Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

ΣΑΝ ΝΑ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΟΥ ΓΚΡΕΜΟΥ

Ξεκινά πιλοτικά από τον Μπάλο πρόγραμμα τουριστικής διαχείρισης περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών
Το Επιμελητήριο Χανίων (ΕΒΕΧ), ως Επικεφαλής Εταίρος του έργου με τίτλο: “Ανάπτυξη Διασυνοριακού Δικτύου Προώθησης Αειφόρου Παράκτιου Τουρισμού” και ακρώνυμο: CROSS-COASTAL- NET, θα συνδιοργανώσει μαζί με το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων της Σχολής Χημικών Μηχανικών & Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης την Εναρκτήρια Συνάντηση του έργου στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του ΕΒΕΧ το Τριήμερο Πέμπτη – Σάββατο 30/9 – 1/10, με την συμμετοχή εκπροσώπων όλου του εταιρικού σχήματος από την Κρήτη και την Κύπρο.
Συγκεκριμένα το εταιρικό σχήμα του έργου αποτελείται από τους κάτωθι 6 φορείς:
– Επιμελητήριο Χανίων (Επικεφαλής Εταίρος)
– Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου
– Δήμος Κισσάμου
– Κοινοτικό Συμβούλιο Ίννιας
– Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
– Πολυτεχνείο Κρήτης
Το έργο στοχεύει στην ίδρυση ενός Δικτύου Προώθησης Αειφόρων Μορφών Παράκτιου Τουρισμού, το οποίο θα εισαγάγει για πρώτη φορά στην κοινή διασυνοριακή περιοχή ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ καινοτόμες πολιτικές αειφόρου τουριστικής διαχείρισης των παράκτιων περιοχών οι οποίες θα εφαρμοστούν πιλοτικά σε 2 ευαίσθητες περιβαλλοντικά παράκτιες περιοχές στην Λιμνοθάλασσα Μπάλου στην Κρήτη και στην Χερσόνησο Ακάμα στην Κύπρο.
Οι πολιτικές αυτές θα σχεδιαστούν με την ενεργό συμμετοχή των εμπλεκομένων μερών, μέσα από την ίδρυση και λειτουργία πρότυπων Κοινοτήτων Προστασίας και Ανάδειξης Παράκτιων Οικοσυστημάτων, αλλά και με την υποστήριξη των πλέον σύγχρονων μοντέλων μέτρησης της φέρουσας ικανότητας.
Οι εργασίες της εναρκτήριας συνάντησης θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 30/9/2021 στις 9:00 το πρωί. Την Παρασκευή 01/10/2021 στις 10:00 το πρωί θα λάβει χώρα συνάντηση εργασίας με τον Δήμαρχο Κισσάμου στο Δημαρχείο και θα ακολουθήσει επίσκεψη πεδίου στην Λιμνοθάλασσα του Μπάλου.
Τέλος το νέο αυτό διασυνοριακό έργο εγκρίθηκε στα πλαίσια της 4ης πρόσκλησης του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα- Κύπρος 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α.) και από Εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.


ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΛ ΚΙΣΑΜΟΥ

Το έργο ολοκλήρωσης της προσωρινής εγκατάστασης της σχολικής μονάδας ΕΠΑΛ Δήμου Κισάμου υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κρήτης
Το έργο για τις επείγουσες εργασίες που αφορούν την ολοκλήρωση της προσωρινής εγκατάστασης του ΕΠΑΛ Κισσάμου υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων. Το έργο έχει προϋπολογισμό 730.000 ευρώ περίπου και έχει ως σκοπό την ολοκλήρωση της προσωρινής εγκατάστασης της σχολικής μονάδας ΕΠΑΛ Δήμου Κισσάμου και αφορά στην κατασκευή των εργαστηρίων και των συνοδών έργων για τον αυλισμό και άθληση των μαθητών.
Οι εργασίες για την κατασκευή των χώρων των εργαστηρίων και για τη διαμόρφωση του αύλειου χώρου θα γίνουν σύμφωνα µε τα σχέδια και τα τεύχη της μελέτης, τις οδηγίες της υπηρεσίας και τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης, η οποία περιλαμβάνει τις παρακάτω εργασίες:
Χωματουργικές εργασίες: εκσκαφές και απομάκρυνση όλων των ακατάλληλων προϊόντων σε επιτρεπόμενους χώρους ανακύκλωσης.
Κατασκευή βάσεων έδρασης των εργαστηρίων.
Κατασκευή των εργαστηρίων από μεταλλικό σκελετό και επένδυση του με λαμαρίνα σύμφωνα με τα  σχέδια της μελέτης και τα συμβατικά τεύχη. Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Κατασκευή αθλητικών δαπέδων και εγκαταστάσεων. Ασφαλτόστρωση του αυλείου χώρου.
Η εκτέλεση των αναφερόμενων εργασιών συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης των προκατασκευασμένων αιθουσών διδασκαλίας, η οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί και είναι σε πλήρη λειτουργία, έχουν ουσιώδη σημασία για την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

 για τους σεισμόπληκτους στην Π.Ε. Ηρακλείου
Μετά την καταστροφική σεισμική δόνηση που έπληξε αυτή τη βδομάδα την ενδοχώρα της Π.Ε. Ηρακλείου, ο Δήμος Κισσάμου σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου , την Νεολαία Κισάμου και το Περιφερειακό Τμήμα Κισσάμου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, καλούμε τους δημότες μας να συμμετέχουν στην προσπάθεια συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης για τους συντοπίτες μας στο Δήμο Μινώα – Πεδιάδος που δοκιμάζονται από τις ζημιές που υπέστησαν οι οικίες τους
Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Κισσάμου και θα ξεκινήσει την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου έως και την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου και ώρες από τις 9:00 π.μ. έως και 14:00 μ.μ.
Μετά από συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Μινώα-Πεδιάδος, τα είδη πρώτης ανάγκης που είναι άμεσα απαραίτητα είναι τα παρακάτω:
ΥΓΡΑ                               ΤΡΟΦΙΜΑ                ΕΙΔΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ
Νερό εμφιαλωμένο         Κρουασάν               Πάνες για μωρά 
Γάλα εβαπορέ                Μπισκότα                Πάνες ακράτειας 
Γάλα σκόνη                    Κονσέρβες              Σερβιέτες
Καφές                             Παξιμάδια               Χαρτί υγείας
Χυμούς                           Κράκερ                   Χαρτοπετσέτες
                                        Παστέλια                 Σακούλες σκουπιδιών
                                        Ρύζι                          Πλαστικά πιάτα, ποτήρια
                                        Μακαρόνια              Σεντόνια
                                        Πελτές ντομάτας     Κουβέρτες
                                        Όσπρια                   Πετσέτες
                                        Λάδι                         Μωρομάντηλα
                                        Αλάτι                        Χλωρίνη
                                        Ζάχαρη                    Σαπούνι
Πληροφορίες στην γραμματεία Δημάρχου, τηλ. 28223.40200
Είμαστε δίπλα στους συντοπίτες μας και θα συνεχίσουμε εμπράκτως με κάθε δυνατό τρόπο να τους συμπαραστεκόμαστε.
Εκ του Δήμου

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ (ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ)

Η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Χανίων καλεί τους πολίτες στον Νομό, τις αρμόδιες Υπηρεσίες και τους τοπικούς Φορείς, να συμμετάσχουν στη διαβούλευση για τη διαχείριση των Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Κρήτης. Πρόκειται για μια διαδικασία κρίσιμη για την προστασία του πλούσιου φυσικού περιβάλλοντος των Χανίων, που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για τον Νομό, πόλο έλξης επισκεπτών, πηγή ανάπτυξης του τόπου μας και καθοριστικό παράγοντα για την ποιότητα της ζωής μας.
Βασική πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε η διαχείριση των Προστατευόμενων Περιοχών του δικτύου Natura 2000 προς όφελος των τοπικών κοινωνιών ως δημόσιο κοινό αγαθό, απέναντι στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων αλόγιστης εκμετάλλευσης για τον πλουτισμό «ημέτερων». Για τον λόγο αυτό αναβάθμισε και επέκτεινε τις αρμοδιότητες 36 τοπικών Φορέων Διαχείρισης, ενώ ενέκρινε  κάποιες Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ) (μεταξύ αυτών και του Λαφονησίου και των Λευκών Ορέων οι οποίες εκκρεμούσαν επί χρόνια). Επιπλέον ξεκίνησε διαδικασία για σύνταξη ΕΠΜ και στις 445 ΠΠ της Χώρας (καθώς πολλές δεν διέθεταν, και οι υπάρχουσες έπρεπε να επικαιροποιηθούν) για τις οποίες θα εκδίδονταν Προεδρικά Διατάγματα, θα αποκτούσαν δηλαδή ισχύ νόμου προστατεύοντας τον φυσικό πλούτο της χώρας. 
Την απόφαση της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να αναβαθμίσει και να επεκτείνει τις αρμοδιότητες των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών ανέτρεψε ο «περιβαλλοντοκτόνος» νόμος της ΝΔ που τους κατάργησε, παραδίδοντας το φυσικό περιβάλλον βορά στα οικονομικά συμφέροντα, χαλαρώνοντας τα κριτήρια για τις επιτρεπόμενες χρήσεις και ορίζοντάς τα με πολεοδομικούς όρους. Αντί 36 τοπικών, όρισε ένα κέντρο διοίκησης στην Αθήνα, απόφαση στην οποία ελάχιστα αντιτάχθηκαν οι τοπικές κοινωνίες που θίγονταν. Λόγω ευρωπαϊκών δεσμεύσεων δεν μπόρεσε να ακυρώσει τη διαδικασία για τις νέες ΕΠΜ.
Η εκχώρηση δημόσιων αγαθών, η αδιαφορία για το συμφέρον της κοινωνίας, το ξεπούλημα υπηρεσιών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και της Φύσης, κάθε αποκούμπι δηλαδή του αδύναμου, αποτυπώνεται και σε αυτήν την ακραία νεοφιλελεύθερη εμμονική πολιτική. Τέτοιες πολιτικές αναδεικνύουν τη βαθιά αντίθεση μεταξύ αυτών που θεωρούν ότι τα λεφτά αποτελούν ανώτερη αξία από τον Άνθρωπο. Είναι η βαθιά αντίθεση μεταξύ δεξιάς και αριστεράς που, υποκριτικά, πολλοί καλοθελητές προσπαθούν να πείσουν ότι είναι ανύπαρκτη ή τουλάχιστον ξεπερασμένη…
Καθήκον μας είναι η υπεράσπιση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και κάθε δημόσιου αγαθού που βελτιώνει την ποιότητα της ζωής μας, στηρίζει την οικονομία του τόπου μας, εγγυάται την αειφόρο ανάπτυξη και αφήνει πλούσια κληρονομιά παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.
Η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Χανίων καλούμε σε συμμετοχή στη διαβούλευση για τη διαχείριση των Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Κρήτης και τον προσδιορισμό των επιτρεπόμενων χρήσεων, στην άσκηση πίεσης για την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων που θα προστατεύουν και θα αναδεικνύουν «διαμάντια» όπως η Σαμαριά, το Λαφονήσι, η Γαύδος, ο Μπάλος, η Γραμβούσα και θα «βάζουν φρένο» στην αλόγιστη, ακραία και καταστροφική οικονομική υπερεκμετάλλευση
 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΓΝΩΣΤΟ ΤΟ ΡΗΓΜΑ.... ΣΤΟ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ

Ένα πολύ καλό άρθρο απο τον καθηγητή και φίλο Μπάμπη Φασουλά* που ανάρτησε στην σελίδα του σχετικά με τους τελευταίους σεισμούς στο Ηράκλειο.
- Συμπάσχουμε με όλους τους συμπολίτες μας στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου για τις πρωτόγνωρες, για αυτές τις γενιές, καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε στην Κρήτη.
Τελικά όλα δείχνουν ότι συνέβη αυτό που όλοι από την αρχή του καλοκαιριού απευχόμασταν, και έδειχνε ότι ίσως θα αποφεύγαμε, η ενεργοποίηση ενός απ' τα μεγάλα περιθωριακά ρήγματα της Δίκτης. 
Δεν ήταν συνεπώς ένα άγνωστο ρήγμα, ήταν γνωστό σε πάρα πολλούς επιστήμονες και σαν ΜΦΙΚ το είχαμε χαρτογραφήσει αναλυτικά και επισημάνει τη σημασία του απο το 2001. Ήταν μάλιστα ένας απο τους λόγους (εκτός τους κοινωνικό-οικονομικούς) που προσωπικά με άρθρο μου στην "Πατρίδα" είχα ταχθεί κατά του νέου αεροδρομίου, τώρα μάλλον θα πρέπει να ξαναγίνουν οι σχεδιασμοί για τις αντοχές του.
Πολλοί συμπολίτες μας διαμαρτύρονται και θυμώνουν με εμάς τους γεωλόγους και σεισμολόγους γιατί δεν κάναμε κάτι...Τι θα μπορούσαμε όμως να κάνουμε? Για φαινόμενα που συμβαίνουν 10 χιλιόμετρα κάτω απ' τα πόδια μας, που δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε επι τόπου και που προσπαθούμε τις τελευταίες δεκαετίες με τα νέα όργανα και μεθοδολογίες να κατανοήσουμε. Πριν μερικά χρόνια δεν ξέραμε καν που υπήρχαν ρήγματα, τώρα μπορούμε με ακρίβεια να τα χαρτογραφησουμε και μελετήσουμε. Φανταστείτε ότι ακόμα και μετά από μια αξονική που διαβάζει μερικά εκατοστά μεσα στο σώμα μας, οι γιατροί πολλές φορές δεν μπορούν να εξηγήσουν το πρόβλημα μας. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι η φύση είναι απρόβλεπτη και ότι τέτοια φαινόμενα δεν είναι καθόλου σπάνια για την Κρήτη, τουναντίον μάλιστα, όπως μας έδειχνε το γεωλογικό αρχείο, είναι συχνότατα και αυτά που διαμόρφωσαν τη σημερινή εικόνα του νησιού μας. Είναι αντικειμενικά αδύνατο να έχει κάποιος επι 3 μήνες χιλιάδες ανθρώπους να κοιμούνται στο δρόμο μήπως γίνει σεισμός που δεν ξέρουμε εάν και που θα συμβεί. Αυτός ο σεισμός είναι όντως ξεχωριστό για το νησί και τα συμπεράσματα θα πολλά και εξαιρετικά χρήσιμα για τις επόμενες γενιές (η σεισμική επιτάχυνση που καταγράφηκε θα βοηθήσει να έχουμε σίγουρα ασφαλέστερες κατασκευές στο μέλλον).
Το λέμε ξανά και ξανά ότι η πρόληψη και η σωστή προστασία είναι ο μοναδικός μας σύμμαχος σε τέτοιες περιπτώσεις. Χάρηκα πολύ που φίλοι μου μετέφεραν ότι τα παιδιά τους έχοντας συμμετάσχει στα σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα του ΜΦΙΚ, ανταποκρίθηκαν άψογα και με απόλυτη ψυχραιμία σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Ας κρατήσουμε το θετικό ότι μετά από έναν σεισμό 6 R πάνω στο νησί οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές ήταν οι ελάχιστες.

*Γεωλόγος υπεύθυνος τμήματος Γεωποικιλότητας Μ.Φ.Ι.Κ.

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΣΒΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Τον Αύγουστο που μας πέρασε, συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την εκδημία του καθηγητή-ακαδημαϊκού και πρώην Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών Κωνσταντίνου Σβολόπουλου,(1938-2019) πολυγραφότατου, και εξαντλητικού αναλυτή όλων των περιόδων και ιστορικών ορόσημων του νέου Ελληνικού Κράτους.  Από το πλουσιότατο έργο του ευπατρίδη (για όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν) και ακάματου εκείνου ιστορικού ερευνητή, κρίνεται σκόπιμο να σταθούμε σε δύο από τα πολλά βιβλία του. Το πρώτο, σημαντικό για την μεταβατική περίοδο της κρητικής ιστορίας, νεανικό βιβλίο του Κ. Σβολόπουλου: ( *Ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΙΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΟΝ ΚΡΗΤΗΝ. 1900-1906*   Α έκδοση ΙΚΑΡΟΣ 1974 Αθήναι Β' Έκδοση ΙΚΑΡΟΣ και Εθνικό Ιδρυμα *ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ * 2005 Αθήναι) και το δεύτερο βιβλίο λόγω κυρίως της πικρής Μνήμης του 1922. (* Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ. Κριτική επαναψηλάφιση*. Εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ και Εθνικό Ίδρυμα *ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ* 2005 Αθήναι). 
Ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος και πραγματική αυθεντία για τα θέματα αυτά αγαπητός Νίκος Παπαδάκης (ύστερα από τη μακρόχρονη στράτευσή του, για τη δημιουργία και λάμψη τού ίδιου τού Ιδρύματος, όσο και για τη συγγραφή της μοναδικής βιογραφίας του Εθνάρχη, Ανθρώπου και Πολιτικού Ελευθερίου Βενιζέλου- έργο ζωής του συγγραφέα και πολύτιμη προσφορά στην Ελληνική Ιστορία) προλογίζει, προσθέτοντας και το δικό του φως, τα δυο  αυτά βιβλία τού ακαδημαϊκού καθηγητή Κωνσταντίνου Σβολόπουλου.
            ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΡΙΓΚΙΠΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 
 Στο πρώτο βιβλίο επιχειρείται από το συγγραφέα η πρώτη συστηματική, επιστημονική  καταγραφή της αποφασιστικής αυτής φάσης τού κρητικού ζητήματος, με την αξιοποίηση του μέχρι τότε διάσπαρτου αρχειακού υλικού και παράθεση όλης της ραγδαίας αλληλουχίας των γεγονότων:  Από την πολιτική ρήξη Βενιζέλου-Πρίγκιπα Γεωργίου, τις άκαρπες κρούσεις του Πρίγκιπα στις Ευρωπαϊκές Αυλές, μέχρι την Επανάσταση και τελική επικράτηση του κινήματος τού Θερίσου, όπου εκδηλώθηκαν και οι πρώτοι επιτυχημένοι διπλωματικοί ελιγμοί τού Ελευθερίου Βενιζέλου με τούς Προξένους των Προστατίδων Δυνάμεων. Το περιεχόμενο του βιβλίου είχε προέλθει  από το Αρχείο του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα, την ταξινόμηση του οποίου είχε αναλάβει ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 60, ο νέος τότε επιστήμονας Κωνσταντίνος Σβολόπουλος. Περιείχε κυρίως την αλληλογραφία του Ελευθερίου Βενιζέλου με τον εκπρόσωπο τής Επανάστασης του Θερίσου στην Αθήνα, Κλέαρχο Μαρκαντωνάκη. Μεγάλη συνεισφορά τού βιβλίου αποτελούν και οι πληροφορίες  για τις σχετικές αντιδράσεις των Ευρωπαϊκών Προστατίδων Δυνάμεων στο κρητικό ζήτημα. Με όλη τη νεανική του ενέργεια, ο συγγραφέας είχε ερευνήσει επισταμένα, τα αρχεία των Υπουργείων Εξωτερικών και  Άμυνας κυρίως Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας και  Ιταλίας αλλά και του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, του Ιστορικού Αρχείου στα Χανιά, ιδιωτικά Αρχεία όπως του Μοάτσου, Φούμη και άλλων.
Ο Κωνσταντίνος Σβολόπουλος ασχολήθηκε εκτενέστατα στη συνέχεια με το μεταρρυθμιστικό έργο και την εξωτερική πολιτική τού Ελευθερίου Βενιζέλου, με βιβλία όπως τα *12 μελετήματα για τον Ελευθέριο Βενιζέλο* και *Σαράντα χρόνια από τον θάνατό του* όπως και μελέτες για τη Συνθήκη της Λωζάννης ή για το μεταρρυθμιστικό έργο 1928-32 για το Βαλκανικό Σύμφωνο ή  και με τη συμμετοχή σέ συλλογικά έργα όπως *Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και η Κύπρος*κ.ά. 
         
