Σάββατο 30 Μαρτίου 2024

ΤΑ 10Ε ΣΤΟ ΚΙΛΟ ΦΕΡΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΛΑΔΙ

Τα 24 στα 27 δείγματα ελαιολάδου που πήρε ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης από ελαιουργεία ολόκληρης της Κρήτης στη διάρκεια της τελευταίας ελαιοκομικής περιόδου βρέθηκαν με αυξημένα υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
Μόνο σε 3, δηλαδή, δεν εντοπίστηκαν υπολείμματα, γεγονός που σημαίνει πως η ποιότητα του κρητικού ελαιολάδου βρίσκεται σε κίνδυνο, παρά το γεγονός ότι πλέον οι καταναλωτές, για να το αποκτήσουν, το πληρώνουν “χρυσό”.
Η “Νέα Κρήτη” απευθύνθηκε χθες στον απερχόμενο πρόεδρο του ΣΕΔΗΚ, πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργο Μαρινάκη, ο οποίος κρούει τον “κώδωνα” του κινδύνου, λέγοντας πως ειδικά από τώρα και μετά, με την υψηλή τιμή στο ελαιόλαδο, οι παραγωγοί οφείλουν να είναι πολύ πιο προσεκτικοί ως προς τα φάρμακα που χρησιμοποιούν και τους χρόνους αναμονής!
Αυτά τα ανησυχητικά στοιχεία που έρχονται να προστεθούν σε ανάλογες δειγματοληψίες της προηγούμενης χρονιάς, πάλι από τον ΣΕΔΗΚ και πάλι με τα αποτελέσματα να δείχνουν υπολειμματικότητα στα περισσότερα δείγματα ελαιολάδου, αποκαλύφθηκαν στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του φορέα στο Ρέθυμνο. Εκεί, ο απερχόμενος πρόεδρος Γιώργος Μαρινάκης υπογράμμισε ότι στον βωμό του κέρδους το προϊόν δε γίνεται να υποβαθμιστεί.
Στη διάρκεια της συνέλευσης υπήρξε κοινή διαπίστωση ότι οι παραγωγοί ψέκασαν είτε όταν δεν έπρεπε είτε με ακατάλληλα σκευάσματα, επειδή φοβήθηκαν πως ο δάκος θα τους εξαφανίσει την παραγωγή. Και τόνισαν παράλληλα ότι ο κρατικός μηχανισμός θα πρέπει να δει με μεγαλύτερη σοβαρότητα το ζήτημα της δακοκτονίας, καθώς το έντομο κάθε χρόνο γίνεται ολοένα και πιο ανθεκτικό.
Ο Γιώργος Μαρινάκης, δηλώνοντας ότι πλέον, λόγω της νέας του ιδιότητας ως προέδρου της ΠΕΔ Κρήτης, θα αποχωρήσει από την προεδρία του ΣΕΔΗΚ, τόνισε ότι ο φορέας παρακολουθεί στενά όλες τις παραγωγικές διαδικασίες και στήριξε τους παραγωγούς προωθώντας σύγχρονες καλές πρακτικές καλλιέργειας της ελιάς και παραγωγής ελαιολάδου, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την περιβαλλοντική συμβολή της ελιάς και την ανάγκη προστασίας του νερού από την κατασπατάληση και την αλόγιστη χρήση του.
Παρενέβη ουσιαστικά με υπομνήματα και προτάσεις στο ζήτημα της καταπολέμησης του δάκου, με στόχο τον εκσυγχρονισμό, την αποτελεσματικότητα των ψεκασμών και παράλληλα την προστασία του περιβάλλοντος με χρήση οικολογικών και φιλικών στη φύση σκευασμάτων.
Ήταν πολύ χαρακτηριστικό, επίσης, αυτό που τόνισε ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, ο γνωστός γεωπόνος Νίκος Μιχελάκης, ότι δε θα επικρατούν για πάντα στην αγορά του ελαιολάδου οι σημερινές τιμές. Μπορεί η Ισπανία, όπως είπε, να μην είχε ελαιόλαδο, αλλά κάποια στιγμή θα έχει ξανά, ενώ και στη χώρα μας το κλίμα δεν ευνοεί την αύξηση της παραγωγής.
Η τιμή των 10 ευρώ στο έξτρα παρθένο είναι μεγάλο δέλεαρ για τους παραγωγούς. Όμως, σύμφωνα με τους όσους μίλησαν, οι παραγωγοί θα πρέπει να το παράγουν με τους ενδεδειγμένους τρόπους, χωρίς να το υποβαθμίζουν.
«Μεγάλη προσοχή»
Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες, ο Γιώργος Μαρινάκης δήλωσε: «Πολλές φορές οι παραγωγοί μας μέσα από τον τρόπο που ψεκάζουν δημιουργούν προβλήματα. Αλλά δεν είναι όλα αυτά τα λάδια στα οποία εντοπίσαμε υπολειμματικότητες μη εμπορεύσιμα. Δεν είναι σε όλα η υπολειμματικότητα πάνω από τα όρια. Πρόβλημα όμως υπάρχει.
Οι παραγωγοί μέχρι τώρα πουλούσαν χύμα το προϊόν τους και δεν είχανε ποτέ φανταστεί ότι το λάδι θα πάει στα 10 ευρώ το κιλό, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται ακόμα περισσότερες αναλύσεις. Και στο εξωτερικό, όπως καταλαβαίνετε, δεν παίρνουν λάδι χωρίς να το ελέγξουν. Και όταν βρίσκουν αυξημένες υπολειμματικότητες, μας επιστρέφουν ολόκληρα βυτία πίσω».
Να σημειωθεί ακόμη ότι πλέον στη θέση του προέδρου του ΣΕΔΗΚ εκλέχτηκε ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης. Ο Γιώργος Μαρινάκης παραμένει στη θέση του συμβούλου και μαζί με τα άλλα στελέχη της διοίκησης θα συνεχίσει να μάχεται για το έργο του ΣΕΔΗΚ, προς όφελος του κρητικού ελαιολάδου και των παραγωγών.
“Καμπανάκι” γεωπόνων
«Οι ελαιοπαραγωγοί πολλές φορές δείχνουν πως έχουν άγνοια ως προς τους ψεκασμούς που κάνουν», τονίζει από την πλευρά του προς την εφημερίδα μας ο συνταξιούχος σήμερα γεωπόνος και για πολλά χρόνια υπεύθυνος Δακοκτονίας σε πολλούς δήμους του νομού Ηρακλείου, Μανόλης Γελασάκης.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «φανταστείτε ότι εδώ στη Βιάννο αυτές τις μέρες, με τόσο μεγάλες θερμοκρασίες, έχω βαρεθεί να τους ρωτάω και να μου λένε πως ψεκάζουν τις ελιές τους με χαλκό. Μα, με θερμοκρασίες 30 βαθμών;».
Πάντως, ως προς τις αναλύσεις του ελαιολάδου από τον ΣΕΔΗΚ, ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία ο τρόπος με τον οποίο ελήφθησαν τα δείγματα.
«Εγώ βλέπω συνέχεια ότι πάνε κι έρχονται βυτία με λάδια. Είναι όλα ελληνικά; Για παράδειγμα, από την περιοχή της Βιάννου πήραν δείγματα; Αν πήραν από μία περιοχή που μπορεί να έχει μανία στους ψεκασμούς, θα έπρεπε τα δείγματα να είναι αναλογικά. Δεν ξέρω από πού τα πήραν τα δείγματα. Δεν είναι τόσο απλά τα θέματα. Και δε νομίζω ότι και στον χώρο των ελαιουργείων γίνεται παντού σωστή δουλειά».
Επίσης, ο Μανόλης Γελασάκης λέει πως «όπως κάναμε εμείς παλιά, καλό θα είναι κατά τη διάρκεια της ελαιοκομικής περιόδου να γίνονται έλεγχοι. Εμείς παλιά κάναμε τους ελέγχους κατά τη διάρκεια του αλέσματος. Και βάζαμε αμέσως τα πρόστιμα. Διότι, εκ των υστέρων, δεν μπορούμε να παίρνουμε δείγματα. Ποιος μου λέει εμένα ότι τα ελαιουργεία είναι όλα ασφαλή και δε βάζουν λάδια από ’δω κι από ’κει;».
Μάλιστα, γνωρίζει, όπως λέει, ελαιουργείο που αγοράζει λάδι… «από ’δω και από ’κει και κάνει… πατσάλι! Άρα το δείγμα μπορεί να μην είναι καθαρό. Μπορεί να έχει και λάδια από αλλού».
Καταλήγοντας, ο γνωστός γεωπόνος λέει ότι «με την τιμή που έχει το λάδι, ήδη βλέπω τα βυτία πάνω στα αγροτικά. Ήδη βλέπω τους παραγωγούς να ψεκάζουν με διάφορα. Και όλο το καλοκαίρι θα ψεκάζουν για να μην έχουν δάκο. Αυτό είναι η αλήθεια. Πάντως, ότι γίνεται κατάχρηση των φαρμάκων γίνεται. Και οι παραγωγοί πολλές φορές χρησιμοποιούν φάρμακα που έχουν από προηγούμενες χρονιές, που τώρα έχουν καταργηθεί. Υπάρχει μια χαλάρωση των πάντων.
Τα Γραφεία Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν κλείσει. Δεν υπάρχει ένα γραφείο στην περιφέρεια. Και δε γίνεται πια κανένας έλεγχος. Και το κράτος δεν το ενδιαφέρει. Έβαλε τον κόσμο να αγοράσει τον Ιανουάριο τις παγίδες για να του δώσει την επιδότηση, κάτι που είναι δώρο άδωρο. Οι παγίδες τότε ήταν άχρηστες. Δε χρησιμοποιήθηκαν και θα χρησιμοποιηθούν τώρα τον Μάιο. Πρέπει λοιπόν οι παραγωγοί να είναι πιο προσεκτικοί».
neakriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.