Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

ΚΑΚΟ ΣΗΜΑΔΙ ΟΙ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

 Συνέντευξη στο Flashnews και στην Τώνια Λιοδάκη, έδωσε ο ο Γεωπόνος – Ερευνητής, πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, Κώστας Χαρτζουλάκης σχετικά με την ανομβρία που παρατηρείται και τα προβλήματα που δημιουργεί αυτή στις καλλιέργειες.
Οι ελάχιστες βροχοπτώσεις που καταγράφηκαν τον φετινό Νοέμβριο στην Κρήτη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές σίγουρα δεν αποτελούν καλό σημάδι για τις καλλιέργειες στο νησί. Οι ελπίδες εναποτίθενται στην πιθανότητα επαρκών βροχοπτώσεων από τώρα και μέτα ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στην παραγωγή.

«Γενικά οι υψηλές θερμοκρασίες και η έλλειψη υγρασίας και επαρκών βροχοπτώσεων δεν είναι καλό σημάδι για τις καλλιέργειες. Ελπίζουμε όλοι να έχουμε βροχές από εδώ και στο εξής, γιατί αν δεν έχουμε θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα καθώς η διαφοροποίηση των οφθαλμών και η σωστή άνθηση και καρπόδεση απαιτεί επαρκή υγρασία στο έδαφος. Η κύρια βλάστηση, οι βλαστοί δηλαδή που φέρνουν την καρποφορία, βγαίνει κυρίως τον Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο, όμως η δευτερογενής βλάστηση τώρα συνεισφέρει και αυτή στη φωτοσύνθεση και επομένως στη σωστή λειτουργία του φυτού ώστε να προχωρήσει τις φυσικές διεργασίες για να έχουμε μια καλή επόμενη χρονιά, υπό την προϋπόθεση ότι οι κλιματικές συνθήκες θα είναι ευνοϊκές, δηλαδή οι θερμοκρασίες θα είναι κατάλληλες και θα έχουμε επαρκή υγρασία».
Υπήρξαν εξάλλου χρονιές στο παρελθόν με ανεπαρκείς βροχοπτώσεις στα Χανιά οι οποίες ήταν πολύ επιζήμιες για την παραγωγή καθώς υπήρχε ανθός αλλά όχι καρπός.
«Αυτές οι χρονιές ήταν κακές χρονιές για την παραγωγή γιατί έλειπε η επαρκής υγρασία και είχαμε υψηλές θερμοκρασίες. Οι καιρικές συνθήκες τότε δεν είχαν ευνοήσει τη διαφοροποίηση των οφθαλμών ώστε να γίνουν άνθη και αν γίνονταν άνθη ήταν ατελή. Οι παραγωγοί και το 2013 και 2017 έβλεπαν τα δέντρα τους να ανθίζουν αλλά δεν έβγαζαν καρπό» επεσήμανε ο κ. Κ. Χαρτζουλάκης.
Τέλος ο κ. Χαρτζουλάκης δεν παραλείπει να επισημάνει ότι πέρα από τις καλλιέργειες δεν πρέπει να ξεχνάμε και το πρόβλημα που μπορεί να δημιουργήσει η ανεπάρκεια βροχοπτώσεων στην αναπλήρωση του υδροφόρου ορίζοντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: