Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

ΤΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΑ ΣΕ ΟΛΛΑΝΔΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

 Άρθρο της Annemieke van Roekel, γεωεπιστήμονας και δημοσιογράφος, δημοσιεύθηκε στο Ολλανδικό GEA αυτό τον μήνα σε 4 συνέχειες σχετικά με τα αποτυπώματα του Τράχηλα.
Η πρώτη σελίδα....
Στην ακτή της δυτικής Κρήτης, ακριβώς δυτικά της πόλης της Κισσάμου, το 2002, ένας Πολωνός παλαιοντολόγος έτυχε να βρει αποτυπώματα σε ένα στρώμα ψαμμίτη ακριβώς πάνω στην παραλία, τα οποία αναγνώρισε ως ίχνη απολιθωμάτων. Τα αποτυπώματα χρονολογούνται στο Ύστερο Μειόκαινο και σχετίζονται με ένα πλάσμα που περπατά όρθιο, πιθανώς ένα πρώιμο ανθρώπινο είδος.
Τα αποτυπώματα, που βρέθηκαν σε ένα λεπτό στρώμα (μερικών εκατοστών) ψαμμίτη, καλύπτονται τώρα με ένα υδατοαπωθητικό ύφασμα και χαλίκι από πάνω. γύρω από το χώρο έχει τοποθετηθεί φράχτης. Ένας πληροφοριακός πίνακας κατά μήκος του δρόμου δείχνει μια μεγέθυνση των απολιθωμάτων και έναν παλαιογεωγραφικό χάρτη της βορειοδυτικής Κρήτης κατά το ύστερο Μειόκαινο, που δείχνει ότι η περιοχή ήταν συνδεδεμένη με την ελληνική ενδοχώρα (την Πελοπόννησο ), ενώ το μέσο και το ανατολικό τμήμα της 'Κρήτης' αποτελούνταν από λίγα νησιά.
Την πρώτη μέρα που πήγα να δω τα αποτυπώματα, πέρασε ένα ζευγάρι Ελλήνων, που είχε ακούσει για τα κομμάτια στο ελληνικό ραδιόφωνο την ίδια μέρα. Ήταν η μέρα που έγινε δημόσια η δημοσίευση μιας δεύτερης χρονολόγησης των κομματιών του Τραχήλου (Kirscher et al., 2021). Αυτή η νέα χρονολόγηση ήταν 6,05 εκατομμύρια χρόνια, 350.000 χρόνια παλαιότερη από την πρώτη χρονολόγηση (Gierlinski et al., 2017). Το ελληνικό ραδιόφωνο λοιπόν έσπευσε να δράσει. Ένας Άγγλος τουρίστας πέρασε με ποδήλατο, του οποίου την προσοχή τράβηξε ο πίνακας πληροφοριών. Δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί δεν είχε χτιστεί καταφύγιο πάνω από τις ράγες για να τις προστατεύσει.
Κλοπή το 2017
Δυστυχώς, λόγω της κάλυψης με ύφασμα και χαλίκι, ο επισκέπτης δεν μπορεί να δει πολλά. Το γεγονός ότι τα ίχνη ήταν καλυμμένα πηγαίνει πίσω σε μια κλοπή το 2017. Αμέσως μετά τα ίχνη που έγιναν γνωστά, ένας ντόπιος άδραξε την ευκαιρία του και αφαίρεσε μέρος του στρώματος, ένα λεπτό «πλατό», το οποίο, αν κρίνουμε από το υπόλοιπο, απλά σκίστηκε σβήστε αν κολλήσετε ένα μεγάλο μαχαίρι ανάμεσά τους. Προσπάθησε να πουλήσει τα κλοπιμαία στη Θεσσαλονίκη, αλλά τον έπιασαν.
Τα κλεμμένα «βήματα» βρέθηκαν τελικά και τώρα φυλάσσονται με ασφάλεια στο υπόγειο μουσείου στην Κρήτη. Υποψιάζομαι ότι το υπόλοιπο - in situ - τμήμα, κοντά στην παραλία, πλημμυρίζεται από κύματα μερικές φορές το χρόνο, αλλά στη συνέχεια πρέπει να καταιγίδα πολύ δυνατά, δεδομένης της απόστασης από την ίσαλο γραμμή, περίπου πέντε μέτρα, και του ύψους πάνω από τη θάλασσα επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.