Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

ΠΟΣΟΙ ΑΡΑΓΕ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ;

Το Androcymbium rechingeri φύεται σε μικρές περιοχές στις παραλίες της Δυτικής Κρήτης (Νησίδα Ήμερη Γραμβούσα, Φαλάσσαρνα, Λαφονήσι) και πουθενά αλλού στον πλανήτη.
Περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1967 από τον Ελβετό βοτανικό Werner Greuter.
Είναι μικρό βολβώδες πολυετές φυτό, ύψους μόνο μέχρι 7 cm, σπάνια 10 cm, και τα φύλλα του έχουν μήκος μέχρι 15 cm.
Ανθίζει από το Δεκέμβριο έως το Φεβρουάριο. Κάθε φυτό έχει περισσότερα από 4 άνθη τα οποία είναι λευκά και συνήθως με επιμήκεις μωβ λεπτές ρίγες. Τα σπέρματα ωριμάζουν μέσα στις κάψες και τα υπέργεια μέρη του φυτού ξεραίνονται τέλη Μαΐου προς αρχές Ιουνίου.
Προστατεύεται από το Π.Δ.67/81, από τη Συνθήκη της Βέρνης, περιλαμβάνεται στα παραρτήματα ΙΙ* και IV της Οδηγίας των Οικοτόπων. Κινδυνεύει με άμεση εξαφάνιση σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Σπάνιων και Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδας, διότι οι πληθυσμοί του δέχονται μεγάλες πιέσεις κυρίως από την τουριστική ανάπτυξη.
Στα πλαίσια του προγράμματος CRETAPLANT, το Μικρο - Απόθεμα του φυτού ορίστηκε σε μια έκταση 20 στρεμ. στη νησίδα Ελαφονήσι.

Αυτό το σπάνιο λουλούδι ήταν μια απο τις αιτίες που γνωμοδότησε αρνητικά η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Κισάμου στην επένδυση Τσατσαρωνάκη στη Φαλάσαρνα. Φυσικά όπως λένε αυτοί που ξέρουν γνωμοδότησε αρνητικά όχι ως προς την επένδυση (που όλοι τη θέλουν) αλλά ως προς κάποια τα σημεία του έργου που χρειάζονται βελτίωση ή αλλαγή σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, Ευρωπαϊκή και Ελληνική.
Το ερώτημα βέβαια ειναι τι θα αλλάξει ειδικά με το Androcymbium rechingeri και τις αμμοθίνες ... ώστε να μπορέσει να γίνει η επένδυση; Ποιος θα μας πει;
Σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις λοιπόν που υπάρχουν όλα αυτά τα κολλήματα απο ΕΕ και εμάς, έπρεπε να είχε γίνει η αγορά μέρους του τμήματος αυτού, που υπάρχουν αμμοθίνες και λουλουδάκια, απο το κράτος ώστε να προφυλαχθούν όλα τα παραπάνω. Από την στιγμή που δεν ενδιαφέρθηκε το ίδιο το κράτος ποιος ο λόγος τέτοιων περιορισμών; Θα μου πείτε προσπαθούν να σώσουν ότι μπορούν, δημοτική αρχή ειναι. Εντάξει αλλά όλα αυτά έρχονται σε αντίθεση με αυτά που οι ίδιοι κάνουν και σε μεγαλύτερο βαθμό σε μια άλλη περιοχή που ελέγχουν 100% το Λαφονήσι. Εκεί δεν τους πειράζει τίποτα; 
Και εγώ είμαι υπέρ της προστασίας και διασφάλισης τέτοιων περιοχών...... αλλά δεν μπορώ να καταλάβω την λογική κάποιων που απο την μια προσπαθούν να σώσουν και απο την άλλη οι ίδιοι καταστρέφουν σε τρελούς ρυθμούς.
Το αποτέλεσμα σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις το ξέρουμε...  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.