Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΓΙΩΡΓΟ ΣΓΟΥΡΑΚΗ

Mέ μεγάλη θλίψη και ένα σφίξιμο στη καρδιά ακούσαμε το αποψινό θλιβερό άγγελμα για την εκδημία τού  αγαπητού ευγενούς, δημιουργικού, παλαίμαχου πνευματικού ανθρώπου, τηλεοπτικού σκηνοθέτη και παραγωγού, υπερήφανου κρητικού Γιώργου Σγουράκη. Ο Γιώργος Σγουράκης που γεννήθηκε στα Χανιά το 1946, μαζί με την αγαπημένη του σύζυγο Ηρώ, σφράγισαν τα τηλεοπτικά δρώμενα για σαράντα χρόνια, με τη μοναδική εκπομπή ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ στην ΕΡΤ, για την οποία γράφουν όλα τα Μέσα Δημοσιότητας απόψε. Όπως  και η Υπουργός  Πολιτισμού Κυρία Μενδώνη στη σημερινή δήλωσή της γράφει ότι *με την απώλεια τού  Γιώργου Σγουράκη κλείνει ένα τεράστιο κεφάλαιο όχι μόνο τής τηλεόρασης και αλλά και του ελληνικού πολιτισμού.* Στην εκπομπή αυτή παρουσίασε ο Γιώργος Σγουράκης  με όλη του την ιδιαίτερη γνώση και οικειότητα, όλα τα μεγάλα ονόματα και αναστήματα τής πνευματικής καλλιτεχνικής και πολιτικής ζωής τής χώρας. Από τον Τσαρούχη, τον  Ελύτη, τον  Μανόλη  Ανδρόνικο τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Ρίτσο, αλλά και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή,  τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον Ηλία Ηλιού, και τόσους άλλους 210 συνολικά.  Πρόκειται για μοναδική πινακοθήκη, πολύτιμη παρακαταθήκη των κορυφαίων εκπροσώπων της μεταπολεμικής ελληνικής πνευματικής δημιουργίας, ένα πραγματικό *εθνικό αρχείο* όπως έχει χαρακτηριστεί.
 Ο Γιώργος Σγουράκης μιλούσε πάντα με ιδιαίτερη συγκίνηση και νοσταλγία για τις προσωπικότητες πού  είχε φιλοξενήσει. Δεν έκρυβε και τη μελαγχολία του για το ότι, αυτού  τού είδους οι εκπομπές δεν υπάρχουν σήμερα, όπως δε ασφαλώς ότι τα ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑΤΑ του δεν προβάλλονται. Τα θαυμαστικά σημερινά σχόλια όλων επικεντρώνονται στο θρυλικό ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ, αλλά ο Γιώργος Σγουράκης είχε δημιουργήσει και άλλες σειρές όπως *Εδώ γεννήθηκε η Ευρώπη* 60 εκπομπές, *Η άλλη Ελλάδα*45 εκπομπές *Αυτή είναι η Κρήτη* 40 εκπομπές, όπως και βιογραφικές ταινίες,*Ελευθέριος Βενιζέλος* *Στρατηγός Μακρυγιάννης** Νίκος Καζαντζάκης* *80 χρόνια από τη γέννηση του Γιώργου Σεφέρη* ή η ταινία του για το *Θεόφιλο* πού βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Αθεράπευτο κρητικό βλέπαμε το Γιώργο Σγουράκη στα νεανικά του, σέ  παλαιά βίντεο στο  διαδίκτυο σέ κρητικές εκδηλώσεις να παρουσιάζει το πρόγραμμα τα κρητικά συγκροτήματα, και τούς κρητικούς καλλιτέχνες στη Παγκρήτιο και στο κρητικό Σύλλογο Πειραιά. Αργότερα τη δεκαετία 90 εκλέγεται Πρόεδρος τής *Παγκρητίου* και δημιουργεί με τη σύζυγό του Ηρώ το πολύτιμο* Κρητικό Αρχείο* με ταινίες κρητικού χώρου, προσώπων και κρητικό ημερολόγιο πού έβγαζαν με την Ηρώ με μεγάλη  επιμέλεια κειμένων και εκτύπωσης, κάθε χρόνο, κατά τη δεκαετία τού 2000. Στο Αρχείο αυτό έχει και την ταινία με τίτλο *Από τη μεριά τής Κισάμου**, όπως και παρουσίαση στο ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ τής φυσιογνωμίας τού μακαριστού Μητροπολίτη Ειρηναίου, τού οποίου τη σεπτή μορφή τιμά απεριόριστα ο Γιώργος Σγουράκης, η δε  φωτογραφία τού μακαριστού Γέροντα βρίσκεται σέ περίοπτη θέση στο Γραφείο του μαζί με τις άλλες προσωπικότητες. Περιέχει δε ακόμη *Τα Μοναστήρια τού Νομού Χανίων* *Μουσική και χορό* με Κισαμίτες μουσικούς όπως και ταινία για τη *Μάχη τής Κρήτης*.
