε και οφείλουμε να κάνουμε στα παιδιά, που είναι το μέλλον, είναι να τα στηρίζουμε, όχι μόνο με λόγια αλλά με πράξεις.

 

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΓΑΠΗΣ

Το Αννουσάκειο Θεραπευτήριο, Ίδρυμα της Ι. Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, στα πλαίσια του προνοιακού και κοινωνικού του έργου, έχει δημιουργήσει ένα ευρύ δίκτυο δομών Κοινωνικής Αλληλεγγύης πολλαπλών δράσεων, στην προσπάθεια αντιμετώπισης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Το δίκτυο αυτό αγκαλιάζει και θεραπεύει τις ανάγκες εκατοντάδων εμπερίστατων και αναγκεμένων συνανθρώπων μας, σε καθημερινή βάση, μέσα από τις προνοιακές και κοινωνικές δομές του Ιδρύματος: 4 Φυσικοθεραπευτήρια, 2 Προγράμματα «Βοήθεια στο σπίτι», Κοινωνική Κουζίνα, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Ιατρείο, κ.α. Το τρέχον έτος έχει προσφέρει 70.000 μερίδες φαγητού, 14.000 κιλά τροφίμων σε δέματα, 850 πακέτα με γλυκίσματα κ.α., είδη ρουχισμού σε 240 οικογένειες, κλινοσκεπάσματα, στρώματα σε 55 οικογένειες, κ.α. Για αυτή δε την περίοδο του Αγίου Δωδεκαημέρου και των Χριστουγέννων ετοιμάζεται να προσφέρει 450 δέματα σε οικογένειες και πρόσωπα της ευρύτερης περιοχής. 
Εξ΄ αιτίας των ανατρεπτικών και δύσκολων συγκυρίων των καιρών μας, οι ανάγκες έχουν αυξηθεί.   Το Ίδρυμα απευθύνει έκκληση προσφοράς και αγάπης για στήριξη και αρωγή, στα ακόλουθα είδη:        
Βασικά είδη διατροφής μακράς διάρκειας: Ζυμαρικά, όσπρια, ελαιόλαδο, γάλα, αλεύρι, ντοματοχυμός, ζάχαρη, κ.α.
Είδη καθαριότητας και προσωπικής υγιεινής: καθαριστικά γενικής χρήσης, σαμπουάν, απορρυπαντικά, αφρόλουτρα, χαρτί υγείας, κ.α.
Παραφαρμακευτικό υλικό: Αντισηπτικά, μάσκες, γάντια, κ.α.
Τηλ. Επικοινωνίας 28220 22276, 28220 24164, ΦΑΞ: 28220 23717.
Email: info@annousakeio.gr
ΒΟΗΘΗΣΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΓΑΠΗ ΠΡΑΞΗ !

ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΡΧΕΤΑΙ Η “ARIEL”......

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 29-11-22 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία της ΕΜΥ.
Το σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία “ARIEL” που οφείλεται σε βαρομετρικό χαμηλό στη νότια Ιταλία, κινείται ανατολικά βορειοανατολικά και προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τα τοπικά μεγάλα ύψη βροχής, τις μεγάλες ραγδαιότητες βροχόπτωσης, τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα και τους θυελλώδεις ανέμους 7 με 8 μποφόρ. Η κακοκαιρία θα διαρκέσει έως και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022).
Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα ισχυρά στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και στα βορειότερα τμήματα της Θεσσαλίας.
Πιο αναλυτικά :
Α. Συνεχίζονται μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022) να εκδηλώνονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη.
Β α) Από σήμερα το πρωί και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022) θα επηρεαστούν το βόρειο Ιόνιο, η δυτική Στερεά, η Ήπειρος, η Κρήτη (κυρίως η δυτική και η νότια) και βαθμιαία η υπόλοιπη Πελοπόννησος, η ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), η κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, οι Κυκλάδες, η Εύβοια και οι Σποράδες.
β) Από σήμερα το μεσημέρι και μέχρι το βράδυ της Πέμπτης (01-12-2022) θα επηρεαστούν η ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Από τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022) μέχρι το βράδυ θα επηρεαστεί και η Θράκη.
Γ. Από το απόγευμα της Πέμπτης (01-12-2022) τα ισχυρά φαινόμενα θα παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένηση στις περισσότερες περιοχές, αλλά θα συνεχίσουν να επηρεάζουν με ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι και το βράδυ τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΦΟΛΕΣ

Δεν ξέρω πόσοι σκατόψυχοι υπάρχουν σε αυτήν την πόλη αλλά όπως φαίνεται και απο τις πράξεις τους εδώ και ένα μήνα έχουν αποφασίσει να σκοτώσουν κάθε γάτα και σκύλο που κυκλοφορεί έστω και για λίγο ελεύθερο. 3 γάτες την προηγούμενη βδομάδα στο Μαύρο Μώλος μάλιστα οι φόλες ήταν σκορπισμένες έξω απο το ΕΠΑΛ και 12 γάτες ως και τώρα στα Πλακούρια. Μάλιστα όπως μαθαίνω έχουν χαθεί και μερικά γατιά απο τον Πύργο... Γενικό ξεκλήρισμα απο κάποιους ή κάποιο άρρωστο μυαλό στην πόλη. Σχετικές καταγγελίες έχουν γινει στο Α.Τ Κισάμου και καλό ειναι να έχουν όλοι όσοι διαθέτουν ζώα συντροφιάς τον νου τους. Πάντως ειναι καλό να έχουν όλοι όσοι έχουν ζώα συντροφιάς πρόχειρα απομορφίνη, Filtalon, που τους προκαλεί εμετό σε δευτερόλεπτα. 
Πάντως σήμερα με έκπληξη διαπίστωσα οτι στην αναζήτηση στο Google υπάρχει και αυτή η καταχώρηση που προκαλεί:



ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

 

