Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ (ΙΩΑΝΝΗ ΑΝΝΟΥΣΑΚΗ) ΜΕΡΟΣ ΙΙ

Συνεχίζοντας την περιληπτική ιστορία της Κισάμου του Γιάννη Αννουσάκη ήταν εκτός απο ένας καλός αγιογράφος, ζωγράφος, πολύ ψαγμένος ερευνητής ειδικά στα αρχαιολογικά, συνιδρυτής του Φιλολογικού Κισάμου και θεατρικός συγγραφέας όπως έμαθα χθες απο τον Κυριάκο Ροδουσάκη με το έργο Ψαρομήλιγκοι, που ανέβηκε στο Καστέλι, αλλά και μας άφησε καλές πληροφορίες για την ιστορία του τόπου μας. Συνεχίζοντας το άρθρο του στο μικρό βιβλιαράκι που τιτλοφορεί η "Περιληπτική ιστορία της Κισάμου" σταματάω στην παράγραφο για τα γεγονότα που συνέβησαν πριν απο την Γερμανοκατοχή στον κόλπο της Κισάμου που είναι πολύ ενδιαφέροντα.
Γράφει λοιπόν... 
Το πρώτο φάσμα του πολέμου ενεφανίστει πολύ πριν έλθουν οι Γερμανοί, όταν Ιταλικά αεροπλάνα επετέθησαν εντός του κόλπου της Κισάμου, εις Αγγλικόν πετρελαιοφόρον το οποίον δια επιδέξιου χειρισμού του πλοιάρχου, δεσώθη πλευρίσας εις μέσον ακρωτηρίου Γραμβούσης διαφύγον τας ριφθείσας εναντίον του βόμβας. (αυτή η πληροφορία πρώτη φορά ακούγεται)  Δεύτερον κρούσμα ήτο η επιδρομή στούκας Γερμανικών άνωθεν του κόλπου της Κισάμου και δι αερομαχίας κατάρριψις Αγγλικού αεροπλάνου και βυθιστέντος εντός του κόλπου διασωθέντος του Άγγλου πιλότου δια σωσιβίου. (Το ψάχνουν εδώ και καιρό αρκετοί) Τρίτην περίπτωσης η πλέον ιστορική είναι η Ναυμαχία μεταξύ του αγγλικού πολεμικού και του Ιταλικού καταδρομικού "Κολεόνι" το οποίον εβυθίστη παρά των Άγγλων ανοικτά εις το μέσον του κόλπου των κατοίκων θεωμένων την πεισματώδη ναυμαχία και μετ΄ολίγων τους κατορθώσαντας  να διασωθούν Ιταλούς ναυαγούς του οποίους χριστιανικώς περιέθαλψαν καίτοι εχθροί τότε της Ελλάδος.
Τον Μάιο του 1941 το Καστέλι αντίκρυσε την ημέραν της εισβολής χιλιάδων αεροπλάνων τα οποία διερχόμενα εσκίασαν τον ουρανόν και επλήρωσαν με τους τους θορύβους των μηχανών των και πυροβολισμούς των τον αέραν ενώ εις θέσις Κάμπος παρά την Καμάραν ήρχισαν ρίχνοντες πολυάριθμους αλεξιπτωτιστάς με στρατιωτικά εφόδια όλμους, πυροβόλα, μοτοσυγκλέτας δια τακτικήν κατάληψιν της κωμοπόλεως. Όμως τάγμα στρατού νεοσυλλέκτων και πάνοπλοι οι κάτοικοι της πόλεως και της περιφέρειας αντέταξαν 
πεισμώδην άμυναν και τους εξουδετέρωσαν συλληφθέντων 13 αιχμαλώτων, των δε υπολοίπων φονευθέντων. Η νίκη όμως ήτο προσωρινή, μετά 3ημερον ήρχισεν σφοδρός απο αέρος βομβαρδισμός της Κωμοπόλεως και με εμπρηστικάς ακόμα βόμβας. Πολλά οικήματα ερειμώθηκαν και άλλα κατεκάησαν. Όλοι οι κάτοικοι για να μην αφανιστούν κατέφυγαν εις τα πέριξ της Κωμοπόλεως χωριά. Η κωμόπολις ήτο πλέον έρημος κατοίκων. Οι Γερμανοί εξουδετερώσαντες πάσαν αντίστασιν εισήλθον εις το κενόν εκ κατοίκων Καστέλι όσους δε προέλαβον, άλλους ετουφέκισαν και άλλους ηχμαλώτισαν δια αγγαρείας εις στρατιωτικόν αεροδρόμιον παρά την θέσην Κορφαλώνα.
Τέλος δίνει μια ακόμα πληροφορία για το πότε ανατίναξαν τα οχυρά τους και την προβλήτα του Τελωνείου.
Μετά απο διήμερον (ανακοίνωση αποχώρησης μάλλον) ανατίναξαν τα οχυρά των (όλα στην πόλη αλλά και την βάση τους που ήταν εκεί που είναι σήμερα ο βιολογικός της πόλης) και την προβλήταν Καστελλίου ανεχώρησαν. Το Καστέλι ηλευθερώθη.

Υ.Σ Ο Γιάννης Αννουσάκης γεννήθηκε το 1896 και πέθανε το 1981 για το σπουδαίο του έργο σαν αγιογράφος έχει γράψει ο Νίκος Γιαννακάκης "τρία ήταν τα έργα που κι αν περάσουν αιώνες θα αντιπροσωπεύουν τον Γιάννη Αννουσάκη.
Μαρία η Αιγύπτια, ο απαγχονισμός του επισκόπου Μελχισεδέκ και φυσικά ο περίφημος πίνακας του με την Μάχη της Κρήτης την Μάχη του Κάμπου. Δεν ανήκει σε καμιά σχολή και δεν ακολούθησε ποτέ κανένα ρεύμα ...απλά αγαπούσε αυτό που έκανε πολύ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.