Ιδιαίτερο θαυμασμό έτρεφε όμως και για ένα άλλο μεγάλο Καστελλιανό, το καλλιτέχνη και άνθρωπο Μάνο Κατράκη.  
 Πάντα δε διηγόταν μέ χαμόγελο ικανοποίησης, ο αλησμόνητος Γιώργος, πώς είχε ετοιμάσει τον Γιώργη  Κουτσουρέλη στο Καστέλλι για να υποδεχτεί τον φίλο του από τα παλιά Μάνο, ο οποίος εκείνη την εποχή βρισκόταν στο Μάλεμε συμμετέχοντας στο γύρισμα κινηματογραφικής ταινίας. Το επόμενο πρωί ο Γιώργος προτείνει στο Μάνο στο Μάλεμε να πάνε στο Καστέλλι μήπως βρούνε το φίλο τους το Γιώργο Κουτσουρέλη στο καφενείο του. Έτσι κατέληξαν Μάνος Κατράκης και Γιώργος Κουτσουρέλης σε ένα μοναδικό ντουέτο με μαντινάδες και ένα πηγαίο ατέλειωτο Ερωτόκριτο τραγουδισμένο από το Μάνο Κατράκη με τη συνοδεία τού λαγούτου τού Γιώργη Κουτσουρέλη, καταγραμμένο από το φακό τού  Γιώργου Σγουράκη, μοναδική μαρτυρία και απολαυστική εμπειρία για την Ιστορία. Το ενδιαφέρον τού Γιώργου Σγουράκη για τα κρητικά αφιερώματα δεν είχε υποχωρήσει ακόμα και μέχρι τελευταία, καθώς έλεγε λίγους μήνες πριν, πώς είχε  σκοπό να καταγράψει το Μουσείο Τυπογραφίας και τον ιδρυτή του Γιάννη Γαρεδάκη στα Χανιά
Ο Γιώργος Σγουράκης τιμούσε τον υπογράφοντα, με τη φιλία του, πού την είχε δείξει τόσον εκείνος, όσο και η αξέχαστη Ηρώ με πολλούς και ουσιαστικούς τρόπους και με διάφορες ευκαιρίες. Διατηρώ τα αισθήματά του αυτά ως ένα από τα πιο ευγενέστερα δώρα πού μπορεί να λάβει κάποιος στη ζωή του. Η τελευταία φορά πού μιλήσαμε ήταν την ημέρα της γιορτής του. Την επομένη τού φετινού Πάσχα. Μαζί με τις ευχές, όπως πάντα ήρθε στη συζήτηση πώς είναι τα πράγματα στην ΕΡΤ, στην οποία φιλοτέχνησε τόσα   διαμάντια,  τόσα χρόνια. Η υγεία του όμως τού επέβαλε προφύλαξη, χωρίς υπόσχεση για συνάντηση όπως παλιά. Καλό σου ταξίδι αγνέ και αδαμάντινε Γιώργο Σγουράκη. Μαζί με την Ηρώ σου θα γεννήσετε και πάλι αριστουργήματα τώρα πού θα ξαναβρεθείτε. Στους αγαπημένους κληρονόμους και συνεχιστές τής ανεκτίμητης πολιτιστικής παρακαταθήκης σου αντάξιους γιούς σου Στέλιο και Νίκο τα θερμά μου συλλυπητήρια και καλή δύναμη στη φύλαξη, συντήρηση και ανάδειξη τού *εθνικού θησαυρού* πού αφήνεις στη Χώρα. 
Κυριάκος Ροδουσάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.