Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

ΤΡΕΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΗ ΚΟΥΡΣΑ ΔΙΑΔΟΧΗΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ

Εδώ και περίπου ένα χρόνο, είναι γνωστό στην κοινωνία ότι η υγεία του Σεβασμιώτατου έχει επιβαρυνθεί πολύ και ο Αρχιεπίσκοπος δεν είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του. Σε αυτό το βαρύ κλίμα, λοιπόν, συνεδρίασε την περασμένη Δευτέρα, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης και – όπως αποκαλύπτει σήμερα το “Ράδιο Κρήτη” μέσα από την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη – αποφάσισε να ενεργοποιήσει την Παράγραφο 2 του Άρθρου 39 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κρήτης που ορίζει ότι, άμεσα, τρεις γιατροί, παρουσία του προέδρου των Πρωτοδικών Ηρακλείου, θα επισκεφθούν τον Αρχιεπίσκοπο στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί για εκείνον στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης προκειμένου να αποφανθούν εάν ο Σεβασμιότατος έχει τη δυνατότητα να ασκήσει επαρκώς τα καθήκοντά του.τη συνέχεια, θα συνεδριάσει εκ νέου η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος προκειμένου να αποφασίσει εάν θα παραδώσει τη γνωμάτευση στο Φανάρι για να ξεκινήσει η διαδικασία της διαδοχής.
Αν αποδειχθεί ότι είναι μη αναστρέψιμη η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου τότε η θέση κηρύσσεται χηρεύουσα.
Αμέσως, βάσει Καταστατικού, ο Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων θα οριστεί τοποτηρητής και δρομολογείται η συνεδρίαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης για το Τριπρόσωπο από τους 8 Μητροπολίτες, από τους οποίους ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, θα επιλέξει εκείνον τον διάδοχο στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο.
Το ενδιαφέρον τους έχουν εκφράσει, όπως είναι γνωστό, τρεις Μητροπολίτες.
Ο λόγος για τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου & Βιάννου κ. Ανδρέα, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κισάμου & Σελίνου κ. Αμφιλόχιο.
Πρόκειται για μία τυπική, ουσιαστικά, διαδικασία που θα εξελιχθεί σε βαρύ κλίμα ακριβώς λόγω της κατάστασης της υγείας του Αρχιεπισκόπου…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.