                   ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ
Στο δεύτερο βιβλίο, ο συγγραφέας ασχολείται με το πολυσυζητημένο θέμα της επέκτασης της ελληνικής κυριαρχίας στη Μικρά Ασία, Με τα εργαλεία της ιστορικής επιστήμης, μελετά όλες τις πλευρές και απόψεις, ανατέμνει όλες τίς συμμαχικές συγκυρίες, καθώς και τις θέσεις και υπολογισμούς των Συμμάχων, που έδωσαν στην Ελλάδα τη συμμαχική εντολή για τη κατάληψη και διοίκηση του σαντζακίου της Σμύρνης. Αναφέρεται σέ όλους τούς κινδύνους που διέτρεχε ο ελληνικός πληθυσμός τής Μικράς Ασίας, ο οποίος είχε ανάγκη ασφαλούς προστασίας, ύστερα από τίς βιαιότητες καί τούς απειλητικούς σχεδιασμούς των Νεότουρκων. Γεγονός πού αποτελούσε το βασικό λόγο ανησυχίας της ελληνικής πλευράς και των σχετικών αποφάσεων Βενιζέλου. Αναλύει  ακριβώς τους οραματισμούς και σχεδιασμούς τού Ελευθερίου Βενιζέλου, και την αποτελεσματική εκ μέρους του προβολή των ελληνικών δικαίων όπως αναγνωρίστηκαν από τη Συνθήκη των Σεβρών. Εξετάζει ακόμη μια μια και όλες τις αντίθετες με την επέκταση ελληνικές και ξένες γνώμες και φόβους. Οι φόβοι αυτοί δεν επαληθεύτηκαν από την εξέλιξη των γεγονότων, όπως έδειξαν η υπεροχή και οι επιτυχίες τού Ελληνικού Στρατού, καθώς και η σταθερή στήριξη  των Συμμάχων Δυνάμεων. Τη  συμμαχική κάλυψη εξασφάλιζε η διπλωματική ικανότητα και το τεράστιο κύρος του Ελευθερίου Βενιζέλου, μέχρι την απροσδόκητη ήττα των εκλογών τής 1ης Νοεμβρίου 1920. Μετά την επιστροφή του *γερμανόφιλου* Κωνσταντίνου άρχισε η μεταστροφή των Συμμάχων. Κατά την αποχώρηση Βενιζέλου πάντως, τόσο οι καθαρά στρατιωτικοί, όσο και οι διπλωματικοί συσχετισμοί ήταν σαφώς υπέρ της Ελλάδας σύμφωνα με το συγγραφέα.
                           ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Παρόμοιες έγκυρες ιστορικές πραγματείες, όπως αυτή τού καθηγητή Κωνσταντίνου Σβολόπουλου, θα αποτελέσουν ασφαλώς χρησιμότατη συνεισφορά στις σχετικές δημόσιες συζητήσεις που αναμένονται σε μεγάλη έκταση τον επόμενο χρόνο. Πολλοί καλούν για αναστοχασμό με την ευκαιρία των 100 χρόνων από την ήττα, όπως πράττουμε φέτος μετά τα 200 χρόνια από τη νίκη. Το έγκυρο ΒΗΜΑ έγραφε στο τελευταίο του φύλλο ότι πρέπει να συζητήσουμε σε βάθος σχετικά, τον επόμενο χρόνο Μνήμης. Είναι ενδεικτικό ότι έχουν αρχίσει ήδη να κυκλοφορούν και  σχετικά βιβλία, τα οποία μιλούν για το *λάθος* και τις *ευθύνες* του Ελευθερίου Βενιζέλου. (Π.χ. βλ. Παρουσίαση από Υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο στα ΝΕΑ 28/7/2021  τού βιβλίου Κώστα Σταματόπουλου *1922 ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ* Εκδόσεις ΚΑΠΟΝ)  Αλλά και σε  προπερυσινή ημερίδα στις  Μουρνιές, του ίδιου του Ιδρύματος* ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ* διαβάσαμε ότι ομιλητής, πρώην Υπουργός, ομίλησε μεν για τα επιτεύγματα του Ελευθερίου Βενιζέλου,* αλλά και για το  *λάθος* του στη Μικρά Ασία*. Είναι φανερό, ότι το Ίδρυμα Μελετών *ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ* θα πρέπει να παρέμβει ενεργά στην αναμενόμενη ζωηρή όπως διαφαίνεται, συζήτηση.. Είναι θετικό ότι ο Γενικός Διευθυντής του, Νίκος Παπαδάκης όπως μαρτυρεί ο πρόλογός του στο βιβλίο του καθηγητή Κωνσταντίνου Σβολόπουλου, καθώς και το εκτεταμένο σχετικό κεφάλαιο στη βιογραφία τού Εθνάρχη, διαθέτει στέρεες, ιστορικά τεκμηριωμένες απόψεις, και σχετικές απαντήσεις για την απόφαση της επέκτασης της ελληνικής κυριαρχίας στη Μικρά Ασία. Όπως ακόμη και για την ήττα του 1922, που συνέβη δύο χρόνια μετά την αποχώρηση και ερήμην του Αρχιτέκτονα της επέκτασης Ελευθερίου Βενιζέλου.
Κλείνοντας, ο καθηγητής-ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Σβολόπουλος έχει γράψει επίσης και για διάφορες ιστορικές περιόδους μετά την Ελληνική Ανεξαρτησία, όπως και για άλλες, πλην Ελευθερίου Βενιζέλου, ιστορικές πολιτικές προσωπικότητες τόσο του 19ου αιώνα (όπως των Ρήγα Φεραίου, Αλέξανδρου Υψηλάντη, Ιωάννη Καποδίστρια,  Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, Χαρίλαου Τρικούπη) όσο και του 20ού αιώνα (όπως Ιωάννου Μεταξά, Παναγιώτη Κανελλόπουλου και Κωνσταντίνου Καραμανλή,) έχει ερευνήσει συστηματικά και το Αρχείο Κωνσταντίνου Καραμανλή το οποίο δημοσίευσε σε μεγάλο αριθμό τόμων. Υπήρξε δε συνιδρυτής και Πρόεδρος του Ιδρύματος ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ. Εκτός από τον θαυμασμό με τον όγκο και το βάθος του ιστορικού του έργου, ο ευπατρίδης καθηγητής,-ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Σβολόπουλος κατακτούσε πάντα τούς συνομιλητές και ακροατές του τόσο με την ευγένεια και προσήνειά του, όσο και με τη γενναιόδωρη φιλική του διάθεση. Το ίδιο γενναιόδωρη είναι και η σεβαστή σύζυγος του εκλιπόντος καθηγητή και ακαδημαϊκού, κορυφαία Κυρία του ελληνικού θεάτρου, κυρία Κατερίνα Χέλμη, ακριβή συνοδοιπόρος ενός μακροχρόνιου συζυγικού βίου, αφιερωμένου ταυτόχρονα στη θεραπεία Ιστορικής Επιστήμης και Θεατρικής Τέχνης.
*Κυριάκος Ροδουσάκης.

*Διπλωμάτης, διατέλεσε διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, πρέσβης της Ελλάδας στη Ρωσία, την Κύπρο και την Ιαπωνία, και διευθυντής της Διπλωματικής Ακαδημίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

-Επίσκεψη στο Δήμαρχο και αυτοψία στις περιοχές που θα περάσει ο αγωγός από τα φράγματα Ταυρωνίτη είχαμε σήμερα στη Κίσαμο από τους τεχνικούς συμβούλους του υπουργείου υποδομών... έγραψε στην ανάρτηση του ο αντιδήμαρχος υπεύθυνος ύδρευσης -άρδευσης κ. Θεόφιλος Χριστουλάκης.
Σχεδιασμός πως θα έλθει το νερό όταν θα φτιαχτεί το φράγμα του Ταυρωνίτη, την ίδια ώρα  που ο όμορος δήμος έχει σχεδιάζει και ετοιμάζεται να πάρει 200 κυβικά νερό απο τα Νοπήγεια για τις ανάγκες του. Είναι μια ανταλλαγή νερού σε βάθος χρόνου ... το μόνο θέμα είναι να μην ανταμώσουν οι σωλήνες του ενός με του άλλου.
Κάποιος θα έχει νερό λοιπόν σε 3 μήνες και εμείς θα βρισκόμαστε δυστυχώς ακόμα στον σχεδιασμό... και τις αυτοψίες. Το θέμα βέβαια δεν είναι και τόσο απλό αν το καλοσκεφτείς μιας και απο την μια δίνουμε απλόχερα το νερό που υπάρχει στην περιοχή μας, και απο την άλλη σχεδιάζουν να έλθουν 3 τεράστιες τουριστικές μονάδες στο κόλπο δίχως να έχουμε βρει πως θα τους δώσουμε το απαραίτητο νερό.... κι αν υπάρχει νερό ως τότε. 
Οι καλοί Σαμαρείτες είμαστε.... 

ΤΕΛΟΣ ΚΑΛΟ ΟΛΑ ΚΑΛΑ

Τελικά με μια μικρή καθυστέρηση και το νηπιαγωγείο Έλους στα δυσπρόσιτα, όπως διάβασα στη σελίδα του φίλου Νικόλα Κυριτσάκη βγήκε το ΦΕΚ και για το έτερο σχολείο του ορεινού χωριού. Ήταν κάτι που είχε ξεχαστεί, προσωρινά όπως αποδείχτηκε, αλλά στον αγιασμό των σχολείων η διευθύντρια το ανακοίνωσε και το υπενθύμισε. 
Με την κατοχύρωση σαν δυσπρόσιτο σχολείο δίνονται κίνητρα σε εκπαιδευτικούς στην Πρωτοβάθμια και στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (μόρια) και είναι μια σημαντική ώθηση στους εκπαιδευτικούς να δηλώσουν προτίμηση ώστε να διδάξουν σε αυτά τα σχολεία.... 

