Ελαιοτουρισμός μια νέα εναλλακτική μορφή Τουρισμού στην Κρήτη
Μια πρωτότυπη ημερίδα που περιλαμβάνει περιηγήσεις, ξεναγήσεις γευσιγνωσίας και άλλα δρώμενα πρόκειται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Οκτωβρίου σε διάφορες περιοχές του Ρεθύμνου.
Απευθύνεται σε όλους τους ενδιαφερόμενους υπηρεσιακά και επιχειρηματικά για τον Ελαιοτουρισμού όπως: Παράγοντες Αυτοδιοίκησης και Τουρισμού, Ελαιοτριβεία, Ταξιδιωτικά γραφεία, Έλαιο-Μουσεία, Επισκέψιμα Ελαιοτριβεία, ΕλαιοΤαβέρνες, Γεωτεχνικούς, Γευσιγνώστες, Ξεναγούς
Βασικός στόχος της ημερίδας αυτής που οργανώνεται από τον ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας, τον Δήμο Ρέθυμνου, την Περιφέρεια Κρήτης, και το ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης είναι η ενθάρρυνση της ανάπτυξης του Ελαιοτουρισμού στην ενδοχώρα του νησιού η οποία διαθέτει αρκετά σοβαρά συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Ο Ελαιοτουρισμός, ο όποιος τελευταία προωθείται ταχύτατα στην Ισπανία και Ιταλία, έχει βέβαια κάνει κάποια σημαντικά βήματα και στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρήτη.
Ωστόσο, σήμερα με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί επιβάλλεται να αναπτυχθεί ταχύτερα και συστηματικότερα ώστε να καταστεί μια νέα εναλλακτική μορφή τουρισμού για την Κρήτη.
Απευθύνεται σε όλους τους ενδιαφερόμενους υπηρεσιακά και επιχειρηματικά για τον Ελαιοτουρισμού όπως: Παράγοντες Αυτοδιοίκησης και Τουρισμού, Ελαιοτριβεία, Ταξιδιωτικά γραφεία, Έλαιο-Μουσεία, Επισκέψιμα Ελαιοτριβεία, ΕλαιοΤαβέρνες, Γεωτεχνικούς, Γευσιγνώστες, Ξεναγούς
Βασικός στόχος της ημερίδας αυτής που οργανώνεται από τον ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας, τον Δήμο Ρέθυμνου, την Περιφέρεια Κρήτης, και το ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης είναι η ενθάρρυνση της ανάπτυξης του Ελαιοτουρισμού στην ενδοχώρα του νησιού η οποία διαθέτει αρκετά σοβαρά συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Ο Ελαιοτουρισμός, ο όποιος τελευταία προωθείται ταχύτατα στην Ισπανία και Ιταλία, έχει βέβαια κάνει κάποια σημαντικά βήματα και στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρήτη.
Ωστόσο, σήμερα με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί επιβάλλεται να αναπτυχθεί ταχύτερα και συστηματικότερα ώστε να καταστεί μια νέα εναλλακτική μορφή τουρισμού για την Κρήτη.
Και ο στόχος αυτός είναι σκόπιμος και εφικτός αφού η Ελλάδα και ιδιαίτερα η Κρήτη σε σύγκριση με την Ισπανία και Ιταλία διαθέτει σειρά σοβαρών συγκριτικών πλεονεκτημάτων σε ότι άφορα την πολιτιστική και υγιεινή αξία του ελαιολάδου.
Στον τομέα του πολιτισμού η Κρήτη διαθέτει ένα ανεκτίμητο και μοναδικό στον κόσμο πλούτο από αρχαιολογικά Μνημεία για την ελιά και το ελαιόλαδο από την Μινωική περίοδο μέχρι τον περασμένο αιώνα τα οποία ο ΣΕΔΗΚ βήμα-βημα προσπαθεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια κι Δήμους να αναδείξει.
Ήδη έχουν επισημανθεί και σίγα –σίγα αναπτύσσονται σε όλη την Κρήτη περίπου 80 ελαιοκομικά αξιοθέατα όπως: Αρχαιολογικά Μνημεία, Μνημειακά ελαιόδεντρα, Έλαιο-Μουσεία της Κρήτης, Πιστοποιημένες ΕλαιοΤαβέρνες, Βραβευμένα Ξενοδοχεία της Κρήτης, Επισκέψιμα ελαιοτριβεία και Έλαιοκτήματα
Στον τομέα της υγείας στην Κρήτη υπάρχουν τεκμηριωμένα επιστημονικά στοιχεία για την παγκοσμίως γνωστή ευεργετική επίδραση του Ελαιολάδου και της Κρητικής διατροφής στην υγεία και μακροζωία , όπως: η γνωστή διεθνής μελέτη «Των επτά χωρών του Ancel Keys» η μελέτη «Rockefeller, Renault» κ.α
Στον τομέα του πολιτισμού η Κρήτη διαθέτει ένα ανεκτίμητο και μοναδικό στον κόσμο πλούτο από αρχαιολογικά Μνημεία για την ελιά και το ελαιόλαδο από την Μινωική περίοδο μέχρι τον περασμένο αιώνα τα οποία ο ΣΕΔΗΚ βήμα-βημα προσπαθεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια κι Δήμους να αναδείξει.
Ήδη έχουν επισημανθεί και σίγα –σίγα αναπτύσσονται σε όλη την Κρήτη περίπου 80 ελαιοκομικά αξιοθέατα όπως: Αρχαιολογικά Μνημεία, Μνημειακά ελαιόδεντρα, Έλαιο-Μουσεία της Κρήτης, Πιστοποιημένες ΕλαιοΤαβέρνες, Βραβευμένα Ξενοδοχεία της Κρήτης, Επισκέψιμα ελαιοτριβεία και Έλαιοκτήματα
Στον τομέα της υγείας στην Κρήτη υπάρχουν τεκμηριωμένα επιστημονικά στοιχεία για την παγκοσμίως γνωστή ευεργετική επίδραση του Ελαιολάδου και της Κρητικής διατροφής στην υγεία και μακροζωία , όπως: η γνωστή διεθνής μελέτη «Των επτά χωρών του Ancel Keys» η μελέτη «Rockefeller, Renault» κ.α
Το πρόγραμμα της ημερίδας
Το πρόγραμμα της ημερίδας θα αρχίσει από τις 09.00 το πρωί με χαιρετισμούς των Οργανωτών και σύντομες εισηγήσεις που θα γίνουν στο Ξενοδοχείο Aquila Porto Rethymo
Στην συνέχεια θα αρχίσει μια περιήγηση σε κάποια από τα πολλά ελαιοκομικά αξιοθέατα του Ρεθύμνου, όπως το νέο Μουσείο Λαδιού στους Αρμένους και τα Ρωμαϊκά ελαιοπιεστήρια στο Χαμαλεύρι.
Θα ακολουθήσει μετάβαση σε Ταβέρνα στο Αστέρι οπου αρχικά θα γίνει επίδειξη γευσιγνωσίας ελαιολάδου ώστε οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν μια εικόνα για τις γευστικές κατηγορίες του ελαιολάδου και τέλος θα γίνει γευσιγνωσίας εδεσμάτων με ελαιόλαδο
Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ www.sedik.gr
Ποιοι και πως μπορούν να συμμετάσχουν
Στην εκδήλωση μπορούν να συμμετάσχουν ενδιαφερόμενοι με τον Ελαιοτουρισμού παράγοντες της Αυτοδιοίκησης, του Τουρισμού, Ελαιοτριβεία, Γεωτεχνικοί, Γευσιγνώστες, Ξεναγοί, εκπρόσωποι υφιστάμενων η μελλοντικών Ελαιοτουριστικών επιχειρήσεων από όλη την Κρήτη, εκπρόσωποι Έλαιό-Μουσείων, επισκέψιμων Ελαιοτριβείων, Ελαιοταβερνών, Ξενοδοχείων κ.α . .
Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στη ημερίδα μπορούν να μετακινηθούν από το Ρέθυμνο στα σημεία της περιήγησης, είτε με αυτοκίνητα ΙΧ είτε με πούλμαν που θα διαθέσουν οι οργανωτές.