Δράσεις Διάχυσης των ερευνητικών αποτελεσμάτων του έργου «e-hagiography»
Η επιχείρηση ΒΑΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ - MEDIA SUITE, σε συνεργασία με την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ), το ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ και το ΙΤΥΕ-ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ, υλοποίησε δράσεις διάχυσης των ερευνητικών αποτελεσμάτων του έργου: «Ψηφιακό Εργαστήριο Κρητικής Αγιογραφίας με τη χρήση νέων τεχνολογιών και 3D εικονικής πραγματικότητας, e-hagiography».
Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν οι εξής δράσεις:
1. Συμμετοχή στο Τριήμερο Καινοτομίας Innodays 2022 (25-27/11/2022), το οποίο διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης (Περίπτερο Β05), όπου έγιναν συναντήσεις τόσο σε Β2Β όσο και Β2C επίπεδο. Το περίπτερο επισκέφτηκαν και θεσμικοί παράγοντες καθώς και στελέχη της ΕΥΔ ΕΠ Κρήτης.
2. Υβριδικό Τελικό Συνέδριο στις 25/11/2022 στην Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης (ΠΑΕΑΚ) στο Ηράκλειο με μεγάλη επιτυχία τόσο από πλευράς προσέλευσης ενδιαφερόμενων όσο και από οργανωτικής.
3. Τρία WORKSHOPS επίδειξης της πλατφόρμας “e-hagiography” σε Ηράκλειο, Άγιο Νικόλαο και Ρέθυμνο. 
Οι δράσεις υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της δράσης 1.b.2 «Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Οργανισμούς Έρευνας και Διάδοσης Γνώσεων, σε τομείς της RIS3Crete» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΚΡΗΤΗ 2014-2020» (κωδικός έργου: ΚΡΗΡ1 - 0028407).
Ο Γιάννης Βανίδης, υπεύθυνος της επιχείρησης MEDIA SUITE, δήλωσε:
«Ήταν ένα πολύ εποικοδομητικό τετραήμερο όπου είχαμε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε τις συμβατικές μας υποχρεώσεις σχετικά με την δημοσιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων του έργου “e-hagiography”. Ευχαριστώ πολύ την ομάδα έργου για την άψογη οργάνωση και ιδιαίτερα τον Γενικό Διευθυντή της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνο Ζορμπά, τον Επιστημονικό Συνεργάτη της ΟΑΚ, Αντώνιο Καλογεράκη και τον Προεδρεύοντα της ΠΑΕΑΚ, Αν. Καθηγητή Εμμανουήλ Δουνδουλάκη, για την άριστη φιλοξενία και τη διευκόλυνση στην υλοποίηση του Τελικού Συνεδρίου».
 Από την πλευρά του ο Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, αφού ευχαρίστησε όλους τους συνδιοργανωτές του Προγράμματος, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «οι Νέες Τεχνολογίες αποτελούν το νέο πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να κινηθεί η σύγχρονη Τέχνη, και μάλιστα αυτή της Αγιογραφίας. Η ανοιχτότητα της Τέχνης  μπορεί να διαλεχθεί γόνιμα με τον σύγχρονο πλουραλιστικό κόσμο και πολιτισμό, στον σύγχρονο και ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο μας. Ανοιχτότητα, όμως, σημαίνει επίσης και κριτική εξέταση, δηλαδή και εξέταση της τεχνολογικής και επιστημονικής προόδου. Πιστεύουμε ότι η ορθόδοξη παράδοσή μας  μπορεί να εμπλουτίσει το πολιτιστικό ιδεώδες της σύγχρονης επιστήμης συνεισφέροντας όχι μόνο στο τεχνικό κομμάτι (technicus), αλλά και στο νέο ανθρωπολογικό μοντέλο (homo technicus) με προτάσεις σε Εκπαιδευτικά Προγράμματα Σπουδών».

ΑΝΑΒΕΙ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΔΡΟ ΤΟΥ Ο ΠΥΡΓΟΣ

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος αρχή στο άναμμα των Χριστουγεννιάτικων δένδρων στην πόλη μας κάνει η συνοικία του Πύργου με τον Πολιτιστικό σύλλογο γυναικών της ενορίας του Αγίου Γεωργίου να ανάβει το Χριστουγεννιάτικο δένδρο τους το Σάββατο 3 Δεκέμβριου στις 18.00, το απόγευμα στον αύλειο χώρο του Ναού.

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

ΚΙΣΑΜΟΣ: ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ 1972-1982 ……… 2022 ΜΕΡΟΣ Ι