ΑΡΓΟΥΝ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ;

Διαβάζοντας χθες σε γνωστό ΜΜΕ των Χανίων σχετικά με τα υδατοδρόμια ...και σε ανακοίνωση της Hellenic Seaplanes που αναδημοσιεύει, η οποία αφορά τις στρατηγικές συνεργασίες της εταιρίας και τις κινήσεις για το ερχόμενο καλοκαίρι του 2023 και την διαμόρφωση του πλάνου για την έναρξη των δρομολογίων της, η έλλειψη της Κρήτης απο τα δρομολόγια προκαλεί αίσθηση. 
Και αφού αναλύει πολλά και διάφορα καταλήγει στο εξής....
- Υπενθυμίζεται πάντως ότι σε ότι έχει να κάνει με τα πλάνα της εταιρίας στην Κρήτη, είχε μόλις τον περασμένο Ιούνιο αναφερθεί πως "η  Κρήτη μπαίνει δυναμικά με 7 υδατοδρόμια στο “παιχνίδι” των υδροαερομεταφορών". Αρχής γενομένης από το υδατοδρόμιο Ρεθύμνου – όπως είχε τότε γίνει γνωστό –  ενώ  θ’ ακολουθούσαν τα υδατοδρόμια: Σητείας, Ηράκλειου, Ιεράπετρας, Χανίων, Μαλεβιζίου και Αγίας Γαλήνης....
Μάλλον των Χανίων το υδατοδρόμιο είναι αυτό της Κισάμου, εκτός βέβαια αν και μας το πήραν και αυτό....και δεν το έχουμε καταλάβει και το πήγαν στα Χανιά.
Εξάλλου σε ποιο λιμάνι θα βάλουμε τα αεροπλάνα.. εδώ βάρκα δεν χωρούν πλέον....

Ο ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΑΤΟΡΑΣ

 Θα σας πω μια ιστορία για το πως θέλουν κάποιοι να λειτουργεί το blog. Eίναι μια απο τις λίγες ευτυχώς περιπτώσεις που δείχνει οτι .. κάποιοι στην κυριολεξία δεν ξέρουν τι θέλουν.
Σε παλαιό τροχαίο στην περιοχή μας, ευτυχώς μόνο με υλικές ζημιές, βρέθηκα καταλάθος- εξεπίτηδες όπως και πολλοί άλλοι ..τραβήξαμε μερικές φωτογραφίες απο τα αυτοκίνητα που είχαν γίνει χαλκομανία. Μια στιγμή με πλησιάζει κάποιος κύριος που όπως αποδείχτηκε ήταν ο ένας απο τους δυο που έπαιξαν το κουτουλιδάκι.... και μου λέει με αυστηρό ύφος:
- Δεν πιστεύω να δημοσιεύσεις τις φωτογραφίες αυτές...καλύτερα έχω να τις διαγράψεις.. πρόσεχε μην τις δω πουθενά. 
- Εντάξει του λέω.
Πέρασαν κάπου 6 μήνες και να σου ο κύριος αυτός στο μαγαζί της γυναίκας μου....
-Είναι ο Γιάννης εδώ; Που μπορώ να τον βρω;
Η γυναίκα μου, μου τηλεφωνά και καταφτάνω.
-Γιάννη ξέρεις, θυμάσαι το τρακάρισμα, να μωρέ έπαθα ζημιά και δεν μπορώ να αποδείξω οτι δεν έφταιγα, δεν καλέσαμε και την αστυνομία, να μωρέ λέω μπας και έχεις αυτές τις φωτογραφίες που τράβηξες τότε!!
- Μπα τις διέγραψα φίλε...εξάλλου εσύ μου το είπες!!!
Ο κακός τότε, ο φίλος τώρα.... κάπως έτσι λειτουργούν και κάποιοι μέσα στην δημοτική αρχή... ονόματα δεν χρειάζεται να πούμε αλλά είναι εύκολο να τους θυμίσω τι λέγανε τότε που ήταν αντιπολίτευση και πώς ήθελαν το blog και τι λένε τωρα που είναι στα πράγματα και δεν θέλουν να ακούσουν για το blog (άσχετο αν το διαβάζουν ανελλιπώς).
Το θέμα είναι ότι όλα μένουν στο αρχείο του blog... και πριν λίγες μέρες φτάσαμε τις 32.800 αναρτήσεις, και όλες έχουν υπογραφή ... ουδεμία ανώνυμη. Μάλιστα μερικές δεν χρειάζεται να τις βγάλουμε στην δημοσιότητα αφού αυτοί που τις έγραψαν στεναχωριούνται τώρα που τα πράγματα δεν πάνε το καλύτερο δυνατό για αυτούς, και δεν θέλουν να εκτεθούν με τι έλεγαν τότε και τι γίνεται σήμερα.
Όμως έτσι λειτουργεί το blοg 11 χρόνια τώρα... ανελλιπώς...δίχως φερμουάρ, είτε του αρέσει είτε όχι. Δεν πάει να κερδίσει like αλλά να ξυπνήσει κάποιους που δεν κάνουν αυτό που πρέπει. Λες κι αν σταματήσεις μια φωνή, ο λαός είναι τόσο ηλίθιος που θα σταματήσει να βλέπει τα χάλια της καθημερινότητας μας .... Χιλιάδες φωνές υπάρχουν αλλά δεν το έχετε πάρει χαμπάρι ακόμα...

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Δ.Σ. ΝΕΣΚ ΜΕ ΣΤΑΘΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟ

                                                                

    Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 27/9 συνάντηση του Δ.Σ. του ΝΕΣΚ με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Θοδωρή Σταθάκη και τον δημοτικό σύμβουλο Νεκτάριο Ψαράκη. Αναλύθηκαν συγκεκριμένα 4 βασικά θέματα της περιοχής: 
α) Η πορεία των νέων λυκείων 
β) Η διαχείριση του νερού στην περιοχή μας και οι αυξημένες ανάγκες για νερό την επόμενη δεκαετία λόγω των μεγάλων τουριστικών επενδύσεων στην περιοχή
γ) Ο ΒΟΑΚ, ο κόμβος στην είσοδο της πόλης και η παράκαμψη Κισάμου.
δ) Το υδατοδρόμιο και η μαρίνα, στο Λιμάνι Καβονησίου. 
   Με μεγάλο ενδιαφέρον ακούσαμε την ενημέρωση που μας έκανε ο κ. Σταθάκης για τα θέματα αυτά, όπως και τις απόψεις του για την πορεία της τωρινής δημοτικής αρχής. Ο Νέος Εμπορικός Σύλλογος Κισάμου, ως ο μεγαλύτερος φορέας ανάπτυξης στην περιοχή μας, επισημαίνει ότι στην Κίσσαμο έχει έρθει η στιγμή που πρέπει επιτέλους όλοι να συνεννοηθούμε. Ξέρουμε πολύ καλά τις δυνατότητες που υπάρχουν, όμως δεν επιθυμούμε οι δυνατότητες αυτές να ορίζονται πίσω από υπουργικές πόρτες και σε κλειστά τραπέζια που κάθονται λίγοι και εκλεκτοί.
   Καλούμε την συμπολίτευση και την αντιπολίτευση να κάνουν στην άκρη κάθε διχαστικό λόγο και αφορμή, και να καθίσουμε όλοι γύρω από ένα τραπέζι που θα τεθούν όλα τα θέματα, οι απόψεις και τα προγράμματα επί τάπητος. Σκοπός θα πρέπει να είναι η σύνταξη ενός μεγαλόπνοου σχεδίου ανάπτυξης της Κισάμου, στο οποίο όλοι θα δεσμευτούμε και  καμία μελλοντική δημοτική αρχή δεν θέλουμε να παρεκκλίνει.
    Οι επενδύσεις απαιτούν σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, σχεδιασμό και κανόνες. Επιθυμούμε λοιπόν απόλυτη διαφάνεια στον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις που ορίζουν τις τύχες μας, συμμετοχή στην λήψη των αποφάσεων και συνεργασία από όλες τις πλευρές για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

ΣΤΟ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΟΥ Ε.Ε ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΙΣΑΜΟΥ

Το Περιφερειακό Τμήμα Κισάμου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κοντά στους πληγέντες συνανθρώπους μας, απο τον μεγάλο σεισμό στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου.
Στήσιμο σκηνών για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, αφού υπάρχουν μικρά χωριά, τα οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς, παροχή Ψυχολογικής Υποστήριξης στους πληγέντες και διανομή Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Ειδών Πρώτης Ανάγκης.
Για ακόμα μια φορά μαθήματα Ανθρωπισμού από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι παρά τις δύσκολες στιγμές τις οποίες περνάνε, μας χάρισαν ανεπανάληπτες στιγμές Αλληλεγγύης.
Συντονισμένες κινήσεις από όλους τους Εμπλεκόμενους και Εθελοντισμός σε όλο του το μεγαλείο, αφού στο σημείο δρουν καθημερινά Εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού από όλα τα σημεία της Κρήτης. Κατά την χθεσινή μέρα, συμμετοχή του Προέδρου του Κ. Δ. Σ. κ. Αυγερινού στο Συντονιστικό, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Αρκαλοχώρι, υπό τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, συνομιλία με τους Εθελοντές για Ιεράρχηση Αναγκών και επιπλέον κινητοποίηση του Οργανισμού, με συνεχόμενη αποστολή Ανθρωπιστικής Βοήθειας. 
Θερμές Ευχαριστίες στο Π. Τ. Ηρακλείου του Ε. Ε. Σ., το οποίο έχει επωμιστεί το μεγάλο βάρος του συντονισμού των δυνάμεων που δρουν στο πεδίο, καθώς και τους συναδέλφους από τα Τμήματα της Κρήτης, για την Άριστη Συνεργασία.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ ΜΕ ΤΟ ΚΤΙΡΙΑΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΟΥ ΕΠΑΛ-ΓΕΛ

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε Κισάμου κύριε Γ. Μυλωνάκη
Ας συζητήσουμε δημόσια έστω και εάν εσείς δεν απαντάτε
Αρχικά έχουμε σαν δεδομένα τα παρακάτω:
1. Στις 2 /12/ 2019 παρουσιάστηκε το Δελτίο Α/θμιας μετασεισμικής αυτοψίας από την ΚΤΥΠ, ο λεγόμενος πρώτος οπτικός έλεγχος με υπογραφή από τον κ. Β. ΚΑΡΑΜΠΑΣΗ πολιτικός μηχανικός &κ. Γ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ αρχιτέκτονας μηχανικός 
2. Στις 31 / 08 / 2021 έγινε απευθείας ανάθεση " Σύνταξη Φακέλου και Έκδοση της Άδειας Κατεδάφισης Γενικού Λυκείου & ΕΠΑΛ Κισσάμου" 31/08/2021 στον κ. Ζυμβραγουδάκης Εμμανουήλ Θ. Πολιτικό μηχανικό.
3. Στις 16 / 09 / 2021 δόθηκε η Προέγκριση  Άδειας κατεδάφισης Α/Α Πράξης 291349 ( ημερ. Έκδοσης 16/09/2021 ) με υπογραφή από τον κ. ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ ΙΩΑΝΝΗ πολιτικός μηχανικός  ( Δήμος Χανίων ΥΔΟΜ ΧΑΝΙΩΝ ) 
4. Στις 17 / 09 / 2021 δόθηκε η Οικοδομική άδεια Κατεδάφισης  Α/Α Πράξης 291845 ( ημερομηνία έκδοσης στην οποία στο τέλος γράφει ότι δόθηκε η άδεια 
Έχοντας υπ όψη :

Τις διατάξεις …… "Έλεγχος και προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις".
Την ανωτέρω αίτηση του έχοντος νόμιμο δικαίωμα για το έργο, όπως μελετήθηκε από τους μηχανικούς σύμφωνα με τα στοιχεία που αναγράφονται στα ανωτέρω πεδία 
Τα συνημμένα στην αίτηση, στοιχεία και μελέτες
Βάση αυτών των δεδομένων προκύπτουν τα παρακάτω ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
1. Πως ενώ με τον πρωτοβάθμιο έλεγχο από τους μηχανικούς της ΚΤΥΠ είχαν κατατάξει  τα κτίρια ως ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ στην κατηγορία Γ στην οποία αναφέρονται ότι έχει "Εκτεταμένες βλάβες στον οργανισμό πλήρωσης ( όχι όμως αποκλίσεις από την κατακόρυφο ). Καμία βλάβη στον φ. ο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μετά από επισκευή".
φθάσατε να μιλάτε 2 χρόνια μετά για κατεδάφιση του συνόλου του κτιριακού συγκροτήματος?
Ποιες ήταν οι ενέργειες σας, μελέτες, εργασίες που τεκμηριώνουν τη μοναδική λύση της κατεδάφισης? 
2. Σύμφωνα με την οικοδομική άδεια κατεδάφισης,  ήδη έχουν παραδοθεί στοιχεία και μελέτες που τεκμηριώνουν την αναγκαιότητα της κατεδάφισης. Ποιες είναι αυτές οι μελέτες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2019 έως τον Σεπτέμβριο 2021 που κατατάσσουν τα κτίρια στην κατηγορία ΣΤ δηλαδή να θεωρείται ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΕΟ?
3. Μπορείτε να  παρουσιάσετε τα άκρως απαραίτητα για να δοθεί η άδεια κατεδάφισης 
την ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ.
την περιγραφή του υπό κατεδάφιση κτιρίου και την αιτιολόγηση κατεδάφισης.
Τη μεθοδολογία κατεδάφισης και τις φάσεις κατεδάφισης.
Τη διαδικασία απομάκρυνσης προϊόντων εκσκαφής.
Τον τόπο τοποθέτησης των προϊόντων εκσκαφής.
Την ασφάλιση του έργου ( ο όγκος του, η κεντρική του θέση στην είσοδο της πόλης, το πλήθος των διερχόμενων πεζών και οχημάτων, δίπλα υπάρχουν κατοικίες και κτίσματα, πρέπει να αναφέρετε αναλυτικά πως ασφαλίζονται ).
Τη διάρκεια του έργου.
Το κόστος και η χρηματοδότηση του έργου
Το μέρος αποθήκευσης των μηχανημάτων, υλικών κ.λ.π. που υπάρχουν σήμερα στο παλαιό κτήριο? 
Ποιος φορέας θα κάνει το έργο της κατεδάφισης ( θα συντάξει / θεωρήσει τα τεύχη δημοπράτησης, θα κάνει τον διαγωνισμό, θα επιβλέπει το έργο ) ΚΤΥΠ, Δήμος Κισάμου, Δήμος Χανίων? 
Προφανώς βέβαια για να κατεδαφιστεί το παλαιό κτίσμα έχει συγκροτηθεί από τον Δήμο Κισσάμου και έχει υποβληθεί στο Υπουργείο Παιδείας ο φάκελος του κτιριολογικού προγράμματος.
1. Έχουν συνταχθεί οι απαιτούμενες μελέτες από τον Δήμο οι οποίες να παρουσιάζουν τις ανάγκες των σχολείων και της περιοχής για τα επόμενα 30 χρόνια ( από την ολοκλήρωση του έργου ), βάση των οποίων και θα έχει συγκροτηθεί ο φάκελος του κτιριολογικού προγράμματος που θα παρουσιάσει ο δήμος στο υπουργείο? 
2. Γιατί αυτές οι μελέτες δεν έχουν παρουσιαστεί, στους άμεσα ενδιαφερόμενους – εμπλεκόμενους, για τη σωστή λειτουργεία των σχολείων δηλαδή τους καθηγητές. Ή μήπως μελέτες δεν υπάρχουν?  
3. Μπορείτε να μας παρουσιάσετε τον φάκελο του κτιριολογικού προγράμματος?
4. Πόσες αίθουσες διδασκαλίας έχει προβλέψει για το κάθε σχολείο ξεχωριστά?
5. Ποιες ειδικότητες προβλέπετε να λειτουργούν και ποιους εργαστηριακούς χώρους έχετε προβλέψει για το ΕΠΑΛ?
6. Υπάρχει αίθουσα πολλαπλών δραστηριοτήτων στην οποία θα γίνονται οι εκδηλώσεις – δραστηριότητες των δυο σχολείων?
7. Έχει γίνει συζήτηση για τον χώρο της αυλής των δυο σχολείων. Θα είναι κοινός ή διαφορετικός? 
8. Έχετε Απόφαση Έγκρισης του κτιριολογικού προγράμματος από το Υπουργείο Παιδείας?
9. Η απόφαση  έγκρισης του κτιριολογικού προγράμματος προϋποθέτει την εξασφάλιση των αντίστοιχων πιστώσεων για τη μελέτη του έργου. Έχετε εξασφαλίσει τις αντίστοιχες πιστώσεις? 
10. Έχετε υπολογίσει τη διάρκεια και το κόστος του έργου? 
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε Κισάμου
Όσο αρνείστε να απαντήσετε στα ερωτήματα μου δεν νομίζω ότι σας τιμά ούτε ως πολίτη, ούτε ως Δήμαρχο  της Κισάμου.
Αξιότιμοι κύριοι επικεφαλής της αντιπολίτευσης, κύριε Θ. Σταθάκη και κύριε Γ. Φραγκιουδάκη γιατί δεν απαντάτε στα ερωτήματα για τη λύση των οποίων και εσείς είστε  συνυπεύθυνοι? 
Αξιότιμοι κύριοι της αντιπολίτευσης δεν βλέπετε ότι σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιευτεί πηγαίνουμε σε μια κατεδάφιση 
χωρίς να υπάρχει η μελέτη τεκμηρίωσης της κατεδάφισης?
Χωρίς να έχουν λυθεί τα βασικά που αναφέρω παραπάνω για την κατεδάφιση?
Χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση για τις ανάγκες των δυο σχολείων.
Γνωρίζετε ότι οι υπεύθυνοι καθηγητές και οι διευθυντές των δυο σχολείων έχουν παρουσιάσει τις ανάγκες του νέου σχολείου από τον Ιανουάριο του 2020 και όμως ολοκληρωμένη παρουσίαση από το Δήμο δεν έχει δοθεί ποτέ?
Γνωρίζετε εάν συζητάει το υπουργείο παιδείας και για τα δυο σχολεία ή αρχικά θα παρουσιάσει πρόταση για το ΓΕΛ και αργότερα ( ???!!! ) για το ΕΠΑΛ όπως έλεγε ο κύριος Διγαλάκης τον Δεκέμβριο του 2019. 
Έχετε αντιληφθεί ότι πέρασαν δυο χρόνια για να αντιληφθούν στο Δήμο Κισάμου για την αναγκαιότητα των εργαστηρίων στο ΕΠΑΛ και ενώ έχει ξεκινήσει η τρίτη σχολική χρονιά τα εργαστήρια βρίσκονται ακόμα στις υποσχέσεις. Σήμερα αυτό γιατί να έχει αλλάξει?
Αξιότιμοι κύριοι επικεφαλής της αντιπολίτευσης, κύριε Θ. Σταθάκη και κύριε Γ. Φραγκιουδάκη έχετε δει 
α) την ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ, 
β) τον φάκελο του ΚΤΙΡΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ για το νέο σχολείο,
 γ) γνωρίζετε εάν έχουν εξασφαλίσει τις αντίστοιχες πιστώσεις για την κατεδάφιση και για την οικοδόμηση του νέου σχολείου? 
Εάν ΝΑΙ τότε γιατί δεν τις παρουσιάζετε? 
Εάν ΟΧΙ γνωρίζετε ότι με την αφωνία σας γίνεστε συμμέτοχοι?
Υπ. Σημείωση
Στη φωτοτυπία από τον πρωτοβάθμιο έλεγχο φαίνεται ότι στην κατηγορία Δ είναι μόνο οι τουαλέτες των καθηγητών του ΕΠΑΛ και ένα μέρος από τα ισόγεια εργαστήρια του ΕΠΑΛ 
Ψωματάκης Μανόλης  εκπαιδευτικός 