Και στις δύο περιπτώσεις απαραίτητο είναι να δηλώσουν την συμμετοχή τους (όνομα, ιδιότητα, κινητό) το αργότερο μέχρι την Τρίτη 8 Οκτωβρίου ώρα 13.00. είτε στα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, είτε στο τηλέφωνο 28210 50800 ή στο e-mail info@sedik.gr έχοντες υπόψη ότι επειδή οι θέσεις σε αίθουσες, πούλμαν κ.α είναι περιορισμένες θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΥΛΜΑΝ
Η αναχώρηση του πούλμαν θα γίνει έξω από το Ξενοδοχείο Αquila Porto Rethymo περίπου στις 10.00 της 12-9-24 μετά την λήξη των εργασιών της ημερίδας και η επιστροφή θα γίνει στο ίδιο σημείο την ίδια ημέρα περίπου στις 17.00.
Με το πούλμαν μπορούν να μετακινηθούν μόνο όσοι προηγουμένως έχουν εγγραφεί στην ημερίδα και έχουν παρακολουθήσει τις εργασίες της στο Ξενοδοχείο Aquila
Το πρόγραμμα της ημερίδας θα αρχίσει από τις 09.00 το πρωί με χαιρετισμούς των Οργανωτών και σύντομες εισηγήσεις που θα γίνουν στο Ξενοδοχείο Aquila Porto Rethymo
Στην συνέχεια θα αρχίσει μια περιήγηση σε κάποια από τα πολλά ελαιοκομικά αξιοθέατα του Ρεθύμνου, όπως το νέο Μουσείο Λαδιού στους Αρμένους και τα Ρωμαϊκά ελαιοπιεστήρια στο Χαμαλεύρι.
Θα ακολουθήσει μετάβαση σε Ταβέρνα στο Αστέρι οπου αρχικά θα γίνει επίδειξη γευσιγνωσίας ελαιολάδου ώστε οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν μια εικόνα για τις γευστικές κατηγορίες του ελαιολάδου και τέλος θα γίνει γευσιγνωσίας εδεσμάτων με ελαιόλαδο
Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ www.sedik.gr
Ποιοι και πως μπορούν να συμμετάσχουν
Στην εκδήλωση μπορούν να συμμετάσχουν ενδιαφερόμενοι με τον Ελαιοτουρισμού παράγοντες της Αυτοδιοίκησης, του Τουρισμού, Ελαιοτριβεία, Γεωτεχνικοί, Γευσιγνώστες, Ξεναγοί, εκπρόσωποι υφιστάμενων η μελλοντικών Ελαιοτουριστικών επιχειρήσεων από όλη την Κρήτη, εκπρόσωποι Έλαιό-Μουσείων, επισκέψιμων Ελαιοτριβείων, Ελαιοταβερνών, Ξενοδοχείων κ.α . .
Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στη ημερίδα μπορούν να μετακινηθούν από το Ρέθυμνο στα σημεία της περιήγησης, είτε με αυτοκίνητα ΙΧ είτε με πούλμαν που θα διαθέσουν οι οργανωτές.
Και στις δύο περιπτώσεις απαραίτητο είναι να δηλώσουν την συμμετοχή τους (όνομα, ιδιότητα, κινητό) το αργότερο μέχρι την Τρίτη 8 Οκτωβρίου ώρα 13.00. είτε στα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, είτε στο τηλέφωνο 28210 50800 ή στο e-mail info@sedik.gr έχοντες υπόψη ότι επειδή οι θέσεις σε αίθουσες, πούλμαν κ.α είναι περιορισμένες θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΥΛΜΑΝ
Η αναχώρηση του πούλμαν θα γίνει έξω από το Ξενοδοχείο Αquila Porto Rethymo περίπου στις 10.00 της 12-9-24 μετά την λήξη των εργασιών της ημερίδας και η επιστροφή θα γίνει στο ίδιο σημείο την ίδια ημέρα περίπου στις 17.00.
Με το πούλμαν μπορούν να μετακινηθούν μόνο όσοι προηγουμένως έχουν εγγραφεί στην ημερίδα και έχουν παρακολουθήσει τις εργασίες της στο Ξενοδοχείο Aquila
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.