 Γράφει ο Γιώργος Πευκιανάκης
Ήταν επιλογή μου να εγκατασταθώ στην Κίσαμο. Λόγοι οικονομικοί, οικογενειακοί, κοινωνικοί. Συμπληρώνονται αυτές τις μέρες αισίως και συν Θεώ πενήντα ολόκληρα χρόνια!
Η Κίσαμος είναι από την αρχαιότητα σπουδαίο κέντρο οικονομίας και πολιτισμού της Δυτικής Κρήτης και σαν ιστορικός – αρχαιολόγος του παλαιού πανεπιστημίου γνωρίζω πόσο, η αρχαιολογία αλλά και η ιστορία έχουν αναφερθεί ανάλογα και με τα άλλα μικρότερα ή μεγαλύτερα κέντρα του πολιτισμού στην Κρήτη - Ζάκρος - Μάλλια - Κνωσσός - Κυδωνία - Πολυρρήνια, Φαλάσαρνα – 
 Αυτά εν περιλήψει, ένα ολοκληρωμένο Μουσείο στο κέντρο της Πόλης δίνει σήμερα στον επισκέπτη την δυνατότητα να γνωρίσει τον μεγάλο πολιτισμό. Εν επιγνώσει και αυτών μια θέση σε Γυμνάσιο της περιοχής Κισάμου  ήταν ζητούμενο. Ηδη από Σεπτεμβρίου 1972 η    μνηστή μου – Ευτυχία-είχε τοποθετηθεί στο Κολυμπάρι.
Άλλες εποχές!  μόλις 25 ετών! και μια παρέα που απολυθήκαμε από το στρατό τον Οκτώβρη1972, πάμε να ζητήσομε από το υπουργείο παιδείας να διορισθούμε αφού θα ήταν αδικία συμφοιτητές μας και κυρίως συμφοιτήτριες να έχουν διορισθεί τον Σεπτέμβριο και εμείς λόγω στρατού να περιμένομε ένα ή και δύο  χρόνια. Ο «γενικός» του Υπουργείου βρίσκει λογικό  το αίτημά μας  και υπόσχεται συμπληρωματικούς διορισμούς, και πριν περάσει ένας μήνας πράγματι  γίνονται. Το πώς τοποθετούμαι στην Κίσαμο αντί για τα Χανιά, (που προέβλεπε ο συμπληρωματικός διορισμός) είναι μια άλλη ιστορία, που σχετίζεται με το κύρος του Γυμνασιάρχη ( Αλεξ. Τσατσόπουλος) του προέδρου σχολικής  εφορίας (Σπύρος Μαρής) αλλά και τις ανάγκες του σχολείου. Ενδεικτικά η 3η τάξη είχε 70 μαθητές το τμήμα και η 6η κλασσικού 58.  Στο εξατάξιο Γυμνάσιο φοιτούν 700-800 μαθητές.
Το  Καστέλλι, έδρα της Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου – δεν έχει λησμονηθεί ακόμη και σήμερα μετά από 50 χρόνια - ο σημαντικότατος ρόλος της Εκκλησίας και στον εκπαιδευτικό τομέα. Αναφέρεται, σ ’αυτό, λεπτομερώς και ο πλέον διακεκριμένος Κρητικολόγος (Στέργιου Σπανάκη. Κρήτη) ο οποίος  εντυπωσιάζεται από την  εκπαιδευτική παρουσία τεχνικών σχολών, οικοκυρικών, αγροτικών και κτηνοτροφικών εργαστηρίων. Τα οικοτροφεία στην περιοχή αλλά και στην Αθήνα, γράφει, δίδουν την δυνατότητα σπουδών και σε όσα παιδιά έχουν δυσκολία. Αναφέρεται επίσης, στο μεγάλο έργο την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, την Μονή Γωνιάς κ.λπ. Ο ίδιος εξαίρει την πνευματικότητα της περιοχής και την λειτουργία τυπογραφείου με την έκδοση δύο περιοδικών «Χριστός και Κόσμος» και «Η φωνή των Νέων»  κ.λ.π. Για την ιστορία: υπάρχει η επί μακρόν εκδιδόμενη μηνιαία εφημερίδα «Χρονικά Κισάμου και Σελίνου» ενώ την νεοεκδιδόμενη καθημερινή εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα» προωθεί από τότε ποιητής ο μετέπειτα πολυπολιτισμικός και ιστοριοδίφης μακαριστός Αθανάσιος Δεικτάκης- έμπορος ηλεκτρικών συσκευών το επάγγελμα-
Για τη σημερινή Κίσαμο και τον πολιτισμό της έχουν ασχοληθεί ευάριθμοι συγγραφείς και πνευματικοί άνθρωποι, για τους οποίους ξεχωριστή αναφορά κάνω στο βιβλίο μου «Του Κόσμου Κρήτη» από την Χρυσοπηγή – Ρουκάκα ( το χωριό μου) ως την Κίσαμο.»
Όπου μεταξύ των άλλων αναγράφονται……Σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον ήταν φυσικό τόσο εγώ όσο και η σύζυγός μου να βρούμε χώρο έκφρασης εργασίας ,συνεργασίας και προσφοράς.
Πολύ πριν την απόφαση να εγκατασταθώ στην Κίσαμο η συνάντηση 
με τον άγιο - μεγάλο Ειρηναίο υπήρξε καθοριστική. Στο πρόσωπο του δασκάλου ο φωτισμένος επίσκοπος αναζητούσε πάντα τον πνευματικό άνθρωπο, τον εκπαιδευτικό το δάσκαλο, που μεταλαμπαδεύει τη γνώση, που εξοπλίζει και εξυψώνει τον άνθρωπο. Ήταν άλλο πράγμα ο εκπαιδευτικός για τον Ειρηναίο, ο δάσκαλος και ο ιερέας. Η πνευματική καλλιέργεια και η πίστη. 
Παντού και στα μικρότερα χωριά από τη δεκαετία του 1970 λειτουργούν πνευματικά κέντρα. Ένας κόσμος και μια νεολαία που συμμετέχει σε σειρά πνευματικών και οικονομικών δραστηριοτήτων. Μια δημιουργική κοινωνία  για την εποχή εκείνη -που δεν υπήρχε, η άλλη, η τουριστική «ανάπτυξη.»
Άνθρωποι και από τον κόσμο και τα πιο μικρά μέρη της Κρήτης συμμετείχαν σε σεμινάρια ειδικού ενδιαφέροντος στην Ορθόδοξη Ακαδημία. Τότε που πριν την λειτουργία  ανωτάτων ιδρυμάτων και από το Καστέλλι στα Χανιά δεν συναντούσες παρά τα φυτώρια του Πλατανιά  και δυο τουβλάδικα.
Επειδή αυτές τις ημέρες γίνεται πολύς λόγος και προσπάθεια να επαναπροσδιορισθεί ή όλη εμφάνιση και λειτουργία της πόλεως μας, η οποία μόνο πόλεως χαρακτηριστικά δεν έχει πια, ας θυμηθώ και ας θυμηθούμε ποιο ήταν το « περιβάλλον» πριν πενήντα χρόνια.
Όταν είχα έλθει στο Καστέλλι 1972 -73 βρήκα μια θαυμάσια λειτουργούσα κωμόπολη όμοια και καλύτερη από την με διπλάσιο πληθυσμό πόλη των μαθητικών μου χρόνων την Σητεία, Σημειώνω σκόρπια  τα από της μνήμης μου. -τα όποια ονόματα τυχαία και ενδεικτικά-
Η πόλη ύστερα από την σχετικά μακρά θητεία του προ δικτατορίας εκλεγμένου Δημάρχου φαρμακοποιού Λυγιδάκη Χαρίλαου και την αποτελεσματικότερη λειτουργία των υπηρεσιών, αλλά και αδυναμίας ρουσφετολογικών παρεμβάσεων λόγω δικτατορίας, έχει αποκτήσει  σχεδόν την σημερινή της μορφή, έχουν διανοιχθεί και ασφαλτοστρωθεί εκτός από την κεντρική λεωφόρο οι κάθετοι δρόμοι αλλά και οι ανοικτότερες  όπως φαίνονταν τότε πλατείες και πεζοδρόμια με απαστράπτοντα πλακάκια. Θεμελιώνεται και το σημερινό Δημαρχείο. Ελάχιστα μικρά σπίτια στον Αγ. Αντώνιο, μερικά στον Πύργο και την Κουνουπίτσα. Στην συγκροτημένη πολεοδομικά περιοχή λοιπόν, δρόμοι πεζοδρόμια  και πλατείες ανοίχτηκαν στρώθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες και με επιβολή φόρου υπεραξίας για τους ωφελουμένους πενήντα χρόνια μετά, σήμερα που έχουν κτισθεί εκατοντάδες σπίτια εξαιρετικής ποιότητας και καλής αισθητικής, έχουν δρόμους, πεζοδρόμια φωτισμό που μας παραπέμπουν σε σύγχρονη πόλη; Προ εικοσαετίας και πλέον καταβλήθηκαν εισφορές για την υλοποίηση του σχεδίου πόλεως- χρήματα που πήραν άλλες διαδρομές!
Επειδή ο μεγαλύτερος αριθμός των σπιτιών εκτός του κεντρικού οικοδομικού ιστού κτίσθηκε τα τελευταία 25-30 χρόνια  από πλευράς υποδομών του Δήμου – κράτους δεν έγινε τίποτα άξιο λόγου. Άρα, ότι ονομάζομε πόλη της Κισάμου…Τελωνείο ..Σκαλίδη, Ηρώων Πολυτεχνείου  Γυμνάσιο και 1ο Δημοτικό κλπ έχει μικρές ή ανεπαίσθητες πολεοδομικές μεταβολές.
Άρα αν θέλομε να θυμηθούμε τα τελευταία 25 χρόνια δεν έγιναν ουσιαστικές παρεμβάσεις, έχομε μια πόλη αισθητικά αμετάβλητη, στην οποία όμως λόγω «ανάπτυξης  και προόδου» η ζωή χειροτέρεψε κυρίως κυκλοφοριακά..
