Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021

ΜΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΤΟΥ 1947....

Δεν ξέρω αλλά η διαφήμιση του 1947 με την έναρξη λειτουργίας της σχολής πρακτικής Μουσικής των Κουτσουρέλη- Μαύρου (Νικόλας Σαριδάκης) ίσως είναι απο τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στο χώρο της μουσικής στην Κίσαμο και μια ακόμα πρωτιά των μουσικών της Κισάμου στο θέμα "διδασκαλία". Πολλοί μουσικοί πέρασαν απο την Κίσαμο και έμαθαν, άκουσαν, αντέγραψαν και έπαιξαν τα Κισαμίτικα. Εξάλλου δεν είναι λίγοι απο αυτούς που το έχουν παραδεχτεί ανοιχτά. Άλλωστε, όπως λένε οι κατέχοντες, και πολλοί νέοι μουσικοί, αλλά και οι πιο φτασμένοι,  ξημεροβραδιάζονταν στα γλέντια του Μαύρου και του Κουτσουρέλη, θρυλική ζυγιά εκείνα τα χρόνια, παρακολουθώντας σιωπηλά και με προσήλωση τους δύο αυτούς μουσικούς για να μάθουν ένα μυστικό της τέχνης τους.
Στο αρχείο μου βρήκα την παρακάτω φωτο και ίσως είναι απο το ουζερί του Μαύρου με πολλούς θαμώνες και με τον Κουτσουρέλη με το λαούτο του στο μέλλον στην Σκαλίδη.
Η Κίσαμος έχει πολλά να δώσει, απλά δεν έχουμε καταλάβει την αξία που κρύβουν κάποιες φωτογραφίες ή παλιά δημοσιεύματα... και φυσικά δεν έχουμε αντιληφθεί ποιος είναι και ο μεγαλύτερος μας εχθρός για την ανάδειξη όλων αυτών.... εμείς οι ίδιοι.
Η πρώτη φωτο μου την έδωσε η Αργυρώ Κουτσουρέλη (ειναι και η ίδια στην φωτο αριστερα του Λαουτιέρη συζύγου της) κάτω φωτογραφία είναι οικογενειακό κειμήλιο, ενώ την διαφήμιση την βρήκα στην σελίδα του φίλου Κωστή Χατζηκοκολάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: