Σάββατο 8 Ιουλίου 2023

ΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ ΕΩΣ ΤΟ 2045

Γράφει ο δικηγόρος Χανίων Γιώργος Αθ. Κορτσαλιουδάκης  
Ένα από τα βασικά θέματα που ταλανίζει την Κίσαμο, ως πρώην Δήμο της κωμοπόλεως Κισάμου, ως καποδιστριακό Δήμο ( από το 1998 έως και το 2011) και  ως Καλλικρατικό Δήμο (με την συνένωση με τον Δήμο Μηθύμνης και τον Δήμο Ιναχωρίου ) από το 2011 έως και σήμερα, είναι, αναμφίβολα, η έλλειψη στρατηγικού και στοχευμένου οράματος ανάπτυξης. Η ευθύνη δεν ανήκει μόνο στις δημοτικές αρχές, πρώην και νυν. Τεράστιο μερίδιο ευθύνης- κατά την γνώμη μου το μεγαλύτερο-  φέρει το κεντρικό κράτος και η νομαρχιακή και νυν περιφερειακή αυτοδιοίκηση, που αντί να σταθούν αρωγοί στις μικρές κοινωνίες (πρώην δήμους και κοινότητες) προκειμένου να βαδίσουν τον δρόμο της προόδου και της ανάπτυξης, φαλκίδευσαν την όποια προώθηση ανάπτυξης, λειτουργώντας χωρίς σχέδιο, χωρίς οργάνωση και χωρίς οδικό χάρτη θεσμικής ολοκλήρωσης ( με εργαλεία, μέσα και πόρους ) τόσο στην εφαρμογή του Νόμου Καποδίστρια όσο και κατά την εφαρμογή του Νόμου Καλλικράτη. Εξαγγελίες «έπεα πτερόεντα», νομικά κείμενα και αποφάσεις, χωρίς στέρεη πολιτική βούληση, χωρίς θεσμική θωράκιση και χωρίς «εκπαίδευση» των πολιτών και των κοινωνιών στις πρόνοιες των νόμων. Τί λειτούργησε στον αντίποδα; 
Η κακοδαιμονία του κομματικού κράτους οδήγησε σε ανισόρροπη προτεραιοποίηση της ανάπτυξης με καθαρά προσωπικού χαρακτήρα παρεμβάσεις σε περιφερειακό επίπεδο με επίκεντρο την Αττική κυρίως. Σε περιφερειακό επίπεδο, το κεντρικό κράτος λειτούργησε με την λογική των ημετέρων και των αρεστών και συχνά μόχλευσε τοπικισμούς και προσωπικές αντιπαραθέσεις, παθογένειες από συστάσεως ελληνικού κράτους. Ήρθε η κρίση και αποτελείωσε τις φρούδες ελπίδες ισόρροπης ανάπτυξης. Στα καθ’ ημάς: 
Η κοινωνία της Κισάμου, εάν μπορεί να επιχειρηθεί μία προσέγγιση, με κάπως αυθαίρετη και ισοπεδωτική συλλογιστική, αντιμετώπισε και τις δύο θεσμικές τομές με σχεδόν εσφαλμένο τρόπο. Πρέπει να ομολογήσουμε (και πάλι αυθαιρετώ σκεπτόμενος ισοπεδωτικά) ότι σε θεσμικό επίπεδο αποδειχθήκαμε βαθύτατα συντηρητικοί. Όχι όμως και σε ατομικό επίπεδο μόρφωσης και επιχειρηματικής δεξιότητας. Τα τελευταία 30 χρόνια η Κίσαμος ανέδειξε επιχειρηματίες του πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα παραγωγής που έσπασαν τα γεωγραφικά όρια της Κισάμου και επιχειρούν με επιτυχία πανελλαδικά και όχι μόνο. «Έβγαλε» επιστήμονες και διαθέτει μυαλά που διαπρέπουν τόσο στην μικρή μας κοινωνία όσο και πανελλαδικά ( αλλά και ευρύτερα). Διαθέτει ανθρώπους φιλοπρόοδους, εύστροφους, εξοικειωμένους με τις νέες τεχνολογίες, εύπορους οικονομικά, πάνω από τον μέσο όρο των περισσότερων καλλικρατικών Δήμων με αντίστοιχο  πληθυσμό και γεωγραφική έκταση. Η Κίσαμος έχει υψηλό απόθεμα σε ανθρώπινο δυναμικό σε όλους τους τομείς της οικονομίας, της επιστήμης, της τέχνης κ.λ.π. (εντός και κυρίως εκτός Κισάμου). Αυτά όλα όμως σε ιδιωτικό- ατομικό επίπεδο όχι σε κοινωνικό. Το αποτύπωμα αυτής της προόδου θεσμικά ο Δήμος μας ελάχιστα το εισέπραξε και ελάχιστα προέκυψε διάδραση ανθρώπων και τόπου. 
