Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

ΣΤΑ ΣΦΑΚΙΑ ΤΟ ΠΙΟ ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΟ ΡΗΓΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ κ. ΦΑΣΟΥΛΑ

Το πιο επικίνδυνο ρήγμα είναι αυτό των Σφακίων στα νότια της περιφερειακής ενότητας των Χανίων που και στο παρελθόν έχει δώσει μεγάλα σεισμικά γεγονότα
Η μεγάλη άσκηση σεισμού στην Κρήτη έθεσε τις βάσεις για την καλύτερη θωράκιση του νησιού από μια φυσική καταστροφή που δεν προειδοποιεί, άρα πάντα πρέπει να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση. Στη διάρκεια της εκπομπής “Ώρα Αιχμής” της “ΚΡΗΤΗ TV” παρουσιάστηκαν όλα εκείνα τα δεδομένα που κάνουν πιο ευάλωτη την Κρήτη σε σεισμικά φαινόμενα, με τα σεισμικά γεγονότα στο Αρκαλοχώρι να έχουν κάνει πιο σοφή την επιστημονική κοινότητα της χώρας. 
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του ΕΚΠΑ Ευθύμης Λέκκας, η συγκεκριμένη άσκηση, η οποία είναι η μεγαλύτερη που έχει διεξαχθεί ποτέ στον ελλαδικό χώρο, θα αποτελέσει ένα δυνατό εργαλείο στα χέρια όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην πιθανότητα ενός σεισμικού φαινομένου που θα μπορούσε να χτυπήσει οποιαδήποτε στιγμή περιοχές της χώρας. 
Η εμπειρία έχει αποδείξει πως ζητούμενο είναι ο συντονισμός όλων των αρμόδιων υπηρεσιών, μιας και η γρήγορη αντίδραση είναι αυτή που θωρακίζει και κυρίως σώζει ζωές. 
Όπως τόνισε στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής” ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Χαράλαμπος Φασουλάς, «είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει κάτι στο κομμάτι της πρόληψης για ένα φαινόμενο που συμβαίνει τουλάχιστον 10 χιλιόμετρα κάτω από τη γη». Μάλιστα, η επιστήμη έχει προχωρήσει αρκετά, μιας και πριν από μερικά χρόνια οι ειδικοί δε γνώριζαν τον ακριβή χάρτη με τα ρήγματα, ενώ μεσολάβησε ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να μπορεί η επιστημονική κοινότητα να χαρτογραφήσει με ακρίβεια και βεβαίως να μελετήσει τα ρήγματα. 
Τα επικίνδυνα ρήγματα 
Ο κ. Φασουλάς, με αφορμή την άσκηση “Μίνωας”, αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στα επικίνδυνα ρήματα της Κρήτης, όπως είναι το ρήγμα της Ιεράπετρας, που ξεκινά από τη νήσο Χρυσή, “κόβει” κάθετα το Λασίθι πάνω από την Ιεράπετρα και φτάνει μέχρι το Βόρειο Κρητικό Πέλαγος. 
Επίσης, ένα περισσότερο ευάλωτο ρήγμα βρίσκεται στη λεκάνη της Μεσαράς. Δύσκολο θεωρείται και το ρήγμα στο Σπήλι Ρεθύμνου, αλλά και στα δυτικά και νότια της περιφερειακής ενότητας των Χανίων, όπως αποτυπώνεται στον χάρτη της Κρήτης. Ωστόσο, ο κ. Φασουλάς τόνισε ότι και τα θαλάσσια ρήγματα κοντά στην Κρήτη μπορούν να δώσουν μεγάλους σεισμούς. Ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας αναφέρθηκε και στα χαρακτηριστικά του σεισμού στο Αρκαλοχώρι, χαρακτηρίζοντάς τον ως ξεχωριστό σεισμό, με τεράστια σεισμική επιτάχυνση και ένα από τα βασικά στοιχεία που τον έκανε τόσο καταστροφικό αποτυπώνεται και στον δορυφορικό χάρτη, με την περιοχή του Αρκαλοχωρίου να εμφανίζεται βυθισμένη μετά από τον σεισμό κατά 15 με 20 εκατοστά. 
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Χαράλαμπο Φασουλά, το πιο επικίνδυνο ρήγμα είναι αυτό των Σφακίων στα νότια της περιφερειακής ενότητας των Χανίων, που και στο παρελθόν έχει δώσει μεγάλα σεισμικά γεγονότα. Όσον αφορά στην πόλη του Ηρακλείου, οι λιγότερο ευάλωτες περιοχές σε σεισμικά περιστατικά είναι σημεία στον Κατσαμπά και τον Πόρο, με το βραχώδες υπέδαφος να δίνει μια επιπλέον αντισεισμική θωράκιση στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.