Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2008

ΤΟ ΝΕΟ JURASSIC PARK ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Που και που αισθάνομαι μια ικανοποίηση που η μοίρα με ρίζωσε σε αυτό το κομμάτι της Κρήτης, όπως πιστεύω και άλλοι συμπολίτες μου. Τα φυσικά πλούτη που ο Θεός μας χάρισε είναι πολλά, και λίγες περιοχές μπορούν να συγκριθούν με τις απαράμιλλες φυσικές ομορφιές μας. Δαντελένιες παραλίες, λιμνοθάλασσες, φαράγγια, όμορφα χωριά, υπέροχες διαδρομές, κάστρα και μοναστήρια συνθέτουν την ομορφιά της γης μας. Κατά καιρούς οι πάσης φύσεως τουριστικοί οδηγοί μιλούν για τους επίγειους παράδεισους μας και τα προγραμματισμένα ημερήσια ταξίδια στην περιοχή μας είναι πολλά. Ελαφονήσι- Χρυσοσκαλίτισσα-Μπάλος- Γραμβούσα- Φαλάσαρνα –Πολυρρήνια και τόσες άλλες διαδρομές, φέρνουν τους πολλούς τουρίστες στα μέρη μας.
«Φέρνουν» βέβαια που έχει μεγάλη διαφορά από το «μένουν», έτσι η ανάπτυξη είναι σε λήθαργο, που μαζί με την ξεροκεφαλιά μας και την αδιαφορία των υπευθύνων, μας στερούν το πλεονέκτημα της «ανεπτυγμένης περιοχής» .
Τώρα τελευταία αρχίσαμε να κάνουμε δειλά μερικά βήματα και ενω στην αρχή φαινόταν να ξεπερναμε τις αδυναμίες μας, τις δόλιες τακτικές, αλλά και τα παράξενα οξ΄ από δω συμφέροντα που μας έκλείναν την δίοδο προς την ανάπτυξη, να σου οι επιτήδειοι. Επιτήδειοι είναι η νέα τάξη ανθρώπων, είναι αυτοί που προσπαθούν να δημιουργήσουν (στα λουπά) μια επαρχία οικολογική, μια επαρχία γεμάτη οικότοπους – υδροβιότοπους, μια επαρχία με περιοχές προστατευόμενες, με περιοχές φυσικού κάλους, με αρχαιολογικές περιοχές, με ιστορικές περιοχές, περιοχές με όρους και υποχθόνιες διαδρομές που να στερούν ή περιορίζουν την ανάπτυξη, με μόνη επιδιώξη την διατήρηση της δήθεν περιβαλλοντικής κληρονομιάς μας. Με λίγα λόγια οι επιτήδειοι ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ, ότι εμείς μόνο μείναμε, εμείς είμαστε οι τελευταίοι που θα σώσουμε την δυτική Κρήτη από την τσιμεντοποίηση, την αλόγιστη φυσική καταστροφή και την χωρίς υποδομή τουριστική ανάπτυξη.
Στα Χανιά κηρύχθηκε και επίσημα η έναρξη των εργασιών ενός ακόμη μεγαλόπνοου έργου το «ΖΩΗ- ΦΥΣΗ» που θα ασχοληθεί, ΚΡΑΤΗΘΕΙΤΕ με την διάσωση των Εποχιακών τελμάτων στην Δυτική Κρήτη, που αποτελούν ΛΕΝΕ τους δείκτες της οικολογικής ισορροπίας στο Ν. Χανίων. Βλέπετε τι σας λέω ακόμα και τα βούρκα και τα έλη που κάποτε ήταν εστία μόλυνσης σήμερα προστατεύονται, βάσει οδηγίας. Βέβαια δεν θα με πείραζε αν τα τέλματα και τα βούρλα ήταν μέσα στα Χανιά ή στον Πλατανιά, όμως αυτά ως δια μαγείας βρέθηκαν σε αυτό το κομμάτι που ριζώσαμε. Στην Χρυσοσκαλίτισσα στο Ελαφονήσι και τα Φαλάσαρνα.
Τελικά μόνο στο δυτικό και Νότιο κομμάτι θα τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι; Λέτε να το κάνουν για να μην ξεμπαλατζάρει η ζυγαριά;
Πράγματι δεν μπορώ να τους καταλάβω, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω και γιατί δεν μπορούμε να αντισταθούμε, γιατί ενώ βλέπομαι τα λεφτά μας να σκορπιούνται άδικα σιωπούμε. Άραγε δεν τα χουμε ανάγκη κάπου αλλού; Αλλά θα μου πείτε τι είναι μερικές χιλιάδες ευρώ για να σώσουμε λίγα μέτρα βάλτους;
Το μεγαλόπνοο αυτό έργο που εταίροι είναι το Μ.Α.Ι. Χανίων, η οικολογική πρωτοβουλία Χανίων, το πολυτεχνείο Χανίων, παρατηρήσατε πως όλα τελειώνουν σε Χανίων, πιστεύει και προσδοκά ότι θα έχει την συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας (Αλλά ποιος τους ρωτάει αυτούς;). Μας κοιμίζουν κύριοι σιγά-σιγά και το πρόβλημα είναι ότι δεν το καταλαβαίνουμε.

