Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΓΥΨΟΥ ΣΤΟ ΛΑΦΟΝΗΣΙ

Στο θέμα του περασμένου 20-12-21 δημοτικού συμβουλίου "Έκφραση γνώμης για τις Μ.Π.Ε που αφορούν στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις για το έργο "Γυψορυχείο στη θέση Προφήτης Ηλίας Στομίου Βάθης", η τωρινή αλλά οι προηγούμενες δημοτικές αρχές ήταν πάντα αρνητικές ως προς την δημιουργία ξανά ορυχείων στην περιοχή, εντούτοις μάλλον κανείς δεν μας παίρνει σοβαρά στα θέλω μας και όπως διαπιστώνουν και οι λίγοι δημοτικοί σύμβουλοι που εξέφρασαν γνώμη, αλλά και διαπιστώνουμε και εμείς που διαβάζουμε τα πρακτικά, αυτά ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια.
Θα ήταν ποιο πιεστικό προς κάθε κατεύθυνση να είχαν εκφέρει άποψη και να είχε καταγραφεί στα πρακτικά όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, σε ένα θέμα που μπορεί να φαίνεται "λυμένο", εντούτοις παίζει τεράστιο ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής μας.
Επτά σύμβουλοι μίλησαν και είπαν την άποψη τους που δεν θα μπορούσε να ήταν και άλλη απο την αντίρρηση τους στην δημιουργία λατομικής ζώνης στο Στόμιο. Αντίθετα αν αφαιρέσουμε τους 5 δικαιολογημένα απόντες του ΔΣ οι υπόλοιποι 13 (πλην του προεδρεύοντος) δεν άνοιξαν καν το στόμα τους, πράγμα πολύ λυπηρό για ένα δήμο που ταλανίζεται δυο δεκαετίες με το θέμα αυτό δίχως να του δίνουν σημασία.
Φυσικά τεράστιο λάθος της δημοτικής αρχής, και το ξανατονίζω , λέγοντας οτι σε τέτοια θέματα πρέπει να υπάρχει εκτός απο ομαδική δουλειά και σύσσωμη όλη η Κίσαμος. Που ήταν και που είναι οι φορείς της περιοχής μας; Από τον μεγαλύτερο έως και τον μικρότερο σύλλογο θα έπρεπε να υπήρχαν κατατεθειμένες επιστολές ... φυσικά θα μου πείτε δεν καλέστηκαν, και πως θα καλεστούν σε ένα συμβούλιο που δεν γίνεται δια ζώσης αλλά από τον υπολογιστή. Βέβαια ποτέ δεν είναι αργά. 
Λογικό το ακούω να υπογράψουν όλοι οι κοινοτάρχες όπως λογικό το βλέπω να γίνει και ένα δημοψήφισμα (το ξαναλέω για άλλη μια φορά). Αλλιώς κτυπάει η άρνηση 8 συμβούλων και αλλιώς το όχι 12.000 κατοίκων.    
Παρακάτω θα δείτε τις γνώμες των ανθρώπων που μίλησαν στο συμβούλιο, με την δήλωση και του νυν δημάρχου κ Μυλωνάκη που ξεκαθαρίζει οτι όσο είναι αυτός δεν θα γίνουν λατομεία στην περιοχή...

 -Λιουδάκης Αναστάσιος, Πρόεδρος κοινότητας Βάθης: Η τοπική κοινωνία και η ευρύτερη περιοχή είναι πάντα αντίθετη με το θέμα της εξόρυξης γύψου που τόσα χρόνια είναι στην επικαιρότητα. Είμαστε αντίθετοι σε τέτοιου είδους δραστηριότητα.
-Σκαλιδάκης: Γνώμη μου είναι με πρωτοβουλία του Δήμου να βάλουμε λεωφορεία να πάμε όλοι στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
-Μακράκης: Έχω την εντύπωση ότι δεν θα ληφθεί υπόψη η γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου όπως έγινε και παλαιότερα. Η αρνητική γνώμη έχει εκφραστεί απ' όλους και από τους φορείς. Η τοπική κοινωνία είναι αντίθετη, όλοι είναι αντίθετοι. Πώς λοιπόν ένα τέτοιο θέμα έρχεται ξανά στην επικαιρότητα; Δεν μπορεί να δοθεί ένα τέλος; Δεν μπορεί να θεσμοθετηθεί το ΣΧΟΟΑΠ; Ο τρόπος αντίδρασης της συγκεκριμένης δημοτικής αρχής είναι σημαντικός. Αν δεν καρποφορήσει αυτό ποια θα είναι η επόμενη ενέργεια του Δήμου; Να ενεργοποιήσουμε την Τοπική Κοινότητα, τους πολίτες και τους φορείς του Δήμου να είναι μαζί μας σε όλο αυτό. 
-Μυλωνάκης: Να μαζευτούν υπογραφές απ' όλους τους Προέδρους των Κοινοτήτων και να σταλούν στον Υπουργό.
-Κουμάκης: Είναι πάγια θέση του Δήμου, ανεξαρτήτως δημοτικής περιόδου, ότι είναι είναι ενάντια στη συγκεκριμένη δραστηριότητα στη περιοχή αυτή. Καλές είναι οι κινητοποιήσεις αλλά δεν ξέρω λόγω civid πώς μπορεί να γίνει. Η συλλογή υπογραφών πολιτών και φορέων είναι σημαντικό. Πρέπει να αναδειχθεί η συνολική αντίθεση.
-Σταθάκης: Ειλικρινά δεν ξέρω τι να με προβληματίσει και τι να με φοβίσει. Όπως είπε ο κ. Μακράκης, "οι μέρες περνούν, όλοι είναι αντίθετοι, κάποιοι επιμένουν". Από την στιγμή που έχουμε μαζί μας τους τέσσερις Βουλευτές του Νομού και τους ευχαριστούμε, έπρεπε να έχουμε καθησυχάσει. Πρέπει να ξέρουμε τι στάση θα κρατήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο. Τι θέση έχουν επί αυτού του θέματος. Αν είναι ξεκάθαρα αυτά θα τα λάβει υπόψη του το Υπουργείο και δεν θα "περπατήσει" το θέμα. Επίσης είναι σημαντικό να ξέρουμε ποια είναι η εταιρεία αυτή. Με προβληματίζει το ότι όλοι είναι αντίθετοι και κάποιοι επιμένουν. Πρέπει να μάθουμε τους επενδυτές πριν πάμε στο Ηράκλειο.
Είμαστε αντίθετοι και εγώ και η παράταξή του στη λειτουργία γυψορυχείου στην περιοχή. Επιπλέον η δραστηριότητα αυτή θα "ρίξει" χαμηλά τις τιμές των ακινήτων και θα είναι χαμένοι και οι δημότες και ο τουρισμός. Έχουμε λόγο να αντισταθούμε.
Το θέμα αυτό έπρεπε να είναι μοναδικό σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
-Χριστουλάκης: Είναι μεγάλη επιτυχία η συνύπαρξη των Βουλευτών σε αυτό το θέμα. Το ποιος είναι ο επιχειρηματίας είναι το τελευταίο που μας νοιάζει. Δημοσιότητα από αύριο ότι όλοι είναι μαζί μας.
-Φραγκιουδάκης: Η άποψη της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι να γίνει σαφής η τοποθέτηση της περιφερειακής αρχής σχετικά με τη σχεδιαζόμενη λειτουργία λατομείου γύψου στη θέση "Προφήτης Ηλίας" στο Στόμιο του Δήμου Κισσάμου.
Συγκεκριμένα: Να απαιτήσει η Περιφέρεια να σταματήσει κάθε σχέδιο εξόρυξης βιομηχανικού ορυκτού (γύψου) στην ευρύτερη περιοχή του Στομίου του Δήμου Κισσάμου Χανίων, με κριτήριο την υγεία των κατοίκων, την προστασία του περιβάλλοντος, της αγροτικής παραγωγής και των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, να εκδοθούν τα Προεδρικά Διατάγματα, που ορίζουν τα της προστασίας της περιοχής Natura του Λαφονησίου, τα οποία εκκρεμούν. 
-Κουκουράκης: Είναι θετικό που δύο Βουλευτές έχουν κάνει γραπτή δήλωση για το θέμα. Πρέπει και οι άλλοι δύο να το κάνουν αυτό. Πρέπει να γνωμοδοτήσουν όλοι οι φορείς και οι ενεργοί πολίτες. Χρειάζονται όλα αυτά στο φάκελο.
-Μυλωνάκης: Για να κλείσει το θέμα. Εφόσον είμαι Δημοτική Αρχή δεν θα επιτρέψω
να γίνει γυψορυχείο –λατομική ζώνη-στη περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: