Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ 5Ε ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Του Νίκου Μιχελάκη*
Σύμφωνα με το Δελτίο Τιμών ελαιολάδου του ΣΕΔΗΚ (www.sedik.gr) της 28ης Φεβρουαρίου η κινητικότητα της αγοράς έχει επανέλθει στα προ των αρχών Φεβρουαρίου επίπεδα και οι μέγιστες και ελάχιστες τιμές στην Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία (Πιν.1) έχουν επανέλθει στα ίδια ή και ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα. ΤΙΜΕΣ 28 02 23
   Στην Κρήτη, κυμαίνονται από 4,50-5,15€/k, στην Πελοπόννησο από 4,55 – 5,10€/k και στα Νησιά στα 4,90€/k. Στην Ιταλία κυμαίνονται από 6,00-7,50€/k, στην Ισπανία από 4,99 – 5,98€/k και στην Τυνησία στα 5,18€/k.
     Παράλληλα σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ (www.sedik.gr) στην Κρήτη αρχίζει να προβάλλεται αντίσταση των παραγωγών για πωλήσεις σε τιμές κάτω των 5€/k.   Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των διαγωνισμών που αναρτώνται στο Δελτίο Τιμών ΣΕΔΗΚ, οι τιμές που προσφέρθηκαν στην Δημοπρασία του Α.Σ. Μοχού (4,90, 4,90 και 4,92 €/k) για 50 τόνους ελαιόλαδου οξύτητας 0,27, δεν έγιναν αποδεκτές και η δημοπρασία κρίθηκε ασύμφορη. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού κ. Εμμανουήλ Ζερβάκη η Γενική Συνέλευση του Συν/σμου αποφάσισε να μην πωλείται ελαιόλαδο σε τιμές κάτω των 5 €/κ.

**Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: