Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

ΜΟΝΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

 ΔΡ ΗΛΙΑ ΕΥΑΓ. ΜΑΖΟΚΟΠΑΚΗ
Γράφει ο Γ. Πευκιανάκης.

Σε μια εποχή που οι περισσότεροι οικοδομούμε με στόχο το μάταιο της αναζήτησης της ευδαιμονίας, έχει συνέπεια την παραμέληση της πνευματικότητας.
 Δεν είναι τυχαίο που ολόκληρο το οικοδόμημα της ευζωίας μας κρίνεται, κάθε λεπτό, από τις ψυχολογικές διακυμάνσεις του τζόγου στα διεθνή χρηματιστήρια. Και αυτό το παιχνίδι των φαντασμάτων μπορεί, την οποιαδήποτε στιγμή, να τινάξει στον αέρα τη διεθνοποιημένη πια οικονομία, να βυθίσει σε πείνα και απόγνωση εκατομμύρια ανθρώπων πάνω στον πλανήτη.
Βιβλία λοιπόν όπως του Δρ Ηλία Μαζοκοπάκη διακεκριμένου Θεολόγου και ιατρού αξιωματικού του Ναυτικού μας, έρχονται  να μας δυναμώσουν, να φωτίσουν την ψυχή και να μας ανυψώσουν ηθικά και ψυχολογικά με θέματα της καθημερινότητας μεν, βασικά και λειτουργικά της ζωής δε.
Όταν η διατροφή μας σε μια περίοδο που η λεγόμενη «εστίαση» και τα delivery μας έχουν κατακλύσει με παρονομαστή την υπεραξία και το κέρδος, πόσος χώρος μένει για συνειδητή επιλογή επιστροφής του σύγχρονου ανθρώπου στην κοινή τράπεζα της οικογένειας που γέμιζε άλλοτε από την αγιασμένη εργασία των μελών της, ιδιαίτερα στη ευλογημένη ύπαιθρο χωριών και κωμοπόλεων. 
Η κοπιώδης και αξιέπαινη προσπάθεια λοιπόν του πολυγραφότατου 
Ηλία Μαζοκοπάκη έρχεται να μας καλέσει σε μια επιστροφή συμμετοχής στην κοινή τράπεζα- όπως αυτή των κοινοβιακών μοναστηριών- σε μια συνειδητή επιλογή σύνδεσης του ανθρώπου με τον Δημιουργό. Επιλογή που συνάδει με το σεβασμό στο περιβάλλον. Με μία απαράμιλλη δύναμη λογοτεχνικής περιγραφής, είναι εκτός από πνευματική μέθεξη και δρόμος ευλογημένος ο οποίος οδηγεί στην υγεία σώματος και ψυχής.
  Το πνευματικό έργο του δρ ιατρού και θεολόγου Ηλία Μαζοκοπάκη με αυτή την επιστημονική θεώρηση γίνεται πνευματική γέφυρα που συνδέει τη μοναστική διατροφή- εμπειρία αιώνων- με την ιατρική επιστήμη αναδεικνύοντας την άμεση σχέση με την ψυχοσωματική υγεία και μακροβιότητα.
  Ο Ηλίας Μαζοκοπάκης είναι μελετητής και της πατερικής γραμματείας αλλά και ερευνητής και μεταφραστής βαθύς γνώστης πολυαρίθμων επιστημονικών συγγραμμάτων, στα οποία όχι μόνο  παραπέμπει αλλά και πολλά αποσπάσματα αυτών παραθέτει τεκμηριώνοντας έτσι, ώστε τα γραφόμενά του να μην είναι «κηρύγματα» και ψυχωφελείς ιστορίες αλλά λόγος επιστημονικός και ταυτόχρονα εύληπτα αποδεκτός και από το αρχαίο γνωμικό «ως χαρίεν άνθρωπος, όταν άνθρωπος εί» υπενθυμίζεται αβίαστα και το «Ουκ επ’ άρτω μόνο ζήσεται άνθρωπος.»
  Ποια η μοναστηριακή λοιπόν διατροφή; και πώς και σε μας ιδιαίτερα τις μέρες νηστείας βιώνεται και γενικότερα συνδέεται με την ορθόδοξη λατρεία και την ζωή της εκκλησίας;