Να σημειώσομε ότι την ίδια εποχή και μόλις σε 4 χρόνια 1968-72 γίνεται ο λεγόμενος ΒΟΑΚ από την Σούδα ως τον Άγιο Νικόλαο 200 χιλιόμετρα, χωρίς τις παρακάμψεις Ρεθύμνου και Ηρακλείου, χωρίς την σημερινή κυκλοφοριακή συμφόρηση, η Κρήτη υπερηφανευόταν για την Εθνική οδό και λεωφορείο «εξπρές» εκτελούσε την γραμμή Χανιά- Ιεράπετρα.
Το 1973, αυτό που ονομάζομε αγορά στη Σκαλίδη και στους παρακείμενους δρόμους και από το Γυμνάσιο ως πέρα στις δεξαμενές της ΄Ενωσης του Μαύρου Μώλου, έχει δεκάδες καταστήματα τροφίμων και μαγαζιών παντός εμπορεύματος όμοια εκείνων των μεγαλυτέρων πόλεων. Ξεχωριστά εμποροραφεία, ξυλουργεία, διάφορα εργαστήρια.
Αυτό κι αν ήταν «Open Mall»…σαν τι μπορεί να φανταστούν σήμερα οι μελετητές του πολυτεχνείου; 
Ανασταίνεται η παρακμή μελετητικά; Η τότε ενδοχώρα με τα ζωντανά χωριά λειτουργούσε αμφίδρομα, όχι μόνο τροφοδοτούσε την αγορά τροφίμων αλλά και ήταν οι ίδιοι πελάτες, καθώς φορτηγά μετέφεραν εμπορεύματα και λεωφορεία κατάμεστα  ανθρώπους και μπαγκάζια.  
Το Γυμνάσιο της πόλεως (6τάξιο) έχει 700-800 μαθητές Οι μαθητές εισάγονται στο Γυμνάσιο με εξετάσεις – σε ποιες αίθουσες  είναι άλλο θέμα-  Κτίζονται όμως τα νέα σχολεία. Ένας αριθμός μαθητών μένει στα οικοτροφεία, άλλοι σε δωμάτια αρκετοί  πηγαινοέρχονται με λεωφορεία αλλά ευάριθμοι από σχετικά κοντινά μέρη έρχονται με τα πόδια και κάποιοι μαθητές από την Πολυρρήνια.
Στα ανθούντα ιδρύματα του Δεσπότη λειτουργούν οι τεχνικές σχολές: Ένα μελίσσι παιδιών δασκάλων και εργαζομένων στα οικοτροφεία. Σχεδόν χίλιοι μαθητές στην πόλη, που είναι και πελάτες των καταστημάτων, όπου εκτός από βιβλιοπωλεία χαρτοπωλεία το του Κοντοπυράκη Θοδωρή είναι βιβλιοπωλείο εκλεκτών επιστημονικών συγγραμμάτων! 
Είχαμε λοιπόν την περιπλήθουσαν αγορά ως και στην αρχαία Αθήνα 10-12 το πρωί και περί λύχνων αφάς- άναμμα των φώτων- το βραδάκι όπου κυκλοφορεί  και  μια άλλη υποδειγματική «μαθητιώσα νεολαία»– 
Πόσα έχουν γραφεί για την «εστίαση» των Παπαδάκηδων.. για τα κάποια καφενεία και ζαχαροπλαστεία αλλά κυρίως το καθ’ αυτό ξεχωριστό για κάθε πόλη Κινηματογράφο. Όχι δεν ξόδεψε ο Σταματάκης Γιάννης (ζωή νάχει)για να φτιάξει ένα εξαιρετικό χώρο για το κέρδος , ιδιαίτερα τον ενδιέφερε και η ποιότητα των έργων. Ο κινηματογράφος όπου συναντιούνται για ψυχαγωγία οι συμπολίτες αλλά και άλλες εκδηλώσεις γίνονται και κάποτε κάποτε και θεατρικές παραστάσεις. Ο αστικός λοιπόν πληθυσμός της πόλεως, υπάλληλοι, έμποροι, βιοτέχνες - οι περισσότεροι παράλληλα και αγρότες -έχει μια διαμορφωμένη κοινωτική και κοινωνική κουλτούρα, άλλη από την σημερινή που μάλλον χαρακτηρίζεται από ένα ανεπτυγμένο «εγώ» και ανάλογη συμπεριφορά. Ο μεγάλος καλλιτέχνης και αξεπέραστος φωτογράφος ο Γ. Ανυφαντής και όσοι βοήθησαν διέσωσαν ανεκτίμητη ιστορική και ανθρωπολογική και λαογραφική κληρονομιά.
Στην όλη πολιτισμική μιας «αστικής» συμπεριφοράς να θυμηθούμε ότι, στα σχολεία υπηρετεί πλήθος καθηγητών και δασκάλων με ξεχωριστή δυναμική και ενδιαφέροντα, οι οποίοι διαμένουν στο Καστέλλι. Αν συνυπολογίσομε: οι υπάλληλοι των τραπεζών εφορείας, ταμείου, ειρηνοδικείου, ιερείς, εργαζόμενοι μητροπόλεως, αστυνομίας  κλπ αλλά και  ευάριθμοι έμποροι με σχετικές σπουδές και ευρύτερα ενδιαφέροντα… Όλοι αυτοί οι μόνιμα διαμένοντες στην Κίσαμο συνυπάρχουν στην κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλεως.
Η περιγραφή αυτή συνθέτει μια οικονομική κινητικότητα που σε αναφορά στον πρωτογενή εύρωστο αγροτικό τομέα, της βιοτεχνίας κλπ μαρτυρούν μια αυτάρκεια. Η παραγωγή του λαδιού και του κρασιού που αξιοποιούνται μέσω των αγροτικών συνεταιρισμών και της ενώσεως, σημαίνει σταθερή οικονομική προστασία για το μεγαλύτερο και παραγωγικότερο δυναμικό της επαρχίας μας.
Συμπερασματικά η πρώτη δεκαετία μου στην Κίσαμο και από την δικτατορία, που ενίσχυσε την οικονομία της υπαίθρου, στην μεταπολίτευση, η οποία ενέχει οραματική αισιοδοξία, πνευματική και οικονομική δυναμική, η κοινωνία στην ύπαιθρο και στις πόλεις, ζει τα καλύτερα μεταπολεμικά χρόνια. Οι μεγαλύτεροι πρώην μαθητές μας ενθυμούνται πλείστες όσες πολιτιστικές εκδηλώσεις και την διασύνδεση των σχολείων με την κοινωνία  είτε με θεατρικές παραστάσεις παντοίες σχολικές εορτές –συμμετοχή εκπαιδευτικών και άλλων κλάδων στην λαϊκή επιμόρφωση .. εορτές και πανηγύρια και βέβαια «τα Γραμβούσια»
Ένας άλλος κόσμος σεβασμού και αξιακών σχέσεων, όπου ο Δήμαρχος είχε κύρος, ο εκπαιδευτικός εκτίμηση, ο μαθητής πειθαρχία εργατικότητα και όνειρο, οι σπουδές χρησιμότητα και η αξιολόγηση σύνθετη διαδικασία. Οι όποιες παρεκβάσεις ή υπερβολές δεν αναιρούσαν τον κανόνα.
Στα μείον είναι ότι απ’ ότι έλεγαν οι παλαιότεροι το νοσοκομείο- σημερινό κέντρο υγείας –δωρεά ομογενών Αμερικής- όπου και ο ομώνυμος δρόμος, είχε εγκαταλειφθεί.
Γιατρό έχομε έναν, ο Φανδρίδης, μέχρι που έρχεται και ο Σκουλάκης οδοντίατροι δυο τρείς. Δεύτερο ήταν το φαρμακείο του Κατάκη αλλά… σαν να είχαμε λιγότερους αρρώστους και περιστατικά αφού ούτε και πυροσβεστική  είχαμε.  
Τα αυτοκίνητα είναι λίγα και κυκλοφοριακό ανύπαρκτο αλλά τα λεωφορεία και τα ταξί καλύπτουν τις ανάγκες και στα χωριά οι παλιότεροι με τα ευλογημένα τα γαϊδουράκια..
Για εκείνα τα χρόνια της αγαστής συνύπαρξης ενός κόσμου ως έλεγε ο Ειρηναίος  των αρχέγονων επαγγελμάτων – γεωργών, κτηνοτρόφων αλιέων και τεχνιτών, μικρεμπόρων  και εργατών προσέβλεπαν στην μόρφωση των παιδιών τους ως προϋπόθεση κοινωνικής ανέλιξης. Και που οι ίδιοι συνέβαλλαν παντοιοτρόπως για καλύτερα σχολεία, για ιδρύματα όπως στα του Ειρηναίου – Κίσαμο και Σέλινο- στεγάζονταν και σιτίζονταν καθημερινά περί τα 500 παιδιά και ο Ειρηναίος είναι στη Γερμανία αλλά  εδώ επιφέρεται το πνεύμα του και η εκκλησία όχι μόνο οι  ιερείς αλλά ο κόσμος  και ανώνυμα, αλλά και μέσω συλλόγων προσφέρει πολύ αλληλεγγύη για κάθε εμπερίστατο.
Τότε που τα καφενεία έμεναν ανοικτά- περάστε κόσμε! και τα περιοδικά και οι εφημερίδες σελφ σέρβις χωρίς ταμία.
Για εκείνα τα παιδιά των Γυμνασίων και των Τεχνικών σχολών που με αρκετές στερήσεις και πολύ προσπάθεια, χωρίς φροντιστήρια πέτυχαν επαγγελματικά επιστημονικά και κοινωνικά, γονείς λίγοι και παππούδες οι περισσότεροι σήμερα- όσοι από μας συμπράξαμε νοιώθομε  υπερηφάνεια αλλά και ευχαριστίες ιδιαίτερα ,όταν μερικές φορές ακόμα και σήμερα δεχόμεθα  αντιπροσφορά εκτίμησης  τόση που μας δίνει αισιοδοξία και πολύ συγκίνηση-  Αισθανόμαστε ευγνώμονες για μια κοινωνία- σχολείου και εργασίας για όσα εμείς μπορέσαμε να δώσομε αλλά κι εκείνοι αντιπρόσφεραν, όσα εξακολουθούμε να δεχόμαστε στην διαρκή αλληλεπίδραση της κοινωνίας της πόλεως μας. Έχομε την βεβαιότητα ότι κατά Αρχήν τίποτα δεν χάνεται και το μέλλον δεν μπορεί να είναι ξεκομμένο από αρχές και αξίες που κάποτε  περίσσευαν ενώ σήμερα είναι ζητούμενο. Συνεχίζεται…
 Γ. Πευκιανάκης φιλόλογος και επι εικοσαετία  Γυμνασιάρχης- Λυκειάρχης


ΕΚΔΡΟΜΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟ

Όμιλος από Κύπρο στον Σεβ. Μητροπολίτη Κισάμου κ. Αμφιλόχιο
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος είχε την χαρά να υποδεχθεί στην έδρα της Ι. Μητροπόλεως (Καστέλλι) όμιλο εκπροσώπων από την Κοινότητα Κατωκοπιάς Κύπρου, ευρισκόμενοι στην Επαρχία Σελίνου, στα πλαίσια Αδελφοποίησης του Δήμου Καντάνου-Σελίνου με την Κοινότητα Κατωκοπιάς. Πρόκειται περί Κοινότητας που βρίσκεται στην κατεχόμενη Κύπρο, που συνεχίζει να υφίσταται και να δραστηριοποιείται, με την προσδοκία επιστροφής στην πατρογονικές εστίες. Της αντιπροσωπείας ηγείτο ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κατωκοπιάς, ο οποίος ευχαρίστησε τον Σεβ. Ποιμενάρχη κ. Αμφιλόχιο «δια την τιμητική πρόσκληση επίσκεψης στην Ι. Μητρόπολη», προσκαλώντας τον όπως επισκεφθεί την Κύπρο. Ο φιλοξενών Ιεράρχης εξέφρασε την χαρά του δια την ευκαιρία της συναναστροφής αυτής σημειώνοντας: «Με πολύ χαρά σας καλωσορίζουμε στην έδρα της Ι. Μητροπόλεως μας, την Κίσαμο, καθώς προέρχεστε από το πονεμένο κομμάτι της μαρτυρικής μας Κύπρου, από τα κατεχόμενα μέρη της. Όλους μας πονά η μεγάλη αυτή αδικία, καθώς πληγώνεται ένα κομμάτι του Ελληνισμού και της Ρωμιοσύνης. 
Όλοι περιμένουμε την μέρα εκείνη που θα αποκατασταθεί η δικαιοσύνη και όλοι εσείς, που τόσες δεκαετίες ζείτε το δράμα της προσφυγιάς μέσα στον τόπο σας, να επιστρέψετε στις πατρογονικές σας εστίες», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ευχαριστώντας επιπροσθέτως και δια το γεγονός «αποδοχής της πρόσκλησης επίσκεψης στην Ι. Μητρόπολη και αλλαγής του προγράμματος της αντιπροσωπείας». Ακολούθως δέχθηκε ερωτήσεις σχετικά με την διακονία της Ι. Μητροπόλεως και μίλησε εις τους εκλεκτούς προσκεκλημένους δια τον Όσιο Νικηφόρο τον Λεπρό, οι οποίοι είχαν την ευλογία προσκύνησις Ιερού Λειψάνου Του, στο παρεκκλήσιο του Επισκοπείου, (Άγιος Οικουμένιος). Την αντιπροσωπεία συνόδευσαν Αντιδήμαρχοι και αιρετοί του Δήμου Καντάνου-Σελίνου.     

Η ΚΙΣΑΜΟΣ ή Ο ΚΙΣΑΜΟΣ;

Στην επίσημη σελίδα του Δήμου Κισσάμου διαβάζω τα παρακάτω:

Ο Δήμος Κισσάμου είναι δήμος της περιφέρειας Κρήτης που συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης. Προέκυψε από την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Κισσάμου, Ινναχωρίου και Μυθήμνης. Η έκταση του νέου Δήμου είναι 334.18 τ.χλμ και ο πληθυσμός του 11.820 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Έδρα του νέου δήμου ορίστηκε ο Κίσσαμος.
 Αντε πάλι να εξηγήσεις στους υπεύθυνους της σελίδας οτι η Κίσαμος ειναι θηλυκή και θρυλική. Είναι απο τα μικρά λαθάκια που μένουν για να μας δείξουν πόσο αδιάφοροι ειμαστε σε όλα αυτά που με κόπο οι παλαιότεροι απέκτησαν και κατοχύρωσαν. 
Λογικά αυτός που έφτιαξε την σελίδα που ειναι και στα μαύρα χάλια θα είχε στο νου του τον Κίσσαβο, αλλιώς δεν εξηγείται. 
Μάλιστα καλό ειναι να βρεθεί και ο υπεύθυνος να αλλάξει τα πάντα σε αυτήν την σελίδα γράφοντας και την ιστορία του Δήμου εξ αρχής γιατί και οι πληροφορίες μόνο γέλιο σου προκαλούν.
Μάλιστα δεν θα ήταν και παράξενο να ξαναγυρίσουμε στην παλιά ονομασία της πόλης Καστέλλιον αφού έτσι και μας ξέρουν και έτσι και μας λένε.



ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ

Την Παρασκευή ο Κώστας Βαρουχάκης γράφει ιστορία.
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του πενταπλού Ironman στο Κολμάρ της Γαλλίας το περασμένο καλοκαίρι, αυτή τη φορά θα προσπαθήσει να σπάσει το ρεκόρ των 161 χλμ σε 24 ώρες σπρώχνοντας αναπηρικό καρότσι, και να μπει στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness.
Ο Κώστας με τον κολλητό του τον Γεράσιμο θα τραβήξουν την προσοχή μας για 24 ώρες αλλά το μήνυμα που στέλνουν διαχρονικό και επίκαιρο. Παλεύουν για το ΕΕΕΕΚ Κισάμου και για τα ίσα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.
Η υπερπροσπάθεια τους ξεκινάει την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στις 11:00 π.μ. και ολοκληρώνεται το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στις 11:00 π.μ., παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία, με τις ευχές όλων μας να έχουν ολοκληρώσει τον στόχο τους.
Η προσπάθεια τους θα λάβει χώρα σε κυκλική διαδρομή στην Παραλία Γηπέδου στην Κίσαμο, ενώ παράλληλες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου το πρωί στον Δημοτικό Χώρο Στάθμευσης πριν την παραλία.
Ομάδα Δρομέων Υγείας Κισάμου

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

ΚΑΔΟΙ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΟΜΟΡΟ ΔΗΜΟ

 Ο Δήμος Πλατανιά ανακοινώνει ότι την τρέχουσα περίοδο πραγματοποιείται η παράδοση κάδων Οικιακής Κομποστοποίησης στους συμμετέχοντες στο πιλοτικό πρόγραμμα προώθησης οικιακής κομποστοποίησης, ενώ παράλληλα σχεδιάζεται η δεύτερη διανομή για την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2023.
Οι προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης είναι:
1. Ύπαρξη κήπου για την τοποθέτηση του κομποστοποιητή σε χώμα.
2. Η οικία να βρίσκεται εντός των ορίων του Δήμου Πλατανιά
Όσοι δημότες επιθυμούν να συμμετάσχουν εθελοντικά στο πρόγραμμα και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις συμμετοχής, θα υποβάλουν Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση για ένταξη στο Πρόγραμμα Οικιακής Κομποστοποίησης, καθώς και για την αποδοχή των όρων της παραλαβής του κομποστοποιητή και του συναφούς εξοπλισμού.
Η εκδήλωση ενδιαφέροντος μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά με αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση dimos@platanias.gr ή με υποβολή γενικής αίτησης κατόπιν σύνδεσης μέσα από την ιστοσελίδα του Δήμου Πλατανιά https://egov.crowdapps.net/platanias/. Στην περίπτωση αυτή η Υπεύθυνη Δήλωση θα κατατεθεί στο Δήμο κατά την παραλαβή του κάδου.
Όσοι δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο, θα μπορούν να προμηθευτούν τα απαραίτητα έγγραφα από τα γραφεία πρωτοκόλλου του Δήμου κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.
Αιτήσεις και Υπεύθυνες Δηλώσεις για τη 2η διανομή κάδων κομποστοποίησης θα γίνονται δεκτές έως τις 30 Δεκεμβρίου 2022.
Οι κάδοι κομποστοποίησης θα διατεθούν δωρεάν και οι εθελοντές του προγράμματος θα είναι υπεύθυνοι για τη διατήρηση της καλής κατάστασης και ορθής λειτουργίας αυτών. Η παραλαβή θα πραγματοποιείται με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.
Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στην ιστοσελίδα του Δήμου https://www.platanias.gr/pilotiko-programma-proothisis-oikiakis-kompostopoiisis-dimoy-platania/ όπου έχουν αναρτηθεί οδηγίες συναρμολόγησης, χρήσεως και ενημερωτικό υλικό

ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΜΙΛΑΜΕ ...ΓΙΑ ΒΙΒΛΙΑ!!

Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου συναντήθηκαν τα μέλη της Λέσχης Φιλαναγνωσίας στον χώρο της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος «Το Φως», με θέμα: «Έλληνες πεζογράφοι με φόντο την Κρήτη».
Στην επόμενη συνάντηση θα συζητηθεί το ιστορικό μυθιστόρημα του Νίκου Ψυλλάκη, με τίτλο: «Και οι θάλασσες σωπαίνουν» και αμέσως μετά θα ακολουθήσει ξενάγηση στη Φωτογραφική Έκθεση, στις εγκαταστάσεις της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (ΟΑΚ), για τον Renato Mordo, τον πρώτο σκηνοθέτη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής της Ελλάδας, με τίτλο: «Renato Mordo. Εβραίος, Έλληνας και Γερμανός. Η ζωή ενός καλλιτέχνη την εποχή των άκρων». 
Η ημερομηνία συνάντησης θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.
Η Λέσχη θα είναι ανοικτή για το κοινό και στις μηνιαίες συναντήσεις τα μέλη της θα συζητούν γύρω από ένα βιβλίο, το οποίο θα έχουν διαβάσει, μετά από κοινή συμφωνία με τους υπεύθυνους της Λέσχης, κα Ανδρομάχη Χουρδάκη και κ. Ιωάννη Μουντογιαννάκη. Η ανθρώπινη επικοινωνία μέσα από τη δημιουργική συζήτηση γύρω από την ανάγνωση ενός βιβλίου αποτελεί πάντα ευχάριστη αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου. 
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τον κ. Ιωάννη Μουντογιαννάκη, Βιβλιοθηκονόμο της ΟΑΚ (τηλ.: 2824022245), E-mail: oac@oac.gr  
Στην πρώτη συνάντηση για τη νέα χρονιά είχαμε τη χαρά να υποδεχτούμε την κα Μαρινέλλα Βλαχάκη, η οποία μίλησε για την ιστορία του βιβλίου της «Σιλάνς Σιλβουπλέ», ενώ στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση μαζί της. Ο Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, καλωσόρισε τα μέλη της Λέσχης καθώς και την κα Βλαχάκη, τονίζοντας τη σημασία που έχει η λογοτεχνία στην εποχή μας, καθώς και στην «ανθρωποποίησή» της. Ο σημερινός άνθρωπος, συνέχισε, ζητά στήριγμα, αλλά και η εποχή μας ζητά ένα νέο ήθος, που μόνο ένας λογοτέχνης μπορεί να το προσφέρει. 


ΠΕΡΕΜΒΑΣΗ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΟΧΙΑΚΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ

Στη Βουλή φέρνει ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης το θέμα της αδυναμίας κάλυψης των αναγκών του πρωτογενούς τομέα σε εποχικούς εργάτες γης.
Συγκεκριμένα:
Με ερώτησή του προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, επισημαίνει τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται σήμερα στους συνοριακούς σταθμούς της Κακκαβιάς και της Κρυσταλλοπηγής για τη διεκπεραίωση των αδειών εισόδου των εποχικών εργατών από την Αλβανία. Ζητά ενίσχυση των σταθμών αυτών, και αναθεώρηση των διαδικασιών έγκρισης ώστε να ξεπερασθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια.
Ταυτόχρονα ο Μ. Βολουδάκης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών με αφορμή την πρόσφατη συμφωνία με την Αίγυπτο για εννεάμηνη απασχόληση 5,000 εργατών γης. Σε αυτήν επισημαίνει ότι πρόκειται μεν για θετική εξέλιξη, δε φθάνει όμως για να καλύψει τις πολύ μεγαλύτερες ανάγκες του πρωτογενούς τομέα. Ερωτά ποιος είναι ο σχεδιασμός για σύναψη κι άλλων τέτοιων συμφωνιών, επισημαίνοντας ότι αυτές είναι προτιμότερο να συνάπτονται με γειτονικές χώρες με τις οποίες υπάρχει συνάφεια πολιτισμού. Σημειώνει επίσης ότι τέτοιες συμφωνίες μπορούν υπό προϋποθέσεις να συμβάλλουν και στη μείωση της παράνομης μετανάστευσης. Ταυτόχρονα ο Μ. Βολουδάκης επισημαίνει δυσλειτουργίες που παρατηρούνται σήμερα στην έκδοση βίζας για αλλοδαπούς εργάτες, με ορισμένες Πρεσβείες μας στο εξωτερικό να καθυστερούν επί μακρόν τη διεκπεραίωση της κάθε περίπτωσης.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΕΠΙΣΗΜΑΝΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟ ΚΚΕ

Στο δημοσίευμα που μου έστειλε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης» Δήμου Κισάμου κ. Φραγκιουδάκης Γιώργος φαίνεται οτι το ΚΚΕ απο τον Αύγουστο είχε δει το πρόβλημα με τους εργάτες γης στην Κρήτη κάνοντας μάλιστα σχετικές επερωτήσεις στο περιφερειακό συμβούλιο.
 
