Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

ΛΙΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Γράφει ο Κώστας Χαρτζουλάκης
Οι ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου σχετίζονται με τρία κύρια χαρακτηριστικά: το υψηλό ποσοστό μονοακόρεστων λιπαρών οξέων (MUFA, κυρίως ελαϊκό), την ύπαρξη ισχυρών αντιοξειδωτικών, κυρίως φαινολικών ενώσεων και την παρουσία άλλων  ενώσεων ευεργετικών για την υγεία (στερόλες, καροτενοειδή, σκουαλένια,  τοκοφερόλες).
Τα αποτελέσματα μακροχρόνιων πειραμάτων (Fernadez-Escobar et al, 2009, Dag et al., 2009, Erel et al, 2013) επιβεβαιώνουν ότι τα επίπεδα αζώτου N στην ελιά (φύλλα και καρπό) έχουν σημαντική επίδραση σε πολλά ποιοτικά συστατικά του ελαιολάδου, όπως η περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαϊκό). Το επίπεδο του N στα φύλλα επηρεάζεται αποκλειστικά από το N στο έδαφος, την άρδευση και τη διαθεσιμότητα του φωσφόρου (P). Η επίδραση του N στις ιδιότητες του ελαιολάδου εξαρτάται αποκλειστικά από την απόλυτη περιεκτικότητα N στα φύλλα ή το καρπό. Ο φώσφορος έχει μικρές επιπτώσεις στην ποιότητα του ελαιολάδου, ενώ το επίπεδο Κ έχει αμελητέα επίδραση. Όταν η παραγωγή των ελαιοδέντρων είναι υψηλή, μειώνεται η περιεκτικότητα Ν στους καρπούς και έτσι βελτιώνεται η ποιότητα του ελαιολάδου.
Η υπερλίπανση με Ν δεν συμβάλλει στην παραγωγή υψηλής ποιότητας ελαιολάδου, αφού μειώνει την περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Επιπλέον αυξάνει το κόστος παραγωγής αλλά και είναι πιθανό να προκαλέσει ρύπανση των επιφανειακών ή υπόγειων υδάτων.
Γενικές παρατηρήσεις
Η λίπανση της ελιάς συνήθως περιλαμβάνει τα στοιχεία άζωτο (Ν), κάλιο (Κ) και βόριο (Β). Σε σπανιότερες περιπτώσεις μπορεί να απαιτείται η προσθήκη φωσφόρου (Ρ), ασβεστίου (Ca) ή κάποιων ιχνοστοιχείων. Για κάθε 50 κιλά καρπού απομακρύνονται 450 γρ. αζώτου, 100 γρ. φωσφόρου, 500 γρ. καλίου και 200 γρ. ασβεστίου. 
Η ανάλυση εδάφους και φύλλων είναι η ασφαλέστερη μέθοδος για να εντοπίσουμε προβλήματα θρέψης των ελαιοδέντρων.
Η χρήση σύνθετων λιπασμάτων αυξάνει άσκοπα και υπερβολικά τον φώσφορο στο έδαφος, δημιουργώντας προβλήματα με την πρόσληψη άλλων στοιχείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.