Στις ημέρες μας- εδώ και δεκαετίες- γίνεται λόγος για τη Κρητική διατροφή και κατ’ επέκταση την Μεσογειακή- αλήθεια την ίδια διατροφική σχέση έχουν οι μεσογειακές περιοχές της Β. Αφρικής; ή της εγγύς Ανατολής;- ή πόση σχέση έχουν οι αμέτρητοι «Σέφ», που με μια ακατάσχετη επιδειξιμανία, μεγιστοποιούν το κέρδος για τις ορδές των τουριστών που συμπαρασύρουν και εμάς, καταργώντας παραδόσεις και νηστείες με τις ψευδεπίγραφες ταμπέλες υγιεινής τάχατες κρητικής διατροφής  άνευ νηστείας και μέτρου.
  Η βιωματική εμπειρία  του μοναχισμού σε συγκεκριμένους τρόπους και χρόνου διατροφής, σχετίζεται με την λειτουργική ζωή της εκκλησίας και ανάγεται στον «μυστικό Δείπνο» και τεκμηριώνεται, από την παλαιά και την καινή Διαθήκη και στο βιβλίο ποικιλότροπα αναφέρονται εκατοντάδες άγιοι και θεολόγοι ως π.χ. ο Γρηγόριος Παλαμάς, ο ιερός Χρυσόστομος κ.λ.π. Επίσης οι τόσοι πατέρες και στοχαστές τονίζοντας και την εγκράτεια  αναφέρονται στη μοναστηριακή διατροφή  και την εξισορροπημένη  πρόσληψη θερμίδων
  Για το βιβλίο έχουν γράψει διακεκριμένοι της εκκλησίας και της πολιτείας και πολλά λέχθηκαν κατά την παρουσίαση στο πνευματικό κέντρο Χανιών στις 18 Νοεμβρίου, μεταξύ αυτών ο κορυφαίος πανεπιστημιακός ιατρός κ. Χρήστος Λιονής επιγραμματικά:  Αναφέρεται στην αξία από ιατρικής θεώρησης της πολυσέλιδης αυτής συγγραφής και επισημαίνει την «Αντικειμενική παράθεση της υφισταμένης γνώσης. Την σύνθεση διαφορετικών θεωρήσεων αλλά και των πατερικών κειμένων. Θαυμάζει την παρατιθέμενη ελληνική και ξένη βιβλιογραφία και τονίζει τα μηνύματα ως προτάσεις ζωής»
   Ενδιαφέρον λοιπόν του Ηλία Μαζοκοπάκη όχι μόνο ως θεολόγου, να αναδείξει την μοναστική διατροφική συμπεριφορά ως τρόπο άσκησης, ως πνευματική αξία ζωής αλλά επικεντρώνεται και ως ιατρός στα κύρια προβλήματα υγείας και πως επηρεάζεται από τον τρόπο διατροφής, η ποιότητα ζωής, το προσδόκιμο της επιβίωσης και η όλη ψυχική - πνευματική υγεία και συναρτήσει του περιβάλλοντος. 
Ερωτήματα απαντώνται: όπως ο σκοπός της ζωής, η ενίσχυση της αλληλεγγύης, και η αναζήτηση πνευματικής χαράς. 
  Ο αναγνώστης- μελετητής- έχει να θαυμάσει θέματα σχετικά με τον τρόπο μεταβολισμού των τροφών μέσω του εντερικού μικροβιώματος. Την  αλληλοπληροφόρηση της λειτουργίας τρισεκατομμυρίων κυττάρων, γονιδίων βακτηρίων, μικροβίων και εγκεφάλου. Είναι ο υγιής άνθρωπος ως φιλοξενούμενος στο σύμπαν των βακτηρίων και μικροβίων! εν αντιθέσει προς τον ασθενούντα, όπου επικρατούν ως νοσογόνα-
  Τέλος ο προβληματισμός, πόσο οι ορθόδοξοι λαϊκοί είναι εύκολο να  έχουν όμοια βιωματική εμπειρία της μοναστικής διατροφικής συμπεριφοράς αλλά ακόμη και αν είναι δύσκολη μια τέτοια προσπάθεια δεν είναι ακατόρθωτη μια κάποια προσέγγιση, ακολουθώντας κατά το δυνατό τον καλό της νηστείας αγώνα. Πίνακες επιστημονικού ενδιαφέροντος και εικόνες θεολογικές κοσμούν το άριστα δομημένο και υπερκαλαίσθητο βιβλίο, το οποίο προορίζεται να συμβάλλει διαχρονικά στην βιωματική ορθοδοξία κλήρου και λαού αλλά και αποτελεί εξειδικευμένη προσφορά στην ιατρική γνώση και τη βαθύτερη κατανόηση του τρόπου ζωής και της υγείας μας. 
Ευχαριστίες και ευχές εν αναμονή των Χριστουγέννων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.