Η ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Ντομάτες, κρεμμύδια, σκόρδο, μαϊντανό, αλάτι χοντρό πιπέρι λάδι.... μια ολιά θυμάρι....και ν' ανάβει ο φούρνος κάμποση ώρα....

ΕΠΙΣΗΜΑ ΧΩΡΟΘΕΤΗΜΕΝΗ

Λιμένας Καβονησίου Κισάμου. Προοριζόταν σαν το δεύτερο λιμάνι του Νομού, αλλά τα τελευταία χρόνια πάει να γίνει το τελευταίο του νομού με την αδιαφορία μας. Παρά τις όποιες προσπάθειες των δημοτικών αρχών στο πέρασμα των χρόνων το μόνο που καταφέραμε να κάνουμε σωστά ήταν να το μικρύνουμε, να το στενέψουμε και να το εγκαταλείψουμε. Με την έλευση των ημερόπλοιων έγινε το πρώτο τουριστικό λιμάνι στο νομό αλλά η κατάσταση θυμίζει Αφρικανική χώρα που την μαστίζει η ακυβερνησία. Στο σχέδιο παραπάνω που μπορεί να επιμένουν κάποιοι οτι είναι από την έκθεση ιδεών του Ρογκάν φαίνεται όμως πεντακάθαρα πως θα ήταν το λιμάνι μας τελειωμένο αν κάναμε αυτό που έπρεπε τόσα χρόνια. Με το εμπορικό κομμάτι του (κίτρινο), το επιβατικό (ροζ), το τουριστικό (αχνό μαύρο) την  επισκευαστική ζώνη του (ανοικτό πράσινο) και φυσικά των χώρο των αλιέων (σκούρο πράσινο). Φυσικά και με την μαρίνα απ έξω.
Η Μαρίνα που τα τελευταία χρόνια λένε οτι σκοντάφτει στην αρχαιολογία μιας και εκεί κάπου κάτω στο βυθό είναι ένα αρχαίο Βυζαντινό ή Βενετσιάνικο ναυάγιο, δίχως όμως να είμαστε σίγουροι αν ισχύουν αυτά μιας και εύκολα μπορεί να μετατοπιστεί λίγα μέτρα αν έχει τέτοιο πρόβλημα. Φυσικά μια μαρίνα που είναι οριοθετημένη και χωροθετημένη σαν τουριστικός λιμένας απο τον Μάιο του 2008 και δημοσιευμένη στην εφημερίδα της Κυβέρνησης ΦΕΚ 187 22/3/2008 με υπογραφή Άρη Σπηλιωτόπουλου υπουργού τότε τουριστικής ανάπτυξης.
Είναι απο αυτές τις αποφάσεις που έχουμε στα χέρια μας αλλά δεν ξέρουμε πως θα τις κάνουμε έργο.....και με τον Άλφα ή Βήτα τρόπο προσπαθούμε να τις παραμερίσουμε, κάνοντας τα αδύνατα δυνατά να μην γίνουν. Δεν θα αναφερθώ τι σχεδιάζεται τα τελευταία χρόνια αλλά είναι σίγουρο οτι μια μαρίνα δίνει λάμψη σε όποια περιοχή κι αν φτιαχτεί μπαίνει αμέσως στα κιτάπια των τουριστικών προορισμών, ειδικά άμα δίπλα σε αυτήν υπάρχει ένα Λαφονήσι, ένας Μπάλος, μια Φαλάσαρνα. 
Η Μαρίνα μας τα τελευταία χρόνια θέλει να πάρει μεταγραφή θέλει να γίνει χανιώτισσα και αυτό το ξέρουν όλοι...η προσπάθεια βέβαια είναι να φύγει απο δω όσο το δυνατόν πιο ήσυχα... κατ' αρχάς δεν πρέπει να ξυπνήσουν οι ιθαγενείς που ονειρεύονται, κι αν το καταλάβουν ας φύγει με κάποια ανταλλάγματα, χάντρες και βραχιολάκια...
Είμαι σίγουρος όμως οτι οι Κολόμποι θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά ώσπου να το καταφέρουν.... να το θυμάστε.

ΚΙΣΣΑΜΙΤΕΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ

Αυτό θα είναι το θέμα του νέου ημερολογίου του συλλόγου προβολής Κισάμου "Η Γραμβούσα".

"Πλησιάζοντας την ολοκλήρωση του ημερολογίου μας για το 2022 με θέμα «Κισσαμίτες που πολέμησαν στην Μικρά Ασία πριν 100 χρόνια». Παρακαλείσθε όσοι μπορείτε να μας δώσετε φωτογραφίες των αγωνιστών να επικοινωνήσετε με τον Σύλλογο. 
Ευχαριστούμε"

ΤΟ ΕΙΠΕΣ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ..... ΑΓΑΠΗΤΗ ΦΙΛΗ!!!!

Ευχαριστημένη θα αισθάνεται η φίλη Κ.Δ που θα δει οτι έπιασαν τόπο τα λόγια της και οι φωτογραφίες της φυσικά.....και μόλις μια μέρα μετά η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Κισάμου, δεν θυμίζει την ζούγκλα του Αμαζονίου.
Ας ελπίσουμε οτι δεν θα χρειαστούν πολλές Κ.Δ για να κάνουν κάποιοι τα αυτονόητα, ειδικά σε ένα νοσοκομείο που λόγω και των καταστάσεων θα πρέπει να είναι δακτυλοδεικτούμενο.

ΕΣΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΑ ΧΑΙΡΕΘΙΑΝΑ

Συγχαρητήρια στον πολιτιστικό σύλλογο Χαιρεθιανών, αλλά και σε όσους βοήθησαν και έδωσαν ζωή στο παλιό σχολείο του χωριού. Έτσι άλλο ένα παλιό σχολείο στην περιοχή μας σώζεται και προσφέρεται σε ένα σύλλογο για να το κάνει εστία πολιτισμού, ξαναφέρνοντας την ιστορία του και την ιστορία του χωριού στην επιφάνεια.

Η αλήθεια είναι οτι ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ονοματοδοσία του, που σίγουρα οι κάτοικοι εκεί  ξέρουν, αλλά και πιστεύω μετά και την ομιλία να μάθουμε και μεις για τον Μυλωνάκη Κωνσταντίνο. Βέβαια δεν μπορώ να μην πω και την κακία μου για την εδώ κατάσταση που συνεχίζεται....  την περίφημη ονοματοδοσία δημόσιων κτηρίων και δρόμων που όπως φαίνεται κάπου έχει κολλήσει παρά τις μηνιαίες υποσχέσεις της επιτροπής. Σίγουρα δύσκολο έργο αλλά η καθυστέρηση είναι μεγάλη.

 

ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΝΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ.... ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ

Αν γίνει μια σύγκριση ανάμεσα στα παλιά Λύκεια το Αγίου Αντωνίου και το 5ο Νηπιαγωγείο στην Μητρόπολη, μαλλον αυτό που θα έπρεπε να κατεδαφιστεί και να απαγορευτεί να πηγαίνουν μαθητές και δάσκαλοι θα ήταν το νηπιαγωγείο. Όχι να πηγαίνουν αλλά ούτε να περνούν απο κοντά δεν κάνει μιας και τα σπασμένα τζάμια είναι σαν μαχαίρια στα κεφάλια τους.
Για 3 μέρα όπως με ενημέρωσαν, τα παιδιά θα κάνουν μάθημα στην αυλή για τον φόβο μην πάθουν κάτι, με την σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών, μιας και πάνω από το κεφάλι του στέκονται τα ετοιμόρροπα. Είναι και αυτή μια απο τις περιπτώσεις που μας στεναχωρεί πολύ τα τελευταία χρόνια, αλλά επειδή δεν "μιλάνε" και πολύ εκεί δεν έχει πάρει τις διαστάσεις που πρέπει, όπως των Λυκείων. 
Οι επιτροπές και οι ειδικοί το έβγαλαν κατάλληλο, αλλά φυσικά σε αυτές τις επιτροπές δεν είναι κανένας γονέας που να στέλνει τα παιδιά του σε τέτοιο σχολείο το 2021, το 1821 θα μπορούσε. 
Ήταν και αυτό ανάμεσα στις "υποσχέσεις" που όμως δεν έχουν βρει το κατάλληλο "έδαφος" για να γίνουν έργο... αν και όπως έμαθα ψάχνεται το οικόπεδο εδώ και χρόνια, για να μπει ένα κοντέινερ ή μια προκατασκευασμένη αίθουσα (είμαστε μάνα σε αυτό) για να πούμε οτι κάτι κάναμε.
Το σταυρό κάθε μέρα και ο Θεός βοηθός....

ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΟΠΩΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Χθες, ξεκίνησαν και προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, από κλιμάκιο 60 μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών, οι αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών στα πληγέντα κτήρια από τον προχθεσινό μεγάλο σεισμό των 5,8 ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου της Κρήτης.
Έως το τέλος της σημερινής ημέρας έχουν διεξαχθεί αυτοψίες σε 415 κτήρια, από τα οποία:· Αφορούν 343 σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 40 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 292 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 11 επικίνδυνες για χρήση.
· 15 σε επαγγελματικούς χώρους, εκ των οποίων 5 είναι κατάλληλοι για χρήση και 10 προσωρινά ακατάλληλοι.
· Ελέγχθηκαν 28 αποθήκες/στάβλοι κλπ εκ των οποίων, 26 είναι προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 2 επικίνδυνοι για χρήση.
· Ελέγχθηκαν 29 Δημόσια Κτήρια ή/και Ιεροί Ναοί εκ των οποίων 11 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και 18 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση.
· Τέλος, ελέγχθηκαν 18 σχολικές μονάδες εκ των οποίων, 9 κρίθηκαν κατάλληλες για χρήση και 9 ακατάλληλες προς χρήση.

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ...... ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΕΠΑΛ ΚΙΣΑΜΟΥ

 Τα ευχάριστα νέα έρχονται απο το Ηράκλειο, για μας, μιας και όπως έμαθα εντός της βδομάδας υπογράφεται η σύμβαση με κατασκευαστική εταιρεία για τα εργαστήρια του ΕΠΑΛ Κισάμου. Μάλιστα αν δεν είχαμε τον καταστρεπτικό σεισμό στο Αρκαλοχώρι, αύριο θα ήταν ο Περιφερειάρχης στα Χανιά για να υπογράψει την σχετική μελέτη. 
Το έργο όπως λένε θα είναι έτοιμο σε ένα μήνα περίπου, απο την υπογραφή της σύμβασης, αλλά και όποια μικρή καθυστέρηση και να υπάρξει απο δω και πέρα θεωρώ οτι είναι αμελητέα και επιτέλους θα αποκτήσουν τα ΕΠΑΛ εργαστήρια ως το τέλος του χρόνου. Να θυμίσω οτι η μελέτη των εργαστηρίων όπως είχε αναφέρει στην αρχή του χρόνου ο  Αντιπεριφερειάρχης κ. Καλογερής μαζί κάποια έργα στον προαύλιο χώρο (στέγαστρο, αθλητική εγκατάσταση) είναι αξίας 726.000 Ε και είχε δεσμευτεί η Περιφέρεια Κρήτης οτι θα τα χρηματοδοτούσε. Με το ποσόν αυτό η "μετακόμιση" των Λυκείων στους προσωρινούς χώρους έχει στοιχίσει κοντά στα 3.000.000Ε δίχως να έχουμε ακόμα σχολεία.