Μάλιστα στην ανακοίνωση- ψήφισμα έλεγαν:
Για άλλη μια φορά αποδείχτηκε, στο περιφερειακό συμβούλιο στις 6 Αυγούστου, πως η περιφερειακή αρχή Κρήτης δεν έχει στόχο τη στήριξη των βιοπαλαιστών αγροτών και την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων για την επιβίωσή τους.
Συγκεκριμένα :
Πρότεινε ένα ψήφισμα γενικό και αόριστο για τους μικρούς και μεσαίους αγρότες που οδηγούνται στο ξεκλήρισμα. Ψήφισμα που υιοθετεί τα αιτήματα των αγροτικών επιχειρήσεων που ζητούν μικροβελτιώσεις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ, για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και των μεγαλοαγροτών.
Επιπλέον, στη συζήτηση της Επερώτησης που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης για την αύξηση του δακοπληθυσμού, με την ευθύνη να την έχει εξολοκλήρου η κυβέρνηση και η περιφέρεια, η περιφερειακή αρχή «ευλόγησε τα γένια της».
Όλα είναι «καλώς και εγκαίρως» καμωμένα υποστήριξε η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης, ξεχνώντας όμως ότι εκ του αποτελέσματος κρίνεται τι έγινε σωστά και τι όχι. Και το αποτέλεσμα είναι ότι ο δάκος «παρελαύνει», με σοβαρό τον κίνδυνο για απώλεια της παραγωγής και υποβάθμισης της ποιότητας και φυσικά της ποσότητας της ελιάς και κατ’ επέκταση του λαδιού. Κατάσταση για την οποία το κράτος και η περιφέρεια έχουν την αποκλειστική ευθύνη που σχεδόν κάθε χρόνο, και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, αφήνουν έκθετους τους ελαιοπαραγωγούς, παρόλο που τους παρακρατούν και σχετικό χαράτσι 2%.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης:
Τόνισε ότι στηρίζει κάθε συλλογική διεκδίκηση των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων.
Κάλεσε την περιφερειακή αρχή να αναλάβει την ευθύνη της στο ζήτημα της δακοκτονίας. Να ληφθούν κατεπείγοντα μέτρα και συγκεκριμένα να εκτελεστούν, χωρίς άλλη καθυστέρηση, επαναληπτικοί ψεκασμοί στην περιφέρεια Κρήτης για να μην καταστραφεί και η φετινή σοδειά.
Επιπλέον, έθεσε σε ψηφοφορία το παρακάτω ψήφισμα και κάλεσε το περιφερειακό συμβούλιο να διεκδικήσει από την κυβέρνηση να ικανοποιηθούν τα συγκεκριμένα αιτήματα, που οι ίδιοι οι αγρότες και το οργανωμένο αγροτικό κίνημα έχουν διατυπώσει μέσα από τον οργανωμένο συλλογικό αγώνα τους.
ΨΗΦΙΣΜΑ
· Η κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη να λύσει το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης, διασφαλίζοντας τον αναγκαίο αριθμό των εργατών γης με αξιοπρεπή μεροκάματα που να ικανοποιούν τις ανάγκες τους, με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, κοινωνική ασφάλιση και δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε αυτούς και τις οικογένειές τους. Με μόνιμη εγκατάστασή τους, καταργώντας το αίσχος της μετακλητότητάς τους. Να καταργήσει το παράβολο-χαράτσι των 100€ που επιβάλλει στους αγρότες.
· Ταυτόχρονα, να πάρει ουσιαστικά μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής και αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων και συγκεκριμένα : Κατάργηση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια, αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και του χρηματιστηρίου ενέργειας, επιδότηση στα αγροεφόδια και τις ζωοτροφές, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.
· Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής.
· Επιδότηση των θαλάσσιων μεταφορών στους παραγωγούς και κτηνοτρόφους.
· Καμία διακοπή ρεύματος σε σπίτια και γεωτρήσεις.
· Να παρθούν μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους που εκτινάσσει το κόστος της άρδευσης.
· Άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στους αμπελουργούς στο 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί στην παραγωγή. Η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ μετατρέποντάς τον σε δημόσιο οργανισμό, που δε θα χαρατσώνει τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους, με κρατική χρηματοδότηση, που θα αποζημιώνει το 100% των ζημιών στην παραγωγή, στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και στις υποδομές.
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ, ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΧΟΥΣΤΟΥΛΑΚΗ ΓΕΝΟΒΕΦΑ.

ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΤΟΠΟΛΙΩΝ


 Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, δια ζώσης, την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 12:00 στο Ηράκλειο και ανάμεσα στα θέματα ειναι και η αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων συνολικού εμβαδού 77.445,22 τ.μ. στο έργο της Παράκαμψη Τοπολίων, και αφορά μεγάλο μέρος της στο σημείο που έχει βρεθεί το αρχαίο Νεκροταφείο απο τις ανασκαφές της ΕΦΑ Χανίων. Εισηγητής ο κ. Καλογερής Νικόλαος Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Χανίων.
Η θέση βρίσκεται 300μ. βόρεια του ενεργού οικισμού σε υψόμετρο 370 μ. από την θάλασσα περίπου 8χλμ σε ευθεία νότια της Κισάμου και δυτικά 2χλμ των Τοπολίων. 
Να θυμίσουμε οτι στο σημείο αυτό βρέθηκαν συνολικά 156 κιβωτιόσχημοι τάφοι, 4ου και 5ου αιώνα, και περισσότερα γα την ανασκαφή αυτή μπορείτε να βρειτε ΕΔΩ.

