Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΚΙΣΑΜΟΥ

Μεγάλα προβλήματα στο στάδιο Κισάμου, λέει, το προηγούμενο φύλο της εφημερίδας Νέοι Ορίζοντες και η αλήθεια είναι ότι όποιος δεν έχει μπει το τελευταίο διάστημα, μέσα στον αγωνιστικό χώρο του δημοτικού σταδίου μας, δεν μπορεί να καταλάβει την καταστροφή που έχει συντελεστεί σε αυτό τα τελευταία χρόνια.
Οι συνθετικοί τάπητες σίγουρα έχουν μια μικρή περίοδο ζωής που και αυτή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που μπορούν να την μεγαλώσουν ή δυστυχώς όπως στην περίπτωση μας να την μικρύνουν. Η συντήρηση σε ένα τόσο μεγάλο στάδιο χρειάζεται καθημερινή δουλειά και η φροντίδα σίγουρα εξαρτάται από τις υποδείξεις αυτών που την τοποθέτησαν, όσο και από τα χέρια αυτών που θα έκαναν τις απαιτούμενες εργασίες. Δυστυχώς χέρια για εργασία δεν υπήρχαν ούτε υπάρχουν.
Στην περιοχή μας υπάρχουν 3 ομάδες, 2 ακαδημίες, δύο αγώνες την βδομάδα και πάμπολλοι αλλοδαποί που «μπουκάρουν» ανενόχλητοι όποια ώρα και στιγμή γουστάρουν, έτσι η καταστροφή δεν είναι κάτι που δεν το περιμέναμε, απλά ήρθε πολύ γρηγορότερα !!!
Βέβαια, το ερώτημα σήμερα είναι, αν μπορούμε και ιδιαίτεροι ποιοι θα ενδιαφερθούν να ξανά προσπαθήσουν να ξανά τοποθετήσουμε νέο τάπητα ;
Όμως εγώ επιμένω να μη το ψάχνετε, γιατί αν καταστραφεί με τα σημερινά δεδομένα - αφραγκία, έλλειψη ευεργετών- είναι πολύ δύσκολο ως ακατόρθωτο να ξαναγίνει ψευτοπράσινο το γηπεδάκι μας. Βλέπε άμοιρε Κισαμίτη το κλειστό γυμναστήριο πως προσάραξε, βλέπε το Θεοχαράκειο πως κατάντησε.
Υπάρχει υπάλληλος στο γήπεδο αλλά κάνει και αυτός ότι μπορεί, εξάλλου είναι ολομόναχος, αυτό όμως που απουσιάζει τα τελευταία χρόνια από εκεί είναι η επιτροπή σταδίου, είναι η έλλειψη σωστού προγραμματισμού, είναι η έλλειψη των σωστών ανθρώπων που να μπορέσουν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα της νεολαία μας. Το να διοριστείς σε μια επιτροπή και να εποπτεύεις μια δημοτική περιουσία αξίας 10.000.000 Ε σίγουρα δεν είναι παιχνιδάκι και φυσικά χρειάζεται συλλογική δουλειά για να πά(ρ)ει μπρος.
Μια επίσκεψη στα άλλα δημοτικά στάδια του νομού θα σας πείσουν για την δουλειά που γίνεται σε αυτά αλλά και πόσο υπεύθυνοι άνθρωποι απαρτίζουν τις επιτροπές που διαχειρίζονται περιουσίες που ανήκουν όχι στον δήμο αλλά….στους νέους.
Τα τέσσερα χρόνια που κράτησε ο συνθετικός τάπητας δυστυχώς είναι λίγα, πολύ λίγα, όταν κάποτε μας έδιναν σαν ελάχιστη εγγύηση τα οκτώ, αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι υπάρχουν κάποιοι λόγοι που οδήγησαν στην τόσο γρήγορη καταστροφή του. Η δημοτική αρχή στην οποία ανήκει το στάδιο, ας πάρει επιτέλους μια απόφαση και ας βάλει ένα ωράριο στο στάδιο, ας βάλει και ένα λουκετάκι στον κάθε ένα που δεν έχει δουλειά να μπαίνει και τέλος ας προσπαθήσει να περισώσει τούτη την ώρα ότι μπορεί.
Είναι κρίμα αυτό το στάδιο που όπως και να το κάνουμε δεύτερο δεν μπορούμε να κάνουμε να αφήνεται στην πλήρη αδιαφορία και στην τύχη του.
Ούτε ένας, ούτε δυο, αλλά τρεις δημοτικοί άρχοντες είχαν υποσχεθεί για φωτισμό στο γήπεδο, μην λέμε και ονόματα, αλλά τουναντίον και οι τρεις το μόνο που κατάφεραν ήταν να πετσοκόψουνε κομματάκι- κομματάκι τις γωνίες του.
Αν δεν μπορείς να προσφέρεις στους νέους τότε πως θα τους κρατήσεις κοντά σου, πως θα τους αποτρέψεις από τις κακοτοπιές ; Ήταν και σλόγκαν στις προεκλογικές καλένδες το ξεχάσατε ;

ΚΑΡΑΒΑΚΙΑ

Το Ρέθεμνος σίγουρα είναι μεγάλη πολιτεία και έχει χίλια δίκια που θέλει να ξανά φτιάξει ναυτιλιακή εταιρεία, έχει χίλιους λόγους που θέλει να ξανά αγοράσει καράβι, έχει όλους μας με το μέρος του για την αποφασιστικότητα του να ζητά ξανά την ανάπτυξη, την εξυπηρέτηση του, αυτό να λέγετε.
Δεν υπάρχει αλλά ούτε επιδιώκεται μια σύγκριση μεταξύ του Ρεθύμνου και της Κισάμου, αλλά πριν κάμποσα χρόνια συγκαταλεγόμασταν και μεις ανάμεσα σε περιοχές με καράβι που τους καλοκαιρινούς μήνες εξυπηρετούσαμε ένα κομμάτι επισκεπτών που ακολουθούσαν την Ιόνια οδό. Πριν κάμποσους μήνες είχαμε καράβι που έπιανε 2-3 φορές στο λιμάνι μας, είχαμε δικιά μας εταιρεία και ψιλοπεριφανευόμαστε.
Σήμερα οι Ρεθύμνιοι προσπαθούν να ξανά συστήσουν την λαϊκής βάσης εταιρεία τους, ενώ εμείς σιγανοτραγουδάμε στα στενοσόκακα «Καράβι καραβάκι μου που είσαι αραγμένο, καράβι καραβάκι μου που είσαι άραγε μπαταρισμένο».
Η ΑΝΕΝ χάνεται σιγά-σιγά από την ζωή μας, από τα μάτια μας, από το λεξιλόγιο μας και κανείς ντόπιο - σωτήρας δεν ενδιαφέρεται για τις τύχες της.
Άκουγα από την τηλεόραση ότι χρειάζονται προσεκτικά βήματα για αυτό το τολμηρό επιχείρημα που ξανά ετοιμάζονται οι Ρεθύμνιοι (σε κρίση ζούμε σήμερα, ένα τέτοιο καράβι θα θέλει 30-35 εκ Ε για αγορά και μετασκευές) και αμέσως το μυαλό μου πήγε στην προηγούμενη εταιρεία τους την Ρεθυνμνιακή που κάποιοι την κατάπιαν μονοβραδύς όπως ετοιμάζονται να καταπιούν και μας.
Προσεχτικά τα βήματα για τους Ρεθεμιώτες, αυτό το ξέρουν αλλά δεν ξεχνούν να το τονίζουν κάθε λίγο και λιγάκι, για να μην ξανά πέσουν στα σαγόνια των φαταούλιδων.
- Λέτε να ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή και μεις; Λίγο δύσκολο το βλέπω αλλά ποιος ξέρει ; Μόνο αν γίνει κανένα θαύμα !

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Ζοζέφ Πιτόν ντε Τουρνεφόρ 1656- 1708

Ο Γάλλος γιατρός- βοτανολόγος έρχεται στην Κρήτη και τα νησιά του Αρχιπελάγους (Αιγαίο-Δωδεκάνησα) το 1700-1702, με απώτερο σκοπό «την έρευνα της φυσικής ιστορίας, την σύγκριση αρχαίας και σύγχρονης γεωγραφίας, την αναγνώριση σπάνιων φυτών, την παρατήρηση των ηθών και εθίμων, της θρησκείας και των εμπορικών συναλλαγών των λαών της περιοχής». Χρηματοδότης του ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος ο ΙΔ΄. Έτσι στις 23 Απριλίου του 1700 ξεκινά από την Μασσαλία με πρώτο τόπο άφιξης την Κρήτη. Στα Χανιά φτάνει στις 9 Μαΐου 1700.
Ξεκινά με μια πολύ λεπτομερή περιγραφή του νησιού….αλλά δυστυχώς κάνει πολλά λάθη όταν έρχεται στην Κίσαμο, εντούτοις οι 10 επιστολές του προς τον βασιλιά της Γαλλίας για τα σπάνια φυτά που συνάντησε στην Κρήτη, θα τον καταξιώσουν και το 1703 θα εκδώσει το βιβλίο «Επιστέγασμα των θεσμών της βοτανικής», συνολικά ανακάλυψε 1356 νέα είδη φυτών στην Κρήτη και στα νησιά του Αιγαίου. Ανάμεσα στα σπάνια φυτά είναι, το στάχυ το Κρητικό πλατύφυλλο, η ορχιδέα επισκοπικού ιματίου, ο κίστος ο λαβδανοφόρος κρητικός, η σάλβια η κρητική μηλοφόρος(φασκομηλιά).
Γράφει λοιπόν σε μια επιστολή του.
Εξοχότατε
…..Τι να πει κανείς για ένα τόπο κατοικημένο από Τούρκους,….Ολόκληρη σχεδόν η ζωή τους κυλάει μέσα στη ραστώνη: τρώνε ρύζι, πίνουν νερό, καπνίζουν , και παίρνουν τον καφέ τους. Ιδού η ζωή των Μουσουλμάνων….Μόνο η έρευνα των αρχαιοτήτων, η μελέτη της φυσικής ιστορίας, και το εμπόριο είναι δυνατόν να προσελκύσουν την προσοχή των ξένων………Τα περίχωρα είναι γεμάτα από δάση με ελαιόδενδρα, που διακόπτονται από αγρούς, αμπέλια, κήπους και ρυάκια, κατά μήκος των οποίων φύονται μυρτιές και πικροδάφνες.
….το έτος 1699 μας διαβεβαίωσαν ότι η σοδειά λαδιού είχε ανέλθει σε 300.000 μεζούρες, μια μεζούρα αντιστοιχεί με 9-10 οκάδες.
Στην συνέχεια ξεκινάει το ταξίδι του προς ανατολάς, και αφού περιδιάβηκε ολόκληρη την Κρήτη ξαναγυρίζει στα Χανιά στις 14 Ιουλίου με σκοπό να επισκεφτεί το κάστρο της Γραμβούσας.
…Στις 22 φύγαμε για να επισκεφθούμε το ακρωτήριο Γραμβούσα….διασχίσαμε όλη την παραλία με θέα το νησί Santa Odero
(Θεοδωρού), γνωστό άλλοτε με το όνομα Λεύκη. Την ημέρα εκείνη διανυκτερεύσαμε στα Πλακάτονα (Πλακάλωνα) . Στις 24 Ιουλίου περάσαμε από τον Κίσαμο, μια κωμόπολη δίπλα στην θάλασσα που απέχει 30 μίλια από τα Χανιά, και σταματήσαμε σε ένα άσχημο χωριό Νέο Χωριό-Μεσόγεια……. Ο Κίσαμος είναι η αρχαία πόλη που αναφέρει ο Στράβων, ο Πλίνιος, και ο Πτολεμαίος. Εκεί ιδρύθηκε αργότερα η δωδέκατη επισκοπή του νησιού.
ΓΡΑΜΒΟΥΣΑ
Στις 25 Ιουλίου διασχίσαμε τα βουνά της Γραμβούσας και κατεβήκαμε από ένα τρομερό μέρος
(Μάλλον από τα βουνά της Χεσμένης) στο άκρο του ακρωτηρίου, με θέα το ομώνυμο κάστρο, που είναι κτισμένο σε έναν άγριο βράχο. Δεν θα μπορούσε ποτέ να κυριευθεί αυτό το φρούριο παρά μόνο δια της πείνας…..
…Οι Τούρκοι απέκτησαν αυτό το μέρος κατά πολύ συμφέροντα τρόπον. Ο Βενετός διοικητής τους το πούλησε, πριν από λίγα χρόνια (1692) για ένα βαρέλι τσεκίνια.
(Τσεκίνι= Τούρκικο χρυσό νόμισμα, απομίμηση του Βενετσιάνικου 1 τσεκίνι=110 παράδες, άλλα νομίσματα της εποχής ήταν το ασημένιο γρόσι=40 παράδες, όπου 1 παράς=3 άσπρα, όπου άσπρο ήταν η λογιστική μονάδα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας). Στην Κωνσταντινούπολη είναι γνωστός (ο Βενετός διοικητής) μόνο με το όνομα Καπετάν-Γραμβούσας…… Φαίνεται ότι τα νησιά Γραμβούσες είναι η Κωρύκη και η Μύλη (εδώ κάνει λάθος γιατί Μύλη ονομαζόταν το Ποντικονήσι). Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ακρωτήριο Γραμβούσας είναι το ακρ. Κίμαρος του Στράβωνα.


ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΡΡΗΝΙΑ
….Στις 26 επισκεφθήκαμε τα ερείπια του Παλαιόκαστρου που σημαίνει παλαιό φρούριο στην καθομιλουμένη ελληνική γλώσσα. Οι κάτοικοι αγνοούν το αρχαίο όνομα. Πρέπει όμως να πιστέψει κανείς ότι ήταν η πόλη Άπτερα, διότι ο Στράβων υποστηρίζει πως η Κίσαμος ήταν ναύσταθμος και λιμάνι της.(Δυστυχώς έκανε ένα σοβαρό λάθος, μπέρδεψε το Παλαιόκαστρο Αποκορώνου- Άπτερα με το Παλαιόκαστρο Κισάμου-Πολυρρήνια , βέβαια δεν περίμενε να βρει 2 πόλεις σε απόσταση 45 μιλίων με το ίδιο όνομα, αλλά και με ίδιο όνομα τα λιμάνια των. Κίσαμος επίνειο της Πολυρρήνιας, Κίσαμος= Καλάμι= επίνειο Απτέρων Στράβων 10-479)
......Δεν σώζονται πολλά αρχαία μάρμαρα στα ερείπια, παρ’ όλο που τα τελευταία καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση. Υπάρχει ένα ωραίο διάζωμα, το οποίο χρησιμοποιείται ως υπέρθυρο στην πύλη μιας εκκλησίας που είναι κτισμένη επάνω σε ένα βράχο (Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος) . Ο ταξιδιώτης μπορεί να προσέξει, περνώντας, ότι πρόκειται για μια περιοχή του νησιού που βρίσκονται τα περισσότερα σπήλαια. Φθάνοντας κανείς σε κάποια γωνιά μιας από τις αρχαίες πύλες της πόλης διαβάζει σε μια επιμήκη πέτρα IMR CAESAR, με πολύ ωραία γράμματα….Σε άλλο κομμάτι πέτρας που χρησιμεύει ως υπέρθυρο στην πόρτα ενός χαλάσματος μπορεί κάποιος να προσδιορίσει τους εξής χαρακτήρες IVII.COS.III . Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η πόλη θα πρέπει να ήταν αρκετή μεγάλη στα χρόνια της ακμής της.Στις 154 σελίδες του πρώτου μέρους του βιβλίου του με τίτλο “Relation d’ un voyage du Levant”, που αναφέρετε στην Κρήτη αξίζει η περιγραφεί που κάνει για τους ντόπιους κατοίκους, για τις ενδυμασίες Ελλήνων Τούρκων, για την θρησκεία και τα μυστήρια, και ιδιαίτερα η περιγραφή του στο κεφάλαιο « κηδεία» που αφιερώνει 8-9 σελίδες, η όλη διαδικασία του φάνηκε αρκετή παράξενη .
Οι Κρήτες είναι εξαιρετικοί στον χορό, στο κυνήγι, στους αγώνες δρόμου, αλλά και στην ιππασία…..Είναι τίμιοι, δεν βλέπεις αλήτες, λωποδύτες, δολοφόνους και ληστές. Οι περισσότεροι Τούρκοι του νησιού είναι Χριστιανοί αρνησίθρησκοι (μπουρμάδες) ή παιδιά αρνησίθρησκων.
…Δεν υπάρχουν στον κόσμο άνθρωποι πιο φιλικοί από τους Κρητικούς.
Στις επόμενες 40 σελ. κάνει μια λεπτομερή αναφορά για την κατάσταση της Ελληνικής εκκλησίας, με καθόλου κολακευτικά σχόλια για τους Πατριάρχες, που τους θεωρεί υπεύθυνους για την παρακμή της Ορθοδοξίας. Άξιο λόγου είναι η γνώμη του για την τσικουδιά.…το ρακί είναι απαίσιο…..Θα ήταν καλύτερα να το πετάξουν, διότι δεν έχει καθόλου δύναμη και μυρίζει σαν καμένο, είναι υπόξανθο και χαλάει εύκολα .

Το βιβλίο του εκδόθηκε και μεταφράστηκε το 2003 από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και έρευνας του Παν. Κρήτης.

ΜΙΑ ΑΛΛΙΩΤΙΚΗ ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

«Σαν έ(ν)τοιμος από καιρό»

Αξιότιμον Κύριον Κώστα Καραμανλή, Πρωθυπουργόν Ελλάδας

Αξιότιμε Κύριε ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
« ΧΡΟΝΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ μετά την Αμαρτία που την είπανε Αρετή μέσα στις εκκλησίες και την ευλόγησαν…..
Εξόριστε ποιητή (Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ) στον αιώνα σου, λέγε τι βλέπεις;
- Βλέπω τα έθνη, άλλοτες αλαζονικά, παραδόμενα στην σφήκα και στον ξινόχορτο….
- Βλέπω τους εμπόρους να εισπράττουν σκύβοντας το κέρδος των δικών τους πτωμάτων....
- Βλέπω την αλληλουχία των κρυφών νοημάτων…
Για να έβγει αληθινός ο λόγος, ότι σιμά η μέρα όπου το κάλλος θα παραδοθεί στις μύγες της αγοράς….
Και θα ΄ρθούνε χρόνια χλωμά και αδύναμα μέσα στην γαζα…
Και θα λάβουνε τα όνειρα εκδίκηση……»
Ελύτης «Άξιον Εστί»

Αξιότιμε Κύριε Κώστα Καραμανλή
Είσθε πολιτικός έντιμος και καλών προθέσεων Κυβερνήτης.
ΟΜΩΣ
« Σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος», σαν διαρκώς κι επίμονα έξω από την πόρτα σου ακούεις, για σκάνδαλα, για μιζαδόρους καταχραστές, για κυνικούς αρχιερείς «ναών» της αγοράς και Εκκλησίας, για χρυσοκάνθαρους Ταγούς, μεγαλοσχήμονες Τρανούς νάνους μικρούς και τ΄άδειου λόγου τροποιούχους, φίδια κερδαλεόφρονα, της Ηθικής μουνούχους, μην κάμεις κι΄ ονειρεύεσαι, πως απατήθηκεν η ακοή σου, τάχα πως είναι ψέματα, συκοφαντίες κι ανταρσίες….
ΕΙΔΕΜΗ
«….την τύχη σου που ενδίδει πια, τα έργα σου που απέτυχαν, τα σχέδια της ζωής σου που βγήκαν όλα πλάνες, μη ανωφέλετα θρηνήσεις.
Σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος αποχαιρέτα την, την Αλεξάνδρεια
(την ΕΞΟΥΣΙΑ) που φεύγει.
Προπάντων να μην γελαστείς, μην πεις πως ήταν ένα όνειρο, πως απατήθηκεν η ακοή σου∙ μάταιες ελπίδες τέτοιες μην καταδεχθείς».
Καβάφης «Απολίπειν ο Θεός Αντώνιον»

ΟΜΩΣ ΕΣΥ
« Σαν έτοιμος από καιρό» ως έντιμος πολιτικός και ρηξικέλευθος οιακοστρόφος (άξιος πηδαλιούχος) της Ελλάδας :
- Μη γοητεύεσαι από θελκτικά τραγούδια των Σειρήνων αυλοκολάκων λόγια δηλαδή και ψεύδη επικοινωνιολόγων.
Σαν Οδυσσέας κούρσεψε την «Τροία» των σκανδάλων.
Διώξε «τη σάρα και την μάρα και το κακό συναπάντημα».
Απόταξε τον κάθε «ψευτοθόδωρο»
Στείλε στον πάγκο τον όποιο μαυροσκούφη και ξεσκούφη, τη πλέμπα και φτωχολογιά που΄χει σαν κλωτσοσκούφι.
Δράσε σαν άλλος Ηρακλής καθάρισε «την κόπρο του Αυγεία».
Άριστα παίρνει η χώρα στην διαφθορά.!!!
Ρίξε προνομιούχων ρετιρέ κάστρα φοροφυγάδων.
Πολέμα τον Εφραιμισμό, τον όποιο σατανά Εφραίμ, «μάγον τοιόνδε, μηχανορράφων, δόλιον αγύρτην, όστις έν τοις κέρδεσιν μόνον δέδορκε, την τέχνην (Αρετήν) δ΄έφυ τυφλός».
Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος» 387-389

Όλοι αυτοί μας σκανδαλίζουν, μας ταλανίζουν, μας ροκανίζουν……Βαλτοπέδι κοντεύουν να κάμουν την όμορφη Χώρα μας.!
« Πόλις γαρ, ώσπερ καύτος εισοράς, άγαν ήδη σαλεύει κάνακουφίσαι κάρα βυθών έτ ούχ οία τε φοινίου σάλου». Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος» 22-24
« Σαν αγριμιών και σαν αρνιών κοπάδια ζουν οι ζωές, τρων, τρώγοντας και πάνε. Κι απάνου απ΄όλα των θεών τα βράδια». Παλαμάς «Σατυρικά γυμνάσματα»

Αξιότιμε και φίλτατε Κύριε Κώστα Καραμανλή
«Άρχή άνδρα δείκνυσι» έλεγαν οι αρχαίοι και ειν΄ αλήθεια. Απόδειξε λοιπόν κι Εσύ, εδώ και τώρα, πως Είσ΄αντάξιος των Μεγάλων κεκοιμημένων Ελλήνων Πολιτικών.
«Ο καλός καπετάνιος στην φουρτούνα φαίνεται». Μη δώσεις λοιπόν λαβή κι ευκαιρία να ξαναειπωθεί, σε βάρος σου πια, εκείνο το κάπως υπερβολικό « ο Κληκλής δε γίνεται Λευτέρης», που σκωπτικά και υποτιμητικά ειπώθηκε για Σοφοκλή, το γιο του Εθνάρχη ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ.
Έχεις τώρα την πολιτική δύναμη, φιλοσόφησε και το πράγμα. Διότι
«εάν μη ή οί φιλόσοφοι βασιλεύσωσιν έν τοίς πόλεσιν ή οι βασιλής τε νύν λεγόμενοι και δυνάσται φιλοσοφήσωσι γνησίως τε και ικανώς…., ούκ έστι κακών παύλα ταίς πόλεσιν». Πλάτωνος «Πολιτεία» 473c-d

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ

«Άκου πως παίρνουν οι αγέρες
χιλιάδων χρόνων τη φωνή,
μέσα στον πόνο τον δικό μου
όλ΄η ανθρωπότητα πονεί.
Κι΄όθε περνά γκρεμίζει κάτω,
Σαν το βοριά σαν το νοτιά,
Όλα τα φονικά ρηγάτα,
Θεμελιωμένα στην ψευτιά»
Βάρναλης

Αξιότιμε και πάρα πολύ αγαπητέ Κύριε Κ. Καραμανλή
Δεν είμαι ποταπός αυλοκόλακας, γι αυτό και οι λόγοι μου (των ποιητών, φιλοσόφων, και Ιεραρχών) ίσως να μη σας είναι ευχάριστοι, όμως είναι αληθινοί, δε γράφονται από την αντίπεραν όχθη και με κακεντρέχεια, αλλ΄ απευθύνονται σε εσάς με αγάπη και πόνο ψυχής.
Ελπίζω να το εκτιμήσετε δεόντως. Άλλωστε «αξιοπιστότερα τραύματα φίλων ύπέρ έκούσια φιλήματα εχθρών». Ιωάννης Χρυσόστομος

«Κι είπα προχώρα τι (γιατί) ο καιρός
κάθε σου βήμα κρίνει
κι΄ο λόγος που ΄χει δύναμη,
πικρό κεντρί ας γίνει.
Τι ορμά η ώρα της σποράς
κι ορμά το καλοκαίρι
ρίξε καρπό και τη σοδειά
καιρός θα σου τη φέρει»

Σικελιανός

Δ.Γιωργακάκης
Φιλόλογος

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2008

ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΓΡΑΜΒΟΥΣΑ

" Πάρτε ο καθένας μία πλαστική τσάντα απο μαζούτ (πισσα) και θα συμβάλλετε στη διάσωση αυτού του υπέροχου τοπίου."
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Την ταμπέλλα την έγραψε κάποιος-(α) απο την Γαλλία.
Η δική μας ταμπέλλα στην Γραμβούσα ξέρετε τι γράφει ;
" Δικά σας είναι διαλύστε τα"

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ !!!

Στην παγκόσμια ιστορία έχει καταγραφεί ένας τεράστιος αριθμός σεισμών. Πολλοί από αυτούς κατέστρεψαν πόλεις και χωριά, όμως όσο μεγάλη κι αν ήταν η καταστροφή, κανένας σεισμός δεν στάθηκε ικανός να σταματήσει την εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού. Τα κτίρια ξαναχτίστηκαν, οι δρόμοι ξαναφτιάχτηκαν και όλοι απέκτησαν εμπειρίες για μια μελλοντική αντιμετώπιση των σεισμών.
Στη μακρόχρονη ιστορία του τόπου μας έχουν καταγραφεί χιλιάδες σεισμοί. Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση από πλευράς σεισμικότητας στην Ευρώπη και την έκτη παγκοσμίως. Δεν πρέπει λοιπόν να μας φαίνεται παράξενο που οι σεισμοί στη χώρα μας γίνονται με μεγάλη συχνότητα και ένταση και πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας.
Οι μεγαλύτεροι καταγραμμένοι ιστορικά σεισμοί στην Κρήτη στο πέρασμα των αιώνων, όπως καταγράφηκαν από ιστορικούς, περιηγητές και σύγχρονους σεισμολόγους.
Σαν αρχή των γνωστών καταστρεπτικών σεισμών η έρευνα ξεκινάει από το 368 π.χ .

368 π.Χ. Μ = (7.7R) Κρήτη.
Κατά τον Dapper και οι 100 πόλεις της Κρήτης καταστράφηκαν από το σεισμό, ενώ κατά τον Πλίνιο, 60 από αυτές τις πόλεις έπαθαν τεράστια καταστροφή. Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε μεγάλη έκταση (Σταυράκης 1890, Sieberg 1932 B).
267 π.Χ. Μ = (7.0R) Κρήτη.
255 π.Χ. Μ = (6.8R) Κρήτη .
55 μ.Χ. Μ = (7.2R) Κρήτη Ο σεισμός κατέστρεψε πολλές πόλεις της Κρήτης και από την επιδημία που ακολούθησε προκλήθηκαν θάνατοι (Siebert 1932).
66 μ.Χ. Μ = (7.0 R) Ηράκλειο Ο Γεωργιάδης (1904) τοποθετεί το σεισμό το 62 μ.Χ και παραθέτει αποσπάσματα από το Φυλόστρατο όπου αναφέρεται ότι στο Λεβιναίο ιερό (ναός του Ασκληπιού στη νότια ακτή της Κρήτης που σήμερα λέγεται Κεφάλα), ενώ γινόταν συζήτηση μεταξύ του Απολλωνίου και των ιερέων του Ναού γύρω στο μεσημέρι έγινε σεισμός που συγκλόνισε ολόκληρη την Κρήτη.Μερικοί άνθρωποι που ήρθαν από βόρια ανήγγειλαν ότι κατά το μεσημέρι έγινε τρομερός σεισμός που αναδύθηκε νησί από τη θάλασσα στον πορθμό μεταξύ Θήρας και Κρήτης. Ο Sieberg (1932 B) γράφει ότι ο σεισμός κατέστρεψε την Κνωσό και προκάλεσε σοβαρές βλάβες στη Φαιστό. Έγινε αισθητός σε ολόκληρο το Αρχιπέλαγος. (Αιγαίο)Ο Πλατάκης (1950) παραθέτει αποσπάσματα από τους Μαλάμα και Σουίδα, και από τα οποία προκύπτει ότι κατά το 13ο έτος της Βασιλείας του Κλαύδιου Καίσαρα όλη η Κρήτη καταστράφηκε από αυτή την θεομηνία.251 μ.Χ Μ - (7.5R) Κνωσός Κατά τον Coronelli στις 9 Ιουλίου του 251 έγινε μεγάλος σεισμός ο οποίος κατέστρεψε μέγα μέρος της Κρήτης. Ανέτρεψε την Κνωσό και πολλές άλλες πόλεις του νησιού (Σταυράκης 1890, Ξανθουδίδης 1952).
365 μ.Χ. Μ = (9.2R) Τέσσερα μίλια νότια-ανατολικά των Φαλασάρνων.
Καταστροφή Κισάμου και Φαλασάρνων, ανύψωση του δυτικού τμήματος της Κρήτης με καταστροφικές συνέπειες είναι άξιο λόγου η αναφορά του Αμμιανού Μαρκελλίνου: 21 Ιουλίου 365 ο ιστορικός βιώνει και περιγράφει την τρομερή καταστροφή που παρόμοια της δεν βρίσκει κανείς ούτε στους θρύλους αλλά ούτε στα αληθινά ιστορικά γεγονότα: Η θάλασσα αποσύρθηκε και τα νερά τραβήχτηκαν σε τέτοια έκταση ώστε να αποκαλυφτεί ο βυθός της…..Πολλά πλοία εξόκειλαν και οι άνθρωποι περιπλανιόταν στα λίγα νερά που απόμειναν μαζεύοντας ψάρια και οστρακοειδή. Εντός ολίγου όμως υπερυψωμένα θαλάσσια κύματα όρμησαν …ισοπεδώνοντας κτήρια ή οτιδήποτε άλλο συναντούσαν στο δρόμο. Μερικά μεγάλα πλοία είχαν εκσφενδονιστεί από το κύμα στις στέγες σπιτιών και άλλα σε απόσταση 2 μιλίων από την ξηρά.
Πρόκειται για τεκτονικό σεισμό, λόγω σύγκρουσης της αφρικανικής με την ευρωπαϊκή πλάκα.
439 μ.Χ Μ = (7.6R) Κρήτη Από το Μαλάμα προκύπτει ότι ο σεισμός ήταν τρομακτικός και κατέστρεψε όλη σχεδόν την Ν. Κρήτη (Σαθάς 1867).
796 μ.Χ Μ = (7.5R) Κρήτη - Γόρτυνα Ο Θεοφάνης αναφέρει ότι έγινε φοβερός σεισμός στην Κρήτη τη νύχτα της 7ης Απριλίου του έτους 796 (Γεωργιάδης 1904). ο Sieberg 1932 γράφει ότι ο Σεισμός προξένησε στην Κρήτη εκτός των άλλων μεγάλες ζημιές στην Γόρτυνα. Μια βασιλική κατέρρευσε κατά το μεγαλύτερο μέρος της. Στην Αλεξάνδρεια η δόνηση ήταν τόσο ισχυρή ώστε βλάφτηκε ο φάρος της. Έγινε αισθητός και στη Σικελία.
1246 μ.Χ Μ = (6.8R) Χανιά
Ο σεισμός γκρέμισε τα τείχη της πόλης των Χανίων (Perrey 1848).

