Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

ΓΕΛ ΚΙΣΑΜΟΥ: ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΔΩΝ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΜΑΓΕΙΡΙΚΩΝ ΕΛΑΙΩΝ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δράση του ΓΕΛ Κισάμου με τίτλο «ΑΠΟ ΤΟ ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΟ…….. ΣΤΟ ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ» με στόχο τη συλλογή των χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων. Η δράση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντική Εκπαίδευση) σχολικού έτους 2023-24 συντονίζεται από τις εκπαιδευτικούς Χρυσούλα Αντωνίου (ΠΕ04.02), Πολύμνια Παναγιωτάκη (ΠΕ04.04) και Όλγα Δρακάκη (ΠΕ04.01ΕΑ), και αποτελεί συνέχεια της δράσης που ξεκίνησε το σχολικό έτος 2022-23 με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του σχολείου. Σκοπός του προγράμματος είναι η καλλιέργεια της Περιβαλλοντικής Συνείδησης στη μαθητική κοινότητα και στην ευρύτερη τοπική κοινωνία. Στο πλαίσιο της δράσης αυτής τοποθετήθηκαν τρεις (3) καφέ κάδοι συλλογής των χρησιμοποιημένων ελαίων στις ακόλουθες τοποθεσίες: 
στοδημοτικό υπαίθριο πάρκινγκέναντι του Δημαρχείου Κισάμου
στη συμβολή οδών Ομογενών Αμερικής &Σκαλίδη (έναντι κρεοπωλείου Πατεράκη)
στο Δημοτικό σχολείο Πλατάνου (από 22.2.2024)
Τι ανακυκλώνουμε;
Όλα τα λάδια που χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας για μαγείρεμα, ή τηγάνισμα όπως ελαιόλαδο, σπορέλαια (ηλιέλαιο, σογιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, βαμβακέλαιο, φοινικέλαιο) και πυρηνέλαιο. Ακόμα και τα παλιά ταγκισμένα λάδια ανακυκλώνονται.
Πώς τα ανακυκλώνουμε;
Αφήνουμε το χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι να κρυώσει.
Αν χρειάζεται το περνάμε από ένα σουρωτήρι ή ένα φίλτρο για να το απαλλάξουμε από τα υπολείμματα των τροφών.
Το μεταγγίζουμε με χωνί σε πλαστικό δοχείο (μπουκάλι λαδιού, νερού ή αναψυκτικού) 
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Δεν χρησιμοποιούμε γυάλινα δοχεία και προσέχουμε να μην αναμειχθεί με νερό ή άλλο υγρό.
Μόλις γεμίσει το δοχείο το κλείνουμε καλά και το μεταφέρουμε στον κάδο συλλογής χωρίς να το αδειάσουμε.
Νεκτάριος Ζουριδάκης
Διευθυντής ΓΕΛ Κισάμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.