Κι όμως υπήρξαν Δήμοι που θεσμικά πειραματίστηκαν, υιοθέτησαν αυτόνομα και καινοτόμα μοντέλα ανάπτυξης, αυτενέργησαν, απέκτησαν με θεμιτό και μη τρόπο πρόσβαση στα κέντρα εξουσίας, πληροφορήθηκαν έγκαιρα και προετοίμασαν σχέδια και μελέτες, λειτουργώντας προορατικά και είχαν τον «τρόπο» τους να προτιμηθούν έναντι άλλων προτάσεων στις χρηματοδοτήσεις και στις απορροφήσεις κονδυλίων. Γιατί ; Γιατί διέθεταν ανθρώπινο δυναμικό στις κατάλληλες θέσεις (σε όλα τα επίπεδα εξουσίας – θεσμικά και μη) τον κατάλληλο χρόνο, στον κατάλληλο τόπο. Διέθεταν ανθρώπους «αλούτερους» που διέπρεψαν και σήμερα είναι υπουργοί. Και το κυριότερο : Λειτούργησαν με συνέχεια, συνέπεια, υπομονή, στοχοπροσήλωση και με ένα ελάχιστο συναίνεσης στο κοινό όραμα ανεξαρτήτως προσώπων και αξιωμάτων. 
Τί μέλλει γενέσθαι για την Κίσαμο σε μία 20ετία από σήμερα; Κοντεύοντας τα 50 απευθύνομαι σε εκείνες που εκείνους που είναι σήμερα κάτω των 30 . Αυτοί πρέπει να οραματιστούν, να  σχεδιάσουν, να απαιτήσουν, να μοχθήσουν, να αγωνιστούν και να πετύχουν. Και είναι καταδικασμένοι να πετύχουν γιατί αυτό που μέχρι σήμερα φάνταζε ως αναπτυξιακή πρόκληση, τολμώ να προφητεύσω, ότι αύριο θα είναι πλημμυρίδα υπανάπτυξης. Το μοντέλο φτωχό κράτος και πλούσιοι κάτοικοι ξόφλησε λένε οι σύγχρονοι διανοητές της φιλελεύθερης οικονομίας !!! Ποιοι ; Αυτοί που δαιμονοποιούσαν κάθε τι κρατικό !!! Χρειαζόμαστε θεσμικά κέντρα εξουσίας, ισχυρή κεντρική διοίκηση απαλλαγμένη από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις , περιφερειακή αυτοδιοίκηση και δήμους με ισχύ, αποτελεσματικότητα και υψηλό επίπεδο ανταπόδοσης σε αυτά θα απαιτούν από τους πολίτες. Δεν θα υπάρξει μεταβατική περίοδος . Όσοι οχυρωθούν πίσω το χειρόγραφο και την άρνηση προσαρμογής θα «εξαϋλωθούν» από την τεχνητή νοημοσύνη, που σε ελάχιστα χρόνια θα αλλάξει τον τρόπο που ζούμε και σκεπτόμαστε. 
Σε ποιους άξονες ανάπτυξης πρέπει επομένως να κινηθεί η Κίσαμος την επόμενη 20ετία σχεδιάζοντας από τώρα εκείνα που έπρεπε να έχουν σχεδιαστεί πριν από 12 έτη ; 
Η συνέχεια στο επόμενο….   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.