Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023

ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΚΙΣΑΜΟΣ

Γραφει ο Κώστας Χαρτζουλάκης
Το θέμα είναι παλιό, από το 1990, που ο αείμνηστος Ν. Ψυλλάκης,  Γ.Γ. του Υπουργείου Γεωργίας διαβλέποντας την αναγκαιότητα για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών σε νερό της περιοχής και της επαρχίας Κισάμου ξεκίνησε τις μελέτες για το σύστημα φραγμάτων στη λεκάνη απορροής του ποταμού Ταυρωνίτη (φράγμα Σεμπρωνιώτη) χωρητικότητας 45 εκατομμυρίων κυβικών νερού. Δυστυχώς, αν και οι μελέτες είχαν ολοκληρωθεί δεν προχώρησε η υλοποίηση από συντεχνιακές σκοπιμότητες και έλλειψη συντονισμένης πίεσης από τους εκλεγμένους της περιοχής. Η έλλειψη μακροχρόνιου σχεδιασμού για το νερό στην Κίσαμο σε συνδυασμό με την απουσία δυναμικής εκπροσώπησης σε όλα τα επίπεδα διοίκησης οδήγησε στη σημερινή κατάσταση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της πρώην ΥΕΒ από τα 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού του υδροφορέα στου Κολένι, αντλούνται περίπου 14 εκατομμύρια κυβικά μέτρα: 3-4 από το Δήμο Κισάμου για ύδρευση, 5-6 από τον ΤΟΕΒ για άρδευση και 4-5 από το Δήμο Πλατανιά. Αν οι κατά καιρούς θεσμικοί φορείς είχαν δείξει το απαιτούμενο ενδιαφέρον σήμερα δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα 
Για ενημέρωση, την αρμοδιότητα για τη στρατηγική διαχείριση του νερού σε επίπεδο περιφέρειας την έχει η Περιφέρεια Κρήτης με βάση το Ν 3199/2003, προσαρμοσμένη στην Οδηγία Πλαίσιο  60/2000 ΤΗΣ Ε.Ε. Η λειτουργική διαχείριση του νερού ασκείται από το δήμο (ύδρευση και άρδευση) και από τον ΤΟΕΒ (άρδευση).
Ας το λάβουμε υπόψη κι αυτό για τις επερχόμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.