Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Δ.Σ. ΤΟΕΒ ΚΟΛΠΟΥ ΚΙΣΣΑΜΟΥ

Το διοικητικό συμβούλιο του ΤΟΕΒ ανέλαβε τον Σεπτέμβρη του 2020 και παρέλαβε:
Ταμείο 3.000€.
Χρέη σε ΔΕΗ, ΕΦΚΑ, Δ.Ο.Υ., σε προμηθευτές και σε υπαλλήλους.
1 γεώτρηση ενεργή, 1 προωθητικό/αντλητικό συγκρότημα ανά άντληση. 
Με τις εισφορές των μελώνκαι μόνο, έγιναν οι παρακάτω απαραίτητες ενέργειες στις εγκαταστάσεις του ΤΟΕΒ, που τόσα χρόνια βρισκόταν σε άθλια κατάσταση με αποτέλεσμα τις συνεχείς βλάβες σε όλο το δίκτυο και στα αντλιοστάσια:
Επαναλειτουργία της γεώτρησηςNo 4, νέο μοτέρ και καλώδια.
Αγορά εφεδρικού μοτέρ για τις γεωτρήσεις.
Γενική επισκευή και εκσυγχρονισμός του κεντρικού αντλιοστάσιού στο Κολένι. Επισκευή κτηρίου και αγορά πινάκων νέας τεχνολογίας για εξοικονόμηση ενέργειας.
Επισκευή της αντλίας του μοτέρ για την Β΄ άντληση Δραπανιά/Φαλλελιανά (τώρα είναι 2 σε λειτουργία).
Επισκευή αντλίας και μοτέρ για την Β΄ Άντληση Καλουδιανά/Καλλεργιανά στο αντλιοστάσιο του Κορφαλώνα (τώρα είναι 2 σε λειτουργία).
Αλλαγή άνω των 400m αγωγών έπειτα από σπασίματα με υλικό 3 ης γενιάς πολυαιθυλένιο.
Επισκευές σε υδροληψίες, βάνες απομόνωσης, αντιπληγματικά και εξαεριστικά.
Για πρώτη φορά ο οργανισμός είχε έσοδα από παλαιά άχρηστα υλικά που δόθηκαν για ανακύκλωση.
Φέτος οι ζημιές έχουν μειωθεί κατά 80%!
Η μη συντήρηση των αντιπληγματικών βαλβίδων, εξαεριστικών, βανών απομόνωσής και δοχείων διαστολής στα αντλιοστάσια ήταν ο κύριος λόγων των εκτεταμένων και συνεχών ζημιών στο δίκτυο. 
Με βάση την δυσχερή κατάσταση του οργανισμού η αύξηση της τιμής του κυβικού ήταν δεδομένη για το 2022 αλλά με την επιβολή της ρήτρας αναπροσαρμογής από τη ΔΕΗ η αύξηση ήταν πολύ μεγαλύτερη.
Η ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ χρεώθηκε με βάση το άρθρο 42 του καταστατικού, το οποίο ορίζει ότι σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος χρήσης στον ισολογισμό, η ζημιά θα καλύπτεται αποκλειστικά με εισφορές στην νέα χρήση. Η ζημιά ΔΕΝ προήλθε από την μη είσπραξη των εισφορών αλλά από την χαμηλή κατανάλωση και τα αυξημένα ενεργειακά τιμολόγια. Χρεώθηκε αναλογικά σε κάθε μέλος με βάση τα καταναλωθέντα κυβικά την χρήση του 2021. Απόφαση Δ.Σ. Νο 4 / 17-2-2022, Πράξη Γενικής Συνέλευσης Νο 2/Απόφαση Νο 2/ 18-3-2022,  Αριθμός Έγκρισης 103459 από την Περιφέρεια Κρήτης.
Το ΕΝΑΝΤΙ στους λογαριασμούς μπήκε για να υπάρχει ρευστότητα στον οργανισμό έτσι ώστε να μπορούν να καλυφθούν τα αυξημένα τιμολόγια της ΔΕΗ έως ότου εκδοθούν οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί κατανάλωσης στα μέσα του καλοκαιριού. Άρθρο 10 παράγραφος 10 του αρδευτικού κανονισμού, Απόφαση Δ.Σ. Νο 5/17-2-2022.
ΣΤΡΕΜΜΑΤΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ θα χρεωθεί με βάση το άρθρο 28 παράγραφος 2 του καταστατικού, Πράξη Γενικής Συνέλευσης Νο 2/Απόφαση Νο 2/ 18-3-2022,  Έγκριση Αρ. 103459 από την Περιφέρεια Κρήτης.
Στις 31/12/2020 το χρέος στην ΔΕΗ ήταν 211.000 το οποίο ρυθμίστηκε σε 18 δόσεις μέσα σε 3 χρόνια. Σήμερα το υπόλοιπο είναι κάτω από 95.000€ και εξοφλημένοι όλοι οι τρέχοντες λογαριασμοί. Επίσης έχουν εξοφληθεί όλα τα χρέη σε Δ.Ο.Υ. και ασφαλιστικά ταμεία.
Από τον Αύγουστο του 2021, πάνω στην ήδη δυσχερή κατάσταση του οργανισμού, ήρθε να προστεθεί η συνεχής αύξηση της τιμής του ρεύματος, λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής στα  τιμολόγια της ΔΕΗ η οποία υπερδιπλασίασε τους λογαριασμούς, δεδομένου ότι τα ηλεκτρικά αντλητικά συγκροτήματα που χρησιμοποιούν για άντληση και προώθηση του νερού προς τους ταμιευτήρες κάνουν μεγάλη κατανάλωση ρεύματος, με τον οργανισμό μας να διαθέτει 4 αντλιοστάσια και 2 γεωτρήσεις ενεργές. Η αύξηση αυτή οδηγεί τον ΤΟΕΒ σε αδιέξοδο, αφού δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις. Ενδεικτικά παραθέτουμε τον λογαριασμό, του κεντρικού αντλιοστασίου των γεωτρήσεων στο Κολένι, τον Μάρτιο του 2022 σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2021. 
Ο ΤΟΕΒ ΔΕΝ χρηματοδοτείται από το κράτος παρά μόνο από τις εισφορές των μελών του. Για αυτό είμαστε αναγκασμένοι να μετακυλήσουμε το κόστος της ηλεκτρικές ενέργειας σε όλους τους αγρότες που κι εκείνοι δίνουν τη μάχη της επιβίωσης.Ο μόνος τρόπος σωτηρίας είναι η χρηματοδότηση των ΤΟΕΒ από το κράτος έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να ελαφρυνθεί ο αγρότης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.