Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Ο ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΑΜΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΤΡΟΛΙΜΝΗ ΧΑΙΡΕΘΙΑΝΩΝ

  Την Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020 στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς – Δυτικής Κρήτης, επισκέφτηκαν την Πετρόλιμνη στα Χαιρεθιανά Κισάμου. Αφορμή στάθηκε το σχετικό δημοσίευμα του διαδικτυακού ενημερωτικού τόπου Sadentrepese, με ημερομηνία 28 Μαΐου 2020. Αν και η συγκεκριμένη τοποθεσία βρίσκεται εκτός του δικτύου Natura 2000 και επομένως δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Φορέα Διαχείρισης, εντούτοις αποφασίστηκε η διενέργεια μιας επιτόπιας αυτοψίας, δεδομένης της οικολογικής σημασίας που έχουν τόσο τα εποχικά τέλματα όσο και γενικότερα οι υδάτινες επιφάνειες γλυκού νερού.
Η Πετρόλιμνη αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση εποχικού λιμνίου αφού αναπτύσσεται απευθείας πάνω στο πέτρωμα, κάτι που είναι σχετικά ασυνήθιστο. Πρόκειται για έναν υγρότοπο εποχιακής φύσης ο οποίος το χειμώνα γεμίζει με το νερό της βροχής (το οποίο διατηρεί ένα σημαντικό διάστημα του έτους) ενώ το καλοκαίρι ξηραίνεται φυσικά, προσδίδοντάς του την εποχικότητα που χαρακτηρίζει τον προστατευόμενο τύπο οικοτόπου προτεραιότητας 3170 (μεσογειακά εποχιακά τέλματα). Αυτό επιβεβαιώνεται και από αρχείο δορυφορικών φωτογραφιών όπου κατά τους χειμερινούς μήνες η Πετρόλιμνη έχει νερό, ενώ το καλοκαίρι εμφανίζεται ξερή.
Για να εξασφαλιστεί η προστασία του λιμνίου, δεν θα πρέπει να γίνεται καμία υδροληψία, ούτε αυθαίρετη προσθήκη νερού με τεχνητό τρόπο. Σε κάθε περίπτωση η Πετρόλιμνη αξίζει προστασίας, κάτι που, σε σημαντικό βαθμό, αποτελεί ευθύνη των ίδιων των κατοίκων της περιοχής οι οποίοι θα πρέπει να προφυλάξουν το φυσικό πλούτο που καθιστά τον τόπο τους μοναδικό. 
Τέλος αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί εκ νέου επίσκεψη κατά τους χειμερινούς μήνες όταν η Πετρόλιμνη θα είναι γεμάτη και θα εμφανίζει χαρακτηριστικά που δεν είναι δυνατόν να παρατηρηθούν αυτή την εποχή.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ 
ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΣΑΜΑΡΙΑΣ-ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
ΔΡ  ΠΕΤΡΟΣ ΛΥΜΠΕΡΑΚΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.