Η ΜΠΑΡΑ ΣΤΟ ΛΑΦΟΝΗΣΙ

Πολύς λόγος κάθε τέλος της χρονιάς για την μπάρα στο Λαφονήσι...αυτή η μπάρα που έχει ανακοινωθεί πάμπολλες φορές, αλλά χωρίς να ξέρει κανείς που πρέπει να μπει αλλά και πότε. Να μπει στην είσοδο της δήθεν προστατευόμενης περιοχής, να μπει απο εκεί που αρχίζει ο χωματόδρομος (ειναι πλέον ιδιωτική περιοχή) ή δεν θα μπει ποτέ και πουθενά μιας και όλες οι αποφάσεις ακόμα και του δήθεν φορέα διαχείρισης Σαμαριάς ειναι μη εκτελέσιμες και ειπώθηκαν για πλάκα. Οι ιδιοκτήτες γης, αρκετοί, έχουν ρίξει χρήμα και φτιάχνουν τους χώρους σταθμευσης ελπίζοντας οτι μια στιγμή θα μπει αυτή η μπάρα, να σώσει το Λαφονήσι και τους κέδρους του. Από την άλλοι οι υπεύθυνοι και ειδικοί προσπαθούν να βρουν ακόμα ποιος θα μπορέσει νόμιμα να κλείσει τον δρόμο και απο ποιο σημείο. Ο δήμος μάλλον δεν μπορεί, αν μπορούσε θα το έκανε απο φέτος, ο νέος ιδιοκτήτης μπορεί αλλά μάλλον δεν θα το κάνει... η περιφέρεια νίπτει τας χείρας της... Τελικά και η επόμενη χρονιά θα κυλίσει έτσι όπως κύλησε και η φετινή;  
Αλλά τόσο ντόρος για το τίποτα; ... Μάλιστα αν κάποιες αποφάσεις θα πρέπει να παρθούν θα πρέπει να παρθούν τώρα και όχι την τελευταία στιγμή, απο τους ειδικούς, ώστε να υπάρχει και το περιθώριο της διαβούλευσης και διαπραγμάτευσης. 
Για να δούμε τι θα αποφασίσουν οι ειδικοί, μιας και τα ερωτήματα είναι πολλά και τα περισσότερα δεν έχουν απαντηθεί απο τότε που πήραν αυτήν την πρόχειρη απόφαση.
Όσο και να ακουγεται θετικά το κλείσιμο της παραλίας και η απαγόρευση εισόδου των αυτοκινήτων το μέγα ερώτημα παραμένει πως θα εξυπηρετηθούν οι χιλιάδες επισκέπτες με το θέμα της στάθμευσης και αν θα πρέπει να διανύσουν την απόσταση με τα πόδια, προκειμένου να απολαύσουν την διάσημη παραλία.
Πάντως όπως ακούγεται πάλι στην οικονόμα θα το ρίξουμε...θα βάλουμε λεωφορεία με το απαιτούμενο αντίτιμο για την μεταφορά... αλλά αν κάποιος δεν το γουστάρει και θέλει να πάει με τα πόδια κανείς δεν θα του το αρνηθεί..
Τα ίδια βέβαια σε λίγο καιρό θα έχουμε και στη Φαλάσαρνα ..... αφού μπορεί ο χώρος σταθμευσης πλέον όλης της Παχιάς Άμμου να γίνει ιδιωτικός.
Οι ειδικοί όμως ξέρουν.... και για να μην ξεχνιόμαστε θετική ενέργεια χρειαζόμαστε για να πάει μπροστά αυτός ο τόπος. μόνο ΘΕΤΙΚΗ....χαχαχα.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΗΔΕΝ

Το αίτημα προς τον Δήμο Κισάμου που έκαναν οι οργανώσεις των παραγωγών αλλά και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί του Δήμου μας, ώστε να βρεθεί λύση στο σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει με την έλλειψη εργατών γης και ζητούσαν με επιστολή τους συνάντηση με την δημοτική αρχή, ...έγινε το Σάββατο στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Κισάμου. Λίγο αργοπορημένα και δίχως βέβαια ο καλεστής να καταφέρει να φέρει τον αντιπεριφερειάρχη κ. Καλογερή που τόσο ήθελε στην συνάντηση ώστε να δώσει κάποιες πειστικές απαντήσεις. Διαβάστηκε απο τον Δήμαρχο Κισάμου κ. Μυλωνάκη οι λόγοι της απουσίας του. Πάντως εκπρόσωποι κομμάτων υπήρχαν όπως και βουλευτής, λύση βέβαια δεν πρόκειται να βρεθεί τώρα μιας και όλοι δηλώνουν αναρμόδιοι.

Πάντως το ΚΚΕ απο τον Σεπτέμβριο είχε κάνει αναφορές στο θέμα αυτό στο περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης, τονίζοντας το μέγα πρόβλημα που υπάρχει στην έλλειψη εργατών γης.

Καλό ειναι λοιπόν να πάμε στα δανεικά μιας και το κράτος φέτος αδυνατεί να βοηθήσει, απο του χρόνου όμως 5.000 Αιγύπτιοι θα λύσουν το πρόβλημα μας.... αν φυσικά υπάρχει και βεδέμα.

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΣΤΗΝ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ

Σε ρυθμούς που δεν μπορεί κανείς να παρακολουθήσει πλέον, συνεχίζονται να χτίζονται στην Φαλάσαρνα οι νέες τουριστικές μονάδες... 
Όπως αναφέρει το Τravelnews
 Από την Περιφέρεια Κρήτης εγκρίθηκε η υπαγωγή σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις και η επιβολή πρόσθετων όρων για την ανέγερση και λειτουργία ξενοδοχείου δυναμικότητας 47 κλινών, με επιπλωμένα διαμερίσματα και πισίνες, στη θέση «ΦΡΟΥΔΙΑ ΑΚΤΗΣ – ΓΥΛΙΣΜΑΤΑ», στη Φαλάσαρνα, Τ.Κ. Πλατάνου του Δήμου Κισσάμου Χανίων, από τη «ΝΟMAS BOUTIQUE ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΙΚΕ
ΠΗΓΗ 

Η Φαλάσαρνα τα επόμενα χρόνια θα ειναι ένας πολύ δυνατός προορισμός και δεν υπάρχει  καμιά περίπτωση να σταματήσει η ανάπτυξη της περιοχής, όσες αντιρρήσεις κι αν φέρουν οι "ειδικοί". Δεν ειναι Λαφονήσι δεν ειναι Μπάλος.. και θα το διαπιστώσουμε σύντομα... φυσικά καλό ειναι και οι δημοτικές αρχές μας τωρινές και επόμενες να ρίξουν το βάρος εκεί για να κάνουν όλα αυτά που πρέπει... για την περιοχή. 

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

ΕΠΑΛ ΚΙΣΑΜΟΥ: ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Με απόφαση της  17ης Δεκεμβρίου 1999, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Με αφορμή την ημέρα αυτή πραγματοποιήθηκε- την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022 - στο ΕΠΑΛ Κισάμου δράση ευαισθητοποίησης των μαθητών από τα μέλη της Επιτροπής Διεπιστημονικής Υποστήριξης (ΕΔΥ) του σχολείου κ. Ξυπολιτάκη (Ψυχολόγο) και κ. Πευκιανάκη (Κοινωνική Λειτουργό) οι οποίες μεταξύ άλλων επισήμαναν ότι : «οι έφηβοι και οι έφηβες, για να αναπτύξουν θετικές, υγιείς σχέσεις χρειάζεται να μπορούν να αναγνωρίζουν πότε μια σχέση είναι μη υγιής και καταστροφική. Τα προβλήματα μπορεί να ξεκινήσουν από κάτι που μοιάζει αθώο και να καταλήξουν στη βία και την κακοποίηση».
Η δράση περιελάβανε
προβολή ολιγόλεπτων video ευαισθητοποίησης, για την έκφυλη βία στις σχέσεις ,από το Κέντρο ερευνών για θέματα ισότητας (ΚΕΘΙ), και
δραστηριότητα σε ομάδες μαθητών με σκοπό την ενθάρρυνση αναγνώρισης κάποιων στοιχείων μιας μη υγιούς σχέσης.
Στόχος της δράσης ήταν οι μαθητές:
να αναγνωρίσουν τη σημασία της υγιούς επικοινωνίας,
να αναγνωρίσουν τα χαρακτηριστικά των υγιών σχέσεων που βασίζονται στα ίσα δικαιώματα σε αντίθεση με τις μη υγιείς σχέσεις, και
να περιγράψουν τις δεξιότητες, τις στάσεις και τις συμπεριφορές που χρειάζονται για ναδημιουργούν και να διατηρούν υγιείς σχέσεις.
Νεκτάριος Ζουριδάκης
Διευθυντής ΕΠΑΛ Κισάμου –Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης