Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

Η ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΙΣΑΜΟΥ ΣΤΗΝ ΔΡΑΚΩΝΑ ΑΠΟ ΤΟ 1860 ΩΣ ΤΟ 1882

Ένα όμορφο χωριό λίγο παραπάνω απο το Κολυμβάρι, όπου και ανήκει, ειναι γνωστό περισσότερο για τον ήρωα του τον τουρκοφάγο Γιώργο Ελληνάκη ή Δρακονιανό λιγότερο για τον παραδοσιακό βιολάτορα του Κωστή Μπουλταδάκη (1840-1920) και σχεδόν καθόλου οτι υπήρξε η έδρα επισκοπή της Κισάμου στα δύσκολα χρόνια απο το 1860 ως και το 1882.
 - Μετά τον απαγχονισμό του Μελχισεδέκ Δεσποτάκη στην Σπάντζια, η Κίσαμος στερήθηκε τον ποιμενάρχη της μέχρι το 1832 (χηρεύουσα θέση), τότε ενώθηκε η επισκοπή Κισάμου με την επισκοπή Κυδωνίας. 
Όταν επανασυστάθηκε η επισκοπή Κισάμου είχε έδρα τη Δρακώνα με πρώτο επίσκοπο τον Γεράσιμο Στρατηγάκη, τον Μισαήλ Καλύμνιο (εκ Καλύμνου), και τελευταίο απο το 1875 ως και το 1882 τον Παρθένιο εκ Κωνσταντινουπόλεως. 
Ο Παρθένιος Μπιτσάκης από τον Αγριλέ Σελίνου, μετέφερε την έδρα της επισκοπής στο Καστέλλι το 1882 και έμεινε Επίσκοπος μέχρι το 1892, με την γνωστή ιστορία της κατάρας και τον διαδέχτηκε ο Δωρόθεος Κλωνάρης.
Στην σελίδα για την ανάδειξη του Ορθόδοξου πολιτισμού υπάρχει και η παραπάνω φωτο απο το επισκοπείο που βρίσκεται σήμερα πίσω απο την κεντρική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου σε σχετικά καλή κατάσταση (παρά τις σύγχρονες παρεμβάσεις) και κτίστηκε από τον τότε επίσκοπο Μισαήλ τον Καλύμνιο, που για εκείνη την περίοδο η εκκλησία  αποτέλεσε και τον καθεδρικό ναό της επισκοπής.
Λίγο παραπάνω υπάρχει και ο Ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου (Ροτόντα) στην Κάτω Επισκοπή  που και εδώ ο ναός και η περιοχή χρησιμοποιήθηκαν σαν επισκοπική έδρα κατά τη Β' Βυζαντινή Περίοδο.
Ευχαριστω για τις πληροφορίες 
Γιάννη Μυλωνάκη και Στέλλα Μαρινάκη.




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.