Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΠΟΛΛΑ...

 Διαβάζω στο Flashnews
Ποικίλα σχόλια προκάλεσε η διανομή μέσα σε τάξη σχολείου ενός άρθρου που αναφερόταν στις σχεδιαζόμενες τουριστικές επενδύσεις της οικογένειας Τσατσαρωνάκη στις παραλίες Φαλασάρνων και Λαφονησίου.
Η κίνηση αυτή της καθηγήτριας σε σχολείο των Χανίων φαίνεται ότι ερμηνεύτηκε από κάποιους ως κίνηση σκοπιμότητας και μάλιστα εντός του σχολείου.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η κίνηση αυτή δεν είχε σκοπιμότητα.
Συγκεκριμένα η καθηγήτρια στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus μοίρασε στα παιδιά της τάξης το συγκεκριμένο άρθρο για ανάλυση- ανάπτυξη και παράθεση απόψεων.
Πρόκειται μάλιστα για μια συνηθισμένη πρακτική στα σχολεία να μοιράζουν κείμενα τα οποία θέτουν ζητήματα περιβαλλοντικής, κοινωνικής φύσεως και πάνω σε αυτά να αναπτύσσεται διάλογος με θέσεις και αντίλογο μέσα στην τάξη.

Σας το είπα θα γίνουμε στο τέλος μάθημα στα σχολεία...φυσικά υπάρχουν χιλιάδες άρθρα γραμμένα τα τελευταία χρόνια στον τύπο που κάλλιστα και αυτά θα μπορούσαν να γίνουν αντικείμενο παράθεσης απόψεων μάλιστα γραμμένα απο τους καλύτερους του είδους. 
Ένα απο αυτά γράφτηκε ένα χρόνο πίσω τον Νοέμβριο του 2021 απο τον Κώστα Κουκουράκη και δημοσιεύθηκε στα Χ.Ν σε στυλ ερωτοαπαντήσεων.
Μια απο τις ερωτήσεις.....
- Τα τελευταία χρόνια δαπιστώνουμε πως περιβαλλοντικά ευαίσθητα περιοχές όπως ο Μπάλος, το Λαφονήσι, τα Φαλάσαρνα διαχειρίζονται αποκλειστικά με όρους αγοράς, προσέλκυσης επισκεπτών, αποκόμιση οικονομικών οφελών. Πως βλέπετε εσείς αυτές τις πρακτικές και τι λέτε σε όσους πχ. ΟΤΑ ισχυρίζονται ότι «εμείς τι να κάνουμε να μην εκμεταλλευτούμε τις περιοχές αυτές για να δουλέψει κόσμος, να υπάρχουν έσοδα;»
- Δυστυχώς σήμερα το κριτήριο για το Δήμο Κισάμου είναι πόσα λεφτά έβγαλε η δημοτική επιχείρηση! Για μένα ο Δήμος θα πρέπει να παρέχει τα αναγκαία και από εκεί και πέρα να δημιουργεί τις συνθήκες ώστε να λειτουργήσουν και να δουλέψουν οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που υπάρχουν στην περιοχή (εστιατόρια, μίνι μάρκετ, ενοικιαζόμενα δωμάτια). Η πολιτική του δήμου πρέπει να είναι οι επισκέπτες να διασπείρονται. Το Λαφονήσι σήμερα διαχειρίζεται λες και πρόκειται για εμποροπανήγυρις. Εμείς είχαμε μια καντίνα που σε βάθος χρόνου θα μείωνε τα παρεχόμενα είδη ώστε όταν θα φτάναμε να προχωρήσουν στην ελεγχόμενη προσέλευση κόσμου να προσφέρει μόνο νερά και αναψυκτικά τοπικής προέλευσης. Δεν είναι μέρος η παραλία του Λαφονησιού και του Μπάλου για να καθίσεις να φας και να πιεις ! Αν πεινάσεις πχ. Στο Λαφονήσι να πας σε μια από τις δεκάδες ταβέρνες, εστιατόρια που υπάρχουν σε απόσταση 500 μέτρων ή στα μίνι μάρκετ για να πάρεις ένα σάντουιτς. Δεν είναι μέρος για να πουλάς μέλια, καρπούζια, πεπόνια να έχεις θαλάσσια μηχανάκια και είδη σπορ. Ειδικά τα τελευταία είναι κατά παράβαση της νομοθεσίας με βάση την οποία το Υπουργείο Οικονομικών σου παραχωρεί την παραλία. Το Λαφονήσι, ο Μπάλος δεν είναι αστικές παραλίες, δεν είναι Αγία Μαρίνα και Πλατανιάς που μπορεί να έχουν αυτές τις δραστηριότητες. 
Το αποτέλεσμα θα είναι η συνέχιση της υποβάθμισης ή ο Δήμος θα παραδεχθεί την…ανικανότητα του και θα παραδώσει αυτές τις πολύτιμες περιοχές στον ιδιώτη προκειμένου να τις…σώσει! Και βέβαια ο ιδιώτης και καλά θα κάνει θα προσπαθήσει να τις “ξεζουμίσει” και άλλο προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα κέρδη του.
Έπειτα όλοι μαζί θα “σκίζουν τα ρούχα τους” υποστηρίζοντας ότι είναι υπέρμαχοι της προστασίας των περιοχών αυτών. Δυστυχώς τα αποτελέσματα τα βλέπουμε και είναι μετρήσιμα.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει ανάλυση και μάθημα διοίκησης, πέρασε όμως στο ντούκου τότε και σήμερα έχουμε αναλύσεις επι αναλύσεων, δίχως βέβαια να βγάζουμε και ζουμί. Φυσικά τότε δεν υπήρχε στις αναφορές η Φαλάσαρνα, αλλά αυτό ειναι έτερον εκάτερον. Μεγάλη σημασία βέβαια παίζει αυτό που κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ακόμα και σήμερα. Η Φαλάσαρνα ειναι αστική παραλία πλέον ή δεν ειναι;
Ολόκληρη η συνέντευξη του Κώστα Κουκουράκη το Νοέμβρη του 2021 ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.