Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Κυριακή 7 Αυγούστου 2022

ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑ Η ΩΡΑ

Ο πατέρας μου μου 'λεγε οτι όταν ήταν νεαρός δεν υπήρχε γλέντι στην επαρχία που να κρατά μια μέρα, απο τρεις κι απάνω και απου άντεχε. Σήμερα τα γλέντια ειναι 5 ωρών, αντε μιας μέρας, και άμα κρατήσουν και τόσο θα το κουβεντιάζουμε για κανένα μήνα... Απορώ λοιπόν πως όλοι αυτοί που στα νιάτα τους το 'χανε καμάρι για τα τριήμερα ή πενθήμερα γλέντια, πως θα αισθανόταν αν κάποιος έπαιρνε την αστυνομία για να τους το χαλάσει (και καλοκαιριάτικα). Απορώ ; 
- Τότε που δεν ήταν μόνο το γλέντι διαρκείας αλλά απο τους 300 και βάλε που πήγαιναν σε αυτό οι 299 ήταν πάντα οπλισμένοι. Σήμερα αυτοί οι παλιοί γλεντζέδες τους πειράζει ο ήχος του βιολιού και του τραγουδιού... και στέλνουν μήνυμα οτι η πόλη έχει γεράσει και δεν χρειαζόμαστε τέτοια.. ειμαστε ένα τεράστιο γηροκομείο που αργοπεθαίνει .... 

- Να γινόταν κάθε βράδυ να πω οτι ειναι κουραστικό, αλλά μια φορά το μήνα να μαζεύονται ντόπιοι ξένοι νεολαίοι και να γλεντάνε μες στην πόλη που ειναι το λάθος; Ή μήπως θα μπορούσε να γίνει καταγγελία σε χωριό που κάνει ο πολιτιστικός του σύλλογος μια μάζωξη; Ξέρω οτι η αστυνομία κάνει την δουλειά της και σε αυτήν την περίπτωση... επειδή ειναι μια επώνυμη καταγγελία... όμως καλό ειναι να μην φτάνουμε στα άκρα σε τέτοια θέματα. Αντιλαμβάνομαι οτι χαλά η ησυχία κάποιων... αλλά την χαλάνε και αυτοί με τις ιδιοτροπίες τους.
Όλοι περάσαμε αυτή την ηλικία και όλοι κάναμε πολύ χειρότερα απ' ότι κάνουν σήμερα τα παιδιά...απλά τώρα έχουνε και το τηλέφωνο εύκαιρο αν κάτι δεν τους αρέσει.
Και το αποκορύφωμα... διέλυσε ένα γλέντι μες στην πόλη και όλοι όσοι ήταν σε αυτό πήραν τα αυτοκίνητα τους και τα μηχανάκια τους να πάνε ψιλομεθυσμένοι σε ένα άλλο χωριό που το γλέντι κρατούσε ακόμα ως το πρωί.
Κακίες θα μου πείτε, αλλά τι να κάνουμε.. και εγώ ζω εκεί κοντά αλλά δεν με πειράζει τόσο αυτό που γίνεται κάθε 15 μέρες, όσο με πειράζει το κάθε μηχανάκι που το έχω κάθε βράδυ στο δρόμο να πηγαίνει πάνω -κάτω με σπασμένη εξάτμιση.
Ας σοβαρευτούμε λοιπόν...  καταντησαμε να λέμε καληνύχτα στις μια τα μεσάνυχτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: