- Θα έχουμε τους ίδιους φίλους και εχθρούς, από την πρώτη μέρα και τώρα και για όλη την ώρα στην Κρήτη, ο καθένας κρατά τη δική του πόλη και το έδαφος σύμφωνα με την αρχαία συνήθεια και ο καθένας χρησιμοποιεί τους δικούς του νόμους. Σε σχέση με αυτό που συλλαμβάνουμε, εάν οι Πολυρρήνοι καλούν βοήθεια και έως και είκοσι άντρες είναι παρόντες, οι Φαλασαρνοί θα λάβουν το ένα τέταρτο των λεηλασιών και των χρημάτων και οι Πολυρρήνοι θα διατηρήσουν το παραδοσιακό μέρος για το θεό. Εάν οι Φαλάσαρνοι καλέσουν τους Πολυρρήνους και έως και σαράντα άνδρες είναι παρόντες, οι Πολυρρήνοι θα λάβουν το ένα τέταρτο των λεηλασιών και τα χρήματα. και οι Φαλάσαρνοι θα διατηρήσουν το παραδοσιακό μέρος για τον θεό. Οι Πολυρρήνοι θα παρέχουν προμήθειες στους Φαλάσαρνους στο έδαφος του Πολύρχεν, και οι Φαλάσαρνοι θα παρέχουν στους Πολυρρήνους στο έδαφος της Φαλάσαρνα. αλλά αν κάνουν αποστολή σε ξένη επικράτεια, ο καθένας θα παρέχει τις δικές του προμήθειες. Οι Πολυρρήνοι θα ηγούνται εκστρατειών χερσαίας, και οι Φαλασαρνοί θα ηγούνται εκστρατείες δια θαλάσσης. Αν κάποιος ξεκινήσει πόλεμο εναντίον των Φαλασαρνών, οι Πολυρρήνοι θα βοηθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο, και οι Φαλασαρνοί θα βοηθήσουν τους Πολυρρήνους με τον ίδιο τρόπο. Οι Φαλασαρνοί δεν θα στείλουν πρεσβεία για τον πόλεμο και την ειρήνη στην Κρήτη χωρίς τους Πολυρρήνους, ούτε θα στείλουν οι Πολυρρήνοι πρεσβεία χωρίς τους Φαλασαρνούς. Το έδαφος του Πολύρχεν θα. . . στο Πολύρχεν, και το έδαφος της Φαλασάρνας θα. . . στη Φαλάσαρνα. Ένας Φαλασαρνός θα μπορεί να αγοράζει γη στην περιοχή του Πολύρχεν. Όποιος επιθυμεί να το κάνει αυτό, θα δουλέψει τη γη στο έδαφος του Πολύρχεν και θα καταβάλει τέλη στο Πολύρχεν. . . και θα χρησιμοποιήσει το κυνήγι.....
Για όσους δεν έχουν διαβάσει ή δεν ξέρουν για την συνθήκη ανάμεσα σε Πολυρρήνιους και Φαλασάρνιους σας μεταφέρω την μετάφραση απο την πλάκα που έχει βρεθεί στην Τύλιφο και βρίσκεται στο Μουσείο Κισάμου. Είναι μια επιγραφή που χρονολογικά εντάσσεται στην περίοδο μεταξύ 304 και 275 π.Χ., με προτίμηση την β' δεκαετία του 3ου αι. Άρα μιλάμε για μια περίοδο που αυτές οι δυο πόλεις ήταν ισχυρές και δεν υπήρχε καμιά δίπλα της ώστε να την βάλουν και ..μάρτυρα. (ούτε καν η Κίσαμος)
Για την ιστορία και μόνο αναφέρεται οτι παρόν στην υπογραφή της συνθήκης ήταν ο Κλεονύμος και οι Ισόδαμος, Κερκίδας και Αναδάς που ήρθαν απο την χώρα των Λακεδαιμονίων.
Για την ιστορία και μόνο αναφέρεται οτι παρόν στην υπογραφή της συνθήκης ήταν ο Κλεονύμος και οι Ισόδαμος, Κερκίδας και Αναδάς που ήρθαν απο την χώρα των Λακεδαιμονίων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.