Φαλάσαρνα: Περιοχή φυσικού κάλους – Αρχαιολογική περιοχή – υψηλή παραγωγικότητα, τώρα και οικότοπος εξαιρετικής σημασίας εποχιακών τελμάτων (τελματώσαμε)
Ελαφονήσι : Περιοχή φυσικού κάλους – προστατευόμενη βάσει οδηγίας 3170 Natura- Ιστορική περιοχή- τώρα και οικότοπος εξαιρετικής σημασίας εποχιακών τελμάτων. (Βουρκιάσαμε).
Μπάλος: Περιοχή φυσικού κάλους –προστατευόμενη βάσει οδηγίας 3170 Natura- Αρχαιολογική περιοχή – τώρα πως τους ξέφυγε και δεν θα γίνει και οικότοπος εξαιρετικής σημασίας, απορίας άξιον.
Χρυσοσκαλίτισσα: μια από τα ίδια.
Το τραγικό βέβαια στην ιστορία είναι με το τι έργα θα ασχοληθούν οι εταίροι και συμμετέχοντες, και εδώ είναι το αστείο, ακούστε ή καλύτερα διαβάστε:
1. Ορθολογική βόσκηση.
2. Ελεγχόμενη βόσκηση.
3. Κατασκευή δρόμων.
4. Κατασκευή θέσεων parking. (Αγγλιστί)
5. Δημιουργία «όασης» υδρολογικών και υδροβιολογικών συνθηκών.
6. Αποκατάσταση της φυσικής υδροπεριόδου. Παλαιολιθικά λοιπόν !!!!!!!!!
7. Αποκατάσταση και διατήρηση της ποιότητας του νερού. Αιντέεεεεεεεεεεε!!!!
8. Σταθεροποίηση των κλιματικών αλλαγών. Καληνύχτα !!!!!!!!!!!!!

Ποιος λοιπόν θα χτίσει ξανά στα Φαλάσαρνα ή στην Χρυσοσκαλίτισσα όταν μια κολύμπα στάσιμα νερά θα θεωρούνται προστατευόμενα; Ας το πάρουμε απόφαση λοιπόν, για να μην μας κοροϊδεύουν κάθε τόσο ……. Ας μας πάρουν και το ηλεκτρικό, το τηλέφωνο, τις περιουσίες μας, έτσι θα προστατεύσουμε για τα καλά την πρωτόγονη κληρονομιά μας. Μαλάουι μας κάνουν.!!!!!!!!!!
- Δεν είναι δυνατόν από την μια να ζητούμε επενδυτές, και από την άλλη όλα τα υποτιθέμενα αναξιοποίητα μέρη μας να χαρακτηρίζονται οικολογικές και προστατευόμενες περιοχές. Θα οικολοβουρκιάσουμε στο τέλος !!!!!!
Αν μας θέλουν έτσι, ας βάλλουν ηλεκτροφόρο φράχτη από το Κολυμπάρι, που να δηλώνει πια ότι η περιοχή αυτή είναι το νέο Jurassic park της Κρήτης.

1 σχόλιο:

  1. οι κλασικές σου μαλακίες...φίλε μου ...απόλυτα συντεταγμένος με τον εργοδότη σου....και τον θείο του...ευτυχώς που δεν μετράτε και έχετε αυτοαπαξιωθεί!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.