1306 μ.Χ Μ = ( (6.5R) Ηράκλειο
1494 μ.Χ Μ = (7.2R) Ηράκλειο Από διηγήσεις των περιηγητών της εποχής Olivier και Thenet προκύπτει ότι έγινε το 1490 σεισμός που συγκλόνισε το νησί από ανατολή προς δύση και προξένησε πολύ μεγάλες καταστροφές. Οι δονήσεις συνεχίστηκαν για ένα μήνα.Σε διήγηση του περιηγητή της εποχής Pietro Casola αναφέρεται ότι ο σεισμός έγινε την 1η Ιουλίου 1494 ημέρα Τρίτη στις 4 το απόγευμα. Ήταν τόσο ισχυρός στο Ηράκλειο ώστε τον έριξε στο έδαφος. Το μοναστήρι του Αγίου Φραγκίσκου στο Ηράκλειο έπαθε σοβαρές βλάβες. Προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές ιδιαίτερα στα κωδωνοστάσια εκκλησιών και στα σπίτια. Ο λαός πανικοβλήθηκε. Στο λιμάνι μεγάλα κύματα προξένησαν τόσο βίαιες συγκρούσεις αγκυροβολημένων πλοίων ώστε αυτά φαινόταν ότι θα γίνουν κομμάτια. Την επομένη 2 Ιουλίου νέες δονήσεις έγιναν αισθητές. Στην κυβέρνηση της πόλης έφθαναν μηνύματα από διάφορα μέρη του νησιού που ανέφεραν ότι ο σεισμός είχε καταστρέψει πολλές περιοχές της Κρήτης. (Πλατάκης 1950 Αντωνόπουλος 1973).
1508 29/5 μ.Χ Μ = (7.2R) Ιεράπετρα Σε επιστολή του Δούκα της Κρήτης Ιερώνυμου Δωνάτου, διοικητή του νησιού κατά το χρόνο εκείνο προς το φίλο του Πέτρο Κονταρηνό, σταλμένο στις 15 Ιουλίου του 1508 αναφέρεται ότι προηγήθηκε του σεισμού στις 29 Μαΐου 1508 θόρυβος. Ο σεισμός κράτησε 15 με 20 δευτερόλεπτα. Στο Ηράκλειο μόνο 4 ή 5 σπίτια έμειναν κατοικήσιμα. Ο σεισμός κατέστρεψε την Ιεράπετρα και τη Σητεία κατά το μεγαλύτερο μέρος. Βλάβες έπαθε η ανατολική Κρήτη. Σείστηκαν έντονα το Ρέθυμνο και τα Χανιά αλλά δεν καταστράφηκαν. Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την Εύβοια και την Φρυγία. Η πόλη της Ιεράπετρας που ανατράπηκε δεν ξαναχτίστηκε αλλά χτίστηκε στη θέση της ένα χωριό με ένα μικρό κάστρο. Υπέφεραν επίσης η Πάρος και η Νάξος.
1595 26/11 μ.Χ Μ = (6.8R) Κρήτη Ο σφοδρός σεισμός προκάλεσε ζημιές και καταστροφές (Κριάρης 1930, Schreiner 1975). Σε κώδικα του Αγ. Νικολάου Άνδρου αναφέρεται ότι έγινε μεγάλος σεισμός στις 16 Νοεμβρίου 1595 (Μαραβελάκις 1938).
1612 8/11 μ.Χ Μ = (7.0 R) Ηράκλειο Οι δονήσεις έγιναν αισθητές σε πολλά μέρη της Μεσογείου (Perrey 1848, Mallet 1854).
1655 Ιανουάριος μ.Χ Μ = (6.7R) Ηράκλειο Ο σεισμός κατέστρεψε σπίτια στο Ηράκλειο κι έγινε αισθητός και στη Ζάκυνθο (Sieberg 1932 B).
1681 10/1μ.Χ Μ = (7.0R) Ηράκλειο Για τρεις ημέρες σεισμοί συγκλόνισαν το νησί της Κρήτης και καταστράφηκε το ένα τρίτο της πόλης του Ηρακλείου. Στα Χανιά έγιναν αισθητές δύο δονήσεις από ανατολικά προς τα δυτικά οι οποίες έγιναν αντιληπτές και στα πλοία (Σταυράκης 1890, Sieberg 1932 B).
1780 Οκτώβριος μ.Χ Μ = (7.0R) Ιεράπετρα Στις αρχές του Οκτωβρίου έγινε ένας σφοδρός σεισμός του οποίου προηγήθηκαν άλλοι για αρκετό καιρό. Το φρούριο της Ιεράπετρας γκρεμίστηκε (καταβροχθίστηκε). Με τον ίδιο τρόπο 13 χωριά με τους κατοίκους τους εξαφανίστηκαν. Στα Χανιά ο σεισμός παρουσιάστηκε ως μέτριος.
1805 3/7 μ.Χ Μ = (7.2R) ΧανιάΜε την ανατολή του ηλίου 4 ισχυρές σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές στα Χανιά σε διάστημα 8 λεπτών. Τις μεγαλύτερες βλάβες έπαθαν τα Χανιά και το Ρέθυμνο. Έγιναν αισθητές και στην Σικελία (Perrey, 1848, Mallet 1854). Σε ενθύμηση η οποία αναγράφεται στο πίσω μέρος της σελίδας του βιβλίου του Αρχιεπισκόπου Συμεών του Μακαρίου αναφέρεται ότι το έτος 1805 στις 21 Ιουνίου (παλ. ημερολόγιο) πριν ανατείλει ο ήλιος έγινε μεγάλος σεισμός σε ολόκληρο το νησί της Κρήτης από τον οποίο καταστράφηκαν πολλά σπίτια τζαμιά και επαύλεις στις πόλεις και τα χωριά της.Η γη δονείτο συνεχώς νύχτα και μέρα (Σπυριδάκης 1953). Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Baratta ο σεισμός έγινε αισθητός και στη Νεάπολη (Karnik 1971).
1810 16/2 μ.Χ Μ = (7.8R) Ηράκλειο O περιηγητής John Galt σε επιστολή που έγραφε στη Χίο στις 10 Απριλίου αναφέρει ότι από πληροφορίες του ο σεισμός κατέστρεψε το ένα τρίτο των σπιτιών του Ηρακλείου και σκότωσε πολλές χιλιάδες ανθρώπων. Ο σεισμός αυτός είχε προκαλέσει σε αυτόν υπερβολικό τρόμο, όταν βρισκόταν στην Τριπολιτσά, και έγινε αισθητός σε όλα τα μέρη που επισκέφθηκε κατόπιν.Ο αριθμός των νεκρών υπολογίζεται μεταξύ 2.000 και 3.000. Το μοναστήρι του Αγίου Ασωμάτου, ένα βαρύ βενετσιάνικο οικοδόμημα στη νοτιοδυτική πλευρά του όρους Ίδη καταστράφηκε από το σεισμό. Έγινε έντονα αισθητός στον Μάλτα όπου κράτησε 2 λεπτά και μάλλον έντονα στη Νεάπολη όπου κράτησε ένα λεπτό. Στο Οντάριο (Κάτω Ιταλία) κάτοικοι έμειναν έξω από τα σπίτια τους όλη τη νύχτα από το φόβο. Έγινε επίσης αισθητός στην Τεργέστη στην Αφρική (Βόρεια) και στην Κύπρο. Ο σεισμός αυτός έμεινε στην παράδοση του λαού της Κρήτης για μεγάλο χρονικό διάστημα.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
(Perrey 1848, Mallet 1854, Σταυράκη 1890, Ξανθουδίδης 1925, Siebert 1932, Μαρεβελάκις)

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

ΔΥΟ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

Το εργοστάσιο της Βαρξύλ αποτελεί και τυπικά παρελθόν από τον κατάλογο με τις επιχειρήσεις της Κισάμου, ελάχιστοι ως καθόλου ήταν αυτοί που πίστεψαν ότι θα μπορούσε να ξαναλειτουργήσει στον ίδιο χώρο και αυτοί οι ελάχιστοι δεν ήταν άλλοι από τους ταλαιπωρημένους εργατοτεχνίτες που μάταια όπως αποδείχθηκε περίμεναν κάμποσους μήνες να μάθουν τις οριστικές αποφάσεις των μεγαλομετόχων του.
Μεγάλο το πλήγμα για την οικονομία της περιοχής που μακροπρόθεσμα θα φανεί αλλά και τεραστία η καταστροφή των 150 εργαζομένων που μένουν .. στο πουθενά και δυστυχώς φαίνεται καθημερινά.
Το εργατικό κέντρο του Νομού μας καθυστέρησε για να λάβει πρωτοβουλίες για τους απολυμένους και σπασμωδικά προσπαθεί τώρα να καλύψει το χαμένο έδαφος της αδράνειας, θέλοντας βέβαια για συμπαραστάτη τον άμεσα ενδιαφερόμενο για τις τύχες των απολυμένων …..τον Δήμος μας . Έτσι προγραμματίστηκε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με θέμα την ΒΑΡΞΥΛ την επόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη ή κάποια άλλη μέρα αν και εφόσον μπορέσουν να βρεθούν μαζί, εργαζόμενοι, νομαρχιακή αρχή, ιδιοκτήτες, εργατικό κέντρο και φυσικά οι δημοτικοί σύμβουλοι μας.
- Θα μου πείτε τι θα κερδίσουν όλοι αυτοί, τώρα που κοινοποιήθηκαν οι οριστικές αποφάσεις της διοίκησης, τώρα που εισπράχτηκαν οι πενιχρές αποζημιώσεις, τώρα που τα ψιθυριστά λόγια τα είδαμε στην πράξη. Γιατί όλος αυτός ο τσερτσελές δεν γινόταν κανένα μήνα νωρίτερα, όταν πράγματι χρειαζόταν οι εργαζόμενοι όλους αυτούς τους καλοθελητάδες δίπλα τους; Έλα σου !!!!
Μάλλον άργησαν πολύ !
Το μόνο όφελος από μια συνάντηση τέτοια είναι ότι ίσως επιτέλους μάθουμε τα πραγματικά αίτια που οδήγησαν στην φυγή μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις από την Κίσαμο, αλλά και πόσο είναι αλήθεια όλα αυτά που ακούγονται από εργαζόμενους και ιδιοκτήτες.
- Δυστυχώς όλα ανάποδα τα κάνουμε, όλα ανάποδα, τότε δεν τον θέλαμε και βρίσκαμε χίλιες δυο προφάσεις για να τον διώξουμε, τώρα κάνουμε σαν να πετύχαμε τον σκοπό μας και μάλιστα τον επιβραβεύουμε από πάνω με την σιωπή και την καθυστέρηση μας ……. που φεύγει !
*******
Ο ΟΤΕ Α.Ε κατέθεσε περιβαντολογική μελέτη για την κεραία που βρίσκεται πάνω από το γνωστό κτήριο της Ηρώων Πολυτεχνείου στο ΠΕΧΩ Ηρακλείου και εκείνο ως όφειλε ζήτησε την άποψη του δημοτικού μας συμβουλίου !!!!!!
Θαυμαστά τα έργα του ΟΤΕ που μετά τον ντόρο αλλά και λίγο πριν την δίκη (ασφαλιστικά μέτρα) αποφάσισε να κινηθεί στα νόμιμα.
Φυσικά όχι μόνο δεν πέρασε κάτι τέτοιο από το δημοτικό συμβούλιο αλλά από την πρόταση που κατατέθηκε φάνηκε ότι ο δήμος θα είναι στο πλάι και αν χρειαστεί και μπροστάρης στα δίκαια αιτήματα της Οικολογικής κίνησης Κισάμου που κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της εν λόγω κεραίας αλλά και των …άλλων όπου και αν βρίσκονται.
Το μόνο που συμπληρώνω εγώ, γιατί όλες αυτές οι εταιρίες συν ο ΟΤΕ είναι κράτος, ας αγοραστεί επιτέλους ένας μετρητής της ακτινοβολίας για να κάνουμε και τις δικές μας μετρήσεις, γιατί όταν και όποτε έρχονται Πανεπιστήμια ή ιδιώτες για μετρήσεις η ένταση πάντα πέφτει, αφού όλοι και όλα είναι προκαθορισμένα.
Βέβαια το παράλογο της ιστορίας είναι ότι ένα νηπιαγωγείο είναι στα τριάντα μέτρα κάτι που εκ νόμου απαγορεύεται. Φυσικά στις εποχές που ζούμε ευκολότερο να φύγει το νηπιαγωγείο από εκεί παρά η κεραία να μεταφερθεί σε ασφαλές μέρος.

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008

Η ΒΑΠΤΙΣΗ........

Τελικά τα ονόματα που πρότειναν οι σύλλογοι των διδασκάλων για τα σχολεία μας δόθηκαν στο υπουργείο. Τώρα δεν μένει τίποτα άλλο από το να περιμένουμε αν οι καρεκλοκένταυροι μπορούν να αποφασίσουν με σύνεση αλλά και βάσει των επιχειρημάτων που έστειλαν τα σχολεία για τα ονόματα που θέλουν και να δούμε την τελική επιλογή τους.
Ξέρω ότι πολλοί θα δυσανασχετήσουν με τις επιλογές, κάποιοι άλλοι θα ευχαριστηθούν όμως η αλήθεια είναι ότι η απόφαση για την επιλογή του ονόματος την είχαν αυτοί που κατοικοεδρεύουν καθημερινώς σε αυτά και όχι όλη η κοινωνία. Το αν είναι σωστή ή λάθος η επιλογή δεν έχει καμιά σχέση τώρα, εξάλλου τα κριτήρια και τους λόγους της ονομασίας σίγουρα τα είχαν οι εκπαιδευτικοί.
Αντιρρήσεις θα υπάρχουν, όπως συμβαίνει πάντα, αλλά μπρος στο τίποτα κάθε επιλογή είναι προς όφελος.
Κρατάω μια επιφύλαξη ως προς τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο μιας και αν θέλουμε να τον τιμήσουμε πάμε από την εκκλησία και του ανάβουμε κανα κερί, το Μύρτιλος που το τιμούμε καθημερινά με την παρουσία μας όπως φυσικά και το Κισάμειο που άλλος έχει τον λόγο να το τιμήσει. Ο Τομπάζης ήταν καλός, αλλά καλύτερος ο Περίδης για την περιοχή μας και φυσικά δεν έχω λόγο να μην τιμώ την Μελίνα για το έργο της και την προσφορά της στην 7η τέχνη και τον πολιτισμό, αλλά θα είχε πολύ περισσότερη βαρύτητα το όνομα της για την περιοχή μας αν θα γινόταν κάποτε το χατίρι της. (Για όσους δεν ξέρουν ας ρωτήσουν).
Για να μην σας κρατάω σε αγωνία τα ονόματα που προτάθηκαν κατά σχολείο είναι τα ακόλουθα:

1ο Δημοτικό Σχολείο 2ο Δημοτικό
α) Μάνος Κατράκης α) Ειρηναίος
β) Ιωάννης ο Χρυσόστομος β) Αναγνώστης Σκαλίδης
γ) Μύρτιλος γ) Μύρτιλος

3ο Δημοτικό
α) Ιωάννης Ψαράκης

1ο Γυμνάσιο Κισάμου 2ο Γυμνάσιο
α) Ειρηναίος α) Μάνος Κατράκης
β) Εμμανουήλ Τομπάζης β) Μελίνα Μερκούρη
γ) Κισάμειο (Κίσαμος) γ) Μίκης Θεοδωράκης

Φυσικά συγχαίρω όλους τους εκπαιδευτικούς για τις επιλογές τους αλλά ιδιαίτερα του τρίτου δημοτικού για την μοναδική και πράγματι άξια επιλογή τους στο όνομα του αείμνηστου Γιάννη Ψαράκη. Ήταν η αρμόζουσα και η καλύτερη ονομασία γι αυτό το σχολείο.
Είμαι σίγουρος ότι με την πάροδο του χρόνου και άλλα ονόματα θα μας έλθουν στο μυαλό, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι λιγότερης σημασίας ή προσφοράς απλά ξεχάστηκαν γιατί ούτε οι καιροί είναι κατάλληλοι για τιμές, αλλά και εμείς αγνοούμε δυστυχώς την τοπική ιστορία μας πάρα πολύ.
Φυσικά ποτέ δεν είναι αργά να ονομάσουμε εμείς τα εναπομείναντα και έξω από την αξιολόγηση του ονόματος σχολεία όπως το Λύκειο- το ΤΕΕ – το Κωφαλάλων- τα Νηπιαγωγεία τους παιδικούς σταθμούς με αυτά τα ονόματα που ξεχάσαμε.
Ο Φιλολογικός είναι ο καταλληλότερος σύλλογος και πιστεύω με μια μικρή προσπάθεια θα μαζευτούν τα ονόματα όλων αυτών που πρόσφεραν.

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

ΣΑΔΕΝΤΡΕΠΕΣΑΙ - ΣΑΔΕΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ

Πολλοί έχουν ακόμα και σήμερα την απορία γιατί άραγε διάλεξα το ΣΑΔΕΝΤΡΕΠΕΣΑΙ σαν υπογραφή αυτής της στήλης;
Λοιπόν κατ΄αρχάς σκέφτηκα ότι το ΣΑΔΕΝΤΡΕΠΕΣΑΙ θα λειτουργούσε σαν υπενθύμιση σε όλους αυτούς που αθετούν, παραβιάζουν, καπηλεύονται, ξεχνούν, αδιαφορούν, προσπερνούν πράγματα, και υποσχέσεις. (Αλλά αλήθεια ποιο αυτί ιδρώνει την σήμερον ημέρα ;). Μετά έγινε προσπάθεια να γραφτούν αυτά που κατά γενική ομολογία συζητιούνται στα καφενομάγαζα, τα απλά προβλήματα που κάνουν την ζωή μας δύσκολη, αυτά που όλα τα χείλη ξέρουν αλλά δυστυχώς πάντα και παντού………μόνο σιγανοψιθυρίζονται, αυτά που μας στεναχωρούν αλλά για κάποιο παράξενο τρόπο ηθελημένα τα αποφεύγουμε. Αυτά τα γνωστά που και σεις ξέρετε !!!!! Και αυτή η προσπάθεια μη νομίσετε ότι ίδρωσε κανένα αυτί !!! Όμως όπως γνωρίζεται πάντα μετράει η προσπάθεια και αφού αυτοί έτσι και αλλιώς θα αδιαφορούν χωρίς ίχνος ντροπής, είναι φυσιολογικό και εγώ να μην ντρέπομαι που απλά τους υπενθυμίζω τις μικρές υποχρεώσεις, τις πολλές παραλείψεις, αλλά και τις καθημερινές αφηρημάδες τους.
ΣΑΔΕΝΤΡΕΠΕΣΑΙ λοιπόν έτσι απλά.

Σήμερα λοιπόν θα ήθελα να ασχοληθώ με μερικούς από αυτούς τους γνωστούς – άγνωστους που η λέξη ΣΑΔΕΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ είναι λίγη τους και η γαϊδουριά τους έχει φτάσει στα όρια του αίσχους της αηδίας αλλά και της ντροπής. Είναι για αυτούς που κυκλοφορούν ανάμεσα μας, σαν ανήξεροι, και επιδεικτικά σιγοσφυρίζουν αδιάφορα, (κοινώς κάνουν την πάπια) προκαλώντας με τα ανεκδιήγητα πράγματα που κάνουν. Είναι για αυτούς που επιβαρύνουν την ήδη κακή κατάσταση της πόλης μας, ρυπαίνοντας, καταστρέφοντας, και γενικώς αδιαφορώντας πλήρως για την συνολική εικόνα της πόλης μας.
Επειδή αυτοί οι κάποιοι δεν κατανοούν ή καλύτερα αγνοούν ορισμένες λέξεις - κλειδιά, μια μικρή υπενθύμιση μάλλον θα τους έκανε καλό.
"Το πλήθος των ανθρώπων που κατοικούν μέσα σε τοπικά όρια συγκροτούν ένα οργανικό σύνολο που ονομάζεται κοινωνία". Και
"Η ευπρέπεια η καλή συμπεριφορά αλλά και η εντιμότητα μαζί με το ήθος κάνουν την ανθρωπιά. Λέξεις με νόημα που αυτοί οι γνωστοί- άγνωστοι αγνοούν".
ΣΑΔΕΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ λοιπόν αυτοί που παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες συνεχίζουν να ρίχνουν τα λύματα τους μεταμεσονύχτια στον αγωγό των όμβριων.
ΣΑΔΕΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ αυτοί που κατάντησαν όλες τις απόκρημνες ακτές μας τόπο απόρριψης των κάθε λογής μη αναγκαίο σιδερικό – ηλεκτρονικό- οικιακό απόβλητο τους.
ΣΑΔΕΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ αυτοί που αδιαφορούν για την υγεία, το περιβάλλον και κάνουν τους χείμαρρους μας αγωγούς των εργοστασίων τους.
ΣΑΔΕΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ αυτοί που τις υποχρεώσεις τους τις ονομάζουν ευθαρσώς Μέγιστες αδυναμίες.
ΣΑΔΕΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ αυτοί αλλά
ΣΑΔΕΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΑΙ και μεις που τους ανεχόμαστε, νομίζοντας ότι έτσι κάτι κερδίζουμε.

Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008

ΜΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΒΑΙΜΑΡΗΣ…

Είναι περίπου μυθική η περιπέτεια μιας δημοκρατίας που αναδύθηκε από τις στάχτες μιας πολεμικής ταπείνωσης, της Γερμανίας στον Α παγκόσμιο πόλεμο, και προσπάθησε να φτιάξει μια κοινωνία ευημερίας και ειρηνικής προοπτικής. Το τέλος του εγχειρήματος έφερε και το τέλος των ελπίδων για ειρήνη στην Ευρώπη..
Για δύο κυρίως γεγονότα έχει μείνει στην ιστορία αυτό που ονομάσθηκε Δημοκρατία της Βαϊμάρης:
1) Το σύνταγμα το οποίο ήλθε στην εθνοσυνέλευση από τον διαπρεπή νομικό Πρόις. Σύνταγμα που στηρίχθηκε σε μια σειρά θεμελιωδών αρχών που υπήρξαν πρότυπο για τα περισσότερα συντάγματα της Ευρώπης.
Η αρχή της αβασίλευτης δημοκρατίας σε συνδυασμό με την λαϊκή κυριαρχία.
Το κοινοβουλευτικό σύστημα με την Ομοσπονδιακή βουλή να εκλέγεται με αναλογικό σύστημα.
Η αρχή του κοινωνικού κράτους αποτέλεσε γερμανική πολιτειακή σκέψη.
Η αρχή της ομοσπονδιακής δομής με ενιαία κυριαρχία.. κοκ
Ήταν τόσο μεγάλος ο ενθουσιασμός ( σε μας ο Σβώλος ανέπεμπε αίνους) που, παγίδευσε την ίδια την Γερμανία με τους νεωτερισμούς που θέλησε να επιβάλει.
Έτσι η χρυσή τετραετία 1924-28 τέλειωνε, εν μέσω πολιτικών αδυναμιών και αρχόμενη την κυκλικά επαναλαμβανόμενη οικονομική κρίση με τεράστιο συνολικό χρέος και ελάχιστη χρηματορροή για να αποτραπεί ο πληθωρισμός (τι μας θυμίζουν όλα αυτά..!!).
2) Η εκλογή Χίντεμπουργκ που έγινε εφικτή γιατί οι Γερμανοί κομμουνιστές, υπό την καθοδήγηση του διεθνούς κέντρου, κατηγορούσαν του σοσιαλιστές σαν σοσιαλφασίστες, αρνούμενοι κάθε συνεργασία και έτσι, ο εκλεκτός της βιομηχανικής ελίτ της αριστοκρατίας και του στρατιωτικού κατεστημένου, πρώην στρατάρχης ο ίδιος, έγινε πρόεδρος (τι μας θυμίζουν όλα αυτά..!!).
Η εσωτερική κρίση συνέπεσε με το κραχ του Οκτωβρίου του 1929 στην Αμερική.
Τι μέτρα πρότεινε ο καγκελάριος: Αύξηση φόρων, και μεταρρύθμιση του προϋπολογισμού, μέτρα που καταψήφισε σύσσωμο το κοινοβούλιο (SPD, Λαικό , κομμουνιστικό και εθνικοσοσιαλιστικό) για να οδηγηθεί σε διάλυση και εκλογές.
Αποτέλεσμα των εκλογών αυτών η τρομακτική άνοδος των Χιτλερικών από 17 σε 107 έδρες κάτω από ένα αφόρητο και αδυσώπητο λαϊκισμό.
Έτσι πλέον η Δημοκρατία διοικούνταν με προεδρικά διατάγματα (μείωση εργατικών μισθών, περικοπές επιδομάτων ανεργίας, μείωση κρατικών δαπανών κλπ. Με ένα στόχο, να δημιουργηθεί η ανάγκη στον γερμανικό λαό για ένα νέο σωτήρα: Ήθελαν από κοινού πρόεδρος και καγκελάριος να επαναφέρουν τους Χοεντσόλερν Κάιζερ στην Γερμανία. Ζέσταναν καλά του αυγό του φιδιού και προέκυψε ο Χίτλερ καγκελάριος.
«Όποιος παίζει με την ιστορία και τους θεσμούς δημιουργεί και ιστορικά ρήγματα ».
Τότε πέθανε η Δημοκρατία της Βαϊμάρης κάτω από τον ναζιστικό λαϊκισμό αλλά και την μυωπία των δημοκρατικών δυνάμεων να συνεννοηθούν.
Και πράγματι είδαν τον Χίτλερ σαν σωτήρα ηγέτη που έδωσε δουλειές στις εργατικές μάζες πυροδοτώντας την ξέφρενη πορεία υπερπαραγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού..
Με την ίδια μέθοδο, του στρατιωτικού υπερεξοπλισμού βγήκε από την κρίση του 1929 και η Αμερική.
Το ιστορικό συμπέρασμα είναι ότι τις κρίσεις του καπιταλισμού τις διαχειρίζονται κατά κανόνα σοσιαλδημοκράτες ή σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές, που αν όμως αποτύχουν συντηριτικοποιούν τις κοινωνίες τόσο που να οδηγηθούν στην έσχατη έξοδο..
Δεν αποτελεί το κείμενο αυτό εσχατολογία ή κασσανδρισμό ούτε και μελλοντολογία πολέμων.
Είναι μια βουτιά στην ιστορία που αποτρέπει την υστερία της άγνοιας. Άγνοια κινδύνου δεν δικαιολογείται και όσοι πρέπει, όλοι μας, ας φυλάττουμε Θερμοπύλες.
Να αποτραπεί άμεσα η εσωτερική πολιτική κρίση για να πέσει όλο το βάρος στην αντιμετώπιση του οικονομικού ζητήματος πριν εκπέσει σε κοινωνικό γιατί, νομίζω, τότε θα είναι όλα ανοικτά, και αυτό δεν είναι καλό.
Γ.Φ

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

ΠΕΡΙΗΓΗΤΕΣ

ΒΙΤΟΡΙΟ ΣΙΜΟΝΕΛΛΙ 1860-1929

Γεννήθηκε στην πόλη Αρέτσο της Ιταλίας, έγινε διδάκτορας σε ηλικία 19 χρονών και στα 29 του ανακηρύχτηκε καθηγητής Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας στο πανεπιστήμιο της Πίζας.
Λίγα λόγια για να καταλάβουμε την χρονική περίοδο που επισκέφτηκε την Κρήτη και την Κίσαμο.
- Η πενταετία 1890-1895 ήταν από τις πιο ζοφερές της τουρκοκρατίας στην Κρήτη. Τα πάθη τα μίση και οι βιαιοπραγίες ήταν καθημερινό φαινόμενο. Ο δυναμικός αρχιμανδρίτης Παρθένιος Κελαιδής έχει απελαθεί λόγω επαναστατικών ιδεών. Είναι δε και η χρονιά που η Υψηλή Πύλη αντικατέστησε τον φοβερό Μαχμούτ πασά και έβαλε στην θέση του τον πρώτο χριστιανό Γενικό Διοικητή Κρήτης τον Αλ. Καραθοδωρή. Ακόμα είναι η χρόνιά που «ρίχτηκε» η ιδέα ότι η Κρήτη θα μπορούσε να γίνει αυτόνομη, μια ιδέα που βρήκε πολλούς συμπαραστάτες.
Ας δούμε τι είδε κατά την επίσκεψη του το 1893, από το βιβλίο του περιηγητικές αναμνήσεις ( CANDIA-RICORDI DI ESCURSIONE) σε μετάφραση Ι. Φουντουλάκη και παρουσίαση Γ.Π. Εκκεκάκη.

…..Μόλις ανεβεί κανείς τους λόφους που βρίσκονται δυτικά της περιοχής αυτής (εννοεί τους λόφους από Κολυμβάρι έως Νοπήγεια) εμφανίζεται μπροστά του ο άλλος υπέροχος κόλπος, αυτός της Κισάμου, που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο χερσονήσους, τη Σπάθα και τη Γραμβούσα. Μοιάζει με ένα τεράστιο στάδιο γύρω από το οποίο υψώνονται, όπως οι κερκίδες ενός αμφιθεάτρου, οι λόφοι που γίνονται όλο και ψηλότεροι, καθώς η απόσταση τους από την θάλασσα μεγαλώνει.
….Δεν έμεινε παρά μια σύντομη διαδρομή κατά μήκος της παραλίας για να φτάσουμε στο Καστέλι της Κισάμου. Παρ ότι θεωρείτε πρωτεύουσα της Επαρχίας Κισάμου δεν είναι παρά ένα χωριό 700 μόλις κατοίκων(1893). Προστατεύεται με τρόπο μάλλον προβληματικό από ένα ερειπωμένο τείχος Βενετσιάνικο που χτίστηκε το 1554 και αναστηλώθηκε το 1638 από κάποιον Κονταρίνι, σύμφωνα με μια επιγραφή που βρίσκεται εκεί (δυστυχώς δεν έχει βρεθεί ακόμα η επιγραφή, αλλά μάλλον θα ήταν στην κεντρική πύλη, δηλαδή κάπου στο σημερινό πρακτορείο του ΚΤΕΛ). Η αναστύλωση δεν εμπόδισε τους Τούρκους να το κατακτήσουν εννέα χρόνια αργότερα, καθώς η βουβωνική πανώλη είχε κάνει τέτοια θραύση στους αμυνόμενους ώστε τη στιγμή της συνθηκολόγησης δεν είχαν μείνει περισσότεροι από εβδομήντα. (Τέτοια ήταν η εξάπλωση της πανώλης που σε αρκετά παραπλήσια οικόπεδα έχουν βρεθεί πολλά οστά πεταμένα και το ένα πάνω στον άλλο, σαν να μην προλάβαιναν να θάβουν τους νεκρούς, οικ Ροκάκη)
Το λιμάνι (σίγουρα εννοεί το Μαύρο Μώλος) είναι σαν να έχει υποστεί αποξήρανση όχι μόνο από τις προσχώσεις των ποταμών και της θάλασσας αλλά και εξαιτίας της βαθμιαίας ανάδυσης που υπέστη ολόκληρη η βόρεια ακτή της Κρήτης.

Για ενθύμια από την αρχαία Κίσαμο, που μαζί με τις γειτονικές Πολυρρήνια, Ρόκκα ,και Μήθυμνα ήταν οι πλέον αναπτυγμένες…… δεν έχουν απομείνει παρά μερικές άθλιες κολώνες από μάρμαρο, που τώρα είναι καταδικασμένες να στηρίζουν στέγαστρα, από άχυρο και ξερόκλαδα. Διέθεσα μια ολόκληρη μέρα για επισκέψεις σε περιοχές γύρω από την Κίσαμο πόλη.
…Θυμάμαι μόνο τις ανθισμένες πικροδάφνες και τα φοινικόδεντρα ανάμεσα στα ερειπωμένα σπίτια στην πεδιάδα των Καλεργιανών, απ’ όπου ο τελευταίος πόλεμος πέρασε σαν σεισμός. Θυμάμαι ακόμα μια σπηλιά, κάπου προς την θάλασσα, όπου είχα βρει καταυλισμένους τους βοσκούς της Δρακίτας(Drakita).Τα πρόβατα ήταν μαζεμένα στο βάθος της σπηλιάς, ενώ στην είσοδο άναβε μια πρωτόγονη πυρά πάνω στην οποία παρασκεύαζαν την λεγόμενη μυζήθρα. Στο έδαφος, σκόρπια εδώ και εκεί υπήρχαν μπαστούνια από σκληρό ξύλο, κοσμημένα με εγχάρακτα σχέδια που είχαν γίνει με λάμα σπαθιού (σίγουρα η σπηλιά πρέπει να είναι ο Ταρσανάς, στο ακρωτήρι της Γραμβούσας), σακίδια από μαλλί σε ζωηρά χρώματα, κούφιες κολοκύθες για νερό και τεράστια κοχύλια του Τρίτωνα (κουριαλούς).
….Στις περιοχές κοντά στα Τοπόλια αν και το υψόμετρο δεν ξεπερνά τα 250 μ. έχομε την αίσθηση ότι βρισκόμαστε σε κάποιο χωριό των Άλπεων. Τόσο πυκνή είναι η σκιά και τόσο δροσερός ο αέρας κάτω από τις βαλανιδιές και τις μουριές, που κυριολεκτικά κρύβουν τα σπίτια.
Στο Αρμενοχώρι ολόκληρη η κοιλάδα είναι ένα δάσος από λεύκες και γιγάντια πλατάνια. Φαίνεται πως οι άνθρωποι εδώ παρουσιάζουν την ίδια μακροζωία με τα δένδρα……Κάποιος Μάρκος Ρενιέρης από τα Ρούματα πέθανε στα 120 χρόνια του και ο εγγονός του Εμμανουήλ έχει φτάσει τώρα τα 102 .Μου διηγήθηκαν στα Ρούματα ότι κάποια Πατεράκη που πέθανε το 1883 στα 127 χρόνια της ,κατοικούσε σε κάποιο διπλανό χωριό το Μουρί, παντρεύτηκε 4 φορές και απόκτησε παιδιά και από τους τέσσερις συζύγους, έφτασε να δει εγγόνια μέχρι έκτου βαθμού.(Του φάνηκε παράξενο με τις τόσο κακές συνθήκες, πως ήταν δυνατό να φτάνουν σε τόσο μεγάλη ηλικία, όσο για τον Μάρκο Ρενιέρη που αναφέρει ήταν αδελφός του ιατρού Νικολάου Ρενιέρη αρμοστή της Κρήτης από 1827-1830 και μετέπειτα προέδρου της εθνοσυνέλευσης στην Τριζηνία)
…Για τα ποιο πρόσφατα γεγονότα μου μίλησε αρκετά ο οικοδεσπότης, (δυστυχώς δεν αναφέρει το όνομα του) ένα γενναίο παλικάρι που εκτέλεσε το καθήκον του στην επανάσταση του 66. Μας διηγείται για μια νύχτα στο Θέρισο που σαράντα Χριστιανοί έπεσαν πάνω σε απόσπασμα 94 Τούρκων. Η μάχη άρχισε με ανταλλαγή πυροβολισμών και κατέληξε σε μάχη σώμα με σώμα…….αντάλλασσαν χτυπήματα στη στενόχωρη χαράδρα, μέχρι που κανείς Τούρκος δεν έμεινε ζωντανός. Καθώς ο οικοδεσπότης διηγείται, ο Κελαιδής μεταφράζει (πρόκειται για τον Εμμ. Κελαιδή ο οποίος σπούδασε στην Ιταλία και διετέλεσε μηχανικός του Δήμου Χανίων το 1889). Όμως εγώ την ιστορία θα την καταλάβαινα και μόνο από την εκφραστικότητα των χειρονομιών του αφηγητή. Ήταν τόσο η ζωντάνια της αφήγησης που και τώρα είναι σαν να ξαναβλέπω την μάχη.……Περπατώντας κατά μήκος της κοιλάδας των Ρουμάτων φτάσαμε στις Βουκολιές όπου μας φιλοξένησε ένας πλούσιος αγρότης ο οποίος θα πρέπει να είναι και ο πρόεδρος του χωριού.
………την επομένη διασχίσαμε την κοιλάδα του Ταυρωνίτη έως την ακτή και παραλιακά κατευθυνθήκαμε προς τα Χανιά …..

ΚΥΠΡΙΟΙ (τινές) ΚΛΗΡΙΚΟΙ (τινές;) ΚΑΙ ΤΑ ... ΧΑΝΙΑ

Εμείς την Κύπρο την αγαπάμε. Για την Κύπρο και πολλοί Χανιώτες πολέμησαν και αρκετοί έδωσαν το αίμα τους.
Λίγο η νησιωτική δομή της Κύπρου λίγο οι εθνικοαπελευθερωτικοί αγώνες τους και ευάριθμες και επώνυμες θυσίες τους και σχεδόν τους αισθανόμαστε σαν αδελφούς μας. Τόσο αδελφούς μας που παραβλέπουμε μια σειρά από κινήσεις τους που πλέον καθίστανται (και αναδρομικά) ύποπτες:
Πως και από πού αντλούν και διαθέτουν τόσο χρήμα για να αγοράζουν ..Χανιά;
Σαν λαός παραμένουμε θρησκευόμενοι- έως θρησκοληψίας-έχοντας ουσιαστικά αποδεχτεί την ταύτιση του κράτους με την θεοκρατία και μάλιστα ετεροβαρώς εις βάρος της νόμο κρατούσας πολιτείας.
Ο σεβασμός των Ελλήνων προς το ράσο έχει καταστήσει πολλούς ή έστω τινές που το έχουν περιβληθεί, προσχηματική διαδικασία, και μηχανισμό απροσχημάτιστου πλουτισμού και πηγή ισχύος και διαμόρφωσης γνώμης ( και εν τέλει ψήφου, μητροπολίτες εκλέγουν βουλευτές και δημάρχους, και μονές συμβούλους και προέδρους γονέων κλπ)) και γεννάται το ερώτημα:
Πως και από ποιο ιερό κανόνα αντλούν εξουσιοδότηση για ανθρώπινες μπίζνες κατά το λεγόμενο και διευρυνόμενο παπά management ;
Τα φαινομενικά άσχετα αυτά θέματα έχουν σημαντικό μερίδιο επικαιρότητας αλλά το κυριότερο συνάφειας στη σύζευξη συμφερόντων.
Ο Εφραίμ είναι Κύπριος.(ο αδελφός του ακροδεξιός ηγέτης στην Κύπρο) και αγοράζουν γη και αγοράζουν φιλέτα, και προκύπτει αβίαστα το ερώτημα:
Μήπως είμαστε λοιπόν προ μιας οικονομικοπολιτικής συνομωσίας;
Τι είναι οι μονές και διαθέτουν πριγκιπικές σουίτες, θησαυροφυλάκια και πολυτελή (και αφορολόγητα) 4χ4;γιατί να είναι τόσο ψευδεπίγραφη η ιεροσύνη τους και τόσο ανάλγητη και αδηφάγα η συμπεριφορά τους;
Στα Χανιά έχουμε λοιπόν εκπληκτικές σε μέγεθος αγορές από Κυπρίους (ανάδελφους).Προ ημερών έγιναν προσύμφωνα αγοράς 6000 στρ Χανίων. Δηλαδή το 2.5 τοις χιλίοις του νομού.! Δεν πάνε πολλά χρόνια που γνωστός μπασκετάνθρωπος τριγύριζε το νομό και αγόραζε στο όνομα Κύπριου αδελφού(του, μας;).
(Ήδη και η ΑΝΕΚ σε Κυπριακό άρμα έχει δεθεί «λόγω και έργω..»)
Ασφαλώς με εκκλήσεις δεν γίνεται τίποτα. Οι Κύπριοι και όποιοι κρύβονται πίσω τους, έτσι πιστεύει ο λαός μας, λειτουργούν με διαδικασίες που θυμίζουν ξέπλυμα χρήματος ;Αγοράζουν αφήνοντας να διακινείται επενδυτική στρατηγική και αναπτυξιακή προοπτική και καλλιεργώντας προσδοκίες αμβλύνουν τα πατριωτικά αισθήματα των Κρητικών και οι εκτάσεις συσσωρεύονται σε χαρτοφυλάκια με .. κυπριακή βιτρίνα.
Είχαμε γράψει παλιότερα για τον θεσμό της επιφάνειας ώστε οι παραχωρήσεις να γίνονται με χρονικό ορίζοντα, το συμβόλαιο να έχει ημερομηνία λήξεως και η υπεραξία να επιστέφει στον τόπο ,του οποίου τους φυσικούς πόρους ανάλωσε η επένδυση.
Να ένας στόχος που πρέπει να παλέψει ο Νομός αν δεν θέλει να βρεθεί προ εκπλήξεων. Να ένας στόχος για την ηγεσία του τόπου (που συνέρχεται σε άτυπα όργανα για άτυπες δεσμεύσεις) να αποτρέψει αυτό που τώρα φαίνεται μοιραίο.
Τα εγκλήματα σήμερα έχουν άλλη μορφή, δεν κάνουν θόρυβο και δεν προκαλούν εκατόμβες, αλλά, τρέφονται από τη διαπλοκή την παράλειψη την αδιαφορία και την άγνοια και βεβαίως από τον (και μεταφυσικό) φόβο.
Γ.Φ

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΑ

Πριν αρκετά χρόνια μια ατυχής δήλωση ενός περιφερειάρχη, για το που τελειώνει η Κρήτη είχε κάνει αρκετή αίσθηση στην περιοχή μας, ταυτόχρονα είχε αναδείξει το μεγάλο πρόβλημα του πόσο (δυστυχώς) απομονωμένοι είμαστε. Ατυχής είπανε η δήλωση, ατυχείς όμως ήταν και οι δικές μας προσπάθειες για να αποδείξουμε το αντίθετο τόσα χρόνια.
Σίγουρα και δεν τελειώνει η Κρήτη στο Κολυμπάρι αλλά μην νομίσετε ότι και σήμερα ξέρουν πολλοί αξιωματούχοι (με έδρα την ντόπια πρωτεύουσα μας) που πραγματικά τελειώνει;
Θα μου πείτε καλά τι έπαθες απότομα και ξαγλίζεις παλιοκαταστάσεις, και πράματα που είναι παρελθόν.
- Απλά βλέπω ότι η ιστορία μπορεί να επαναλαμβάνεται, η αδιαφορία να είναι στα χάι της και ο ηθελημένος παραγκωνισμός μας από τα πράσινα και μπλε ανθρωπάκια σε καθημερινή βάση, όμως αν το καλοδείτε μπορεί και να μας βγει σε καλό γιατί αν μας ξέρανε ποιος δεν μου λέει ότι ο υπερδήμος του Πλατανιά δεν θα μας έπαιρνα …..αμπάρζα και μας.
Βέβαια αυτοί που χρόνια τώρα μας ζητάνε την ψήφο μας, που ανήκουν και στις δυο παρατάξεις, που ποτέ δεν μας ξεχνούν όταν και άμα μας έχουν ανάγκη κρατούν σιγή ιχθύος για τους νέους δήμους, λες και μετά τα γεγονότα στο Ελαφονήσι αποφάσισαν να μην ξανασχοληθούν με τα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Λέτε ;

Μια πληροφορία πολύ σοβαρή που σιγοκαίει στα μπέτια μερικών στην νότια μεριά, είναι ότι δεν ενθουσιάζονται και τόσο με την ιδέα για συγχώνευση του δήμου τους με τους άλλους δύο δήμους. Βέβαια υπάρχει μουγκαμάρα για τους λόγους, αλλά μια πηγή μου είπε ότι είναι ευνόητο αν και εφόσον έλθουν βόρεια πάλι θα ξαναρχίσουν τα γνωστά προβλήματα που υπήρχαν με τον Πελεκάνο, αλλά θα χαθεί η καλή και από κοινού επενδυτική προσπάθεια των τελευταίων χρόνων. Λέτε ;
Φυσικά για να μην ξεχνιόμαστε, εκεί υπάρχει και η μόνη αναπτυξιακή εταιρεία της Επαρχίας, πολύ κερδοφόρα και με μέλλον, κάτι που οι δικοί μας δήμαρχοι τόσα χρόνια δεν μπορούσαν να κάνουν στις αποδώ ομορφιές μας, αφήνοντας Μπάλο και Φαλάσαρνα σε ξένα χέρια. Πολλά τα λεφτά λοιπόν στην παραλία του Ελαφονησιού !

Ένα άλλο θέμα που μπορεί να μην είναι της στιγμής αλλά «μπήγει τα νύχια του» στην κουβέντα περί συνενώσεων είναι αν οι δήμαρχοι που κυβερνούν τώρα θα είναι και υποψήφιοι στον νέο υπερδήμο, κάτι που όπως και να το κάνουμε παίζει πολύ, όχι εδώ που έχουμε τελευταία αποκτήσει άλλες συνήθειες, αλλά στους γύρω μας ! Με ένα δήμο 11.000 κατοίκων καθόλου δύσκολο να βρεθεί ο κατάλληλος που θα τον γνωρίζουν όλοι, εξάλλου σε μια γειτονιά ζούμε, όμως σε μια γειτονιά τύπου επαρχίας που ονειρεύονται κάποιοι, τα κουκιά είναι πολύ διαφορετικά και μάλλον γέρνουν προς τα ανατολάς !
Βέβαια ας μην προτρέχουμε γιατί σε κάποια στιγμή και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα συμβεί αυτό, τα πρασινομπλέ μπερέ θα ενεργοποιηθούν και τότε σίγουρα θα έχουμε και τους γνωστούς …….. διορισμούς.
Εδώ όθε τα μέρη μας μια άλλη πηγή, κρουσταβραχιονάτη, μου είπε ότι και κάποιοι πρώην δήμαρχοι ευελπιστούν να είναι υποψήφιοι στον υπερδήμο μιας και έχασαν παλαιότερα τις ευκαιρίες να διοικήσουν Καποδιστριακά.
Λέτε;

Όμως επειδή ζούμε στην εποχή των φαινομένων της γιγάντωσης της πολιτικής διαφθοράς, στην εποχή της εξασθένησης της συμμετοχής στα κοινά σε τοπικό επίπεδο, μήπως συνάμα με τους νέους δήμους θα έπρεπε να αλλάξει και ο κώδικας στην Τοπική αυτοδιοίκηση και να γίνει λίγο ποιο δημοκρατικός;
Σήμερα ο δήμος είναι ο δήμαρχος, τα τοπικά συμβούλια είναι χωρίς αρμοδιότητες, το εκλογικό σύστημα μόνο απαγορεύει, δεν υπάρχει συμμετοχικός θεσμός, η αντιπολίτευση είναι αποκλεισμένη και φυσικά το σπουδαιότερο δεν εκλέγεσαι αν δεν ανήκεις σε κάποιο κομματικό μηχανισμό.
Βέβαια αυτά είναι ψηλά γράμματα όμως τα ερωτήματα θα μένουν !
- Μπορεί να αλλάξει το εκλογικό σύστημα του 42%;
- Μπορεί να αλλάξει ο τρόπος εκλογής του δημάρχου;
- Μπορεί τα τοπικά συμβούλια να έχουν καθορισμένες αρμοδιότητες ;
- Μπορεί κάποιος που αγαπάει το τόπο του και θέλει να ασχοληθεί με τα κοινά να κατέβει στις εκλογές χωρίς υποχωρήσεις για συνεργασίες με κεντρικά σχήματα;
Αν όλα αυτά τεθούν στο τραπέζι τότε ο Καποδίστριας 2 και κάθε Καποδίστριας θα μπορεί να είναι χρήσιμος και μόνο τότε θα ακουστεί ότι ο Καποδίστριας 2 ΔΕΝ είναι άσκηση γεωγραφίας, ΔΕΝ είναι αποτέλεσμα παρεμβάσεων εξυπηρέτησης τοπικών συσχετισμών κομματικού χαρακτήρα, αλλά αποτελεί όραμα ανάπτυξης !

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

ΜΙΑ ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ

Η Κίσαμος, δυστυχώς δεν είναι μια ελκυστική πόλη, ούτε φυσικά προσφέρει τέτοια ποιότητα ζωής που να μας κάνει περήφανους. Μποτιλιαρίσματα στους περισσότερους δρόμους, άναρχα παρκαρίσματα, πολλά σκουπίδια, καταπατημένες δημοτικές εκτάσεις, δρόμοι δίχως πεζοδρόμια, υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και μας φορτώνουν, άγχος, απελπισία και αηδία.
Το αστικό κέντρο που κάποτε ασφυκτιούσε από ζωή και κίνηση κατάντησε τόπος συνάντησης, μόνο για τα περήφανα γηρατειά μας, τα μοναδικά μαγαζιά που «ακόμα» δουλεύουν είναι τα καφενεία και οι φούρνοι.
Η Σκαλίδη, ο εμπορικός δρόμος της πόλης, σήμερα με τα έργα που εκτελέστηκαν και με το «στένεμα της» οδηγήθηκε σε οικονομικό μαρασμό (προσωρινό άραγε;) που αργά ή γρήγορα όλοι όσοι έχουν εκεί τα μαγαζιά τους να σκεφτούν για επαναχρήσεις των κτιρίων τους με νέες λειτουργίες. Σίγουρα αυτό θα πάρει καιρό, που μας κάνει πολύ δύσπιστους όχι μόνο για να το δούμε να λειτουργεί αλλά και να το συνηθίσουμε σαν ιδέα.
Η κατάσταση αυτή σήμερα φαίνεται ότι έχει μόνο αρνητικές επιπτώσεις και οι περισσότεροι καταστηματάρχες αγωνιούν. Η ντόπια οικονομία περνά μια κρίση και αυτό θα φανεί και αργότερα αφού πια είναι ανοικτός ο δρόμος για την δημιουργία μεγάλων εμπορικών κέντρων, έξω από το αστικό κέντρο που θα εξοντώσουν την οικονομία της πόλης και θα επιβάλλουν το Ι.Χ για περισσότερα μποτιλιαρίσματα και άναρχα παρκαρίσματα.
…..ρινόπουλοι και …..λκιαδάκηδες ήδη πυρετωδώς προετοιμάζονται να μαζέψουν τον παρά.
Κάποιοι το είπαν συγκυρία αλλά εμένα δεν μου μοιάζει έτσι. Πονά η ψυχή σου να βλέπεις τον εμπορικό δρόμο μας….. να σου θυμίζει Βηρυτό.
Η βιώσιμη πόλη είναι προϊόν ολοκληρωμένου σχεδιασμού με ενεργή συμμετοχή των πολιτών και κάθε τέτοια πόλη πρέπει να ικανοποιεί τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανάγκες των δημοτών. Η Κίσαμος δυστυχώς ξέφυγε από αυτήν την λογική και χωρίς να το καταλάβουμε κατάντησε να τελεί ο κάθε δημότης κάτοικος της, υπό διωγμό. Ολόκληρη η πόλη ανήκει πια στα αυτοκίνητα και όχι στους πολίτες, ούτε στα παιδιά, στους πεζούς, στους ποδηλάτες, στα άτομα με ειδικές ανάγκες, στους ηλικιωμένους!
Οι δημόσιοι δρόμοι της πόλης μας που από μια άποψη έπρεπε να ήταν αγαθό κατάντησαν ιδιωτικοί χώροι παρκαρίσματος και μάλιστα με ταμπέλα.
Τρελή λογική που δεν μπορώ να το καταλάβω. Από το Μουσείο και ως και το νέο χώρο στάθμευσης στην παραλία κάθε δρομάκι και στενάκι είναι γεμάτο από αυτοκίνητα, ο χώρος στάθμευσης άδειος.
Παράλογη λογική. Όλο το Καστέλι είναι απροσπέλαστο, αδιάβατο, χαώδης η κατάσταση και εμείς ενώ έχουμε ψωνίσει και θέλουμε να βγούμε από την πόλη γρήγορα, αντί να χρησιμοποιήσουμε τους παραλιακούς δρόμους που είναι τελείως άδειοι πάμε από την λεωφόρο, που ο θεός να την κάνει λεωφόρο, από εκεί που πάνε όλοι, φορτηγά, μπιτονιέρες, βυτιοφόρα, τρακτέρ, καμικάζι, και αργόσχολοι νεαροί.
Κουφή λογική. 4 δήμαρχοι και καμιά 80αριά σύμβουλοι τα τέσσερα τελευταία χρόνια γνωρίζουν, καταλαβαίνουν, βλέπουν, αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στους δρόμους μας, όμως κανείς μα κανείς δεν τόλμησε να κάνει πράξη το ποιο απλό, το ποιο αποτελεσματικό για μας και την πόλη, να μονοδρομήσει με σωστά κριτήρια τους κατά τα άλλα στενούς δρόμους. Μονοδρομώντας τους και περισσότερα αμάξια θα παρκάρουν αλλά και γρηγορότερα θα γίνετε η κίνηση στους δρόμους.

Στις συζητήσεις μας παντού και καθημερινά διεκδικούμε «καθαρή» πόλη, χωρίς σκουπίδια, ρύπανση, μποτιλιάρισμα, χωρίς να υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής, χωρίς να «αρρωσταίνουμε». Το συζητάμε βέβαια, γιατί στην πράξη πάμε αλλιώς.
Λάθη έγιναν, γίνονται και θα ξαναγίνουν το θέμα είναι ότι δυστυχώς δεν μαθαίνουμε από αυτά. Το πρόβλημα που είχε η Σκαλίδη με τα διπλοτριπλοπαρακαρίσματα μεταφέρθηκε στην Ηρώων Πολυτεχνείου (πόσο ωραία ακούγεται) και θα μεταφέρετε και ούτω καθ΄εξής αν οι άρχοντες μας δεν κάνουν μια γενναία όσο και απαραίτητη κίνηση ακόμα …. παρκόμετρα και ισχυρή αστυνομία. Μόνο τότε θα μπορέσει και η Σκαλίδη να βρει την ησυχία της (μετά τον θάνατο της γυρίζει σαν βρικόλακας) αλλά και η Λεωφόρος μας θα γίνει πραγματική …..λεωφόρος.

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΚΡΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Τα παρακάτω τα αλίευσα από Ηρακλειώτικες εφημερίδες.
Στη Βουλή έφτασαν με τη σημαία της Κρητικής Πολιτείας οι μαθητές σχολείου από το Ηράκλειο, το οποίο επισκέφτηκε χθες το πρωί το ελληνικό Κοινοβούλιο και είχαν σταμπαρισμένη στις μπλούζες τους τη σημαία της Κρητικής Πολιτείας!!!!

Στο Παγκρήτιο Στάδιο, στη διάρκεια διεξαγωγής του τελικού της Ε.Π.Σ Ηρακλείου μεταξύ ΠΑΝΟΜ και ΑΕΚ, νεαροί από τα Μάλια ανάρτησαν ένα τεράστιο πανό της Κρητικής Πολιτείας, στο οποίο ανέγραφαν «Ανεξαρτησία 2012»!!!!!!

Ολοένα και περισσότερες σημαίες “φιγουράρουν” σε σπίτια, ενώ δεκάδες είναι πλέον τα αυτοκίνητα - ακόμη και επιφανών Κρητικών - στα οποία είναι τοποθετημένο το σύμβολο της Κρητικής Πολιτείας στις πινακίδες. Το φαινόμενο είναι εντονότερο στο Ηράκλειο, όπου εκατοντάδες περιπτώσεις ανθρώπων έχουν κάνει κεντρικό τους σύνθημα την “Κρητική Πολιτεία” και το όραμα της “αυτόνομης Κρήτης” !!!!!!
Τελικά από ανατολάς είναι μάλλον ο αποσταθεροποιητικός παράγων και παρ’ όλο που μας είναι γνωστός, αδυνατούμε, όχι να τον συνετίσουμε, αλλά ακόμα και να τον κατανοήσουμε. Περιστατικά παρόμοια γίνονται πολλά στην νεώτερη πρωτεύουσα της Κρήτης, που από ότι φαίνεται έχει βαλθεί να γίνει και πρωτεύουσα αυτόνομου κράτους !!!! Και το παράδοξο είναι ότι πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δηλαδή 2-3 βολευτών, που εξ ανάγκης δυσανασχετούν, δεν υπήρξε άλλη αντίδραση ή έστω καταδίκη του θέματος, απλά μια κάλυψη έγινε, ένα εσωτερικό κουκούλωμα.
Τα τελευταία χρόνια όλοι μας ζούμε την δημόσια λεηλασία που οι εξ ανατολάς γείτονες κάνουν και μάλιστα όπως φαίνεται και με τα παραπάνω με σχέδιο και χρονοδιάγραμμα.
.........................................
Οι Μεγάλες Δυνάμεις, που πάντοτε ενδιαφέρονταν για την Κρήτη λόγω της στρατηγικής της σημασίας, προχώρησαν σε οριστική λύση του κρητικού ζητήματος, με τη διεθνή κατοχή του νησιού και την ανακήρυξή της σε αυτόνομη Πολιτεία στις 20 Μαρτίου 1897, και χώρισαν το νησί σε διεθνείς τομείς. Οι Άγγλοι διοικούσαν το νομό Ηρακλείου, οι Ρώσοι το νομό Ρεθύμνου, οι Γάλλοι το νομό Λασιθίου και οι Ιταλοί τους νομούς Χανίων και Σφακιών. Μάλλον κάτι τέτοιο έχουν κατά νου και θέλουν πάλι κηδεμονία, αλλά αν σκέφτονται αυτό τουλάχιστον να μας πουν ποιανού κηδεμονία θα έχουμε ;
Βενιζέλο ούτε γέννησαν αλλά ούτε θα γεννήσουν και αυτό εκτός από τεράστιο κόμπλεξ, τους σπρώχνει και σε ακραίες ιδέες. Από τότε αδυνατούν να κατανοήσουν οι πρωτευουσιάνοι, όχι μόνο τον συγκρητισμό αλλά και τους απλούς κανόνες καλής γειτονίας (Βλέπε Κτελ- Εφετείο- αεροδρόμιο-υπηρεσίες ποδόσφαιρο). Βέβαια για του στραβού του δίκιο, δεν είναι όλοι έτσι αλλά συν το χρόνο θα αποχαβλωθούν και οι υπόλοιποι.
.......................................
Στην συγκεκριμένη πρωτεύουσα, που σε αρχοντοχωριατιά ξεπερνά τις υπόλοιπες πόλεις ή χωριά της Κρήτης, όλοι την έχουν δει πολιτισμένοι και βάλλουν κατά των "υπανάπτυκτων". Τρανό παράδειγμα το παρακάτω κείμενο που βρήκα σε ένα φανταστικό «μπλοκ» που το υπογράφει ο Ρεθεμνιώτης Yannis.
Κλασσική Ηρακλειώτισα, μοντέλο σούπερ κιτς με ομιλία γεμάτη αγγλικούς χαζογκομενο-όρους (πχ "helloουυυ!) συνδυάζοντας την βαριά κρητική προφορά μπαίνει σε καφετέρια στο Ρέθεμνος !!!!!
Με το που μπουκάρει η μουσκάρα με το συμπάθιο, αρχίζει να ωρύεται:
-"Μα ίντα νε ετούτο να το μέρος;;;; Εμείς στο Ηράκλειο έχουμε ναααα τσε μεγάλες καφετέριες! Τσε ίντα μουσική είναι αυτή που παίζει; Στο Ρέθεμνο δεν έχουν φτάσει ακόμη οι επετυχίες ;;; Ααααχ άντε μπρε να ζυρίσω στο Ηράκλειο άπου είναι τσε ο πολιτισμός!!!"

