Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

ΣΤΟΥΣ ΚΟΜΟΛΙΘΟΥΣ

Το 2009 σε μια ανάρτηση του blog είχα αναφερθεί για τις φυσικές πυραμίδες της Ποταμίδες κοινοποιώντας την αναφορά του Εμμανουήλ Μανούστογλου αναπληρωτή καθηγητής Ορ. Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης.
-Οι φυσικές πυραμίδες της Ποταμίδας, αποτελούν πρωταρχικά ένα "κοίτασμα φυσικής ομορφιάς" που σε αντίθεση με άλλα κοιτάσματα η αξία του δεν έγκειται στην εξόρυξη αλλά στην διατήρηση του. Πέραν όμως της φυσικής ομορφιάς υπάρχει μια πληθώρα επιστημονικών στοιχείων που συνηγορούν για την ανάδειξη της πολύ χαρακτηριστικής γεωδομής σαν διατηρητέο μνημείο της φύσης. Το συνολικό πάχους 40 μέτρων γεωδομή αποτελείτε σε όλη την ανάπτυξη από ομοιόμορφα ιζήματα που ονομάζονται ιλυόλιθοι. Τα κλαστικά αυτά ιζήματα αποτελούνται από μικροσκοπικούς κόκκους που το μέγεθος τους κυμαίνεται από 1 ως 20 χιλιοστά του χιλιοστού και το ορυκτό συστατικό τους ονομάζεται μοντμοριλονίτης που έχει την ιδιότητα όταν λαμβάνει νερό στην δομή του να διογκώνεται.
Ολλανδοί επιστήμονες ήδη από την δεκαετία του 70' ανακάλυψαν ότι ο σχηματισμός αυτός σχετίζεται με την εξέλιξη του κλίματος σε όλη την Μεσόγειο και ανακάλυψαν ότι η περίοδος που πρωτοσχηματίστηκαν τα κοιτάσματα είναι στο όριο της Τορτόνιας και Μεσσήνιας χρονικής βαθμίδας δηλαδή πριν 7,2 εκατομμύρια χρόνια.
Στην δεκαετία του 90' Γερμανοί επιστήμονες ανακάλυψαν πληθώρα απολιθωμάτων και ιδιαίτερα πολλά είδη καρχαρία της Τορτονίου περιόδου μήκους πάνω από 15 μέτρα. Τέλος τελευταία το πανεπιστήμιο Κρήτης σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα εργαστήρια του τμήματος ορυκτών πόρων έδειξαν ότι τα ιζήματα αυτά εκτός του σιδηροπυρίτη περιέχουν και ίχνη χρυσού.
Έχουν περάσει απο τότε 13 χρόνια και όλοι μας λίγο πολύ έχουμε επισκεφτεί το θαύμα αυτό της φύσης, που όμως παρά τις όποιες αναφορές αλλά και τις πολλές επισκέψεις που δέχεται βρίσκεται ακόμα σε λήθαργο. Δεν ξέρω αν φταίει το ιδιοκτησιακό καθεστώς, δεν ξέρω αν φταίει η άγνοια μας, αλλά καλό ειναι με πρωτεργάτη τον Δήμο και τους υπεύθυνους ανθρώπους του τουρισμού αλλά και των πολιτιστικών να μπουν επιτέλους δυο τρεις κατατοπιστικές πινακίδες που να εξηγούν τι ειναι αυτό το φαινόμενο που οφείλεται και πως έγινε.
Η περιοχή ειναι προστατευόμενη; Ούτε αυτό μπορούμε με σιγουριά να πούμε, όμως κι αν δεν ειναι πρέπει να την προστατέψουμε με κάθε τρόπο. Είναι απο τα μικρά δώρα της φύσης που μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε για το καλό του συνόλου. Χιλιάδες μαθητές, αλλά και περαστικοί επισκέπτες, ιδιαίτερες ξεναγήσεις και τοπικά σαφάρι την επισκέπτονται καθημερινά. Έχει μπει στα τουριστικά βιβλία έχει γίνει θέμα σε ΜΜΕ και τηλεοράσεις καιρός να της δείξουμε οτι ενδιαφερόμαστε.

Υ.Σ Πολύ εύκολα το Πολυτεχνείο Κρήτης θα μας πει την ιστορία του φαινομένου και οι άνθρωποι του χωριού την ιστορία της περιοχής. Κάποτε μάλιστα υπήρχε και σκέψη για ίδρυση ενός μικρού παλαιοντολογικού Μουσείου στην περιοχή.. σκέψη που δεν πρέπει να αποκλείσουμε μελλοντικά.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.