Το καταλάβατε στο Ηράκλειο είναι ο πολιτισμός !!!!!! Εντάξει τοπικιστής αλλά να μην περνάς και τα όρια, βέβαια αν κάποιος τους προτρέπει να συσπειρωθούν για το μεγάλο όραμα, που για αυτούς λέγετε ανεξαρτησία της Κρήτης, ευκαιρία είναι να μας το πουν και εμάς, μπας και συμφωνήσουμε. Γιατί αν είναι από τις επιλογές που είχαν τα προηγούμενα χρόνια! Ε΄τσε άστα βράστα.
Υ.Σ «Κάλλιο να σε βαστά η μάνα σου και ας είναι να σε βαστά από τους αστραγάλους με το κεφάλι ίσια κάτω» είπε ο Μπαντουβάς και συμπληρώνω εγώ
« Που είναι και η μοναδική περίπτωση (γι’ αυτούς) να ανέβει λίγο αίμα και στην απάνω κεφαλή».

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

ΓΝΩΜΗ ΦΙΛΩΝ

Καποδίστριας ΙΙ και Κίσαμος επαρχία.

Ασφαλώς καλύτερη περίοδος για μεταρρυθμίσεις είναι, η περίοδος οικονομικής καχεξίας σε ένα κράτος, με προφανή ευεργετήματα για τον εκάστοτε κυβερνώντα σχηματισμό.
Εν πάση περιπτώσει, αν υπάρχει κάποια ουσία στα εξαγγελθέντα, αυτή είναι η διάσπαση της Επαρχίας Κισάμου, για να μη μιλήσουμε για τα του οίκου μας.
Το αυτονόητο της συνένωσης των τριών Δήμων, Κισάμου Ιναχωρίου και Μηθύμνης δεν αίρει την πίκρα της διάσπασης μιας πολιτισμικής, ιστορικής, θρησκευτικής και παραγωγικής ενότητας.
Και αλήθεια, ποιος θα είναι πλέον ο ιδιοπροσδιορισμός των κατοίκων των Δήμων Κολυμβαρίου και Βουκολιών;
Πρώην Κισαμίτες; Αρνητική φόρτιση σε ένα ιστορικό όνομα!
Πράγματι, υπάρχει μια γεωγραφική ιδιαιτερότητα, υπάρχει μια «ανηφόρα» η οποία όμως, γιατί να παράξει τέτοια αποτελέσματα;
Αν όμως τελικά δεν είναι εφικτή, χρήσιμη και αρεστή μια πενταπλή συνένωση, τουλάχιστον ας ενωθούν οι δύο τους. Ας γίνει ένας Δήμος (Βουκολιών και Κολυμβαρίου), που θα μπορούσε να φέρει το όνομα «Δήμος Ανατολικής Κισάμου».
Θα υπάρξει συνέχεια και συνέπεια και ένας νέος τόπος συνάντησης ανθρώπων προϊόντων και υπηρεσιών.
Γ. Φ

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

ΕΚΛΕΙΣΕ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΜΑΣ ΚΟΥΡΟΥΠΗΤΟΥ

Στις 8 -0κτωμβρίου στο Εφετείο Κρήτης συνεχίστηκε η διακοπείσα δίκη για την φωτιά που ξεκίνησε από τον Κισαμίτικο «κουρουπητό», τον Αύγουστο του 2002 και κατέληξε στην θάλασσα καίγοντας μερικές χιλιάδες ελαιόδεντρα. Κατηγορούμενοι όλοι οι τότε δημοτικοί σύμβουλοι, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης.
Φυσικά η απόφαση του δικαστηρίου ήταν….
- Πριν σας πω, αν δεν έχετε μάθει ως τώρα την απόφαση, ας δούμε μερικά στοιχεία που πράγματι έχουν πολύ ενδιαφέρον. Λέω ενδιαφέρον γιατί ενώ πραγματικά κάηκαν πολλά ελαιόδεντρα και σίγουρα η φωτιά ξεκίνησε από την χωματερή του δήμου, κανείς από όλους τους πληγέντες δεν έχει αποζημιωθεί ακόμα παρ΄όλο που οι υποσχέσεις ήταν διαφορετικές απο όλους τους δημάρχους.
Έξι χρόνια και κάτι αναβολών επί αναβολών, όχι για το αν θα αποζημιωθούν οι πληγέντες που θα έπρεπε να είναι και η ουσία, αλλά για το αν θα αθωωθούν ή καταδικαστούν οι υπεύθυνοι, αυτή βέβαια η καθυστέρηση έγινε γιατί υπήρχαν ….. και κάτι υποσχέσεις ….για νερό, ….. για δεξαμενές και δίκτυα άρδευσης των καμένων, …. για χίλιους δυο λόγους, τους γνωστούς που προεκλογικά ευκολοδίνονται.
Οι πληγέντες αν και κατέθεσαν βεβαιώσεις, υπεύθυνες δηλώσεις στον δήμο για την καταστρεμμένη περιουσία τους και αυτή με την σειρά της ως όφειλε θα τα μεταβίβαζε στην διεύθυνση γεωργίας της νομαρχίας, άγνωστο βέβαια αν το έκανε, δυστυχώς ακόμα περιμένουν !
Σαφώς και εκείνο τον Αύγουστο του 2002 οι καιρικές συνθήκες ήταν ……. για φωτιά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε που φυσάει θα καίγονται και περιουσίες και κάποιοι δεν θα αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους ; Ακόμα μετέωρο είναι και κατά πόσο το ανακριτικό της πυροσβεστική έβγαλε πόρισμα ή αν διορίστηκε εμπειρογνώμονας, πολύ αμφιβάλλω και αν υπάρχει πόρισμα σίγουρα θα ήταν εφτασφράγιστο μυστικό και δεν θα το κάνανε …ντουντούκα.
Τελευταίο άφησα το ποιο ενδιαφέρον, γράφτηκε λοιπόν στην εφημερίδα μας ότι η χωματερή, η άλλοτε χωματερή για την ακρίβεια πουλήθηκε σε καλή τιμή σαν οικόπεδο και μάλιστα αυτό το ισχυρίστηκε πρώην δήμαρχος !!!!
Επειδή ζούμε σε μια εποχή που όλα μπορούν να συμβούν –Εφραίμ που είσαι Εφραίμ- καλό είναι να υπάρξει μια απάντηση από το δημοτικό μας συμβούλιο, γιατί αν και εφόσον πουλήθηκε η δημοτική περιουσία, εκτός του γιατί; να και η …. αποζημίωση για τους πληγέντες.
Φυσικά από τις έως και σήμερα κουβέντες αυτό διαψεύδετε.
Με τα σημερινά δεδομένα και το πόσο οικολογικά ευαίσθητοι είμαστε, αυτό που έγινε τότε στον Κουρουπητό μας ήταν έγκλημα και μάλιστα μεγάλο για τον μικρό τόπο μας, όμως τότε υπήρχαν παραδείγματα αλλού (προς αποφυγήν σήμερα) όπου νομάρχες συντηρούσαν και μεγαλύτερους Κουρουπητούς.
- Τώρα στα της δίκης, νομίζω ότι όποια και αν είναι η απόφαση του δικαστηρίου, δεν έχει καμιά απολύτως σημασία σήμερα για μας και μόνο κάποιοι λίγοι θα νοιώσουν ηθικά δικαιωμένοι που καταδίκασαν ένα ….δήμαρχο, οι υπόλοιποι μάλλον τον ευχαριστούμε και δημόσια που τόσα χρόνια λουπά - λουπά μας έπαιρνε τα σκουπίδια μας, όσο οικολόγοι και αν αισθανόμαστε.
*********
Στις περισσότερες ανθρώπινες καταστροφές η φιλοσοφία μας είναι γνωστή «ας αφήσουμε το χρόνο και η φύση θα ξαναγεννηθεί κι αν δεν τα καταφέρει θα προσαρμόσουμε την παλιοκατασταση που κάναμε, αυτή που ζούμε, αυτή που βλέπουμε, στα μέτρα μας».
Αυτή είναι και η διαφορά μας από τους άλλους ανθρώπους της γης;
- Εμάς μας πειράζουν αυτά που δεν θα έπρεπε.
Μας πειράζει περισσότερο όταν μας βάζουν κάποιο πρόστιμο, παρά από την συντελούμενη καταστροφή.
Μας πειράζει περισσότερο ο παγκόσμιος διασυρμός και η κατακραυγή από το να ζούμε και να χαιρόμαστε την φύση σαν άνθρωποι.
Μας πειράζει περισσότερο να μην εκτεθούμε, να μην ρεζιλευτούμε σαν χώρα, σαν νομός, σαν πόλη από το να είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι και να προστατεύσουμε αυτά που βρήκαμε.
Αντίθετα δεν μας πειράζει που χάνουμε τις ομορφιές αυτές που χρειάστηκαν αιώνες και βάλε για να γίνουν, γιατί απλά έχουμε …φωτογραφίες.
Δεν μας πειράζει που στερούμε κάτι από τα παιδιά μας γιατί απλούστατα θα τα δουν σε κάποιο ντοκιμαντέρ.
Δεν μας νοιάζει σχεδόν για τίποτα, όμως έχομε την απαίτηση να πείσουμε τους άλλους ότι ζούμε στην Εδέμ ……… αμ δε.

Υ.Σ Ι. Τώρα κουρουπητός έγινε ο κόλπος και κάθε απόκρημνη πλαγιά που βλέπει θάλασσα, τώρα κουρουπητός έγινε και κάθε ρυάκι μικρό ή μεγάλο που φτάνει θάλασσα, τώρα κουρουπητός έγινε και το δημοτικό μας αποχετευτικό δίκτυο που πέφτει θάλασσα, τώρα λέτε να άνοιξε η όρεξη και άλλων για ….. μηνύσεις;

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

ΓΑΜΟΣ ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕΤΑΞΥ ΣΟΒΑΡΟΥ ΚΑΙ ΑΣΤΕΙΟΥ

Σημαντική κρίση περνάει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας ο θεσμός του γάμου. Τα διαζύγια που εκδόθηκαν την τελευταία δεκαετία αυξήθηκαν κατά 87,2% ενώ βρίσκονται σταθερά πάνω από το 14% των γάμων. Ιδιαίτερα το 2002, το 2006 αλλά και περυσινή χρονιά ήταν η χειρότερη όλων των εποχών αφού τα διαζύγια στην Ελλάδα έφτασαν τα 15.309. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η εφημερίδα "Το Έθνος", οι αλλαγές στις σχέσεις των δύο φύλων, οι αλλαγές στην επαγγελματική και οικονομική θέση των γυναικών αλλά και η απροθυμία των ζευγαριών να διατηρήσουν μία σχέση η οποία δεν τους γεμίζει είναι οι βασικές αιτίες για τους γάμους που διαλύονται. Με αφορμή αυτό κάποιοι αθεράπευτα «μοναχικοί λύκοι», μου έστειλαν να απολαύσω ένα σπάνιο χειρόγραφο του 1868 με τίτλο :
«Στατιστική του γάμου μετά τον μήνα του μέλιτος» .
1868 -2008 εκατό σαράντα χρόνια . Ο κόσμος μας, η χώρα μας, η πόλη μας αλλά και η γειτονιά μας, άλλαξαν. Οι ατομικές ελευθερίες στο φόρτε τους, οι σχέσεις των δυο φύλων στο ζενίθ της σύγχρονης δυτικής απελευθέρωσης, οι οικογενειακές σχέσεις τραβούν τον γνωστό Γολγοθά. Έτσι …..
Διαβάστε αυτό το κείμενο, για απόλαυση, προβληματισμό και ποιος ξέρει, ας πάρουν μια ιδέα οι απανταχού αναποφάσιστοι ή ας παρηγορηθούν όλοι αυτοί οι δύστυχοι συζυγοκαβουρντισμένοι……

* Η του Γάμου χώρα, λέγουσι οι Άραβες, έχει τούτο το ιδιάζον «ότι οι μεν ξένοι επιθυμούσι να εισέλθωσιν εις αυτήν, οι δε εγχώριοι να απέλθωσιν εκείθεν».
Ως βλέπετε, χαρίεσσαι αναγνώστριαι, αδίκως κολαυκευόμεθα με την ιδέαν ότι έχομεν εις όλα τα πράγματα le brevet d’invention, (την πρωτοπορία, την κατοχύρωση) υπάρχουσιν εις τον κόσμο και άλλοι τόποι πρότυποι ή πρωτότυποι, όπως η του Γάμου χώρα, με την διαφορά όμως ότι οι κάτοικοι αυτής δεν ομοιάζουσι καθόλου με ημάς.
Με όλας του Θεού ευλογίας και των υπουργών του τας ευχάς η άλλοτε παράδοξος αύτη χώρα κινδυνεύει να καταντήση ελληνική πολιτεία.(τοιαύτη είναι φαίνεται η τύχη των προτύπων τόπων). Ο ξενισμός, η τιμή, η ιδιοκτησία, τα τιμαλφέστερα του πολίτου συμφέροντα είναι η λεία, το έρμαιον του ξένου. Αν ο διάβολος δεν βάλη το χέρι του – διότι ο Θεός απέσυρε το εδικόν του – η του Γάμου χώρα θα ομοιάση την περί τα τέλη της Αυτοκρατορίας της Ρώμης, ένθα οι αλήται, οι τυχοδιώκται, οι απελεύθεροι, οι υιοί των δούλων είχον καταλάβει την θέσιν των παροίκων.
Η εξής στατιστική ην, προς οικοδομήν του αναγνώστου, οι γεωγράφοι του Αττικού Ημερολογίου επιμελώς κατήρτισαν, υπολογίζουσιν :
1360...... Γυναίκες εγκατέλειψαν τους νόμιμους αυτών άνδρας, ίνα
ακολουθήσωσι τους συζύγους της καρδίας των, κοινώς εραστάς.
2361...... Άνδρας απελθόντες, ίνα μη πλέον συμβιώσωσι μετά τας
προσφιλούς αυτών συζύγους
4120......Συνετά ζεύγη, οικοιωθελώς αποχωρισθέντα..
191023..Καρτερικά ζεύγη, ζώντα υπό αυτήν στέγην εν εμπόλεμω καταστάσει
162320..Διπλωματικά ζεύγη, αμοιβαίως απεχθανόμενα, αλλά από ευγενή
συμπεριφοράν καλύπτοντα το μίσον των.
510132..Φιλοσοφικά ζεύγη, βιούντα εν διακεκριμένη αδιαφορία.
1102......Επίζηλα ζεύγη, ευτυχή υπό του κόσμου εκλαμβανόμενα,
πραγματικώς όμως στερημένα της οικιακής εκείνης ευδαιμονίας, ήν
υποθέτουσιν αυτοίς.
138........Αξιοσημείωτα ζεύγη, ευτυχή σχετικώς προς τον μέγα αριθμών των
δυστυχών.
9............Μυθώδη ζεύγη, πραγματικώς όλβια. (ευτυχισμένα)
Αν οι γεωγράφοι του Ημερολογίου δεν ηπατήθησαν, ο πίναξ ούτος αποδυκνύει ότι η συζυγική ευδαιμονία ομοιάζει την ευδαιμονία των ουρανών, «ένθα πολλοί μεν εισί κλητοί, ολίγοι δε εκλεκτοί».
Και το υστερόγραφο του κειμένου.
Επί 1000 καταδίκων οι 563 ήσαν άγαμοι, επί 1346 φρενοβλαβών 595 δεν είχον συζύγους, και 209 τας είχον απολέση. Είναι όμως επίσης αληθές ότι κατά το σωτήριον έτος 1867 τοιαύτη ανεξαρτησίας αύρα έπνεεν εις τας μυρτοστεφείς Αθήνας, ώστε οι δικασταί ηναγκάσθησαν να προσλάβωσι βοηθούς όπως εκδίδωσιν ανεξαρτοχάρτια, κοινώς διαζύγια.
Και το συμπέρασμα, « Ας το πάρουμε απόφαση, ακόμα και από τότε, η κοινωνία μας ήταν πολύ μοναχική, και το ατομικό συμφέρον σημαντικότερο του συλλογικού».

Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2008

ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ

- Δεν είναι περίεργος ο τίτλος; Όταν τον διάβασα σε μια εφημερίδα χαμογέλασα. Ακούς εκεί δικαίωμα στο νερό; Χαμογέλασα αλλά μετά κατάλαβα την πικρή αλήθεια που κρύβει ο τίτλος. Φτάσαμε στο σημείο αγαπητοί μου να παλεύουμε για να έχουμε το δικαίωμα πρόσβασης στο πιο σημαντικό και απαραίτητο στοιχείο της φύσης μας. Το νερό, αυτό που καλύπτει πάνω από το 70% του πλανήτη μας αλλά μόνο το 1% αυτού του να είναι, δυστυχώς, πόσιμο.
Σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν στην διάθεση τους αυτό το πολύτιμο αγαθό, όπως και εκατομμύρια άλλοι που διαθέτουν παροχή νερού ή παροχές νερού, αλλά αγνοούν την πραγματική αξία του. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουμε και μεις.
Αποτελεί κοινή διαπίστωση όλων μας ότι το νερό είναι ένα πολυτιμότατο αγαθό, που μέρα με τη μέρα γίνεται παγκοσμίως ολοένα και πιο έντονη η ανεπάρκειά του.
Ο Μανώλης Γκλέζος γράφει στο βιβλίο του Ύδωρ Αύρα Νερό : «Το ύδωρ έγινε νερό και ξανάρθε στη ζωή μας ως υδραγωγείο και υδροφόρος ορίζοντας και ως υδραγωγός, για να μας ξεδιψάσει, όταν κορακιάζουμε από τη δίψα και λέμε το νερό νεράκι. Τι απέγιναν άραγε ο "υετός"*, η "πηγή" και η "κρήνη";»
Σήμερα ο υδροφόρος ορίζοντας χάθηκε και όπου υπάρχει μόνο κάτι νερόλαδα αναβλύζουν, οι γεωτρήσεις στερεύουν, τα πηγάδια έγιναν βόθροι, μερικοί υδραγωγοί είναι ακόμα από αμίαντο και οι παλιές πηγές, όσες απόμειναν μυρίζουν φυτοφάρμακα. Αφήστε την βροχή, όπως πέφτει έτσι πάει και στην θάλασσα, τι θα την κρατήσει πια στο έδαφος, τα κάψαμε όλα !!!!
Φυσιολογικό επακόλουθο λοιπόν να υπάρχει μείωση της προσφερόμενης, αύξηση της ζητούμενης ποσότητας νερού, έτσι αναπόφευκτα η αξία του νερού μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά να τραβά μεγάλη ανηφόρα.
………………………………………………………
Στην γειτονιά μας τώρα, μπορεί να μην κορακιάζουμε από δίψα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μεγάλα προβλήματα. Ένα από αυτά είναι το παλιό και σάπιο δίκτυο ύδρευσης που χρειάζεται γρήγορη αντικατάσταση. Οι παλιοί και σκουριασμένοι σωλήνες συνεχώς σπάνε και δημιουργούν προβλήματα, δεν προσφέρονται για τη μεταφορά πόσιμου νερού παρότι όλοι μας σχεδόν επιμένουμε ακόμη να πίνουμε από κει.
Υπάρχουν ακόμα κάποια χωριά ένα γύρω, που πίνουν νεράκι από αμιαντοσωλήνες, παρόλο που υπάρχει σχετική οδηγία για επιδοτούμενο ξήλωμα αυτών των καρκινογόνων αγωγών.
- Ποια είναι αλήθεια η ποιότητα του νερού μας;
- Ποιος μέτρησε και πότε ήταν η τελευταία φορά που πάρθηκαν και αναλύθηκαν δείγματα από τις βρύσες μας, επαναλαμβάνω από τις βρύσες μας και όχι από τις δεξαμενές;
Κάποιος που για πολλά χρόνια βρίσκεται στα κοινά μου είπε, το Καστέλι χρειάζεται Α κυβικά την ημέρα και σήμερα έρχονται και καταναλώνονται 4Α .
-Που πάνε άραγε τόσα πολλά κυβικά;
-Υπάρχουν τόσες διαρροές και σπασίματα που χάνεται το τετραπλάσιο από αυτό που χρειάζεται για κατανάλωση;
-Δεν είναι ανάγκη να μας το πουν, οι περισσότεροι το βλέπουμε και το ζούμε με τα χιλιάδες μπαλώματα που αναγκάζονται να κάνουν καθημερινά οι τεχνικοί του δήμου. Τρέχουν και δεν φτάνουν.
Στην πόλη μας όλοι μας νομίζουμε ότι αφού τρέχει από την βρύση μας μπόλικο σημαίνει ότι υπάρχει και θα υπάρχει πάντα, λάθος και μάλιστα μεγάλο και αυτό θα το βρούμε μπροστά μας στα επόμενα χρόνια. Ήδη για όσους δεν το ξέρουν από την ίδια πηγή που παίρνουμε και μεις νερό παίρνει και ο δήμος Κολυμβαρίου.
Μπορεί εύκολα να δεσμευτεί κάποιος ότι θα αντικαταστήσει ή θα βελτιώσει όσο μπορεί το παλιό και άχρηστο δίκτυο, δεν μπορεί όμως κανείς να μας δεσμευτεί ότι θα βρει νέες πλούσιες πηγές αν στερέψουν οι υπάρχοντες.
- 670.000 Ε είναι το χρέος των δημοτών προς τον δήμο από το νερό. Κάποιων το χρέος πήγε στην εφορία και αναγκαστικά θα το πληρώσουν, βέβαια είναι ελάχιστοι, οι υπόλοιποι ποιούν την πάπια και μάλιστα κράζοντας αδιάφορα.
Ας ανάψουν κανένα καντήλι οι χρεώστες στον Δαφέρμο, γιατί σε άλλες εποχές θα μαθαίναμε και ονόματα. Από τα λεγόμενα της δημοτικής αρχής υπάρχουν και εκλεγμένοι σύμβουλοι που χρωστάνε μερικά εκατομμύρια !!! Άραγε πως γίνετε αυτό ;

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2008

ΤΟ ΝΕΟ JURASSIC PARK ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Που και που αισθάνομαι μια ικανοποίηση που η μοίρα με ρίζωσε σε αυτό το κομμάτι της Κρήτης, όπως πιστεύω και άλλοι συμπολίτες μου. Τα φυσικά πλούτη που ο Θεός μας χάρισε είναι πολλά, και λίγες περιοχές μπορούν να συγκριθούν με τις απαράμιλλες φυσικές ομορφιές μας. Δαντελένιες παραλίες, λιμνοθάλασσες, φαράγγια, όμορφα χωριά, υπέροχες διαδρομές, κάστρα και μοναστήρια συνθέτουν την ομορφιά της γης μας. Κατά καιρούς οι πάσης φύσεως τουριστικοί οδηγοί μιλούν για τους επίγειους παράδεισους μας και τα προγραμματισμένα ημερήσια ταξίδια στην περιοχή μας είναι πολλά. Ελαφονήσι- Χρυσοσκαλίτισσα-Μπάλος- Γραμβούσα- Φαλάσαρνα –Πολυρρήνια και τόσες άλλες διαδρομές, φέρνουν τους πολλούς τουρίστες στα μέρη μας.
«Φέρνουν» βέβαια που έχει μεγάλη διαφορά από το «μένουν», έτσι η ανάπτυξη είναι σε λήθαργο, που μαζί με την ξεροκεφαλιά μας και την αδιαφορία των υπευθύνων, μας στερούν το πλεονέκτημα της «ανεπτυγμένης περιοχής» .
Τώρα τελευταία αρχίσαμε να κάνουμε δειλά μερικά βήματα και ενω στην αρχή φαινόταν να ξεπερναμε τις αδυναμίες μας, τις δόλιες τακτικές, αλλά και τα παράξενα οξ΄ από δω συμφέροντα που μας έκλείναν την δίοδο προς την ανάπτυξη, να σου οι επιτήδειοι. Επιτήδειοι είναι η νέα τάξη ανθρώπων, είναι αυτοί που προσπαθούν να δημιουργήσουν (στα λουπά) μια επαρχία οικολογική, μια επαρχία γεμάτη οικότοπους – υδροβιότοπους, μια επαρχία με περιοχές προστατευόμενες, με περιοχές φυσικού κάλους, με αρχαιολογικές περιοχές, με ιστορικές περιοχές, περιοχές με όρους και υποχθόνιες διαδρομές που να στερούν ή περιορίζουν την ανάπτυξη, με μόνη επιδιώξη την διατήρηση της δήθεν περιβαλλοντικής κληρονομιάς μας. Με λίγα λόγια οι επιτήδειοι ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ, ότι εμείς μόνο μείναμε, εμείς είμαστε οι τελευταίοι που θα σώσουμε την δυτική Κρήτη από την τσιμεντοποίηση, την αλόγιστη φυσική καταστροφή και την χωρίς υποδομή τουριστική ανάπτυξη.
Στα Χανιά κηρύχθηκε και επίσημα η έναρξη των εργασιών ενός ακόμη μεγαλόπνοου έργου το «ΖΩΗ- ΦΥΣΗ» που θα ασχοληθεί, ΚΡΑΤΗΘΕΙΤΕ με την διάσωση των Εποχιακών τελμάτων στην Δυτική Κρήτη, που αποτελούν ΛΕΝΕ τους δείκτες της οικολογικής ισορροπίας στο Ν. Χανίων. Βλέπετε τι σας λέω ακόμα και τα βούρκα και τα έλη που κάποτε ήταν εστία μόλυνσης σήμερα προστατεύονται, βάσει οδηγίας. Βέβαια δεν θα με πείραζε αν τα τέλματα και τα βούρλα ήταν μέσα στα Χανιά ή στον Πλατανιά, όμως αυτά ως δια μαγείας βρέθηκαν σε αυτό το κομμάτι που ριζώσαμε. Στην Χρυσοσκαλίτισσα στο Ελαφονήσι και τα Φαλάσαρνα.
Τελικά μόνο στο δυτικό και Νότιο κομμάτι θα τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι; Λέτε να το κάνουν για να μην ξεμπαλατζάρει η ζυγαριά;
Πράγματι δεν μπορώ να τους καταλάβω, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω και γιατί δεν μπορούμε να αντισταθούμε, γιατί ενώ βλέπομαι τα λεφτά μας να σκορπιούνται άδικα σιωπούμε. Άραγε δεν τα χουμε ανάγκη κάπου αλλού; Αλλά θα μου πείτε τι είναι μερικές χιλιάδες ευρώ για να σώσουμε λίγα μέτρα βάλτους;
Το μεγαλόπνοο αυτό έργο που εταίροι είναι το Μ.Α.Ι. Χανίων, η οικολογική πρωτοβουλία Χανίων, το πολυτεχνείο Χανίων, παρατηρήσατε πως όλα τελειώνουν σε Χανίων, πιστεύει και προσδοκά ότι θα έχει την συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας (Αλλά ποιος τους ρωτάει αυτούς;). Μας κοιμίζουν κύριοι σιγά-σιγά και το πρόβλημα είναι ότι δεν το καταλαβαίνουμε.

Φαλάσαρνα: Περιοχή φυσικού κάλους – Αρχαιολογική περιοχή – υψηλή παραγωγικότητα, τώρα και οικότοπος εξαιρετικής σημασίας εποχιακών τελμάτων (τελματώσαμε)
Ελαφονήσι : Περιοχή φυσικού κάλους – προστατευόμενη βάσει οδηγίας 3170 Natura- Ιστορική περιοχή- τώρα και οικότοπος εξαιρετικής σημασίας εποχιακών τελμάτων. (Βουρκιάσαμε).
Μπάλος: Περιοχή φυσικού κάλους –προστατευόμενη βάσει οδηγίας 3170 Natura- Αρχαιολογική περιοχή – τώρα πως τους ξέφυγε και δεν θα γίνει και οικότοπος εξαιρετικής σημασίας, απορίας άξιον.
Χρυσοσκαλίτισσα: μια από τα ίδια.
Το τραγικό βέβαια στην ιστορία είναι με το τι έργα θα ασχοληθούν οι εταίροι και συμμετέχοντες, και εδώ είναι το αστείο, ακούστε ή καλύτερα διαβάστε:
1. Ορθολογική βόσκηση.
2. Ελεγχόμενη βόσκηση.
3. Κατασκευή δρόμων.
4. Κατασκευή θέσεων parking. (Αγγλιστί)
5. Δημιουργία «όασης» υδρολογικών και υδροβιολογικών συνθηκών.
6. Αποκατάσταση της φυσικής υδροπεριόδου. Παλαιολιθικά λοιπόν !!!!!!!!!
7. Αποκατάσταση και διατήρηση της ποιότητας του νερού. Αιντέεεεεεεεεεεε!!!!
8. Σταθεροποίηση των κλιματικών αλλαγών. Καληνύχτα !!!!!!!!!!!!!

Ποιος λοιπόν θα χτίσει ξανά στα Φαλάσαρνα ή στην Χρυσοσκαλίτισσα όταν μια κολύμπα στάσιμα νερά θα θεωρούνται προστατευόμενα; Ας το πάρουμε απόφαση λοιπόν, για να μην μας κοροϊδεύουν κάθε τόσο ……. Ας μας πάρουν και το ηλεκτρικό, το τηλέφωνο, τις περιουσίες μας, έτσι θα προστατεύσουμε για τα καλά την πρωτόγονη κληρονομιά μας. Μαλάουι μας κάνουν.!!!!!!!!!!
- Δεν είναι δυνατόν από την μια να ζητούμε επενδυτές, και από την άλλη όλα τα υποτιθέμενα αναξιοποίητα μέρη μας να χαρακτηρίζονται οικολογικές και προστατευόμενες περιοχές. Θα οικολοβουρκιάσουμε στο τέλος !!!!!!
Αν μας θέλουν έτσι, ας βάλλουν ηλεκτροφόρο φράχτη από το Κολυμπάρι, που να δηλώνει πια ότι η περιοχή αυτή είναι το νέο Jurassic park της Κρήτης.